Vergelijking van iDeal oplossingen voor je webwinkel

18 augustus 2009, 03:50

{title}Bij een Nederlandse webwinkel kun je niet meer zonder iDeal als betalingsmogelijkheid. Deze betaalmethode -waarbij de gebruiker bij zijn eigen bank de overschrijving doorvoert- is ontzettend populair. Er zijn echter veel verschillende manieren om een iDeal betaling af te handelen; ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Het is echter moeilijk om in het woud van aanbieders de juiste keuze te maken. Vandaar dat we de bekenste aanbieders eens vergeleken hebben.

Het hier geplaatste artikel is een verkorte versie van de vergelijking van iDeal providers die webwinkel leverancier Directshop uitgevoerd heeft. Lees het volledige artikel op Directshop.

In grote lijnen zijn er twee soorten iDeal aansluitingen. Je kunt een directe koppeling met de bank afnemen. Het geld staat hierbij direct op uw rekening. De tweede optie is het gebruik van een payment service provider. Een dergelijke payment provider handelt de betalingen voor je af. Het geld staat vervolgens vaak niet (bij sommige aanbieders ook wel) direct op je rekening, maar wordt bijgehouden bij de payment provider. Op wisselende tijdstippen en met wisselende kosten kunnen deze bedragen overgemaakt worden naar je eigen rekening. Het duurt dus vaak extra lang voordat de betaling feitelijk bij je binnen is.

De keuze van een iDeal oplossing is vaak afhankelijk van meerdere factoren. Bijvoorbeeld het aantal transacties. Veel aangeboden oplossingen zijn erg prijzig als je maar een paar transacties per dag hoeft uit te voeren. Voor de meeste beginnende webwinkels zal dit echter wel de werkelijkheid zijn. Pas bij veel transacties per dag wordt het interessant een abonnementsdienst te nemen. Je betaalt dan minder per transactie, maar wel een vaste vergoeding per maand.

iDeal via een bank

De meest voor de hand liggende iDeal oplossing lijkt die van je eigen bank te zijn. Een vertrouwde partner waar je mee samen kunt werken. De iDeal koppelingen van de verschillende deelnemende banken zijn echter vaak niet de voordeligste keuze. Er is veel verschil in banken en daarnaast bieden de los opererende payment providers vaak nog voordeligere tarieven. Eén van de vereisten van de banken is dat je een zakelijke rekening hebt bij de betreffende bank. Als u al een rekening heeft lopen bij de betreffende bank dan zijn deze kosten natuurlijk minder relevant.

Een groot voordeel bij het gebruik van een bank voor de iDeal koppeling is dat je eigen bedrijfsnaam en rekeningnummer bij de betaling genoemd wordt. Voor de consument oogt dit doorgaans betrouwbaarder dan een naam van een derde partij waar ze eerder nog geen contact mee gehad hebben. Heeft u echter een kleine en onbekende onderneming dan zou het vreemd genoeg ook andersom kunnen werken; de naam van een grote bekende payment provider kan dan juist (hoewel onterecht) betrouwbaarder overkomen.

Banken die momenteel iDeal aanbieden zijn ING, ABN Amro, Rabobank en de Fortis (via Neos).

iDeal via een payment provider

Vanwege de vaak hoge kosten bij banken en het ontbreken van meerdere alternatieven betaalmethoden zijn er ook andere partijen die iDeal zijn gaan aanbieden. Op deze manier kunt u met één partner voor de betalingen meerdere verschillende betalingsopties aanbieden aan de klant. En hoe meer keuze voor de klant, hoe minder snel de klant zal afhaken omdat zijn favoriete betalingsmethode niet aangeboden wordt.

Payment Service Providers zijn bijvoorbeeld Multisafepay, Mollie, Saferpay, weDeal, Buckaroo, Ogone, Icepay, TargetPay, Multipay en PayPro.

Conclusie

Met de vele aanbieders en verschillende kostenstructuren is het lastig om één goede partij te kiezen. Heb je echter nog geen zakelijke rekening of juist reeds een zakelijke rekening bij de ING dan is het uitvoeren van iDeal transacties via deze bank zeker interessant. De kosten van 0,75 euro per transactie zijn te overzien. Ook heb je het bedrag direct op je rekening en staat je eigen bedrijfsnaam vermeldt bij betaling.

