Peer-to-peer banking nu ook in Nederland

Peer-to-peer banking nu ook in Nederland
In 2005 werden kort na elkaar het Britse Zopa en het Amerikaanse Prosper gelanceerd. Twee p2p-banking initiatieven waarbij consumenten zonder tussenkomst van een bank via een online marktplaats geld kunnen (uit)lenen. Ook op Marketingfacts schreven we destijds over dit concept dat is afgekeken uit de wereld van de (illegale) muziekdownloads.

Gisteren wees Vincent Twillert me in de reacties al op het feit dat er nu ook een Nederlandse variant is gelanceerd: Boober.nl. Planet schrijft hierover het volgende:
(...) Boober.nl wil een soort marktplaats voor particuliere leners en geldschieters worden. Zonder tussen komst van een bank of geldinstelling kan iedereen van achttien jaar en ouder geld lenen van andere consumenten. De enige voorwaarden zijn dat je een vast dienstverband en een rekening bij een in Nederland geregistreerde bank moet hebben. (...)
Ik vond het 2 jaar geleden een briljant concept maar heb er destijds weinig tot niets meer van gehoord. Weet iemand of Zopa en Prosper ooit echt een succes zijn geworden?


DelenEr zijn 21 reacties op dit artikel

 • Op hun site staat dat ze richting de Amerikaanse markt gaan, 'jumping the pond' vergt toch wel een beetje succes of anders een hoop venture capital ;-)

  geplaatst op
 • Heb beide sites bekeken en door Alexa gehaald.
  Het lijkt alsof de groei van bezoekers redelijk stabiel is, met pieken aan het eind van het jaar. Beiden halen nog steeds regelmatig de pers - beiden hadden eind van het jaar coverage van TV nieuws.

  Geen revolutie, meer evolutionaire groei, zo lijkt het.

  geplaatst op
 • Toevallig heb ik zojuist een assesement geschreven over het ZOPA concept. Hieruit blijkt o.a. dat er een sterk groeiende markt is voor het zgn. 'social lending'. Steeds minder mensen willen zaken doen met de bestaande instellingen (dit geldt met name voor de zgn. freeformers). Daarnaast is het 'social' concept natuurlijk booming op dit moment. Hogere opbrengsten voor de uitleners en lagere rentes tegen een kortere looptijd zijn natuurlijk sterke punten, maar er schuilt wel degelijk een gevaar in het vertrouwen van de consument. Maar goed, we zullen zien of dit ook voor de Nederlanders geldt....

  @Marco: Als je er interesse in hebt, kan ik je na beoordeling van het assesement je een kopietje doen toekomen...

  geplaatst op
 • Als ik mij niet vergis heeft of Zopa of Prosper een paar maanden geleden inzicht gegeven in de kredietomvang via het online beschikbaar stellen van een soort rapportage-tooltje. Net terug van vakantie, maar zal een dezer dagen nog eens naar zoeken. Als ik het goed heb was het toen duidelijk dat er meer vraag dan aanbod was.

  geplaatst op
 • Zeer interessant. Bij Prosper zijn er inmiddels mensen die "professioneel" via die website lenen en uitlenen. Indien je de leningen bekijkt op Prosper, zie je vaak staan dat mensen het geld dat ze ophalen willen uitlenen aan andere mensen op Prosper. Zo creëert de website zijn eigen markt.

  Complementen voor de lancering van boober.nl, zoveel aandacht krijgt een nieuwe initiatief niet vaak. Maar: Boober.nl gesloten wegens te grote belangstelling is dan altijd het risico.

  geplaatst op
 • @Jeroen: volgens mij is boober.nl gewoon online!?

  geplaatst op
 • Gisteren een artikel over Boober in "De Pers":

  Klik hier om te vergroten.

  geplaatst op
 • DutchCowboys meldt dat de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) een onderzoek instelt naar de leensite Boober.nl

  geplaatst op
 • Emerce:

  Boober: 1,6 miljoen van investeerders in p2p-leningen

  Boober.nl, een marktplaats voor particuliere leningen, heeft in de eerste maand van zijn bestaan ruim 2.000 gebruikers aan zich gebonden. Particuliere investeerders zegden tot nu toe 1,6 miljoen euro toe. Dat is nog maar fractie van het bedrag waarin de oprichters van het bedrijf over 3 jaar verwachten te bemiddelen.

