Bas Wisselink (NXT Foundation): “Blockchain is veel meer dan Bitcoin”

26 juli 2016, 12:30

De naam van het virtuele betalingssysteem Bitcoin is bekend. Geliefd bij een nog kleine groep, verguisd door een deel van de gevestigde orde en veel gebruikt voor speculatie met grote koersschommelingen tot gevolg. Bitcoin is gebouwd op een zogenaamde blockchain. Die blockchain is voor veel meer te gebruiken dan alleen het creëren van zogenaamde cryptocurrency. NXT Foundation onderzoekt op dit moment toepassingen: van het vastleggen van stemmen tot het borgen van handelscontracten.

“Wat een blockchain heel erg eenvoudig doet is dat het een antwoord geeft op de vraag hoe je transacties vastlegt op een moment in de tijd, op een manier die niet meer veranderbaar is. En dat is iets wat op dit moment nog niet goed kan. Wanneer je nu een banktransactie doet, dan wordt die ergens vastgelegd in een database. Technisch gesproken zou die dus gewoon veranderd kunnen worden zonder dat jij dat weet. De blockchain maakt het onveranderlijk, controleerbaar en dat je daar dus op kunt vertrouwen”, aldus Bas Wisselink bestuurslid bij de NXT Foundation.

“De kruik gaat zo lang te water tot ie barst”

Vrijwel alles wat wij hebben geregeld in de moderne wereld is in de kern gebaseerd op vertrouwen. “Het probleem daarmee is: de kruik gaat zo lang te water tot ie barst. In 2008 hebben we met de kredietcrisis meegemaakt dat de kruik op een gigantische manier gebroken is. Toen bleek dat het vertrouwen dat we hadden niet zo stevig was als we zouden willen. Een blockchain maakt het mogelijk om dat vertrouwen niet nodig te hebben.”

Dat heeft te maken met een manier van vastleggen die wordt versterkt door een opeenvolgende serie blokken, waarbij informatie over blok 1 wordt vastgelegd in blok 2 en zo verder. “Hoe langer de blockchain wordt, hoe moeilijker het wordt om een verandering in block 1 door te voeren, want je moet alle blocken herschrijven om in block 1 een verandering door te voeren.” Iets stiekem veranderen, wordt daarmee praktisch onmogelijk.

Handig wanneer je zeker wilt weten dat iets is wat het zegt te zijn. Denk bijvoorbeeld aan diploma’s. “Heel veel diploma’s worden ook digitaal vastgelegd. Dat gebeurt nu in gewone databases. Maar in China speelde een wonderlijke situatie. Daar worden IT-studenten opgeleid die een bachelor diploma krijgen in de ICT en daarmee kunnen ze hun niveau aantonen. Maar wat doen ze? Met de door hun verkregen kennis hebben ze meermalen de universiteitscomputer gehackt om hun niveau te verhogen naar een master bijvoorbeeld. Dus het systeem is onbetrouwbaar geworden. Als je dit soort dingen op een blockchain zet dan is het ook weer niet falsifieerbaar en overal opvraagbaar en daarmee worden diploma’s dus betrouwbaarder en waardevoller.”

“Veel gebruikers zorgt voor vertrouwen”

Hoewel Bitcoin veel publiciteit en daarmee bekendheid heeft opgeleverd, is NXT volgens Wisselink al weer een paar stappen verder. “NXT handelt in fiches waarmee je zelf gedecentraliseerd kunt bedenken wat de toepassing gaat worden. Wij zijn ook sneller. Bij Bitcoin kost een transactie tien minuten, bij ons een minuut. En het is ondertussen bekend dat Bitcoin gigantisch veel energie verbruikt. Ze hebben een systeem om te kunnen controleren of de blokken dicht zijn wat proof of work heet, waar een massieve computerkracht voor nodig is. Wij werken met een ander systeem om dit te doen, waardoor je het zelfs op een mobieltje kunt laten draaien. Daar kun je exact hetzelfde mee doen als die massacomputers doen.”

Klinkt mooi, maar nu is het nog belangrijk om een grote groep gebruikers te binden. Veel gebruikers zorgt voor vertrouwen. NXT telt op dit moment een actieve gebruikersgroep van maximaal tienduizend mensen. Naar uitbreiding wordt gestreefd via projecten in samenwerking met bedrijven. “Wij benaderen bedrijven om samen met hun pilots te draaien. We bieden educatie aan bedrijven en we leren ze wat ze wel en niet kunnen doen met een blockchain. Daarna gaan we met ze in gesprek over de vraag of ze er een pilot op willen draaien. Of een proof of concept willen maken. Op het moment dat één van die dingen echt in een bruikbaar beta stadium belandt, gaan transacties toenemen. Je moet het via die bedrijven of een startup of via iemand die heel direct een gebruikersgroep aan kan spreken spelen.”

Een eenvoudig maar goed idee. “En of die mensen nu weten of ze blockchain gebruiken is voor de gebruiker volkomen oninteressant. Voor degene die er in gaat investeren is het verschrikkelijk interessant, maar dat is een hele andere wereld. Die twee hebben weinig met elkaar gemeen.”

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie
Tags

4 Reacties

    Michiel

    Het proof of work concept is juist hetgene wat de Bitcoin blockchain super veilig en onhackbaar maakt. Deze stroom consumptie is nodig om de perfecte blockchain te creeren.

    Een blockchain zonder proof of work bouwen is hetzelfde als een tank zonder bepansering bouwen en zeggen: ‘dit is beter want het kost minder staal’.


    28 juli 2016 om 03:05

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!