Landelijke franchiseformule voor huisartsen

3 februari 2004, 08:07

Over vier jaar moeten er in Nederland 300 ? 400 vestigingen zijn van een nieuwe franchiseformule voor de huisarts en andere eerstelijnszorgverleners zoals de tandarts, fysiotherapeut en apotheker. Dat is de ambitie van Symphony Gezondheidscentra. ‘Dit jaar verwachten we vier of vijf centra te openen. Volgend jaar kunnen dat er honderd zijn’, aldus directeur Sam Siemssen. Na maanden van voorbereiding trad de organisatie vorige week naar buiten.

De keten is een initiatief van de oprichter van de Rug Adviescentra Kobus Dijkhorst, en een aantal ict-organisaties.

Symphony wil de huisarts zoveel mogelijk administratieve zaken uit handen nemen. Het gaat dan om bijvoorbeeld huisvesting, apparatuur, inkoop van materiaal en facturering. De huisarts wordt franchisenemer, huurt een pand van de keten en blijft zelfstandig. ‘Onderzoek wijst uit dat de huisarts 30% van zijn tijd kwijt is aan zaken die niets met zorg te maken hebben. Wij denken dat percentage in ieder geval terug te kunnen brengen tot 10%. De huisarts kan meer pati?nten helpen’, aldus Siemssen. Hij ziet in de formule een antwoord op het dreigende huisartsentekort. In eerste instantie richt de keten zich op de gemeenten waar een tekort aan huisartsen is of andere knelpunten bestaan.

Door schaalgrootte kan de formule forse inkoopkortingen voor bijvoorbeeld personal computers bedingen. Symphony wil gebruikmaken van moderne communicatietechnieken zodat ontwikkelingen op het gebied van ‘e-health’ mogelijk worden. Dat is zorg leveren bij mensen thuis via bijvoorbeeld internet.

Ook onderzoekt de keten of het mogelijk is om namens de huisartsen te onderhandelen met de zorgverzekeraars. ‘Dat kan voor de individuele huisarts. Of het voor meer huisartsen kan, is afhankelijk van de Nederlandse Mededingingsautoriteit’, zegt Siemssen.

De zorgverzekeraars vinden dat huisartsen moeten kiezen tussen echt ondernemerschap of zorgverlener in loondienst moeten worden. ‘Wat ze niet moeten doen, is zeuren over het modern ondernemer zijn’, zegt Chiel Bos, directeur zorg van Zorgverzekeraars Nederland.

De Kamer debatteerde gisteren over de knelpunten in de huisartsenzorg. Minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid wil geen extra geld beschikbaar stellen. Het budget van de huisartsen is de afgelopen vier jaar bijna euro 400 mln gestegen tot euro 1,5 mrd. Hij vindt dat zorgverzekeraars en huisartsenvereniging LHV de onderhandelingen over een nieuw financieringssysteem moeten afmaken. ‘Ook al ben ik daar niet optimistisch over’, aldus Hoogervorst. Half februari moeten de partijen eruit zijn, anders zal de minister de knoop doorhakken.

Hoogervorst is van plan om bedrijfsartsen ook medicijnen te laten voorschrijven als het doorverwijzen naar specialisten een succes wordt. Tevens kondigde hij aan dat de huisarts onder het eigen risico gaat vallen dat in 2005 wordt ingevoerd. Wel gaat hij de maatregel verzachten voor huisartsenbezoek. ‘Er komt geen onoverkomelijke drempel’, aldus Hoogervorst.

Copyright (c) 2004 Het Financieele Dagblad

Categorie
Tags

1 Reactie

  Ing.H.J.A. van Uden

  Geachte heer Hoogervorst,

  Een zeer intereressant artikel in de Goudsche Courant van 3/5/5 over een franchiseformule voor artsen.

  Ik wil graag in uw organisatie een plekje krijgen.

  Mijn CV in het kort .

  52 jaar, opleiding HTS, uitputtende ervaring in franchisezaken en alle voorkomende huisvestingvraaagstukken.

  Als franchisenemer meegedraaid in een landelijke keten, gegroeid van 2 meisjes in een studeerkamer tot 300 man in meerdere bedrijven (BV’s), ervaren in alle facetten in de relatie Franchisegever-Franchisenemer, ervaren in alle bedrijfsonderdelen AO/IC PZ/ HRM Werving Telemarketing, Verkoop , Binnendiensten en Buitendiensten.8 jaar ervaring.

  Als Sr. projectmanager vele grote projecten multidisciplinair gerealiseerd PRC Bouwcentrum, Bouwdienst Rijkswaterstaat.

  Thans financieel onafhankelijk na verkoop bedrijven en niet van plan de geraniums aan de binnenzijde te bekijken.

  Wil absoluut mijzelf beschikbaar stellen aan “betere” bedrijven. Zeker gezondheidszorg staat hoog in mijn lijstje.

  Gaarne kom ik met uw organisatie in contact.

  Harry van Uden

  06-30564079


  3 mei 2005 om 14:02

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!