Hoe cloud computing de e-commerce markt verovert

17 augustus 2012, 07:32

In een recent onderzoek voorspelt Gartner dat maar liefst eenderde van alle digitale content in 2016 in the cloud opgeslagen zal zijn. De belangrijkste reden voor deze exponentiële groei is de wens om data op te slaan, te delen en te benaderen via verschillende apparaten. Met e-commerce in the cloud kunnen webwinkeliers overal hun webwinkel beheren met verschillende apparaten en worden ze niet beperkt op het gebied van data-opslag. Maar wat is ‘in the cloud’ nu precies en wat is de return on investment voor in the cloud-projecten?

Cloud computing is om te beginnen een computing model, geen technologie. In dit model worden alle servers, netwerken, applicaties en andere elementen die afkomstig zijn vanuit datacenters beschikbaar gesteld voor IT-afdelingen en eindgebruikers via het internet. Het stelt een IT-afdeling in staat om naar wens het juiste type en de juiste hoeveelheid computing services aan te schaffen. Deze aanpak leidt tot lagere kosten en minder complexiteit, terwijl het bedrijven in staat stelt om services toe te voegen op het moment dat hier behoefte aan is. De webbased e-mail van Google en Yahoo, de backup-diensten van Carbonite of Dropbox, CRM-applicaties als SalesForce.com en de instantmessaging (IM) en voice-over-IP (VoIP) van MSN, Google, Skype en anderen zijn allemaal cloud computing-diensten.

Derde fase

Volgens analisten zal in 10 jaar tijd 80% van al het wereldwijde computergebruik, dataopslag en e-commerce plaastvinden in the cloud. Het wordt daarmee ook wel aangeduid als de derde fase van het internet. In de eerste fase werden software en besturingssystemen gecombineerd om een simpele communicatiestroom via bijvoorbeeld e-mail tot stand te brengen. De tweede fase bracht de gebruiker naar het World Wide Web waar hij toegang had tot miljoenen websites. In de jaren negentig nam hierdoor het internetgebruik met een factor honderd toe in slechts twee jaar tijd. In de derde fase staat alles in the cloud, zowel data als software.

Er zijn verschillende varianten van cloud computing, waarvan Software-as-a-Service waarschijnlijk de meest bekende is. De andere zijn Platform-as-a-Service (PaaS) en Infrastructure-as-a-Service (IaaS).

Infrastructure-as-a-Service (IaaS)

Infrastructure-as-a-Service (IaaS) levert cloud computing als een infrastructuur die naar behoefte kan worden afgenomen. Denk hierbij aan het gebruik van servers, opslag, netwerken en besturingssystemen. Amazon’s Elastic Cloud is hiervan een voorbeeld. In plaats van deze elementen aan te schaffen, hebben klanten de mogelijkheid om deze als een uitbestede service en naar behoefte aan te schaffen. IaaS kan als een publieke of gesloten infrastructuur worden aangeboden. Daarnaast is er ook een hybride variant mogelijk. Vooral voor snel groeiende ondernemingen is IaaS een geschikte oplossing, omdat hiermee hun infrastructuur gemakkelijk uitgebreid kan worden wanneer er meer werknemers in dienst worden genomen.

Software-as-a-Service (SaaS)

Met Software-as-a-Service wordt software verspreid via het internet. Een aanbieder biedt de software aan als licentie, op basis van behoefte en via een abonnement in een 'pay-as-you-go' model. Ook zijn er aanbieders die de software gratis aanbieden, wanneer zij andere mogelijkheden hebben om inkomsten te genereren (freemium). Denk hierbij bijvoorbeeld aan advertenties of het beschikbaar stellen van klantgegevens aan externe partijen. De software wordt centraal beheerd, waarbij dezelfde software beschikbaar wordt gesteld aan iedereen (one-to-many model). De verantwoordelijkheid voor updates ligt bij de aanbieder en niet bij de afnemer.

