Martijn Migchelsen (FIRM24): “De blockchain biedt uitkomst voor de echtheid van contracten”
Wie vroeger een B.V. wilde oprichten ging daarvoor naar een notaris. Het Amsterdamse bedrijf FIRM24 experimenteert met oprichting via de digitale weg. “Voor de oprichting van een B.V. moet je een volmacht ondertekenen met echte inkt. Wij dachten: dat moet makkelijker kunnen. Niet iedereen is altijd op dezelfde plek en waarom zou het niet digitaal mogen. Daar zijn we mee aan het experimenteren met behulp van blockchain”, aldus co-founder Martijn Migchelsen.
Elk document is ter herleiden tot bits en bytes. Die gegevens kun je encrypten en vastleggen in een lange reeks cijfers, de zogenaamde hash. “En die hash is uniek voor een document. Als je maar 1 pixel zou veranderen in dat document, dan verandert de hash, dus je kunt eigenlijk veel beter dan bij een fysiek document vaststellen dat er iets gewijzigd is. Daarmee kun je ook vastleggen dat een bepaalde versie is getekend. Met het plaatsen van een handtekening wijzigt ook de hash weer. Zo heb je zekerheid over het document.”
“Als je maar 1 pixel zou veranderen, is dat via de blockchain te achterhalen”
Het blijft natuurlijk de vraag hoe je zeker kunt weten of degene die zegt een document te ondertekenen, werkelijk de persoon is die hij of zij beweert. Maar dat is volgens Migchelsen een kwestie van het opslaan van metadata over een persoon. “Elke locatie heeft een ip-adres. Die is anders wanneer jij vanuit Amsterdam zou tekenen dan ergens vanuit Frankrijk. Dat is informatie die we kunnen opslaan. Maar je kunt ook verder gaan en iemand bijvoorbeeld eerst verifiëren via een sms of met het opsturen van een kopie van je paspoort. En al die informatie kun je versleutelen en bieden we dan vervolgens aan als transactie aan de blockchain.”
De 100 procent digitale afhandeling is op dit moment nog niet aan de orde. De notariële sector staat ook niet bekend om snelle verandering en vernieuwing. “Wij richten duizenden B.V.’s per jaar op en in Nederland wordt de akte door de notaris gepasseerd. Die heb je altijd nodig. Die mensen hebben een belangrijke functie in onze maatschappij: zij zijn de trusted party. Ze staan wel open voor nieuwe initiatieven, maar zijn ook wat sceptisch. Wij hebben nu met een landelijk netwerk van notarissen een pilot weten op te zetten waarbij zij hebben gezegd: op deze manier de volmacht realiseren is rechtsgeldig en het mag op deze wijze. Dat staat nog los van de identificatie. Dat zal nog steeds in persoon geschieden, maar de volmacht kun je zo tekenen.” Verandering is volgens Migchelsen echter een kwestie van tijd.
“Minder vertrouwen in veel bedrijven dan in de blockchain”
Sommige mensen zouden zich zorgen kunnen maken over de stabiliteit van de blockchain. Staat de rechtsgeldigheid van een oprichting niet op losse schroeven wanneer de blockchain zou verdwijnen? “Mocht er ooit een andere blockchain leading worden dan kunnen we eenvoudigweg alle transacties daar in opslaan. Je kunt ze migreren. Natuurlijk: de blockchain bestaat bij vertrouwen, maar ik heb zelf meer vertrouwen in het feit dat de blockchain en de bitcoin nog enige tijd bestaan dan welk ander bedrijf. Ofwel: er zijn veel bedrijven waar ik minder vertrouwen in heb dan in de blockchain.”
Het principe van de blockchain hoeft ook steeds minder uitgelegd te worden. “We worden geholpen door de media. Daar is het onderwerp best wel trendig. Het wordt dus steeds makkelijker.”
Op dit moment verdient FIRM24 geld middels dienstverlening en de verkoop van software. “We begonnen als dienstverlener en zijn een aantal jaar geleden de software ook gaan verkopen onder de naam LegalThings. Dat laatste zien we nu echt een grote vlucht nemen. Veel partijen worstelen met het behoud van hun klanten. Er wordt steeds meer gevraagd om eenvoudige transparante processen. Dus het is de software waar de groei zit.”
Software die nu nog gebruikt wordt voor het oprichten van B.V.’s, maar in de visie van Migchelsen veel breder toegepast kan worden. “Waar we uiteindelijk naar toe gaan zijn de zogenaamde smart contracts. Wij kunnen onderling iets afspreken, maar dan hebben we vandaag de dag nog steeds een partij nodig die controleert dat het klopt en de zaken vastlegt. Wij zien dit als een tussenfase op weg naar de uiteindelijke smart contracts, waarbij je samen afspraken maakt met elkaar die worden vastgelegd op de blockchain.”