Misdaadkaart van Nederland

Misdaadkaart van Nederland

Misdaadkaart van Nederland

Ik heb al een tijdje over de schouders van Robert Jan de Heer mee mogen kijken naar zijn stappen om op basis van Google Maps een misdaadkaart van Nederland te ontwikkelen. Interessant concept dat volgens mij ook heel goed toepasbaar is voor regionieuws, regio-events, etc.

Bij mij in de buurt ‘gelukkig’ alleen maar een paar ongelukken en wat verkeerscontroles. Hoe zit dat bij jou?


Geplaatst in

DelenEr zijn 18 reacties op dit artikel

 • Sinds 19 dec:
  overval/beroving/ontvoering
  steekpartij
  mishandeling/vechtpartij/verbaal geweld
  overig misdrijf/melding
  inbraak
  dronkenschap
  schietpartij
  schietpartij
  mishandeling/vechtpartij/verbaal geweld

  Amsterdam, de Baarsjes ;-)

  Fijne buurt, overigens.

  geplaatst op
 • Ik schreef een paar jaar terug al scriptie criminologie over de mogelijkheden die digitale kaarten kunnen bieden voor het onderzoek naar criminaliteit en menselijk gedrag. Toen keken mensen me nog heel raar aan en vond men dat typisch iets Amerikaans waar het zgn. 'crime mapping' een waar geloof is geworden. Je kan trouwens voor sommige gedragingen en misdrijven op basis van incidentlocaties en gegevens over de omgeving redelijk goed voorspellen waar in de nabije toekomst bepaalde misdrijven plaats zullen vinden. Helaas was alleen de marketing een paar terug hierin geinteresseerd om profielen van klanten aan locaties te koppelen en op basis daarvan onderzoek te doen naar de rol van locatie en gedrag van klanten.

  geplaatst op
 • Op zich leuk om het verleden te zien maar of het echt een functie heeft hebalve als je een nieuw huis zoekt? Ik zie drie zaken in mijn buurt maar voel me er nu niet significant minder prettig door bijvoorbeeld. Ben benieuwd wat het business model is. Alleen voor de grap ontwikkeld?

  geplaatst op
 • Markies, ik ken het businessmodel niet maar ik kan me voorstellen dat (regionale) uitgevers dit soort informatie graag op hun site zouden willen hebben.

  geplaatst op
 • Wellicht heb je daar een punt. Hoor ook dat Wegener nu(voor mijn gevoel tegendraads op de markt) weer lokale nieuwssites op aan het zetten is incl. weblog en UGC mogelijkheden.

  geplaatst op
 • Ik heb een aantal jaer geleden al eens een dergelijke demo gebouwd voor een leverancier van GIS systemen. Was vooral bedoeld voor planners van bijv. nieuwe supermarkten, als extra middel om een beeld te krijgen van de criminaliteit binnen een regio. Daarbij is overigens een historisch perspectief wel van belang, één keer een inbraak of diefstal is niet zo belangrijk, als het een trend is wel.
  Overigens kan ik me voorstellen dat, als de cijfers positief zijn, makelaars ook geïnteresseerd kunnen zijn.

  geplaatst op
 • "Met gedoofde lichten rijden zij in de richting van de Molenstraat/Klinkenbergerweg. Op basis van het onderzoek tot nu toe lijkt het erop dat de verdachten met hoge snelheid linksaf zijn geslagen, de Raadhuisstraat in."

  Hmm...de Molenstraat is hier inderdaad 100 meter vandaan, maar in heel Utrecht is geen Klinkenbergerweg of Raadhuisstraat te vinden. Ik ben benieuwd waar hij zijn gegevens vandaan heeft - ik kan op de site niets vinden omdat het menu bovenaan niet werkt.

  geplaatst op
 • Leuk al deze reacties te lezen. De site is eigenlijk nog niet helemaal af, maar opeens zag ik dat de site enorm druk werd bezocht door dit artikel en een artikel in de regionale kranten. Ben nu als een gek alles aan het af maken, maar sommige linkjes werken inderdaad nog niet. Maar heb nog een paar daagjes geduld.
  Rob Jan de Heer

  geplaatst op
 • Na Chicago is er nu ook een map voor New York. Via De Standaard lees ik net dat de New York Times de hand kon leggen op de lijst met alle moorden van de laatste drie jaar. En ze gingen aan de slag met Google Maps!

  geplaatst op
 • Beste webmaster!
  Pagina http://www.misdaadkaart.nl werk niet, wel .com en dan word je gelinkt naar .nl
  Daar door loop je veel bezoekers mis.

  vr.Groeten Tech

  geplaatst op
 • Bij mij werkt de .nl prima; sterker nog, ik zie dat er zojuist een ongeluk is gebeurt op de markt in Tilburg en in Roermond!?

  geplaatst op
 • Ik vroeg me al af waar die honderden bezoekers vandaan kwamen, maar nu snap ik het:

  (...) Misdaadkaart.nl is dinsdag officieel online gegaan. De website laat zien welke overtredingen of misdrijven in een plaats of buurt zijn begaan. Misdaadkaart vangt alle berichten op die politiewoordvoerders via internet en e-mail verspreiden. Op de kaart van Nederland is te zien, waar wat precies is gebeurd. (...)

