Doe je aan socialmediamarketing of iets anders?

24 oktober 2014, 10:30

Social media werken het beste met een doelstelling, concrete aanpak en meetbaar resultaat

Onlangs stond ik voor 75 retailers op het podium. “Wie doet er hier aan socialmediamarketing?” 80 procent van de handen gingen de lucht in en men knikte enthousiast. Mijn volgende slide bestond uit de definitie van marketing, die het proces van de verkoop, distributie en waarde van het product beschrijft. Dat wil zeggen dat er een strategie achter zit, een gedachte die men wil overbrengen en een kraakhelder doel. Social media zijn niet om 11:00 in de ochtend bedenken: “Oh ja, we moeten nog even wat op Facebook plaatsen” en snel even een plaatje zoeken via je telefoon op Google en plaatsen. Dan ben je niet bezig met socialmediamarketing, maar ben je gewoon aanwezig op social media. Ik stelde de vraag nogmaals. Wie doet er nog steeds aan socialmediamarketing? Men kijkt elkaar wat lacherig en betrapt aan. Nog maar een paar handjes gingen de lucht in.

Een heldere doelstelling

Doelen stellen helpt je bij het maken van de nodige actiepunten. Deze volgende opsomming kan je daarbij helpen. Probeer er één centraal te stellen voor een periode. Hieronder een aantal voorbeelden waar je aan kan denken.

Fanbase vergroten

Fans komen in contact met bedrijven om in aanmerking te komen voor speciale acties, promoties een aanbiedingen. Dit is de nummer-1 reden waarom fans in eerste instantie over te halen zijn. Regelmatig is de logische tegenreactie: waarom moet het altijd met korting gepaard gaan? Simpel, jij vraagt aan de consument of ze iets willen doen voor jouw bedrijf, het liefst zelfs gratis reclame maken. Dan moet daar iets tegenover staan.

Organiseer een leuke promotie of wedstrijd, adverteer op de doelgroep in je omgeving en laat zien dat je aanwezig bent op Facebook. Tip: durf leveranciers te vragen om bijvoorbeeld producten ter beschikking te stellen op je Facebook-pagina. Uiteindelijk zijn zij ook gebaat bij extra reclame. Anderzijds kun je ook op gevoel inspelen zoals de advertentie van Bahlmann Mode laat zien. Ingezet op emotie van lokale herkenning en herkenbaarheid.

Meer interactie met klanten

Daag de bezoeker uit om zijn mening te geven: plaats berichten over actuele gebeurtenissen, stel een vraag, laat ze meebepalen over keuzes voor het nieuwe assortiment, laat herkenbare foto’s zien. De winkelpui waar ze al 10 jaar wekelijks langslopen, herkenbare plaatsen, de gezichten achter het bedrijf of leuke gebeurtennissen op de werkvloer: fans willen zich kunnen identificeren met wat ze zien. Dat gebeurt niet bij een dagelijkse stroom van productfoto’s uit de webshop met een prijs en bijbehorende link.

Uiteraard hoort hier ook bij dat je een good feeling wilt achterlaten bij je fans door leuke acties. In het eerste voorbeeld vraagt Noppies, specialist in babykleding, trotste moeders om een bijdrage in de vorm van een mooie foto. Spot on!

Het tweede voorbeeld is van Only for Men. Zij gingen eerder open voor de aanstaande bruidegom, regelde een stylist, kapper en rende daarmee net even wat harder dat de concurrentie.

Ik wil meer uit mijn fans halen

Bij een gedegen groep fans is het nuttig om daar meer uit te halen. Stel, je hebt 5.000 fans. Wat weet je eigenlijk van ze? Hier laat met vaak kansen mee liggen. Facebook leent zich erg goed om data te halen uit klanten. Je kunt ze doorverwijzen naar een applicatie (vaak derdensoftware) waar ze een e-mailadres achterlaten of waar ze bijvoorbeeld moeten stemmen. Vaak laten ze dan een zogenaamd Facebook user-ID achter. Dit nummer kun je later gebruiken om te adverteren op specifieke doelgroepen, ook als men geen fan is van je pagina.