Als je geen rekening hebt bij ING dan is de dienstverlening van Icepay een goed alternatief. Met 0,80 euro per transactie en geen verdere kosten is Icepay maar een fractie duurder dan de bank. Daarbij biedt Icepay ook veel alternatieve betalingsmethoden aan die (wellicht in de toekomst) goed toe te voegen zijn. Zeker bij weinig (tientallen) transacties per maand is Icepay een goede optie.

Multisafepay is de goedkoopste oplossing. Zij hebben echter een enorme conversie-killer in hun product: verplichte aanmaak van een Multisafepay account door uw klanten. Alleen als je het duurste abonnement afneemt dan hoeft jouw klant zich niet meer te registreren bij Multisafepay.

Ook weDeal kan de moeite zijn door de lage transactiekosten. Bij weinig orders verspreid over verschillende dagen in de maand is weDeal mogelijk wel een dure oplossing. weDeal rekent een euro voor elke dag dat er transacties zijn. Ook is het jammer dat je saldo bij weDeal erg lang vastgehouden wordt (2 tot 4 weken).

Heb je honderden transacties per maand te verwerken dan is de dienstverlening van Fortis onderdeel Neos interessant. Hoewel er meer vaste kosten zijn dalen de kosten per transactie aanzienlijk.

iDeal vergelijk

Elja Trum
Consultant bij Directshop

Elja Trum werkt bij Directshop, een internetbedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het ontwikkelen van webshop oplossingen. Daarnaast is hij erg actief met zijn hobby fotografie. In de avonduren is hij daarom ook vaak bezig met zijn eigen weblog Photofacts. Daarnaast beheert hij tevens dagboek gemeenschap myDiary.

Categorie
Tags

19 Reacties

  Laptop Plus

  Onze keuze om voor een PSP te kiezen is niet zozeer gebaseerd op kosten, maar vooral op basis van de integratiemogelijkheden.

  Je kan via 1 en hetzelfde systeem meerdere betaalmethoden integreren, iDeal, CreditCard, PayPal, etc, etc. Dat is dan natuurlijk minder complex dan telkens te verdiepen in de technische mogelijkheden en onmogelijkheden van een nieuwe betaalmethode met haar eigen techniek.

  Daarnaast bieden (de meeste?) PSP’s de mogelijkheid de integratie dusdanig op te zetten dat je voor het grootste deel van de transactie nog op de ‘look&feel;’ van je eigen website blijft wat voor ons een belangrijk speerpunt was.


  18 augustus 2009 om 04:53
  Bart Schouten

  Zoals je zelf ook al aangeeft is ING voor starters absoluut het voordeligste. Als je maandelijkse kosten en transactie fee optelt dan zijn Rabo en ABN pas bij ongeveer 500 transacties per maand goedkoper dan ING. Als je dus minder dan 500 transacties hebt is het altijd de moeite waard om een zakelijke rekening bij ING te openen. Vooral al omdat het aansluiten op iDeal bij ING gratis is i.t.t. Rabo (100 euro) en ABN (400 euro). Overigens haal ik deze cijfers uit een eigen onderzoekje uit 2007 dus het kan zijn dat de bedragen nu iets anders liggen, maar ING blijft de voordeligste.


  18 augustus 2009 om 05:48
  Luc van Poelje – NewMarCom.com

  De transactie kosten wegen zwaar bij vele verdienmodellen. De verscheidenheid hieraan is opmerkelijk en een goede orientatie scheelt veel geld.

  Verder mis ik Adyen in het overzicht. Met 10 cent transactiekosten zeker een interessante speler. Geen abonnement of setup kosten.


  18 augustus 2009 om 06:42
  Bart Baeschnitt

  Handig dit artikel! Zelf heb ik een kleine webwinkel waar ik graag een online betaalsysteem aan wil koppelen. Zoiets als Icepay lijkt mij ideaal.

