Powerset lanceert zoekmachine voor Wikipedia

13 mei 2008, 05:30

Het Amerikaanse bedrijf Powerset lanceerde zondag (hier de aankondiging in april op TechCrunch) een nieuwe zoektool voor de Engelstalige versie van Wikipedia. Met de tool kunnen gebruikers volledige vragen stellen. Zoeken op internet, zo denkt het bedrijf, moet dus niet meer alleen op basis van trefwoord(en), maar moet ook mogelijk zijn met volledige vragen, op basis van ‘natuurlijke taal’ (zo definieert Tweakers, linktip: Koen Roumen).

Reuters schrijft: ‘Powerset’s technology breaks down the meaning of words and sentences into related concepts, freeing users from always needing to type the exact words they want to find.’ Op basis van je vraag krijg je een lijst met gerelateerde artikelen voor je neus waarvan de kans groot is, dat je antwoord er bij zit. Lees ook dit stuk op Venturebeat: ‘Powerset: Don’t call us a search engine’.

‘The Wikipedia is becoming a microcosm of the most useful parts of the Web. This offers a powerful way to find what you are looking for against this subset of the Web,’ zegt internet analyst Greg Sterling tegen Reuters.

Powerset begint met Wikipedia, omdat deze site een sterke mate van structuur kent, waardoor het gemakkelijker zoeken is. Makkelijk beginnen, om moeilijk te eindigen. Want het hele internet doorzoeken (wat het bedrijf uiteindelijk natuurlijk wel van plan is), dat is een stuk ingewikkelder. Lukt dat, dan is een Google-concurrent geboren. Nog sappiger, schrijft Tweakers: ‘Volgens geruchten heeft Microsoft, dat onlangs een bod op Yahoo introk, namelijk interesse in Powerset. Woordvoerders van zowel Microsoft als Powerset weigerden commentaar op een mogelijk samengaan van beide bedrijven.’

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Michel

  Het is ‘leuk’, maar niet baanbrekend. Veel vragen worden alsnog niet beantwoord, en de manier van weergeven van personen/feitjes is ook niet helemaal niet. Het is min of meer ‘gewoon’ een mashup met Wiki, toch?


  13 mei 2008 om 06:14
  André Scholten

  @Jeroen: op dit moment wordt alleen de Engelstalige Wikipedia geïndexeerd. Die zal op Nederlands vlak niet zo uitgebreid zijn 😉


  13 mei 2008 om 08:43
  jerbe

  Andre, daar heb je helemaal gelijk in. Ik vind het alleen zo vreemd dat er wel heel veel Nederlandse resultaten komen als je een zoekopdracht intypt. Dat geeft de indruk dat er ook veel nederlandse publicaties doorzocht worden.


  13 mei 2008 om 14:19
  daan

  Het lijkt meer op een mooiere layout voor de huidige wikipedia site. Wellicht als ze het hele internet er uiteindelijik bij hebben dat het interessant wordt maar voorlopig zie ik de toegevoegde waarde niet helemaal. Bovendien lijkt het me onmogelijk om op deze manier het hele internet te indexeren.

  Ik kan me wel voorstellen dat Microsoft het als een aanvulling op de huidige Live Search wil gebruiken. “normale” zoekopdrachten gebruiken dan live. en voor speciale sites (zoals nu wikipedia) gebruik je dan powerset. Kan me niet voorstellen dat het het huidige zoeken zal vervangen.


  14 mei 2008 om 07:48

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!