LinkedIn-steekproef: helft fantaseert NIMA Diploma bij elkaar
Steekproef onder profielen wijst uit dat een NIMA Diploma zéér gewenst is, maar fraudeur gokt op onwetendheid HR
Bijna de helft van de gediplomeerden die via LinkedIn aangeeft te beschikken over NIMA A, B of C blijkt in werkelijkheid geen NIMA Diploma te hebben of heeft een lager diploma dan wordt beweerd. Dat blijkt uit een steekproef die de beroepsvereniging voor professionals in marketing, communicatie en sales deze maand heeft uitgevoerd. Er staan zelf mensen als vakdocent voor de klas die doodleuk aangeven een diploma te hebben. Nou, niet dus.
Een Diploma NIMA A, B of C geldt al decennia als hét marketingdiploma dat zowel door marketeers als buiten het vakgebied wordt herkend. Met name HR-professionals beschouwen een NIMA Diploma doorgaans als een overtuigend bewijs dat kandidaten over de juiste kennis en vaardigheden beschikken. Om die reden heeft NIMA zijn Diploma-register enige jaren geleden openbaar gemaakt zodat met alleen een naam en een geboortejaar al kan worden gecontroleerd of de opgevoerde diploma’s ook bij NIMA bekend zijn.
NIMA roept personeelsfunctionarissen en marketingmanagers op om goed te controleren of sollicitanten of ingehuurde zelfstandigen werkelijk over de diploma’s beschikken die ze beweren te hebben. Daarnaast roept NIMA gediplomeerden op om een rechtstreekse link naar het register op te nemen in hun digitale cv’s. Het register vind je hier.
Diplomaverzinners
Het aantal diplomaverzinners is nog hoger dan een steekproef drie jaar geleden uitwees. Ook toen werden honderd willekeurige online cv’s doorgelicht en bleek bijna veertig procent niet (helemaal) te zijn behaald. Examens zijn het belangrijkste en bekendste ‘product’ van de beroepsvereniging NIMA. Jaarlijks neemt het zo’n 3.000 examens af. In de afgelopen jaren is het aantal afgenomen NIMA-examens gestegen. Vooral omdat een aantal hbo- en mbo-opleiders het curriculum voor de NIMA Diploma’s inmiddels meeneemt in de lesstof. Deze studenten moeten dan wel een NIMA Examen afleggen en in geval van NIMA B geldt dat het praktijkdeel los náást de studie moet worden behaald.
Van de 100 random gelichte online cv’s bleken er 49 niet in orde
Door de waarde die het diploma op een cv vertegenwoordigt, stijgt ook het risico op misbruik en fraude. Sommige professionals fantaseren over hun NIMA-diploma’s. Van de 100 random gelichte cv’s bleken er ditmaal 49 niet in orde. Uit de steekproef bleek dat deelcertificaten soms worden geïnterpreteerd als volledig diploma. Ook blijken gezakte kandidaten zich na hun opleiding als diplomahouder te profileren.
Dat er weleens wordt gesjoemeld met NIMA Diploma’s is al enige tijd bekend en is voor NIMA reden om HR-functionarissen opnieuw op het hart te drukken dat ze in het register checken of de administratie van NIMA overeen komt met die van de kandidaat. Daarom is het team van NIMA en Marketingfacts opnieuw gaan zoeken naar het aantal mensen dat online beweert een diploma te hebben gehaald, maar het niet heeft. Dat is gedaan door in LinkedIn te zoeken naar ‘education NIMA’ en de opgevoerde diploma’s in de profielen op naam te checken in het NIMA-register. Omdat het register alleen naam en geboortejaar vermeld, zijn ‘incourante’ achternamen gecontroleerd. In sommige gevallen kán er sprake zijn van een vergissing, maar dat lijkt meestal onwaarschijnlijk. Je hebt geen diploma als je het examen niet met een voldoende hebt afgerond. Het niet juist weergeven van je diploma’s is niet integer.
Het ging ons echt om het moedwillig pimpen van diploma’s of botweg liegen erover
NIMA is ontzettend zuinig op de waarde van zijn diploma’s en dat ze die waarde hébben mag wel blijken uit de grote hoeveelheid fraudeurs. De bekende NIMA Diploma’s gelden in Nederland als dé standaard om marketingkennis te valideren. Opleiders en educatieve uitgevers brengen het niveau van hun lesmateriaal vaak tot uitdrukking met een verwijzing naar NIMA Diploma’s en opleiders laten hun cursisten NIMA-examens afleggen.
Donkerbruin vermoeden
Rob van Vroenhoven, manager van de NIMA Academy waar ook de NIMA Examens onder vallen had wel een donkerbruin vermoeden, maar stond bij het natrekken van LinkedIn-profielen af en toe echt versteld van de schaamteloosheid: “Als iemand schrijft dat hij of zij NIMA B1 heeft, vind ik dat eigenlijk al misleidend, want een werkgever kan dan denken dat het diploma binnen is, terwijl je in werkelijkheid de helft – het praktijkdeel – mist. NIMA B is één diploma en daarvoor moet je twee delen halen. Maar die hebben we dus niet eens meegeteld. Het ging ons echt om het moedwillig pimpen van diploma’s of botweg liegen erover. Mensen die beweren B te hebben, maar A hebben gehaald. Mensen die zelfs zeggen NIMA C te hebben zonder dat wij ze überhaupt kennen. Dat kan écht niet. Dan gok je erop dat niemand ergens naar vraagt. Een NIMA Diploma is het bewijs dan je marketing, communicatie en/of sales in de praktijk kan toepassen. Daarom wordt een NIMA Diploma ook hoog gewaardeerd; in aanstellingsprocedures hebben NIMA-gediplomeerden vaak een streepje voor. Ik snap dat zoiets klinkt als een wc-eend-bewering, maar vraag het om je heen. NIMA is marketing. Check daarom altijd het NIMA-Diplomaregister; hier staan alle echte gediplomeerden in.”
