Boekrecensie: The Future of the Internet
Ongeveer een jaar geleden kwam The Future of the Internet (gratis te downloaden) van Jonathan Zittrain uit, maar kreeg hier tot op heden nog weinig aandacht. Onterecht, wat mij betreft. Zittrain schrijft wellicht een te technisch (nerdy) boek, maar de zorgen die hij uit, zijn wel degelijk van belang.
Volgens Zittrain is door ‘generativity’ het web geworden wat het is. Met generativity bedoelt hij de mogelijk om zonder afhankelijk te zijn van de makers zelf toe te voegen, aan in dit geval het internet. Doordat bedrijven een steeds grotere vinger in de pap krijgen staat die generativity onder druk. Denk bijvoorbeeld aan Apple die iPhone applicaties goed moet keuren, alvorens ze in de App store verschijnen.
Samenvatting
Het succes van de personal computer en ook internet zit hem volgens Zittrain vooral in ‘generativity’. Doordat iedereen die daartoe in staat was de mogelijkheid had (en heeft) om een programma te maken, die vervolgens verspreid kon worden onder gebruikers werd de pc toegankelijk. Er was niet langer technische kennis om gebruik te maken van een computer, wie geen kennis had maakte gebruik van de programma’s van anderen. Voor het internet geldt hetzelfde, omdat iedereen zonder toestemming van de makers websites kon toevoegen is het internet geworden wat het is.
Maar dit verandert nu deels door de opkomst van bedrijfsmatige varianten op een generative web. De meest gevaarlijke vorm zijn als gezegd de totaal door bedrijven gecontroleerde omgevingen als Facebook en iPhone/App Store. Omdat dit de controle bij de bedrijven legt, kunnen deze bedrijven besluiten bepaalde applicaties niet meer toe te staan. Een tussenvorm zijn de velen API’s, neem bijvoorbeeld die van Google. Iedere ontwikkelaar kan zonder rechtstreekse tussenkomst van Google naar hartenlust hun API gebruiken. Echter heb je daar wel ten eerste een API key voor nodig, en ten tweede kan Google eventueel haar API veranderen.
Volgens Zittrain schommelen we continu tussen gesloten en open omgevingen. De reden dat we nu meer naar deze gesloten systemen neigen komt doordat we veel problemen met een te open web hebben, denkt Zittrain. Denk bijvoorbeeld aan virussen, wormen, spyware en malware. Dit komt voornamelijk omdat computer gebruikers steeds minder begrip hebben van wat er onder de motorkap gebeurd. In het verleden dolven walled gardens het onderspit, omdat de open systemen veel aantrekkelijker waren. Nu geven de walled gardens veel meer ruimte, en vinden we ze daarom acceptabel. Hier ontstaat precies het probleem volgens Zittrain. Omdat we niet direct een probleem zien, zijn we bereid vrijheid in te leveren. We maken steeds vaker gebruik van online applicaties die door de makers altijd verandert en geüpdatet kunnen worden. Denk bijvoorbeeld maar aan dat programma wat je al jaren gebruikt, omdat je oude versie beter vindt, zegt Zittrain.
Zittrain nuanceert het probleem dat we meer naar gesloten systemen neigen overigens regelmatig in zijn boek. Het is niet erg dat er een iPhone is, hij is zelf behoorlijk cool. Maar het feit is dat zulke succesnummers snel gekopieerd worden, bijvoorbeeld door Nokia. Het zou een grote rem op innovatie zijn als generativity niet meer de basis gedachte achter het web zou zijn, betoogt Zittrain.
Jonathan Zittrain
Professor Jonathan Zittrain van de Harvard Law School heeft een behoorlijke reeks papers en boeken gepubliceerd. Hoofdonderwerp is het begrip van infrastructuur (van het web), met de brede onderwerpen die daaromheen hangen; censuur, recht en spam.
Stijl
Het boek is behoorlijk technisch opgezet en veronderstelt een behoorlijke basiskennis. Bepaalde gedeeltes, vooral die over het ontstaan van het web zijn behoorlijk nerdy geschreven. De achtergrond van Zittrain als academicus zie je duidelijk terug in het boek, maar is zeker niet overdreven. Het boek is ondanks de veronderstelde basiskennis op een enkel gedeelte na heel toegankelijk. De vele voorbeelden trekken je makkelijk door het verhaal, en maken inzichtelijk welke problemen dat voor jou zou kunnen hebben. Het is qua stijl denk het best te vergelijken met de boeken van Lawrence Lessig.
Conclusie
Het boek The Future of the Internet geeft duidelijk aan dat generativity grote voordelen heeft, en ons heeft gebracht waar we nu zijn. Volgens Zittrain moeten we deze voordelen niet slachtofferen om problemen met het open systeem te verdoezelen. Hij nuanceert zelf al dat gesloten systemen niet het einde van de wereld betekenen, maar dat het er niet teveel moeten worden. En dat is persoonlijk ook mijn grootste kritiek op het boek, hij waarschuwt voor een wereld van walled gardens, zeer gevaarlijk, maar hoe groot is die kans? Is tot nu toe het open systeem niet altijd zelf redzaam geweest?
Zonder technische achtergrond is het boek misschien soms wat te abstract. Maar voor ontwikkelaars is het zeker een must-read. De discussie rondom het toelaten van iPhone Apps is actueel en zal denk ik in hevigheid toenemen. Veel argumenten van Zittrain bieden een goede houvast.
Meer informatie
Het boek kwam in 2008 uit, en is bij mijn weten nog niet in het Nederlands vertaald.
Jonathan Zittrain, The Future of the Internet, And How to Stop It
352 pagina’s
$11,56
Interessante reviews:
Interessant interview:
Blog:
Video: Zittrain over The Future of the Internet:
Heb hem gedownload, thanks for the tip.
Even reagerend op jouw samenvatting:
Zou het niet zo kunnen zijn dat bedrijven en internet nog zo gesloten zijn, omdat het lastiger geld te verdienen is in een open omgeving dan in een gesloten omgeving?
Ik denk dat we nu op een punt staan dat iedereen wel open zou willen, maar we nog steeds te weinig weten over open business modellen (op lange termijn).
Mooie recensie, Han. Met links, context, video. Richard van Hooijdonk zou het Recensie 2.0 noemen. 😉
Goede review, ik had eerder van dit boek gehoord maar had ‘em nog niet op mijn verlanglijstje gezet. Bij deze dus wel. 🙂
@mark Zittrain geeft aan de we een niet open internet niet kunnen veroorloven omdat de kracht juist de openheid is. totaal los van businessmodellen. Maar begrijp je punt, bedrijven durven vaak nog niet, en proberen oude wijn in nieuwe flessen.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!