  Wanneer je weinig transacties per maand hebt en graag iDeal aan je website wilt toevoegen zijn, naar mijn idee, ABN AMRO en Rabobank net zo interessant als ING. ABN AMRO rekent bij een iDeal Easy pakket € 0,70 per transactie, hierbij worden wel minimaal 20 transacties per maand in rekening gebracht; misschien een nadeel als je er vaker minder hebt. Rabobank rekent bij een iDeal Lite pakket € 0,65 per transactie als het te ontvangen bedrag van een Rabo rekening komt en € 0,75 voor een interbancaire transactie. Beide partijen hanteren bij deze paketten geen entree- en/of abonnementskosten.

  Dus voor klanten van ABN en Rabo lijkt het mij ook goed te doen om daar een iDeal abonnement af te sluiten.


  18 augustus 2009 om 10:40
  Johan Vermij

  Het lijstje payment service providers is verre van compleet, de grootste 3 missen, Global Collect, Bibit (nu worldpay) en Docdata payments. De eerste twee richten zich op wereldwijde (en vaak zeer grote) spelers, de laatste is vooral erg sterk in Nederland en Westeuropa en is ook voor webwinkels met minder transacties een zeer interesante aanbieder. Het zou de redactie sieren als deze links ook nog aan het lijstje toegevoegd worden


  19 augustus 2009 om 05:03
  mgvandenbroek

  “Het zou de redactie sieren als deze links ook nog aan het lijstje toegevoegd worden.”

  @Johan Vermij: Ik voel me aangesproken. Je comment is een mooie aanvulling, wordt zeker gewaardeerd en Elja zal vast nog reageren.


  19 augustus 2009 om 05:11
  Ron Hermarij

  Ik wil graag met u contact opnemen om een visie te geven op ons Ecommerce beleid op dit moment in de markt.

  Ik ervaar namelijk dat Fortis Bank Nederland op dit moment heel scherp prijzen en service kan aanbieden.

  Ik hoor graag van u.

  Mijn gegevens

  Ron Hermarij

  Cashmanagement

  telefoonnummer 020 52 75 490

  Mobiel 06 531 56 576

  Nog een prettige dag.

  Met vriendelijke groet,

  Ron Hermarij


  19 augustus 2009 om 05:21
  Elja

  Bedankt voor alle reacties.

  Extra suggesties voor andere providers zijn altijd welkom. Ik zal deze nog verwerken en het artikel updaten. Gun me daar een paar dagen tijd voor. Van verschillende kanten word ik inmiddels gewezen op alternatieven. Zo heb ik nu ook Cardgate ontdekt die goedkoper is dan Icepay.


  19 augustus 2009 om 05:36
  hansss

  Helaas bevat dit artikel geen actuele informatie. De tarieven die Rabobank voor iDeal rekent zijn al geruime tijd geleden verlaagd. Voor starters biedt Rabobank iDeal lite zonder abonnement en zonder entreekosten. We berekenen daarbij alleen kosten voor transacties. Voor overboekingen van een Rabobank-rekening naar een andere Rabobank-rekening geldt een transactietarief van € 0,65.

  Bij grotere aantallen betalingen adviseren we een online kassa of iDeal professional. De tarieven hiervoor zijn eveneens verlaagd (transactietarief van €0,56 voor overboekingen van een Rabobank-rekening naar een andere Rabobank-rekening en €0,66 voor interbancaire overboekingen).


  25 augustus 2009 om 07:33
  Simon Kroon

  Beste mensen,

  Bovenstaande reacties lezende zie ik dat er veelal één Payment Service Provider niet op de lijst voorkomt en dat is http://www.pay.nl.

  Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om, voor diegenen die ons nog niet kennen, om kort iets meer over TinTel/Pay.nl te vertellen. Wij zijn een Payment Service Provider die sinds 1997 operationeel is op de online betaalmarkt, hetgeen uiteraard aangeeft dat wij zeker voor een stukje continuïteit kunnen zorgen.

  Sinds de opkomst van de webwinkels hebben wij ons daar verder in verdiept en houden wij tevens de ontwikkelingen op deze snel groeiende markt nauwlettend in de gaten. Momenteel hebben wij

  plug-in’s voor de volgende webshops beschikbaar: Magento, osCommerce, Zencart, CS-Cart en Virtuemart.