E-mails zijn keiharde data en succesvol voor conversie in toekomstige mailings. Fans die specifiek mee hebben gedaan aan een actie, bijvoorbeeld de Ski-actie van Tilburg Mode, voelen zich zeer waarschijnlijk verbonden aan wintersport. Perfect om op een later moment een specfieke mailing te sturen naar deze doelgroep.

Meer verkeer naar je website via social media

Social media werken erg goed om meer verkeer naar je website te krijgen. Doe dit echter bewust en bekijk het uit het oogpunt van de gebruiker. Het wordt als irritant ervaren om een geheimzinnig bericht te plaatsen met een link die vervolgens naar een productpagina gaat. Daar ga je geen extra verkoop door generen. Wees duidelijk in je communicatie en zorg voor een simpele call to action.

Het voorbeeld van Hip & Chic is daarmee een goede.

Klantenservice integreren via social media

Zowel voor b2c als b2b werkt Twitter makkelijk en effectief voor korte updates. PostNL is zowel voor consumenten als zakelijk te bereiken. Ideaal om even de status van een ‘verloren’ verzending op te vragen en vaak sneller dan klantenservice per e-mail.

Onlangs had ik een kabel nodig voor een presentatie. Ik belde twee bedrijven om te vragen of deze in een lokale vestiging aanwezig was. Beide bedrijven lieten me 20+ minuten wachten zonder ook maar iemand gesproken te hebben. Ik was geërgerd en besloot het via Twitter te melden. Binnen één minuut had ik een bericht terug, letterlijk twaalf minuten later liep ik de winkel uit met mijn kabel. De andere partij heeft nooit wat laten weten. Dat laat een impressie achter die ik volgende keer meeneem in mijn winkelkeuze.

A goal without a plan is just a wish

Om het tastbaarder te maken, kun je social media als bedrijfsplan zien. Je hebt een doelstelling en je weet hoe je daar naar toe wilt werken. Ik adviseer vaak één doelstelling per keer te pakken. Stel een doel. Hoe ga je dit aanpakken en hoe ga je het resultaat meten?

Voor elk bedrijf is dit een proces van trial and error en je leert al heel snel wat goed werkt op jouw fans en volgers. Belangrijk is om te evalueren en opnieuw te proberen. Toepasselijke laatste vraag om dit artikel af te sluiten: doe je aan socialmediamarketing? Of iets anders?

Wiggert Meerman
Founder bij Eazier

Wiggert Meerman studeerde Marketing Management en volgde deze opleiding deels in Sydney, Australië. Hij werkte enkele jaren voor een multinational in e-commerce, waar hij zich specialiseerde tot International Business Developer in online retail en fashion. Vandaag de dag is hij eigenaar van social media bedrijf Eazier en diverse andere ondernemingen. Eazier ontwikkelt applicaties voor social media marketing. Met meer dan 50 opdrachtgevers die actief zijn in fashion retail is Eazier marktleider binnen dit segment op het gebied van social media marketing. Dagelijks adviseert Wiggert voor Eazier bedrijven als Only for Men, Flügel, Van Tilburg Mode en Front Runner over de commerciële inzet van social media. Wiggert spreekt regelmatig op evenementen en is blogger bij onder andere Marketingfacts.

Categorie

12 Reacties

  Kaj van Houten

  Goed bericht, zeker het stukje om meer verkeer naar je website te halen. Hier valt voor veel bedrijven nog veel in te winnen.


  24 oktober 2014 om 13:35
  Tomheij

  Leuk stuk en onderbouwd met treffende voorbeelden. Het zijn echter wel voornamelijk cases uit het B2C segment met in de hoofdrol merken waarbij het besef en daarmee tijd en budget voor de inzet van social media waarschijnlijk al jaren aanwezig is. Benieuwd naar je mening over het gebruik ervan bij MKB’ers in het B2B-segment, die de klok regelmatig horen luiden maar nog niet echt een idee hebben van waar de klepel hangt.