Platform-as-a-Service (PaaS)

Waar SaaS zich bezighoudt met applicaties, draait Platform-as-Service (PaaS) om de wereld van development. PaaS kan gedefinieerd worden als een platform dat de creatie van web applicaties snel en gemakkelijk mogelijk maakt, zonder dat er software en infrastructuur aangeschaft of onderhouden hoeft te worden. PaaS is daarmee hetzelfde als SaaS, maar in plaats van dat er software via het web beschikbaar wordt gesteld, wordt er een platform beschikbaar gesteld voor de creatie van software.

Voordelen cloud computing voor de e-commerce markt

 • Vertrouwen. Met cloud computing kunnen webwinkels gebruik maken van hetzelfde platform en gebruik maken van dezelfde functionaliteiten. Dat betekent ook dat nieuwe functionaliteiten met één aanpassing aan iedereen beschikbaar gesteld kunnen worden. Bovendien wordt het onderhoud centraal geregeld waardoor webwinkeliers kunnen vertrouwen op een stabiel platform.

 • Kostenbesparing. In veel gevallen is dit de belangrijkste reden voor bedrijven om voor cloud computing te kiezen. Aangezien bedrijven geen hardware of bandbreedte hoeven aan te schaffen, kan tot wel 80% aan kosten worden bespaard.

 • Snelheid. Een bedrijf kan tot wel vijf keer sneller een e-commerce applicatie activeren en direct beginnen met het verkopen via een platform dat op afstand wordt beheerd.

 • Schaalbaarheid. Met cloud computing is een bedrijf elastischer en kan het snel reageren op seizoensgebonden veranderingen of plotselinge vraagtoename vanwege speciale promoties.

 • Veiligheid. Veel cloud computing-aanbieders zijn gecertificeerd waarmee meer veiligheid aan klanten kan worden gegarandeerd.

 • Data-uitwisseling. De explosieve groei van cloud e-commerce zal in de komende jaren leiden tot meer data-uitwisseling tussen de clouds. Aanbieders zullen steeds meer mogelijkheden bieden om gebruikers, partners en anderen extra functionaliteiten te laten bouwen op hun cloud.

Return on investment voor SaaS

Van de drie cloud computing varianten blijft SaaS de populairste. Hoewel de markt blijft groeien, zien startende SaaS-ondernemers en investeerders een cash flow probleem in de begindagen. Dit komt door de investering in verkoop en marketing die gedaan moet worden voor het bereiken van nieuwe klanten. Deze kosten worden pas later weer teruggewonnen wanneer de betalingen van deze klanten binnenkomen, via de maandelijkse of jaarlijkse abonnementen.

Op forEntrepreneurs wordt dit fenomeen ook wel de SaaS Cash Flow Trough genoemd. Aan de hand van een voorbeeld laat de auteur hier zien dat een investering van $ 110,000 pas na 23 maanden een return on investment oplevert. Na 23 maanden staat daar echter een behoorlijke doorgroei van de winst tegenover. Op de site kan ook een Excel-sheet gedownload worden waarmee u de return on investment voor uw eigen SaaS-project kunt berekenen.

(bron: forEntrepreneurs)

Conclusie

De term cloud computing is niet langer een 'buzzword', maar duidt op een verschuiving van hoe bedrijfsinformatie en e-commerce applicaties online opgeslagen, benaderd en gedeeld zullen worden. Voor de e-commerce markt biedt cloud computing veel voordelen. De snelheid waarmee een e-commerce website kan worden opgezet, de kostenbesparing op de infrastructuur en de betrouwbaarheid van een stabiel platform zijn slechts enkele voorbeelden van de voordelen van een cloud service.

Door de grote voordelen van cloud computing, het toenemende aantal aanbieders van cloud services en de aantrekkelijkheid om in cloud computing te investeren, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat cloud computing de volledige e-commerce markt verovert.

