Hoe spelen met LEGO ons kan helpen de toekomst te verbeelden

Ik had al wel gehoord van het gebruik van LEGO in zakelijke workshops, maar had het nog niet eerder 'live' meegemaakt. Het blijkt een erg effectief proces om dialoog en reflectie aan te moedigen en om probleemoplossing en creatief denken bij de deelnemers te stimuleren.

26 mei 2022, 08:33 2130 x gelezen

Afgelopen week heb ik een sessie begeleid ter afronding van de leerlijn digitale transformatie bij Waterschap Vechtstromen in Almelo. Een mooie sessie waarbij ik zelf een korte samenvatting heb gegeven over de digitale transformatie van de samenleving en het belang daarvan voor de waterschappen. Aansluitend gingen de deelnemers aan de slag met LEGO Serious Play.

Ik had al wel gehoord van het gebruik van LEGO in zakelijke workshops, maar had het nog niet eerder meegemaakt en was er eerlijk gezegd ook wel sceptisch over. Maar het blijkt een erg effectief proces om dialoog en reflectie aan te moedigen en om probleemoplossing en creatief denken bij de deelnemers te stimuleren.

De deelnemers bouwden in groepsverband achtereenvolgens de huidige situatie, de gewenste toekomstige situatie en de brug hoe te komen van van huidige naar toekomstige situatie. Wat me daarbij opviel is dat in alle bouwwerken de huidige situatie een complex geheel werd aan bouwstenen.

En misschien is dat ook wel de uitdaging waar we als samenleving voor staan. We hebben het allemaal veel te complex gemaakt. Ik moest daarbij denken aan een eerdere blog die ik schreef over complexiteit en wat we daarbij kunnen leren van het spelen met LEGO.

Wie een probleem moet oplossen voegt doorgaans iets toe, ook als iets weghalen handiger is. Die conclusie trekken de Amerikaanse psychologen Adams, Converse, Hales en Klotz in het vorig jaar gepubliceerde artikel People systematically overlook subtractive changes in Nature na een serie experimenten en archiefonderzoek.

Alleen maar ingewikkelder

In de blog Waarom alles alleen maar ingewikkelder wordt verwees ik eerder naar het betreffende onderzoek en het artikel Dit is waarom alles altijd alleen maar ingewikkelder lijkt te worden van René Fransen, wetenschapsredacteur bij het Nederlands Dagblad. Fransen gaat daarbij nader in op het werk van de onderzoekers die ruim elfhonderd proefpersonen verschillende praktische problemen en puzzels laten oplossen waaronder een bouwsel van LEGO.

Kleiner groeien

Deze week nog schreef Martijn Aslander een mooie blog over kleiner groeien waarin hij het fenomeen beschrijft dat we blijkbaar altijd maar willen groeien en dingen ingewikkelder maken. Hij verwees daarbij naar bovenstaande video Less is more: Why our brains struggle to subtract uit het betreffende Nature-artikel en stelt dat het wel eens dé oorzaak zou kunnen zijn van het oerwoud aan regels en instanties die we kennen in veel publieke organisaties.

Moet het allemaal nog even laten bezinken, maar één ding is zeker, ik ga mij binnenkort meer verdiepen in LEGO Serious Play!

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!