Martijn Arts (Hack the Brain): “Het brein kan meer dan je denkt”

26 mei 2014, 09:45

Het plan voor de driedaagse conferentie Hack the Brain, dat afgelopen weekend plaatsvond, kwam voort uit praktische overwegingen. Total Active Media, het bedrijf waar organisator Martijn Arts voor werkt, is altijd op zoek naar goeie, nieuwe techneuten. Om die te vinden, moet je wat interessants te bieden hebben. “We doen volgens mij technologisch al heel interessante dingen, maar hoe worden we nog aantrekkelijker? Waar spelen zich nieuwe ontwikkelingen af en wat kunnen we daarmee? Zo kwam ik op Hack the Brain.”

Al tientallen jaren meten wetenschappers en artsen het EEG van mensen met behulp van een soort van badmutsen waar diverse sensoren aan verbonden zijn. “Dat is mooi en nobel, maar ook heel duur en voor een select publiek.” Inmiddels zijn de zogenaamde badmutsen ook verkrijgbaar voor het grote publiek. Voor minder dan 100 dollar koop je een eigen exemplaar. Misschien met minder sensoren dan de professionele modellen, maar wel van goede kwaliteit.

“En dan komen er ineens bedrijven of hackers die daar kansen in zien, dan gebeuren er opeens nieuwe dingen die je nooit had kunnen voorzien. Dus het leek mij leuk om te zien wat er dan uit komt.” Dat onderzoek is waar conferentie Hack the Brain voor staat.

“Hersenen zijn net als een spier, je moet ze ook trainen”

Om tot optimale resultaten te komen, zijn er een stuk of 7 teams gevormd die allemaal 1 of 2 EEG-sets ter beschikking krijgen om mee aan de slag te gaan. Zo is er een team dat wil inderzoeken of je een drone kunt besturen met je brein. Een andere ploeg hoopt op het ontstaan van een nieuwe manier om wachtwoorden te beveiligen. Waarbij ontsluiting alleen mogelijk is wanneer meerdere mensen in een staat van volstrekte rust hun breinen met elkaar verbinden.

Naast experimenten waarbij er iets van het brein wordt verwacht, wordt er ook geëxperimenteerd met het terugstoppen van dingen in de hersenen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen helpen bij de revalidatie van mensen met een beroerte. “De hersenen zijn in zekere zin net als een spier. Die moet je ook trainen en als je dat doet, verloopt revalidatie sneller. Als je opdrachten krijgt waarbij je je beschadigde gebied moet inzetten, kun je mogelijk het herstel versnellen. Dat is in ieder geval de theorie en er zijn ook al experimenten gedaan waaruit het blijkt dat het werkt.”

Het zijn zaken waar ook de wetenschap al langer serieus mee bezig is. De teams van Hack the Brain denken daar een nieuw perspectief aan toe te kunnen voegen. “Ik denk niet dat we het beter of sneller kunnen, maar wel dat we andere dingen bedenken, omdat we andere mensen zijn.” Naast wetenschappers zijn het techneuten, hackers en creatieven en een enkele filosoof die meedoen. Die samenstelling, waarbij de verschillende disciplines door elkaar gehusseld worden moet leiden tot nieuwe creatieve ideeën.

Arts beschrijf het enerzijds als een jongensdroom. Aan de andere kant kent het hele project ook een serieuze kant. Als we in staat blijken het brein op deze manier te gebruiken, kun je je voorstellen dat dat zowel positief als negatief kan uitpakken. “Dan kun je er beter zo snel mogelijk met goed bedoelende mensen op een positieve manier over in discussie gaan en dingen mee doen.”

“De ontwikkeling staat niet stil”

Hoewel er dus door diverse partijen hard aan wordt gewerkt, zijn er op dit moment nog geen voorbeelden waarbij besturing door het brein beter werkt dan ouderwetse knoppen. Arts vergelijkt het met de eerste printers. “De eerste matrixprinters werkten ook niet beter of sneller dan als je met een pen een brief ging schrijven. Het was grofkorrelig, langzaam en niet mooi. Het werkte niet echt. Dat is wat EEG nu ook nog is: heel grofkorrelig.”

Maar de ontwikkeling staat niet stil. Arts droomt van een wereld waarbij we oplossingen kunnen bieden voor depressies, spelletjes kunnen spelen die we met ons brein besturen en meer. Technologie zal een steeds belangrijker rol gaan spelen.

Er zijn mensen die zeggen dat de mens daarmee overbodig wordt. Arts is niet van die school. “Ik denk juist dat de mens steeds meer menselijk wordt. Computers kunnen dingen die wij rationeel hebben bedacht. Maar computers zijn ook rationeel en niet creatief of emotioneel. En er blijven dus dingen waar de mens heel goed in is. Dus stel je voor dat de computer of het web of de technologie ons helpt om meer menselijk te zijn. Als dat aan het eind van mijn leven zo is, ben ik daar blij mee.”

En de belangrijkse voorwaarde om dat ooit te bereiken is op dit moment vooral dóen. “Optimisme en naïviteit zijn een goeie basis voor ontdekkingen. Dus niet vooraf te veel nadenken of bezwaren verzinnen, maar kijken wat er kan.”

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!