Checklist voor betere video performance op Facebook en Instagram

28 februari 2017, 08:57

Al tijden op zoek naar een checklist waaraan Facebook video’s moeten voldoen? Lees hier de 8 tips en doe er je voordeel mee!

Al tijden op zoek naar een checklist waaraan Facebook video ads moeten voldoen? Krijg je ook vragen als: Waar moet je nu aan denken wanneer je aan de slag gaat met het ontwikkelen van een sterke video campagne met een goede performance voor Facebook (en Instagram)? Ben jij nog steeds je TVC’s door aan het plaatsen op Facebook?

Zoek dan niet verder, want naast een mooie creative zijn er nog een paar dingen waar je op moet letten. Heb je al eens aan onderstaande checklist gedacht? De regel is dat je ten minste aan 5 van de 8 onderstaande regels moet voldoen. Voel je vrij om deze checklist te delen met al je klanten en contacten:

 • Maak je video vierkant
 • Je merk komt zichtbaar naar voren in de eerste 3 seconden
 • Ondertiteling (design voor sound off)
 • Lengte van je advertentie is kort – minder dan 20 seconden
 • Je merk is voor meer dan de helft van de video in beeld
 • ‘Snel gesneden’ – beelden en scenes volgen elkaar in rap tempo op
 • Toont gebruik van het product op een creatieve manier (geen platte packshots of logo’s)
 • Hoofdboodschap komt binnen 10 seconden duidelijk naar voren

Bovenstaande vraagt om een shift in denkwijze én een andere aanpak van je creatie. Waarschijnlijk zal je online bureau niet hetzelfde zijn als het bureau dat je TVC’s ontwikkeld. Neem je brand managers (en de andere partij) mee in het proces en vertel ze waarom je hun kindje (de TVC) toch net even íets anders gaat inzetten voor online.

Een goed voorbeeld van hoe men een traditionele TVC ombouwde naar een video optimaal geschikt voor het Facebook/Instagram platform is deze case van Nestlé.

TLDR?!

Lijstje te lang? Knoop dan deze overwegingen in je oren:

 1. Grijp snel de aandacht
 2. Design voor sound off
 3. Denk mobile first
 4. Frame je verhaal op een unieke manier / durf anders te zijn!

Vragen?

Mochten bovenstaande lijstjes niet duidelijk genoeg zijn, dan kun je hieronder nóg een lijstje vinden met de meest gestelde vragen naar aanleiding van de checklist. Doe er je voordeel mee!

 • Waarom vierkante video’s?

Denk mobile first, met een vierkante video claim je meer ruimte in de news feed.

 • Je merk komt zichtbaar naar voren in de eerste 3 seconden

Waarom? Denk aan de autoplay, binnen 3 seconden moet je men verleiden om te blijven hangen.

 • Ondertiteling

Waarom? Meer dan 95% van alle mensen bekijken video zonder geluid. Test je eigen video eens zonder geluid, hoeveel krijg je er dan nog van mee?

 • Lengte van je advertentie is kort – minder dan 20 seconden

Tijd = geld en in het geval van Facebook; aandacht = geld. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk to the point komt zodat mensen snel de hele boodschap mee krijgen, voordat ze verder scrollen/swipen.

 • Je merk is voor meer dan de helft van de video in beeld

Waarom? Denk aan ad recall, en dit betekent overigens niet dat je dit op kunt lossen door bijvoorbeeld een logo rechtsonderin in beeld te tonen voor de gehele lengte van je video. Dat voelt reclamisch en daar prikt men snel doorheen. Wees creatief en werk met verschillende elementen van je merk om het subtiel te communiceren zonder te opdringerig te worden.

 • ‘Snel gesneden’ – beelden en scenes volgen elkaar in rap tempo op

Waarom? Denk mobile en denk aan de korte aandachtsspanne. Een video waarin veel gebeurt trekt de aandacht en wekt nieuwsgier. En dat zal dan weer leiden tot een langere kijktijd en betere performance!

 • Toont gebruik van het product op een creatieve manier (geen platte packshots of logo’s)

Waarom? Een platte packshot of logo voelt reclamisch en is minder interessant, mensen zien dat je ze een advertentie voor schotelt, en daar zitten veel mensen niet (niet? nee echt niet) op te wachten.

 • Hoofdboodschap komt binnen 10 seconden duidelijk naar voren

Waarom? Same same ;), aandacht is kort! Denk bijvoorbeeld aan een recepten video, deze beginnen tegenwoordig met een shot van het eindproduct, zodat je denkt; “Hee dat ziet er lekker uit” waarna je blijft hangen om alle stappen van het recept te zien. Instant gratification man!

Tot zover, doe je voordeel met bovenstaande punten! Succes 🙂

Angela van der Velden
Advertising Strategist bij We Are Blossom

Na een Toerisme opleiding aan de NHTV in Breda ben ik in contact gekomen met We Are Blossom (uitgeroepen tot #1 Social Agency door Emerce), waar ik inmiddels al meer dan 3,5 jaar werk. Ik ben begonnen als content manager en ben mij steeds meer gaan specialiseren op het gebied van strategie en (social) advertising. Dit is dan ook waar ik mij het meest mee bezig houdt. Hoe koppel ik branding aan harde doelstellingen en kan ik social meetbaar maken? Welke KPI's zijn belangrijk voor mijn campagne? Welke middelenmix kan ik het beste inzetten? Dit zijn enkele vragen waar ik mij dagelijks mee bezig houd.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!