Chatbot verbetert klantbeleving BKR #spon

2 juli 2018, 12:00

“Het eerste weekend heeft de chatbot maar liefst 1.600 conversaties positief afgerond”

Bureau Krediet Registratie (BKR) krijgt dagelijks veel vragen van consumenten en wil die zo goed mogelijk beantwoorden. Tot voor kort konden consumenten terecht op de pagina ‘veelgestelde vragen’ op www.bkr.nl, maar gezien de grote verscheidenheid aan vragen bleek het voor de bezoeker niet altijd even eenvoudig een duidelijk antwoord te vinden. Daar moest verandering in komen. Sinds eind mei 2018 heeft BKR een chatbot van Watermelon op de website, die ondersteunt bij het afhandelen van klantvragen. We spraken met Maureen van den Bergh (Senior Klantcontactcentrum) en Koen Gebbink (Digital Marketing Specialist).

Bureau Krediet Registratie (BKR) is een onafhankelijke stichting en draagt al meer dan vijftig jaar bij aan een financieel gezonde maatschappij. Als uitvoerder van het wettelijk stelsel van kredietregistratie, beheert BKR de kredietinformatie van miljoenen Nederlanders.

Digitalisering in klantenservice

Koen, Digital Marketing Specialist bij BKR, vertelt: “Met de chatbot gaan we als organisatie mee met de digitalisering van het klantcontact en blijven we tegelijkertijd persoonlijk en begeleidend. En dat is wat wij willen.”

“Met de chatbot gaan we mee met de digitalisering van het klantcontact en blijven we tegelijkertijd persoonlijk en begeleidend”

Goede samenwerking en implementatie

Half februari is de samenwerking tussen BKR en Watermelon officieel van start gegaan. Maureen, Senior Klantcontactcentrum bij BKR: “We hebben een pilot gedaan en daarbij bleek dat Watermelon de juiste partner is: voor beiden een verkenning om te kijken wat de oplossing moet worden. Het proces verliep voorspoedig en de chatbot is op tijd opgeleverd. Het proces was nieuw voor ons, maar Watermelon is makkelijk bereikbaar en ondersteunt ons waar nodig. We hebben een vast contactpersoon die altijd goed bereikbaar is en die goed met ons meedenkt. Dat heeft tijdens het implementatieproces erg geholpen.”

Voor BKR was het traject voordat ze contact legden met Watermelon, soms best ingewikkeld. Koen: “Het overtuigen van het nut van een chatbot bij collega’s en stakeholders is niet altijd even makkelijk, omdat je niet kan verwachten dat de chatbot meteen optimaal en op volledige kracht werkt. Dit heeft tijd nodig, ook om de chatbot goed in te richten.”

De livegang

De chatbot ging eind mei 2018 live en er was meteen genoeg voor hem te doen. “Het eerste weekend heeft de chatbot maar liefst 1.600 conversaties positief afgerond. Doordat we nu met de chatbot 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar zijn, bieden we een betere service naar de consumenten”, zegt Maureen

Een helpende hand

De chatbot is zo ingericht dat hij consumenten helpt met het vinden van de gewenste informatie op de website van BKR. Zo wordt de bezoeker veel sneller geholpen dan wanneer hij de klantenservice zou bellen. Maureen: “Niet alleen zorgt de chatbot ervoor dat mensen met minimale inspanning eenvoudig en effectief geholpen worden, maar ook de site van BKR wordt beter beheerd nu de chatbot actief is. Er zijn inmiddels al een aantal pagina’s op de website geoptimaliseerd. Zo wordt de klantbedieningeen stuk effectiever.”

“We hebben een vast contactpersoon die we altijd kunnen bereiken en die goed met ons meedenkt. Dat heeft ons tijdens het implementatieproces erg geholpen”

Resultaat

Gemiddeld voert de chatbot driehonderd conversaties per dag. Aan het eind van het gesprek kan de bezoeker aangeven of de chatbot hem goed heeft geholpen. 75 Procent van de bezoekers doet dat momenteel. Koen: “We zien duidelijk een stijging in het aantal conversaties door de chatbot. Of deze mensen anders allemaal telefonisch contact gezocht zouden hebben met BKR is niet te achterhalen, maar het is duidelijk dat wij op deze manier al heel veel mensen hebben kunnen helpen.”

Facts & Figures

Klanten helpen wordt leuker

Niet alleen de consumenten hebben baat bij het gebruik van de chatbot. Ook de medewerkers van de klantenservice van BKR hebben door de komst van de chatbot meer plezier in hun werk gekregen. Maureen: “We zien nu al dat 60 procent van de calls inhoudelijk is geworden en 40 procent puur gericht is op informatieverstrekking. Zo kunnen de medewerkers van het Klant Contactcentrum zich voornamelijk bezighouden met ingewikkelder kwesties. Voor deze zaken blijft persoonlijk contact van belang.” Koen: “Consumenten verwachten steeds vaker dat ze 24/7 met hun vragen terecht kunnen. Traditionelere vormen van een klantenservice, waarbij enkel telefonisch contact mogelijk is, zien we steeds minder of zullen zelfs helemaal gaan verdwijnen. Bijvoorbeeld met Livechat kunnen we de consument wel persoonlijk te woord staan, maar op een andere en eigentijdse manier.”

“De chatbot heeft ons gebracht waar wij op hoopten”

Conclusie van BKR?

Maureen: “De chatbot heeft ons gebracht waar wij op hoopten. Wij willen onze klantenservice verder automatiseren en de inzet van onze medewerkers professionaliseren.”

Bekijk de chatbot van Stichting BKR op www.bkr.nl

Wil jij net als BKR ook de voordelen ervaren van een chatbot op jouw website?

Vraag een gratis en vrijblijvende demo aan op watermelon.co/nl-demo-aanvraag!

Bij Watermelon werken we elke dag hard aan een platform dat al je klantenservice vragen en contactinformatie bijeen brengt, die nodig zijn om je klanten het allerbeste te woord te staan. Gelanceerd in 2017, is Watermelon één van de snelstgroeiende business applicaties in Nederland. Duizenden gesprekken worden gevoerd door de combinatie mens en chatbot, zo kunnen bedrijven hun klantenservice proces nog efficiënter inrichten.

Categorie

2 Reacties

    Jan Taco te Gussinklo

    Interessant deze inzet van de chatbot in een dienstverlenende rol.

    Ben heel benieuwd hoe de zorg dit oppakt. Wat gaat wel en wat niet….

    reportersonline.nl/ai-chatbots-zijn-misschien-juist-datgene-waar-ziekenhuizen-naar-op-zoek-zijn


    3 juli 2018 om 11:30

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!