Power to the consumer

Power to the consumer
, Upstream
@marcoderksen

Power to the consumerHet zal niemand zijn ontgaan dat er steeds meer sites komen waar de consument zijn of haar mening kan geven over producten en diensten. Al jaren kennen we vergelijkingssites om beltarieven, financiele diensten, internetabonnementen en energieprijzen met elkaar te vergelijken. En natuurlijk zijn er ook sites die vergelijkingssites vergelijken zoals het recentelijk gelanceerde snakewool. Steeds meer vergelijkingssites bieden de gebruiker ook de mogelijkheid om een reactie achter te laten. Naast prijs en kwaliteit, zal social ranking namelijk een steeds belangrijker criterium zijn waarop consumenten hun beslissing nemen.

Ook deze week weer twee ‘nieuwe’ sites die inhaken op deze trend:

Zo geeft Staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip (CDA) woensdag het startsein voor de site ConsuWijzer.nl (die overigens al vanaf 6 juli is geopend). De website is een initatief van drie Nederlandse toezichthouders; de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) en de Consumentenautoriteit. Die laatste instantie begint in januari officieel. Op ConsuWijzer.nl wordt uitgelegd hoe klanten kunnen klagen, door consumenten te wijzen op hun rechten en plichten bij de aankoop van producten en diensten (via: NU.nl).

Een tweede lancering is een vergelijkingssite voor de gezondheidszorg. Independer.nl biedt sinds deze week een vergelijkingsmodule voor ziekenhuizen en klinieken (via: NU.nl). Voor 12 veelvoorkomende kwalen kunnen de ziekenhuizen langs de digitale meetlat worden gelegd en met elkaar worden vergeleken. Tot nu toe werden ziekenhuizen alleen als geheel beoordeeld. Eén van de criteria bij de beoordeling is bijvoorbeeld hoeveel dagen het duurt voordat iemand de diagnose borstkanker te horen krijgt. Verder zijn er subjectieve criteria als de ervaringen van patiënten en het verwijsbeleid van huisartsen. Independer.nl maakt daarbij gebruik van de data van MediQuest, een bedrijf dat vorig jaar door een oud-collega van me is opgezet (Jon, nog gefeliciteerd met de officiele lancering).


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.