  Hoe overtuig je een dergelijk bedrijf ervan hiermee aan de slag te gaan en in welke hoedanigheid, gezien het gebrek aan tijd, mensen en middelen? Harde ROI-resultaten is sowieso lastig binnen dit domein, dus overtuig je met het argument van ‘zichtbaarheid t.o.v. concurrenten’? Rol van expert?

  Benieuwd naar je feedback.


  26 oktober 2014 om 16:34
  Farl

  Interessant artikel! Ik heb nog de domeinnaam socialmediamarketing.nl. Iemand interesse daarin? Ik doe er niets mee helaas.


  27 oktober 2014 om 06:12
  Wiggert Meerman

  Beste Tom,

  Bedankt voor de reactie.

  Social media voor het MKB is zeer specifiek en betreft vaak een kleinere markt.

  Ik adviseer altijd een paar punten, welke makkelijk toepasbaar zijn.

  1. Laat zien wat je achter de schermen doet, trainingen, personeel dat jarig is, afgeleverde opdrachten, fotografeer de designer die achter zijn computer bezig is met oplevering.

  De dagelijkse dingen posten geeft je bedrijf een gezicht. Dat werkt beter dan de mooiste foto’s plaatsen van het parket wat je verkoopt.

  2. Afhankelijk van regio / doelgroep kan je specifiek adverteren. Dit geeft een beter beeld wie je advertentie ziet dan een lokale krant, waar men rustig €500 euro uitgeeft voor een advertentie.

  3. Voelen wat leeft onder je publiek. Social is perfect voor de richtlijn van je bedrijf, de producten en om te voelen wat men leuk of niet leuk vindt.

  4. Informeer de klant over wat je doet, je keuzes voor leveranciers en geef educatie aan de klant.

  5. Definieer een lead (email, reacties of directe aanvragen)

  Op basis daarvan kan je promoties organiseren.

  Keuze van het platform is per branche verschillend. Lever je visueel aantrekkelijke producten af (Aannemer -> (Instagram/Facebook) of ben je op zoek naar potentiële klanten (recruiter->LinkedIn / twitter)

  Harde ROI is vaak een streven. Ik ben van mening dat dit met social op meerdere manieren kan. Continue berichten plaatsen, meer likes, meer reactie, adverteren op social. Zijn allemaal meetbare punten. Het is mijn inziens de kunst om vandaag iets te posten, wat over een jaar nog in het achterhoofd blijft van een bezoeker. Hé dat heb ik ooit gezien bij Partij X.

  Voordat een bedrijf hieraan begint moet één ding duidelijk zijn. Social media zijn niet louter distributie kanalen…daar zit niemand voor op Facebook.


  29 oktober 2014 om 15:01
  dv48d2x1mz

  karen millen jassen The lounge also has an additional 6m x 12m support structure used for Oracle staff operations.The entire project boasts an impressive 4,000 square feet of VIP viewing decks, twelve 5m x 30m roof graphics on the main building for helicopter views, and a 10m x 15m roof graphic on the Oracle lounge fitflop malaysia online store

  buy fitflops online The color white works on most skin types and always reads ‘pure, timeless’ and always comes across chic if you know how to pull it off, Lashley said cheapest fitflop

  Opening on Friday February 15th, Trapeze Federation offers flying trapeze instructional classes to participants of all levels, ages five years and older ugg shoes sale

  hunter rain boots clearance

  cheap oakley sunglasses

  women hunter boots


  21 maart 2015 om 05:36
  nf36e3f6qa

  hunter boots outlet ABOUT RODEO DRIVE RESALEWith over a decade of experience, Rodeo Drive Resale specializes in buying, selling, and consignment of authentic couture fashions We work hard to ensure that all of our designer handbags are authentic A2DY physi 2 toms shoes discount

  fitflop sales Taking place in San Francisco Bay, the event runs Aug Our entire staff loves handbags Competing with Future Shop, Best Buy and TigerDirect they offer lower prices and better customer service.About DiamancyDiamancy, established in Montreal and Paris mcm singapore outlet

