De Metagids 88 – Gag City: Hoe Nicki Minaj’s fans een AI-wereld bouwden

Het is een unieke beweging binnen de 'stan-cultuur', waarbij fans zich online organiseren en vaak aanzienlijke invloed uitoefenen.

12 december 2023, 11:00 1406 x gelezen

Op vrijdag 8 december heeft rapicoon Nicki Minaj haar langverwachte album ‘Pink Friday 2’ uitgebracht. De albumcover, die al in september werd onthuld, toont Minaj op een zwevend roze metrostation boven een wolkendek en wolkenkrabbers. Ze draagt een lang witte jurk, waarop een gigantisch grote zilveren hanger in de vorm van een hart bungelt. Op het bestemmingsbord van het station staat “Pink Friday 2” geschreven. Het tafereeltje heeft een fantastisch, bijna sprookjesachtig gevoel.

In de aanloop naar de lancering van haar nieuwe album heeft Minaj de fans al maanden in spanning gehouden met beloftes van een reis naar ‘Gag City’. De term “to gag” vindt zijn oorsprong in de LGBTQ+-gemeenschap en komt voort uit het idee dat je zo overdonderd bent dat je “gagged” bent. De term werd door de fans letterlijk opgevat en met behulp van generatieve AI hebben de ‘Barbz’, zoals haar fanbase bekendstaat, een fictieve stad gecreëerd.

Deze stad weerspiegelt de roze, dromerige esthetiek van de albumcover. De door fans bedachte metropool werd een meme en een marketingtool die door zowel fans als merken werd omarmd. De AI-gegenereerde beelden van de stad vormden een authentieke of door Minaj geïnitieerde campagne die zowel voor het album als voor de betrokken merken nieuwe vormen van engagement creëerde​​.

“Gag City” is de eerste keer zijn dat een fanbase van een artiest met generatieve AI een wereld heeft gecreëerd die ook buiten het fandom aandacht krijgt. Het is een unieke beweging binnen de ‘stan-cultuur’, waarbij fans zich online organiseren en vaak aanzienlijke invloed uitoefenen. Het illustreert een opmerkelijke verschuiving in de dynamiek tussen artiesten en hun publiek. Het versterkt de muziekindustrie doordat het de betrokkenheid en de loyaliteit van fans vergroot. Het toont aan hoe de lijn tussen artiest en publiek vervaagt en hoe fans mede-creators worden van de culturele ervaring rond een artiest. Dit creëert een nieuw tijdperk waarin de participatie van fans niet alleen gewenst is, maar ook een essentieel onderdeel vormt van de artistieke expressie en promotie.

De democratisering van AI speelt hierin een cruciale rol. Het stelt fans in staat om ideeën die geïnspireerd zijn door hun idolen tot leven te brengen, waardoor een nieuwe vorm van creatieve uitwisseling ontstaat. Dit kan de manier waarop kunst wordt gemaakt, gedeeld en ervaren fundamenteel veranderen. Met AI die steeds geavanceerder wordt, zouden we in de toekomst een kunst- en entertainmentwereld kunnen zien die rijker en meer geïndividualiseerd is, waarbij de grenzen tussen realiteit en fantasie, tussen creator en consument, steeds verder vervagen. Het succes van Gag City, ondanks de ethische kwesties rondom AI-kunst, toont ook de groeiende invloed aan van memes en internetcultuur in de hedendaagse samenleving​​.

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!