  Als paddestoelen schieten ze internationaal uit de grond: websites die bemiddelen tussen particulieren die geld hebben en die geld zoeken. Sinds begin 2006 kent Engeland de bemiddelingssite Zopa.com en Amerika de site Prosper.com. En sinds gisteren is in Duitsland de site eLolly.de operationeel. Net als het vorige maand in Nederland gelanceerde Boober.nl gaat het hierbij niet om initiatieven van gevestigde financiële instellingen, maar om particulieren die een bemiddelende handelssite voor andere particulieren in het leven roepen.

  "We hebben geen dure panden en houden geen dure reclameacties op televisie en internet. Daarom vragen we slechts 0,5 procent van de investeerder en de lener over het leenbedrag, aanzienlijk minder dan de grote partijen." Directeur Guus Drijver zag vorig jaar de buitenlandse p2p-leeninitiatieven ontstaan en besloot in korte tijd een Nederlandse variant te bouwen. Drijver werkte in het verleden als manager op verschillende posities bij ABN Amro. De andere aandeelhouders hebben een media- en ICT-achtergrond.

  170 miljoen potentiële markt
  Zonder marketinguitgaven ontving Boober afgelopen maand een paar honderdduizend bezoekers op de site. En de eerste leningen zijn reeds verstrekt aan geldzoekers. Drijver: "Er hebben zich zo'n 1.600 leners ingeschreven en 600 geldschieters. Die hebben tot nu toe gezamenlijk 1,6 miljoen euro toegezegd. Dat is aanzienlijk meer dan waar we rekening mee hielden. Ook zijn de eerste vijftig leningen al verstrekt. Geregistreerde gebruikers van de site hebben tussen de 2,5 en 3 ton verstrekt."

  Het gemiddelde geleende bedrag komt daarmee op ongeveer 6.000 euro. Drijver: "In de komende 2 à 3 jaar mikken we op 1 procent van de totale leenmarkt voor particulieren. Dat is 170 miljoen euro." Boober heeft in Nederland vooralsnog geen concurrentie."

  Voordat belangstellenden op Boober kunnen handelen als geldschieter of geldzoeker dienen ze zich te legitimeren. Geldleners moeten aantonen dat ze in Nederland een vaste woon- of verblijfplek hebben en en vaste baan. Leners moeten aantonen dat ze een minimale mate van solvabiliteit hebben, de lening terug kunnen betalen.

  Daarna volgt een kredietwaardigheidscontrole door Experian en Intrum Justitia. Laatstgenoemde verzorgt ook de incasso's. De versleuteling van het dataverkeer op de Boober-site is in handen van Verisign. Hoe hoger de betrouwbaarheid van de geldlener hoe lager het rentebedrag. Dat is volgens Drijver altijd nog hoger dan de spaarrente van de banken.

  AFM-onderzoek en uitbreiding naar België
  Drijver: "Het is opvallend dat niet enkel de hoogte van het rentebedrag een reden is voor investeerders om in te tekenen op een bepaalde lening. Het valt me op dat er ook een sociale component aan zit. Die wordt overwegend bepaald door de beschrijving van de reden waarom iemand geld zoekt." Niet zelden gaat het daarbij om herfinanciering van leningen bij bedrijven als Afab, Becam en Frisia. Maar ook gebruiken particulieren de site om financiering te vinden voor een nieuwe dak op hun huis of een nieuwe auto.

  Momenteel loopt er een onderzoek door de AFM naar Boober. De toezichthouder op de financiële markt onderzoekt hoe een digitale bemiddelaar als Boober, het bedrijf is immers niet zelf een geldschieter, zich verhoudt tot de geldende wettelijke kaders. Drijver: "Kort voor we van start gingen, hebben we de AFM geïnformeerd per brief. Momenteel lopen er aftastende gesprekken met de blik op de toekomst." De AFM heeft zich nog niet formeel uitgesproken tegen of over Boober-achtige initiatieven.

  Binnenkort opent Boober zijn eerste buitenlandse filiaal. "Over 2 maanden, naar België", aldus de directeur. "Daarna willen we ons gaan richten op andere grote landen op het Europese vasteland."

  geplaatst op
 • In "De Pers" vanochtend:


  geplaatst op
 • Het Duitse weblog "Exciting Commerce" meldt dat de eerste p2p banking site in Duitsland van start is gegaan, genaamd Smava.

  geplaatst op
 • CenterNetworks verwijst naar een driedelige serie over Social Lending:
  Part 1 - Overview of Social Lending
  Part 2 - Review of Zopa and Prosper
  Part 3 - Why of Social Lending

  Tevens een uitgebreide studie (115 pagina's!)
  Internet Based Social Lending: Past, Present, Future (pdf)

  Bron: Exciting Commerce / Basic Thinking

  geplaatst op
 • Lees ook het artikel uit Banking Review (feb 07)
  http://www.bankingreview.nl/site_bankingreview/pdf/200701/R701-12.pdf

  En kijk regelmatig op http://www.p2p-kredite.com (Duitse weblog over p2p lending), zo blijf je een beetje op de hoogte van de stormachtige ontwikkelingen

  geplaatst op
 • Geld lenen via Boober.nl slaat niet aan:

  (...) De bedoeling was geldgevers en leners onderling een rentepercentage overeen te laten komen. Maar na een goede start waarbij al snel 700.000 euro binnen kwam voor leningen, is dit bedrag niet meer gegroeid.