  Het is aan u om te bepalen wat het zwaarst weegt: óf lagere transactiekosten maar een overkill aan handelingen voor de eindgebruiker of iets hogere transactiekosten maar met een veel klantvriendelijker gebruiksmodel. Ik denk dat de keuze snel is gemaakt. Zeker wat betreft de betaalmogelijkheid iDEAL zullen die paar cent extra transactiekosten toch niet het verschil moeten maken.

  Iedere PSP is op zijn/haar manier uniek en heeft zijn/haar toegevoegde waarde, maar ik hoop dat ik u heb overtuigd van de toegevoegde waarde van TinTel/Pay.nl. Graag zou ik u nog even willen wijzen een aantal andere voordelen van ons platform.

  -Hoge uitbetalingen

  -Géén Set-up kosten

  -Handleiding voor gemakkelijke en snelle implementatie

  -Vele betaalmethoden (waaronder uiteraard iDEAL)

  -Paymonitor => Realtime cashflow

  -24/7 365 dagen per jaar goede en brede ondersteuning van onze medewerkers

  Ik nodig u bij deze graag uit om een kijkje te nemen op http://www.pay.nl . U kunt hier geheel gratis en vrijblijvend een account aanmaken om zo onze dienst zelf te ervaren.

  Met vriendelijke groet,

  Simon Kroon

  TinTel B.V.

  Voorstraat 2 • Postbus 333 • 3200 AH Spijkenisse

  Tel.: +31 (0)88 88 666 66 • Fax: +31 (0)88 88 666 99

  E-mail: simon@tintel.nl • Website: http://www.tintel.nl

  KvK nr.: 24283498 • BTW nr.: NL 8079.60.147.B.01


  25 augustus 2009 om 09:30
  H. Bouman

  weDEAL koopt iDEAL-transacties collectief in en met een vertraagde uitbetaaltermijn dalen de kosten een iDEAL-transactie zelfs tot 0,29.

  weDEAL werkt ook via de Ogone-internetkassa; zie http://www.b2u.nl/wedeal.


  26 augustus 2009 om 15:38
  Micha

  Ik heb met alle 2 ervaring. Een eigen aansluiting is heel handig maar duur. Niets anders. Vanwege de prijs zit ik nu toch bij een PSP maar ook omdat deze nog veel meer mogelijkheden te bieden heeft. Dit is een meerwaarde voor je shop. En of je je geld direct hebt valt over te discussiëren. Is helemaal afhankelijk van de grote van je shop. Bij mijn PSP kan ik dagelijks een batch laten storten maar dat doe ik niet. Mij maakt het niet uit of ik over 4 dagen een bedrag krijg omdat het helemaal afhankelijk is van je cashflow. Betaal je je leveranciers per 14 dagen dan is het wel handig dat er pegels op de rekening staan. Overigens staat het geld niet bij de PSP zelf maar bij stichting derde gelden. Deze is onafhankelijk en werkt als tussenpersoon. Tot nu toe werkt het prima.


  5 september 2009 om 10:08
  reinout, regout

  nadeel van icepay is misschien dat ze pas vanaf 250 euro uitbetalen, dus niet interessant voor de kleine webshops, tevens krijg je vooraf geen vw van ze


  22 februari 2010 om 09:16
  Simon de Boer

  Als ik de eWallet.Club oplossing bekijk is deze veruit het goedkoopste! Niet voor grote webshop implementaties, maar voor websites met 1 to 40 producten. Slechts 0,50 ct per transactie. Geen opstart en maandelijkse kosten, je moet alleen 7 dagen wachten op je geld, maar je weet zeker dat het binnen is met iDeal. Wat toch 90% van de Nederlandsers het liefst gebruikt. Je kunt zo eenvoudig wat verkopen via de iDeal betaal link of de iDeal betaal Button die aan te maken is door producten toe te voegen op http://www.ewallet.club echt superhandig Nederlands systeempje! Wat afgeleid is van de populaire paypal button. oh ja, en beveiligd via https!


  30 juni 2014 om 17:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!