Bronnen

Credits afbeelding: theaucitron (CC)

Bertram Welink
Northern Europe Marketing Manager bij Microsoft, Bing Ads

Bertram is ruim 9 jaar werkzaam in online marketing en e-commerce. Na enkele jaren ervaring in het buitenland bij onder andere Google en Yahoo! werkt hij nu als Marketing Manager Northern Europe bij Microsoft Bing Ads, het advertentieplatform van Microsoft’s zoekmachine Bing.

Categorie
Tags

9 Reacties

  Maarten Soetens

  Wanneer is dit stuk geschreven?

  “Met e-commerce in the cloud kunnen webwinkeliers overal hun webwinkel beheren”

  De tijd dat een webwinkelier hun webwinkel niet middels een beheer systeem op internet kunnen bedienen ligt toch al 10 jaar achter ons…

  Het is raar om over een webwinkel artikel te schrijven met in combinatie van een cloud, want zonder cloud/internethosting is er niet echt sprake van een webwinkel lijkt mij.

  De verschillende vormen van dienstverlening is wel interessant voor een webwinkelier, maar de vorm van het artikel zelf is erg vreemd te noemen.


  21 augustus 2012 om 16:00
  mTsYWkpnRU

  buy tramadol buy tramadol online overnight delivery – tramadol withdrawal tiredness


  4 november 2013 om 08:23
  tnTUkniTcX

  buy tramadol online 3 tramadol high – tramadol 100mg get you high


  5 november 2013 om 01:23
  bletgezer

  It completed high-precision calculations of the external flow field around the C919, China’s first home-made large passenger jet, in only six days. Without the supercomputer it would have taken about two years. mulberry outlet Le abitazioni si trovano in via Del Turchino 18/20/22 (13 appartamenti tra i 23 e i 24 metri quadri circa), via Demonte 8 (6 appartamenti di 23 metri quadri circa) e via Monte Rotondo 10 (5 appartamenti di 26 metri quadri circa). chaussure louboutin pas chere Ora si prepara a diventare il presidente algerino che è rimasto in sella più a lungo, dal 1999, quando fu richiamato dai generali per far uscire l’Algeria dagli anni di piombo: un decennio con 150mila morti e 10mila desaparecidos. Alcuni dei suoi predecessori non hanno avuto altrettanta fortuna: Ahmed Ben Bella, suo compagno di strada e carismatico leader rivoluzionario, venne esautorato da un golpe, mentre Mohamed Boudiaf, anche lui nel clan dei primi capi della rivolta, fu assassinato nel ’92. mulberry outlet shops NEW YORK – Le richieste di risarcimento da parte delle vittime di Bernard Madoff si stanno moltiplicando e hanno ormai raggiunto i 40 miliardi di dollari, più del doppio di quanto finora calcolato.

  A total of 235 million trips will be made via the country’s railways during the festival travel rush this year, up 6.1 percent year-on-year, according to the Ministry of Railways (MOR). tn pas cher homme Odessa – Sedute su una panchina accanto al gazebo che distribuisce volantini per il candidato favorito alle presidenziali ucraine di domenica, davanti alla Cattedrale di Odessa, due ragazze scuotono la testa: ?Le elezioni non risolveranno nulla – spiega una di loro -. chaussures louboutin homme pas cher Non godono di buona fama o almeno ….hanno visto tempi migliori. Le agenzie di rating, negli ultimi anni, sono state additate dagli osservatori di mezzo mondo come arbitri tutt’altro che imparziali. Anzi “comprati”. Nella lista nera del dipartimento di Stato Usa come terrorista, con una taglia sulla testa da 7 milioni di dollari, Shekau, che in una rara intervista si definisce uno studioso e un intellettuale, ha più le stimmate del capo banda che del predicatore, con le astuzie tipiche del latitante:

  The dogs dragged the man to a nearby drainage ditch and bit him. abercrombie fitch Ma quello che turba è la facilità con cui la gente viene incarcerata e condannata e con cui è usata la pena di morte o la minaccia di comminarla. Questo è un regime del quale siamo amici, col quale abbiamo intensi scambi economici, insieme al quale condividiamo interessi geopolitici regionali. Ma sembra sia immune e impermeabile alle critiche. air jordan homme La premier thailandese Yingluck Shinawatra è stata destituita per decisione della Corte costituzionale di Bangkok, che l’ha giudicata colpevole di abuso di potere in relazione al trasferimento di un alto funzionario poco dopo essere stata eletta nel 2011. Lo hanno annunciato i giudici della stessa Corte.