  Bron: De telegraaf

  geplaatst op
 • Klopt en vandaag konden ze de traffic niet aan, dus dat kon nog weleens extra verkeer naar Marketingfacts opleveren gezien de ranking in bijvoorbeeld Google.

  geplaatst op
 • Blijkbaar worden de "misdaden" automatisch geplaatst want er klopt niet veel van!!
  In Hilversum bijv. ontbreekt er nogal wat, bijv de inbraak in mijn huis vorige maand.
  Ook andere misdaden staan er niet in.
  Dit maakt de site m.i. onbetrouwbaar dus waardeloos.

  geplaatst op
 • Wel opvallend dat er hier in Groningen op 30 april veel mensen gepakt zijn wegens 'dronkenschap'. Hou zou dat nou komen? ;-)

  geplaatst op
 • Misdaadkaart.nl is om diverse redenen niet volledig maar dit is slechts voor een deel aan de makers van deze website te wijten.
  Misdaadkaart graast diverse publieke websites af op zoek naar politieberichten maar een aantal politiekorpsen maakt niet al hun berichten voor het publiek beschikbaar. Dit ondanks het feit dat zo niet de letter dan toch in ieder geval de geest van de wet hun hiertoe verplicht. Het is immers de taak van politievoorlichters dat publieke informatie ongehinderd bij geinteresseerden terechtkomt. Deze ambtenaren hebben echter meer oog voor de belangen van commerciele media dan het algemeen belang. De maatschappij bestaat voor hun niet uit ons burgers maar uit de journalist met wie ze gezellig aan de telefoon babbelen en op een receptie koffie drinken. Deze journalist vindt het helemaal niet leuk als een korps alle politieberichten op politie.nl plaatst. Misdaadnieuws trekt immers lezers naar een krant en bezoekers (= reclameinkomsten of abonneegeld) naar een website. Voor de politie is het op haar beurt een manier op journalisten vriendelijke dingen over haar te laten schrijven.
  Vandaar dat onderstaande regiokorpsen slechts een (zeer bescheiden) percentage van de politieberichten voor iedereen toegankelijk maken:
  Gooi en Vechtstreek
  Zeeland
  Friesland
  IJsselland
  Kennemerland
  Mogelijk ook gezien het lage aantal berichten:
  Limburg-Zuid
  Klpd
  Rotterdam-Rijnmond
  Dit is de reden dat R.Stips uit Hilversum zijn/haar inbraak niet op misdaadkaart.nl kan vinden.
  Maar niet alleen deze discriminerende nieuwsdistributie is de reden.
  Het voorlichtingsbeleid verschilt nogal per regio. Zo maakt Friesland wel alle inbraken openbaar maar Groningen weer niet. Vandaar dat de weergave van inbraken op misdaadkaart.nl zeer fragmentarisch. Hetzelfde geldt voor diverse andere categorieen.

  Zolang wij belastingbetalers het normaal vinden dat over alle politieregio's bezien een voorlichtingsambtenaar (er werken honderden) gemiddeld ongeveer een politiebericht per dag produceert, zal misdaadkaart.nl niet echt betrouwbaar zijn in het weergeven van onveligheid.

  geplaatst op
 • Nu in Google Maps de plattegrondweergave (Map) voor Nederland ook beschikbaar is, lijkt het me beter dat misdaadkaart.nl standaard in deze weergave opent. Zo kan men zich toch iets beter orienteren. Bovendien zijn de satelietfoto''s meestal te vaag.

  Merkwaardig dat bij klikken op preview de reactie op een bericht hier direct geplaatst wordt.

  geplaatst op
 • Naschrift:
  Toevallig kreeg ik als ontvanger van de dagelijkse persberichten vier dagen na plaatsing van bovenstaand bericht onderstaande e-mail van de politie Friesland:
  "Geachte redactie/relatie,

  Met ingang van 1 juni 2006 worden de politieberichten van de politie Fryslân dagelijks gepubliceerd op <http://www.politie.nl/Friesland>, zie bijlage. Het dagelijks mailen van de politieberichten komt hiermee te vervallen.

  Extra politieberichten, anders dan op de reguliere tijden, worden eveneens gepubliceerd op de internetsite van de politie Fryslân. De komende twee overgangsweken worden de extra politieberichten ook nog verzonden via e-mail. Na deze twee weken worden extra politieberichten alleen nog via internet gepubliceerd en middels een persalarm aangekondigd..."

  Een positieve ontwikkeling. Het merkwaardige is alleen dat een link naar de persberichten op http://www.politie.nl/Friesland/Nieuws/ ontbreekt, zoals die bij andere korpsen wel op de nieuwspagina te vinden is. Men moet nu de Url van de pagina kennen om hem te kunnen vinden:
  http://www.politie.nl/Friesland/Nieuws/persberichten/

  De politie Zeeland heb ik trouwens tekort gedaan. Dit korps publiceert sinds enkele maanden alle berichten op politie.nl.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.