Hans Nipshagen (Akamai): “Het WK is een klein piekje in een explosief groeiende videomarkt”

14 juli 2014, 10:30

Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf Akamai zag al in 1995 de noodzaak om de datastromen over het internet goed te verspreiden. Die gedachte kwam van een professor van het MIT, onderdeel van de Universiteit van Boston. Hij voorspelde dat er congestie zou optreden op het internet als de groei zou doorzetten op een schaal die men toen verwachtte. De groei van het internet heeft inmiddels de stoutste verwachtingen overtroffen en de reden waarom Akamai is begonnen is achteraf gezien visionair gebleken, vertelt Hans Nipshagen in Top Names. Het bedrijf is na 20 jaar nog steeds de grootste speler in de markt.

Het internet bestaat uit zo’n 22.000 losse netwerken. Die zijn aan elkaar gekoppeld op basis van onderlinge afspraken. Een probleem dat daarbij speelt, is dat de verhoudingen niet gelijk zijn. Je hebt grote en kleine providers. En de grote spelers vragen geld aan kleine spelers als zij bepaalde data willen hebben. De kleine spelers proberen die kosten via omwegen te voorkomen. Hierdoor zie je overal knooppunten en opstoppingen ontstaan. Of er treedt kwaliteitsverlies op door de grote afstanden die moeten worden overbrugd.

Akamai heeft zich gespecialiseerd in het snel en goedkoop overbrengen van data, met name voor live streaming van events. Daarbij staat zo min mogelijk verlies aan kwaliteit voorop. “Alle servers van Akamai beschikken over software, Ghost genaamd, en dat zorgt ervoor dat het platform als één geheel blijft functioneren. We zijn in staat om optimale routes op het internet te vinden en congesties te omzeilen”, aldus Hans Nipshagen, zelf sinds 2011 actief bij Akamai.

“Mensen willen gewoon een tv-like experience”

Akamai is betrokken bij veel grote live events. Zo ook bij het WK voetbal. “De facilitaire dienst van de FIFA heeft Akamai gekozen als de partij die zorgt dat de livestreams worden gedistribueerd over de hele wereld. En dat doen we dan voor heel veel broadcasters in de wereld, over alle continenten.” Je zou denken dat het een megaklus betreft, maar Nipshagen relativeert: “Gemiddeld op een dag doet het Akamai-platform z’n 15 terrabit per seconde aan content. Dat is ongeveer representatief voor 15 tot 30 procent van het het internetverkeer. Het WK voetbal zorgt ervoor dat we zo rond de 5 terrabit per seconde meer afhandelen, dus dat is niet echt enorm. Een klein piekje. Maar het is natuurlijk wel live streaming en dat betekent dat je er heel veel zorg aan moet besteden, het is geen eenvoudige klus. Want gebruikers verwachten kwaliteit.”

Daarbij is iets merkwaardigs aan de hand. Als televisieprogramma’s niet goed worden doorgegeven, weet de kijker dat dat de schuld is van een dienst als bijvoorbeeld UPC of Ziggo. Maar als een internetstream niet goed werkt, zijn mensen geneigd de schuld te geven aan de afzender, bijvoorbeeld een omroep. Die stellen op hun beurt weer hoge eisen aan een bedrijf als Akamai. “Gebruikers accepteren steeds minder. Je hebt nu de tablets die met hoge resolutieschermen komen en als je dan lage bitrates gaat aanbieden, accepteert de gebruiker dat niet meer. Mensen willen gewoon een tv-like experience. Dus het moet exact hetzelfde zijn als tv en je mag geen concessies meer doen aan kwaliteit.”

Dat klinkt simpel, maar is ingewikkeld. Alleen al het feit dat er nog zeer diverse technieken zijn om data bij de klanten af te leveren, maakt het complex. “Dus als jij een hogebitrate-file aflevert aan iemand die toevallig in een slecht gebied zit, of bijvoorbeeld reist met de trein waarin het voortdurend verandert, dan heb je een issue. Die heeft een slechte ervaring.”

“Mobiel groeit enorm”

Daarbij komt dat de techniek niet stilstaat. Zo komen er 4K-televisies [een beeldschermresolutie die grofweg 4 keer hoger ligt dan bij HD-tv, red.] op de markt die hoogwaardige video aankunnen met bijpassende hoeveelheden data. “Dat betekent dat de onderliggende infrastructuur enorm moet zijn. Dus wij zijn nu ook aan het uitbreiden om ons platform geschikt te maken om de load van 4K-televisie aan te kunnen. Nu verwacht ik niet dat het direct een enorme boost zal geven, want die dingen zijn ongelooflijk duur, maar de prijs zal dalen en dan heb je ermee te maken.”

Daarnaast ziet Akamai ook een enorme groei van de online consumptie. “Mobiel groeit enorm. Als je kijkt naar de Olympsiche Zomerspelen in London in 2012 en die vergelijkt met het WK voetbal van dit jaar, zie je dat we daar al na acht dagen overheen waren qua verkeer. Dus we zien echt een explosieve toename.”

Akamai verdubbelt dan ook bijna jaarlijks in de hoeveelheid data die aan klanten wordt uitgeserveerd. Daar komt ooit een eind aan, ook al wordt er hard gewerkt om door te kunnen blijven groeien. Betere compressie, betere software, andere manieren om data over te brengen. De techniek staat niet stil, maar dat geldt ook voor de ontvangende apparaten. “Als grote leverancier zijn wij erbij gebaat het het internet optimaal functioneert. Als het internet optimaal functioneert, dus meeschaalt met onze klanten, dan is dat positief voor ons. Dus wij geven voortdurend aan waar het goed gaat en waar het minder goed gaat.”

Dat doet Akamai in rapporten onder de naam ‘The State of the Internet’, die elke kwartaal verschijnen en gratis beschikbaar worden gesteld. De laatste trend? “We zagen een afname van het aantal DDOS attacks van 20 procent. En het aantal attacks uit Nederland, dat heel hoog was, is met 50 procent gedaald.” Dat kan twee dingen betekenen: of Nederland wordt minder gebruikt om aanvallen uit te voeren of er zijn andere slimme methodes uitgevonden om sites en mediaorganisaties plat te leggen.

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!