“Als je vervolgens twintig jaar in het vak meedraait, begrijp je echt wel dat iets niet klopt”
Van Vroenhoven wil dat malverserende marketeers tot inkeer komen: ‘Ga je NIMA Diploma alsnog snel halen. Check op nima.nl bij welke Education Partner je dat het beste kunt doen. Want vroeg of laat loop je tegen de lamp en iedere marketeer weet: reputatie komt te voet en gaat te paard’. Voor de steekproef is random gecheckt op mensen die bij ‘education’ op LinkedIn onverkort beweren te beschikken over een diploma A, B of C.
Van Vroenhoven: “Het pijnlijkst is dat je daarvan een aantal mensen kent, want die genieten naam en faam in het vak of ze werken soms bij héle grote marketingorganisaties. Er staan zelf mensen als vakdocent voor de klas – niet bij onze Education Partners voor zover ik weet – die doodleuk aangeven een diploma te hebben. Nou, niet bij NIMA behaald in ieder geval en wij zijn echt altijd het enige instituut dat ze ooit heeft uitgereikt. We weten dat er in een grijs verleden opleiders zijn geweest die onze lesstof gebruikten en zelfs toetsen afnamen waarna studenten misschien dáchten dat ze een diploma hadden. Maar als je vervolgens twintig jaar in dit vak meedraait, begrijp je echt wel dat daar iets niet klopt. Op een NIMA Diploma staat dat het een NIMA Diploma is. Prak het dan niet dik tussen je opleidingen op LinkedIn.”
Geen partijbureau
Hij benadrukt dat NIMA altijd redelijk zal zijn in gesprek met marketeers die wel denken ‘NIMA te hebben’, maar niet bekend zijn: “We zijn een vereniging van mensen, het is hier geen partijbureau ofzo. We valideren kennisniveaus, juist omdat marketing, communicatie en sales door buitenstaanders soms slecht worden begrepen. Wij willen marketing laten werken voor merken en voor de maatschappij. Geen trucje, maar een ambacht met verschillende graden van persoonlijke en vakmatige ontwikkeling, waarbij integriteit en wederzijdse waardecreatie centraal staan. Als een marketeer zich meldt, dan helpen we die zo goed we kunnen. Daar bestaan we voor.”
Alle NIMA Diploma’s zijn gelinkt aan Europese EQF-niveaus
De examens, lesmateriaal en de niveaus Basis, A, B en C komen tot stand in nauw overleg met de beroepenvelden zelf. Daar investeert NIMA ook in. NIMA leidt nooit zelf op tot een examen, maar neemt als onafhankelijk instituut de examens af. Alle geslaagden (99,6 procent) worden vermeld in het openbaar diplomaregister op NIMA.nl. In het register staan inmiddels bijna 70.000 personen. De eisen en de kwalificatie die daaraan is verbonden zijn ooit in het leven geroepen door de oprichters van NIMA: marketeers in bedrijven, media- en reclamebureaus en marketingwetenschappers. Alle NIMA Diploma’s zijn gelinkt aan Europese EQF-niveaus, zodat ze ook internationaal helderheid verschaffen over kennis en kunde.
Voor de steekproef zijn 100 LinkedIn-profielen vergeleken met gegevens in het NIMA Diplomaregister. In 2020 legden ruim 2.500 mensen een examen af, waarvan ongeveer 60 procent slaagde. Dat aantal ligt iets lager dan in een gemiddeld jaar omdat met name regulier onderwijs met logistieke problemen kampte als gevolg van de lockdown en het thuisonderwijs.
Heb toch echt ergens rond de jaren 90 Nima A en B gehaald.. maar kom in het register niet voor. Dus klopt het register wel?
Hi André, dank voor je reactie. Het register is tot 1990 volledig. Daarvoor vrijwel volledig, maar dat staat niet 100% vast. Daarom hebben we die niet meegenomen in de steekproef. Je kunt het overigens redelijk eenvoudig regelen er alsnog in opgenomen te worden. Even mailen met examens@nima.nl
Het pimpen van diploma’s is helaas al zo oud als de weg naar Kralingen. Ik heb zelf in 1987 NIMA-B gehaald, maar kon dit via de check niet terugvinden. Ik adviseer HR-mensen vooral te kijken naar de ervaring van de afgelopen 10 jaar en de ervaringen van de afgelopen 15 jaar bij kandidaten ouder dan 55 jaar. Dit laatste voor de HR-emvee met durf…
Omdat een percentage van 50% ‘verzonnen’ diploma’s me onwaarschijnlijk hoog leek heb ik mezelf zojuist maar even opgezocht en wat blijkt; ik sta niet in het register. Terwijl ik toch echt in 2002 een Nima-B diploma behaald heb. Het lijkt mij dus waarschijnlijker dat het online Nima register niet helemaal op orde is dan dat zoveel marketing collega’s massaal zouden frauderen met hun CV. Zelf kritisch blijven nadenken is gelukkig een van de onderdelen van de Nima opleidingen! 😉
Hi Niels,
Dat kan altijd, maar is zeker geen veelvoorkomend verschijnsel. Voor een redelijk betrouwbare steekproef iig geen belemmerende hoeveelheid. We weten ook dat de Diploma’s van voor 1990 er niet allemaal inzitten, dus die hebben we uit de steekproef gehouden. Laat eea even weten bij examens@nima.nl, wordt je alsnog in het register geplaatst.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!