  Jia Yang has two children. One goes to a middle school in Beijing; the other is on the moon. abercrombie è la corruzione l’imputato “numero uno” dei ritardi e dell’aumento dei costi infrastrutturali: i costi per la ristrutturazione o la costruzione dei 12 stadi ha superato i 3,4 miliardi di dollari, ben oltre la somma dei costi che hanno sostenuto Germania e Sud Africa negli ultimi mondiali. black nike air max è andata come sappiamo: il Brasile, negli ultimi 70 anni, è stata la prima potenza calcistica. La seconda è l’immagine che il Brasile riuscirà a riflettere di se stesso davanti a qualche miliardo di telespettatori.


  14 augustus 2014 om 03:27
  bletjymer

  Najib said the two local names were selected from about 2,000 suggestions received during the competition organized by the Natural Resources and Environment Ministry. mulberry outlet uk Siete disponibili ad abolire il Cnel? Siete disponibili a superare il bicameralismo perfetto impostando il Senato come assemblea che non si esprime sulla fiducia e non vota il bilancio? Siete disponibili a che il ruolo del senatore non sia più un incarico a tempo pieno e retribuito ma il Senato sia semplicemente espressione delle autonomie territoriali? chaussures louboutin homme pas cher Internet a due velocità? Oppure una nuova Costituzione? Stati Uniti e Brasile si dividono sulla governance di Internet e prefigurano due modelli con pochi punti condivisi. Dal Nord America arrivano nuove proposte che scardinano il principio, finora sacro, di neutralità della rete: mulberry uk Per sostenere l’attività economica, il governo aumenterà gli investimenti per 11,6 miliardi di dollari, in modo da portare il totale degli investimenti pubblici e privati a 125 miliardi nel 2020 e favorire lo spostamento del motore della crescita dal settore minerario ad altri comparti.

  Beijing prosecutors have tackled more than 200 cases of duty crimes in 17 months through May, the capital’s top procuratorate said on June 24. tn requin Che si dice sorpreso dalle pressioni della Casa Bianca: ?Le uniche che ne usciranno penalizzate – osserva il viceministro russo – saranno le compagnie americane?. ladimir Putin sarà a Pietroburgo il 23 e 24 maggio, di ritorno dalla Cina che ormai è stretta alla Russia da un importante accordo di fornitura di gas. louboutin pas cher Non ha l’espressione seria, quasi altera, di un Mullah Omar, l’oratoria di un Bin Laden, la loquela di uno Zawahiri, e neppure esprime la ferocia determinata di un jiahdista ceceno o siriano: Di questo energumeno in mimetica sappiamo poco. MobiPro nasce dopo i drammatici vertici sull’occupazione tra i grandi dell’Eurozona, nel pieno delle polemiche che vedono i Paesi più in crisi obbligati ad aggiustamenti di bilancio che lasciano sul terreno milioni di disoccupati, soprattutto giovani.

  Chinese fitness dancing in squares is popular among the elderly. hollister femme A gennaio, in occasione dell’appuntamento annuale più importante, perfino il direttore dell’Istituto nazionale di statistica cinese Ma Jiangtang ha dovuto ammettere che il peso dei servizi nel Pil cinese ha superato quello del settore primario. jordan pas cher femme Venerdì scorso i socialdemocratici hanno eletto un nuovo leader: Anti Rinne, che subentra all’attuale ministro delle Finanze, Jutta Urpilainen, la quale ha annunciato che si dimetterà anche dalla carica in seno al governo.