  Dat komt vooral omdat leningen niet worden terugbetaald. Daardoor steeg de rente van gemiddeld zo’n 7 procent naar soms wel 16 procent. Voor minder wilden de geldgevers het, door het risico, niet meer doen.

  Probleem van de site is dat die vooral leners trekt die bij de banken niet meer terecht kunnen. Ze zijn radeloos en zijn bereid rentes tot 20 procent te accepteren. De directie van Boober vindt dat een ongezonde situatie. (...)

  geplaatst op
 • Zoomin.TV had in mei 2007 een drie minuten durend videoitem over Boober.

  geplaatst op
 • Boober in de clinch met AFM:

  (...) Financiële internetonderneming Boober ligt in de clinch met de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM), aldus nu.nl vanmorgen.

  Boober heeft een marktplaats opgezet waar particulieren elkaar geld kunnen lenen. Volgens de AFM moet Boober voor die activiteit een vergunning hebben. Boober is het daarmee niet eens. De AFM deelt de internetonderneming in een verkeerde categorie in, vindt oprichter van Boober, Guus Drijver. 'Zij noemen ons een bemiddelaar in professionele kredieten. Maar dat zijn we niet.' Boober heeft inmiddels wel een vergunning aangevraagd. 'Maar onder protest', aldus Drijver.

  'Het gaat hier gewoon om een vorm van bemiddeling die vergunningplichtig is', aldus een woordvoerder van de AFM in een reactie aan nu.nl.

  Door de onenigheid moest Boober zijn activiteiten staken. Het bedrijf zegt nu een oplossing te hebben bedacht. 'Wij hebben ons aangesloten bij een bedrijf van een van onze aandeelhouders. Dat heeft wel de vereiste vergunning', zei Drijver. 'Ook voor het opereren onder een vergunning van een ander moet je een aanvraag doen', aldus de woordvoerder van de AFM. 'Die aanvraag heeft de AFM nog niet ontvangen.'

  Boober heeft bezwaar gemaakt tegen de beslissing van de AFM dat het bedrijf een vergunning moet hebben. De komende tijd gaan de partijen daarover in gesprek. De AFM blijft bij het standpunt dat het internetbedrijf zijn activiteiten moet staken.

  'De rechtbank heeft bepaald dat Boober vanaf donderdag geen nieuwe klanten mag werven', aldus de AFM-woordvoerder. 'Het bedrijf mag alleen bestaande klanten afwerken.' (...)

  Bron: nuZ

  geplaatst op
 • Ondanks Boobers belofte gisteren om ‘gewoon door te gaan’ met het aanbieden van geldleningen, zwicht het nu toch onder de druk van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het webmerk staakt zijn activiteiten.

  Op boober.nl kunnen gebruikers door middel van een peer-to-peer-systeem geld lenen of uitlenen aan andere gebruikers. De AFM gaf deze week te kennen dat Boober een vergunning nodig heeft voor de bemiddeling. Boober reageerde door te zeggen dat niemand dan meer geld zou kunnen uitlenen zonder een vergunning.

  Samenwerkingsverband
  Boobers directeur Guus Drijver liet daarom woensdag aan Z24 weten gewoon door te gaan met de activiteiten. Hij schermde daarbij met een samenwerkingsverband met een andere partij die wel over de vereiste vergunning zou beschikken. Na overleg met de AFM heeft Boober nu toch besloten zijn activiteiten te staken. De lopende leningen worden nog wel afgewikkeld.

  Ongelukkige communicatie
  Drijver zegt op boober.nl de ’ongelukkige wijze’ van communicatie te betreuren en is voornemens volgende week meer tekst en uitleg te geven.

  Bron: z24.nl

  geplaatst op
 • Persbericht Boober van 28 augustus:

  (...) Boober.nl, de online marktplaats voor sparen en lenen, is vanaf vandaag een aangesloten instelling bij een vergunninghouder voor het bemiddelen in consumentenkrediet. Boober.nl mag bemiddelen voor uitleners die handelen in de uitoefening van een beroep of bedrijf (als zij een vergunning hebben), en ook voor particuliere kredietaanbieders (die geen vergunning nodig hebben). Boober.nl streeft ernaar om ten behoeve van de uitleners van de AFM duidelijkheid te krijgen over de afbakening van particuliere kredietaanbiedingen.