  fitflop factory outlet singapore However due to Luna Rossa’s protest, only one race took place.If and when racing truly gets underway, fans of the America’s Cup in New Zealand can watch online ?€? with all of the races streamed in full at tvnz.co.nz/americas cup a fantastic one stop shop for the latest news and video on Team New Zealand and the America’s Cup.During the Breakfast’ show, the team will also cross to their ONE NEWS Yachting Correspondent, Martin Tasker, who will be live on the water in San Francisco.Martin Tasker says this year’s series will be a special one to watch September 18, 2012 SPL Realty Partners, exclusively representing Australia’s award winning women’s active wear retailer Lorna Jane, today announced 11 leases have been secured for Lorna Jane’s expansion into the United States Daily Q&A interview sessions will take place on Google Hangouts, with guests including high profile Singaporean and British fashion personalities fitflop cheap

  fitflops sale

  fitflop in malaysia

  asics tiger shoes


  18 april 2015 om 14:57
  dn05y6u1hu

  fitflop sale in malaysia She continually references contemporary pop culture through her art, utilizing a simple, direct style that portrays the light hearted themes of young people’s imagination through cartoons Offecct works closely with some of the world’s most renowned designers.Offecct also believes that Corporate Social Sustainability (CSR) is as important as quality and design, which is evident in the choice of materials, energy, transportation and logistics The event has expanded to include participants from Asia, across the Americas and Europe toms shoes cheap

  botas hunter In 2002, he was named Creative Director of Member Holiday, a Korean based contemporary brand, launching both men’s and women’s collections with 37 freestanding stores He states in the artilcle With the recent publicity about the "Occupy Movement" and its highlighting of the income disparity between the 99% and the 1%, I thought investors might be interested in learning about companies doing very well selling to the 1% For more information visit their website or contact a representative via email, info@studiocodency mcm duffle bag

  fitflop sale in singapore Philadelphia, PA October 10, 2012 Specialty women’s clothing brand, Free People, will open two new boutiques in California this October The students have produced over 100 totes by printing their original designs onto 100% organic cotton bags using eco friendly water based ink Other coveted pieces available online include St fitflop sale in singapore

  fitflop online

  ???asics australia

  fitflop malaysia outlet


  21 april 2015 om 06:07
  vi35a7n8jt

  mcm purse Today, a majority of students and teachers in the US spend their days in unhealthy schools that waste energy and money while having poor air quality Send him to the Ryder Cup this September at Medinah The promotion is just one of several from the popular online reseller in the past several weeks, as shopRDR slashed prices on designer goods during its Black Friday blowout and again the following week on Cyber Monday hunter rain boots toronto

  fitflop malaysia outlet Many brands expected that an increase in Chinese sophistication would reduce the cultural gap with their overseas consumers Today most cash strapped schools spend more money on electricity than on books and computers Phil Fung and Shawn Klein (New York, NY) The self described best friends have been committed for over 18 years and will be the first same sex couple from New York State to marry at ESB fitflop singapore

  fitflop slippers sale Nearly a quarter of these visitors came from China, which represents an 18.2 percent market share for San Francisco John Knits are encouraged to visit shopRDR’s wide array of upscale fashions, all of which are backed by a 100% guarantee of authenticity In addition to contributing free medical treatment, Operation Smile trains local medical professionals in its partner countries and leaves behind crucial equipment to lay the groundwork for long term self sufficiency.About Auction CauseAuction Cause, is a premier online auction management & cause marketing agency specializing in high profile design, strategy, for corporations and nonprofits worldwide fitflop shoes singapore

  fitflop malaysia sale 2014

  hunters boots canada

  hunter rubber boots sale


  21 april 2015 om 06:35
  th91y4l9nv

  buy hunter boots A red suede fringe bag with a faux turquoise stone inlay is the "Ibiza Indian," while the "Playa Princess" is a delicate, fairy style hip belt with angular pockets in burgundy suede and black leather Like any resale store, the selection will vary from week to week, but you can expect to see products from Armani, Burberry and Louis Vuitton dotting the displays in this carefully curated section White is a great transitional color that crosses seasons seamlessly fitflop shop in malaysia