  Luckily, 51-year-old neighbor Liang Xibin, who resides in the fourth-floor apartment, was there to grab the couple while another neighbor on the third floor held the woman’s dangling foot. magasin hollister Un’indagine della polizia ha poi stabilito che la donna non era un’informatrice ed era stata accusata ingiustamente. I resti della McConville sono stati trovati e identificati solo nel 2003 su una remota spiaggia irlandese. nike air max sale Andrò a fondo della questione . Un discorso tenuto in occasione del 22° anniversario del golpe fallito lanciato dall’ex presidente Hugo Chavez contro il governo di Carlos Andres Peres (1989-1993).


  14 augustus 2014 om 08:05
  pinnetteyro

  Zhang Hongxia was also found to have posted Tong Tong’s photos on the web, with captions indicating she was an abandoned child and needed cash donations. mulberry outlet è quanto ha annunciato Fiorentino, illustrando i progetti nel real estate del Gruppo immobiliare. Anche a Roma, ha spiegato Fiorentino, ?vorremmo raggruppare tutto e razionalizzare. boutique louboutin Alle Europee del 2009 aveva avuto il 9,8% dei voti, mandando a Strasburgo un deputato, inserito nel raggruppamento euroscettico Efd (Europa della libertà e della democrazia, con lo Ukip britannico). mulberry outlet store online Internet a due velocità? Oppure una nuova Costituzione? Stati Uniti e Brasile si dividono sulla governance di Internet e prefigurano due modelli con pochi punti condivisi. Dal Nord America arrivano nuove proposte che scardinano il principio, finora sacro, di neutralità della rete:

  Unlike the suit at the World Cup ceremony, which allows people with lower-body paralysis to walk upright again, the EXOP-1 aims to enhance the existing strengths of normal people. air max pas cher Il lussemburghese Jean Claude Juncker e il tedesco Martin Schulz, nel corso della presidenza di turno dell’Italia, prevarrà nettamente (al momento la prospettiva più probabile). chaussures louboutin femmes pas cher La forma espressiva utilizzata per il rilancio, nella dialettica diplomatico-politica, aveva formalizzato l’invito al dialogo e un mese dopo il ministro degli Esteri cubano, Bruno Rodriguez, è “posizione comune”. Senza poi comunicare dati di importanza rilevante alla Comision Nacional de Valores (Cnv), la Consob argentina. I giudici della Corte costituzionale hanno confermato la condanna al pagamento di 20mila pesos (2490 dollari), comminata dalla Borsa valori argentina, cui S&P aveva fatto ricorso.

  And building work in the surrounding area in downtown Putuo District has caused subsidence, the abbot said. veste hollister Per questo, secondo Russell Dallen, analista americano di “Caracas Capital Markets”, nei prossimi cinque anni vi è il 65% di probabilità che Venezuela non sappia fronteggiare i propri debiti. chaussure air jordan Ieri, invece, il ministero del Commercio ha parlato addirittura del 49 per cento. La svolta, insomma, è addirittura rafforzata. Si chiama Juan Carlos Varela il nuovo presidente di Panama. E’ di centrodestra.

  But Jia and the other developers were given a “miracle” when Yutu sent back signals after the moon night on Feb. 12. abercrombie pas cher Richard Breeden, lo special master incaricato dall’amministrazione di Barack Obama di esaminare la grande truffa, ha così raggiunto conclusioni molto più generose. L’ex presidente della Sec ha ricevuto ben 50.000 richieste di danni da ogni angolo del mondo, anche se ha precisato che numerose potrebbero risultare false o duplicate e potrebbero ancora essere squalificate. nike tn shoes Le candidature a emigrare nel 2014 per trovare un lavoro nel cosiddetto sistema “duale” tedesco (un mix tra apprendistato e stage in azienda) non vengono più accettate dall’8 aprile scorso perché alla fine di marzo quasi 9mila giovani da tutta l’Europa avevano chiesto di partecipare.


  16 augustus 2014 om 10:43

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!