  Boober-directeur Guus Drijver: "Wij zijn zeer verheugd over het besluit van de AFM om ons toe te laten als bemiddelaar in kredieten. Wij zijn nu bezig om [in overleg met de AFM] de positie van uitleners te verduidelijken Binnenkort kan door alle consumenten weer volledig gebruik gemaakt worden van onze website." (...)


  Kort gezegd: Boober mag van de AFM (weer) optreden als bemiddelaar in kredieten.

  geplaatst op
 • AFM geeft groen licht voor lenen via Boober:

  (...) De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vastgesteld onder welke voorwaarden via de website van Boober kredieten kunnen worden verstrekt. Als sprake is van lenen van een particulier aan een particulier, is onder de hieronder genoemde omstandigheden voor het lenen via Boober geen vergunning nodig. Professionele kredietverstrekking en bemiddeling in consumentenkredieten door professionals zijn wel vergunningplichtig.

  De AFM stelt vast dat de bemiddeling tussen uitleners en inleners niet vergunningplichtig is, zolang de uitleners niet de status hebben van professionele aanbieders. De uitleners zelf moeten een vergunning aanvragen wanneer zij willen optreden als professionele kredietverstrekkers. Als een professionele kredietverstrekker gebruik maakt van een bemiddelaar om niet-professionele leners te bereiken, dan heeft zowel de aanbieder als de bemiddelaar een vergunning nodig.

  Uitleners worden gezien als vergunningplichtige verstrekkers van consumentenkredieten als zij hun activiteiten beroeps- of bedrijfsmatig verrichten. De vraag of sprake is van professionele kredietverstrekking is naar het oordeel van de AFM afhankelijk van de verschijningsvorm, de frequentie van het uitlenen en de totale omvang van het uitgeleende bedrag. De kredietverlening gebeurt dan niet incidenteel en gaat gepaard met een vorm van beloning.

  De AFM is van oordeel dat Boober en de aanbieders die van de diensten van Boober gebruik maken niet vergunningplichtig zijn, mits de uitleners via Boober niet meer dan 100 kredieten verstrekken, het totaal van de verstrekte kredieten niet meer dan 40.000 euro bedraagt, alsmede dat de kredieten niet worden verstrekt vanuit een onderneming. De AFM houdt bij dit oordeel rekening met het bedrijfsmodel van Boober.

  Eerder dwong de AFM Boober de activiteiten te staken omdat het bedrijf niet over een bemiddelingsvergunning beschikte. De rechtbank Rotterdam bevestigde in voorlopige voorziening dat Boober haar kredietbemiddeling moest staken. Het gehanteerde bedrijfsmodel leidde ertoe dat kredieten niet zouden worden verstrekt door particulieren maar door professionele kredietverstrekkers. De AFM heeft nu, na een nadere analyse en nader overleg met Boober, laten weten onder welke voorwaarden de activiteiten zijn toegestaan zonder vergunning, en wanneer wel een vergunning nodig is. Het bedrijf beschikt inmiddels over een vergunning voor bemiddeling in krediet.

  De AFM staat voor open en eerlijke financiële markten. Op open financiële markten is ruimte voor nieuwe initiatieven, die zorgen voor meer keuzemogelijkheden voor consumenten. Ook nieuwe initiatieven moeten aan een aantal basisvoorwaarden voldoen, die voortvloeien uit de regelgeving, die erop gericht zijn consumenten te beschermen en een gelijk speelveld op de markt te creëren. De regels dienen er bijvoorbeeld toe te voorkomen dat consumenten teveel geld lenen. (...)


  Thanx Asmara voor de tip ;-)

  geplaatst op
 • Ik ben op zoek naar een dergelijk initiatief. heb in het verleden ook gehoord van Boober.nl, maar dat was toen voor mij niet van toepassing.

  Weet iemand of er inmiddels een nieuwe partij is opgestaan die bemiddeld in P-to-P uitleen initiatieven. Ik ben erg benieuwd.

  geplaatst op
 • ik zoek een betrouwbare geldschieter,ben moeder van 4 kinderen,heb op dit moment geen baan,maar binnenkort heb ik er wel een,maar, myn partner heeft wel inkomen,ik zou graag een bedrag van 40.000euro willen lenen,wie kan myn helpen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.