SlideshareReview (7): Sociaal bezig met Lego-blokjes

SlideshareReview (7): Sociaal bezig met Lego-blokjes


Combineer Lego-blokjes met Cluetrain en je krijgt een goed verhaal over het Social Web. Onder het motto: met slechts een paar eenvoudige blokjes kun je oneindig combineren, maakte Communityguy een presentatie over de manier waarop Lego van de ondergang werd gered: zet je klanten en fans in voor je marketing. Lego stapte op de cluetrain van Christopher Locke, Doc Searls en David Weinberger

Het verhaal in het kort: Lego bijna failliet, gooit het roer om en bewandelt een twee-sporen beleid:

 • Back to basics. De normale noppen-blokken krijgen alle aandacht, er worden minder nieuwerwetse ‘Playmobiel-achtige’ fratsen op de markt gebracht
 • De fans worden ingezet als marketeers en vooral als ontwerpers

Deze laatste stap is natuurlijk koren op de molen van alle liefhebbers van het sociale web. Is het mogelijk om naast alle praat- en hobby-clubs die het internet ondertussen herbergt ook een community aan het werk te zetten om je merk te versterken, maar ook om je omzet te vergroten?

Lego is het gelukt. Lego is het gesprek met zijn fans aangegaan en gebruikt deze community optimaal. Ontwerpen van fans waarop veel wordt gestemd, worden in productie genomen en in de markt gezet. Dit scheelt niet alleen ontwerp-kosten, het zorgt er tevens voor dat in het ontwerp geen nieuwe vormen blokjes worden gebruikt (de mal voor één nieuw blokje kost meer dan een ton) en dat de nieuwe doos goed aansluit op een behoefte.

Daarnaast is het mogelijk om zelf een ontwerp te maken (prachtige 3D-software!) en alle blokjes die nodig zijn om dat ontwerp in echt Lego te realiseren, bij de fabriek te bestellen. Echt maatwerk dus.

De presentatie oogt fantastisch (althans voor een LEGO-fan als ik). Op bijna elke sheet worden stelregels uit het cluetrain manifest aangehaald. Voor de social marketeer haast gesneden koek:

 • Wees niet paranoïde, wees open; Hoezo geheimen?
 • Ideeën van buiten zijn wél goed
 • Geen kleine lettertjes
 • Heb vertrouwen
 • Geen protectionisme
 • Creëer je eigen business

Deze presentatie is erg geschikt voor elke marketeer die dergelijke ‘zachte’ punten rondom social media binnen zijn/haar organisatie over het voetlicht wil brengen. Want ondanks alle mooie woorden rondom innovatie en klantgerichtheid, blijft voor de meeste topmanagers de klant maar een eng en vaak onbetrouwbaar wezen: Je kunt ze wel wat vertellen, maar het is ondoenlijk om naar ze te luisteren. Het sterkste argument van de Lego-case tijdens de presentatie is natuurlijk: het redde Lego van de ondergang.

Een ijzersterk argument om deze presentatie te gaan gebruiken: er is wat veldonderzoek voor nodig. Van 17 tot 21 oktober is in Zwolle de grootste vakbeurs voor marketeers: Lego-world. Vandaag en morgen kunt u mij in ieder geval aantreffen als vrijwilliger van de grootste community in Nederland: De Bouwsteen.


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 5 reacties op dit artikel

 • Jezus, deze case komt nu al meer dan 3 jaar als enige geslaagde voorbeeld naar voren...

  geplaatst op
 • Bekende case maar wat een prachtig vormgegeven presentatie!

  geplaatst op
 • Net terug van een dagje Lego-world.
  Peter, ik geef onmiddellijk toe dat de case oudbakken is. Maar wat is de vomgeving aantrekkelijk.
  En wat betreft het community-gevoel: vandaag weer eens gezien wat een onvoorstelbare binding er is tussen de makers van gewoon een stel plastic blokjes, en de fans / de community.
  Als je dacht dat Apple-bezitters addicts waren, dan ken je de Lego-wereld niet ;-)
  3 hallen vol trouwe klanten die (nieuwe) klanten proberen te overtuigen. Lego zelf hoeft alleen maar wat ondersteuning te geven. Hier kan geen enkele advertentie-campagne tegenop.

  Wichert van Engelen

  geplaatst op
 • @Wichert: Zit net je artikel Lego, het Evoluon en co-creatie te lezen; leuk!

  geplaatst op
 • Set Godin zei ook al: de FANS gaan de boodschap rondbazuinen. Dat is flipping the funnel. Voor een high intrest product zoals lego wel te begrijpen. Maar zullen er ook fans zijn van bijvoorbeeld financiele dienstverlening, brood, kopieerpapier? In ieder geval zijn er nog weinig voorbeelden, juist omdat het eng is om echt te luisteren naar de klant (en daar dan ook naar te handelen) en het klant-order-ontkoppelpunt dieper in het hart van je bedrijf te plaatsten.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.