  toms canada sale Portero was founded to fulfill the shopper’s desire for a luxury market that offers a vast selection of new, pre owned and vintage luxury branded items and assures the authenticity of all items sold A remarkable painting by John Brack, formerly part of the celebrated Mertz Collection and prominently featured in the National Gallery of Victoria’s  recent Retrospective, his quirky and yet typical Still Life with Artificial Leg 1963 (Lot 38), is estimated to bring $240,000 300,000 Edward Donnelly CEO, Aderra Inc fitflops singapore sale

  asics shoes singapore online Shoppers hoping to add to their current collection are cordially invited to explore Bottega Veneta: Woven to Perfection, a promotion offering amazing deals on woven handbags and purses from the popular Bottega Veneta fashion house.As with every item available through shopRDR, all Bottega Veneta items are backed by a 100% money back guarantee of authenticity "Since chocri was launched, we always believed in developing a close relationship with our customers, who are the true creators of chocri; and so this award is not only a recognition of our hard work, but also the generous contribution of our early fans and supporters," says Franz Duge, co founder of chocri OHV 4 cylinder engine with a 3 speed full synchronized manual transmission mcm bookbags

  cheap fitflops

  toms shoes in australia

  fitflop shoes


  21 april 2015 om 10:36
  pz88m2e8op

  tom toms shoes Redefine American glamour The America’s Cup Concert Series will run throughout the summer of 2013 and coincide with the Louis Vuitton Cup (the America’s Cup Challenger Series), the Red Bull Youth America’s Cup and the America’s Cup Finals.Opera in the Park is a Home Run sfopera, sanfrancisco.giants.mlb Among the most popular events at AT&T Park, outside of Giants games are the Opera in the Park simulcasts of live performances by the San Francisco Opera The Best Things marks the fourth major promotion from the popular online reseller this month, as shopRDR concluded its Bottega Veneta, Labor Day Weekend sale and its animal print campaign, Walk on the Wild Side earlier this month fitflop sandals

  toms shoes online australia The Bay Area’s largest airport connects non stop with 75 cities in the U.S Throughout the month of October, boutiques in San Francisco, Houston, Las Vegas and Maui will be showcasing the limited edition pieces as part of an event dubbed the American Icon Celebration Sephora Europe has more than 480 stores within 11 countries and has established ten locations in China.###The Biggest Fall Fashion Question Returns ?€? Is White O.K fitflop clearance

  kate spade wallets singapore New York, NY March 25, 2009 Hennessy, the world’s No Nearly a quarter of these visitors came from China, which represents an 18.2 percent market share for San Francisco This event is, therefore, both a wonderful opportunity to celebrate the strength of the UK/Singapore fashion partnership and a fabulous stage for some of the most exciting designers in the world to show off their talent fitflop electra sale

  fitflop sale malaysia

  hunter boots outlet

  hunter boots on sale


  21 april 2015 om 10:37
  bv13l5s0cm

  fitflops sale australia John Knits loyalists told ShopRDR Take full advantage of downtime with onsite amenities including an outdoor pool, whirlpool and fitness center Pour son année fiscale 2008, Marriott International a annoncé des résultats de presque $13 billions fitflops

  buy hunter boots canada John Knits has received a less than friendly welcome from many of the brand’s most loyal clients.Just as Tiffany & Co His work moves across art and design, objects, spaces and visual medium, all of which are approached with his playful sense of humour Unlike a regular retail store that may have a handful of styles in multiple sizes, a consignment store is going to have multiple styles but not a limited number of sizes burberry handbag

  fitflop sales Like Ava’s Attic at /pages/Avas Attic Consignment Boutique/120601251803?ref=tn_tnmn.Also, shop Etsy at /shop/AvasAtticBoutique?ref=search_shop_redirect.SPL Realty Partners Secures 11 Leases for Lorna Jane’s US Expansion in California Nearly a quarter of these visitors came from China, which represents an 18.2 percent market share for San Francisco In conjunction with the still images, Americana Manhasset has debuted on its website a 30 second cinematic short film, also entitled Venice Unmasked, and a 3 minute Behind the Scenes video singapore fitflop

  hunter madrid

  asics online store

  fitflop in australia


  22 april 2015 om 06:02

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!