Met één mooi voorbeeld is alle cynisme over techno-optimisme weg

19 september 2016, 09:00

Ik ben zelf een techno-optimist: enthousiast over de mogelijkheden die technologie biedt om de wereld een stukje makkelijker, beter en leuker te maken. Ik ben minder optimistisch over de mensheid zelf. Wat die vervolgens met de mogelijkheden doet, is namelijk een ander verhaal. Ik schaar mezelf dan ook niet onder de mensen die denken dat technologie alle wereldproblemen vroeg of laat wel gaat oplossen. Anders dan veel andere mensen tijdens de Singularity University NL Summit van afgelopen week.

Want tijdens die Summit liepen er wel veel mensen rond die dat denken. Daar kun je dwars van worden. Daar kun je cynisch van worden. Ik had daar de afgelopen dagen even last van. En dat is niet goed. Want dan geloof je nergens meer in. Ik had een piepjong meisje uit Engeland nodig die me weer even liet zien waar het uiteindelijk echt om gaat. Technologie maakt haar leven onbeschrijflijk beter.

Tilly Lockey heeft geen handen. Ze moet het met twee stompjes stellen. Maar dankzij de bionische arm die Open Bionics uit Bristol aan het ontwikkelen is en die zij mag testen, heeft zij straks ook gewoon vingers waarmee ze kan pakken. En dankzij steeds goedkoper wordende 3D-printingtechniek gaat een hand straks nog maar 1.000 pond kosten en komt die techniek dus heel erg binnen … uh, handbereik.

Tilly zat bij me aan tafel en ze zat te glimmen. Omdat haar leven beter wordt met die bionische arm, omdat ze daar dingen mee kan die ze haar hele leven niet gekund heeft. En omdat die arm van haar er supercool uitziet. Die wil iedereen wel!

Dit voorbeeld bracht bij mij al mijn enthousiasme terug en deed me anders naar de sprekers luisteren. De verhalen van de extreme believers nam ik met een korrel zout. Ik filterde de concrete voorbeelden eruit die impact gaan hebben, om het verhaal behapbaar te maken.

Want dat is wat moet gaan gebeuren. Hoe breng je het verhaal van Singularity University naar een breder publiek anders dan de technologische voorhoede? Met verhalen die dichter bij staan dan ‘aan alle problemen komt een eind’. En met de juiste insteek waren die verhalen natuurlijk in overvloed te horen. En met die insteek was Singularity University weer een enorm inspirerend evenement.

Zo liet Lucien Engelen van ReShape zien hoe de gezondheidszorg ingrijpend aan het veranderen is door nieuwe technologie. Hij liet een apparaat in aanbouw zien waarmee patienten zelf negentien diagnoses kunnen stellen. Het maakt de zorg beter en goedkoper. En ‘hamburger-professor’ Mark Post vertelde dat de hamburger op basis van kweekvlees die een paar jaar geleden nog een kwart miljoen kostte, nu voor nog maar een tientje gemaakt wordt. Als die lijn doorzet, gaat dit een grote rol spelen in het voedselvraagstuk.

Het zijn maar een paar van de mooie voorbeelden die de afgelopen dagen voorbijkwamen waaruit blijkt dat technologie in rap tempo beter, goedkoper en bereikbaarder wordt. Fast Moving Targets en The Innovation Station waren van de partij en deden verslag met onder meer de volgende interviews.

Lucien Engelen (REshape): “Patient en technologie moeten in samenspraak de zorg vernieuwen”

Lees het verslag

Kris Verburgh (Vrije Universiteit Brussel): “Met preventie is ook nog veel winst te halen”

Lees het verslag

Mark Post (Universiteit Maastricht): “Het voedselprobleem te lijf met kweekvlees”

Lees het verslag

Carlo van de Weijer (TU Eindhoven/TomTom): “In de komende 5 jaar gaan we meer verandering dan in de laatste 50 zien.”

Lees het verslag

Ramez Naam: “We zitten in de race tegen klimaatverandering”

Lees het verslag

Daan Kersten (CEO Additive Industries): “Door Singularity kijk ik verder”

Lees het verslag

Nora Khaldi (CSO Nuritas): “We zoeken naar levens veranderende ingrediënten in voedsel”

Lees het verslag

Leo Kouwenhoven (TU Delft): “Voor een echt werkende quantum computer hebben we nog 20 jaar nodig”

Lees het verslag

Neil Jacobstein (Singularity University): “Kunstmatige intelligentie is een verbeterde versie van jezelf”

Lees het verslag

Nicholas Haan (Singularity University): “Technologie kan mensen helpen hun zwakten te overwinnen”

Lees het verslag

Rob Nail (CEO Singularity University): “In wat voor toekomst willen we leven?”

Lees het verslag

Erwin Blom (Wormer, 1961) is voormalig hoofd van de afdeling Digitaal van de VPRO en mede-oprichter van The Crowds, een bedrijf dat zich specialiseert in ’social media’ en 'Fast Moving Targets', een platform over innovatie op het gebied van media, technologie en communicatie.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!