Startpagina lanceert overzicht gezondheidsites

1 augustus 2006, 08:59

Startpagina lanceert overzicht gezondheidsitesVanaf vandaag kunnen internetgebruikers die op zoek zijn naar de beste en meest overzichtelijke informatie over gezondheid en aanverwante zaken terecht op gezondheid.overzicht.nl. Deze site bundelt informatieve webpagina’s en Startpaginadochters. Zo vormt de pagina het ideale startpunt om dieper op specifieke onderwerpen in te gaan. Op de site variëren de onderwerpen van gezond wonen tot kuuroorden en van vacatures in de gezondheidszorg tot patiëntenverenigingen aldus het persbericht.

Prima initiatief om een goede startpagina voor gezondheidsites te lanceren. Het aanbod is enorm en het is bekend dat de meeste consumenten door de bomen het bos niet meer zien. Waar moet je zijn voor gezondheidsvragen en hoe betrouwbaar is de informatie op de gezondheidsites?

Het is jammer dat Startpagina niet meteen is overgegaan tot het gebruik van een soort van kwaliteitskeurmerk (zoals bijvoorbeeld QMIC) of naar een mogelijkheid waarbij gebruikers de sites kunnen beoordelen. Verder denk ik dat het met name bij gezondheidsportal van groot belang is dat de gebruiker weet of het gaat om een betaalde link (advertentie) of om een door de redactie gekozen link. Planet plaatst dan ook terecht kritische kanttekeningen over dit laatste.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

26 Reacties

  daniel

  Dit overzicht biedt helaas geen solaas Marco. Het is een ratjetoe van sites zonder enige ordening of rangorde. Je kritiek op de als dan niet betaalde links is zeer terecht. Bij startpagina.nl zie je het nog onder het kopje sponsors. Bij de overzicht.nl sites weet je echt niet wie wel en niet betaalt. Al jaren geleden heb ik startpagina.nl proberen te overtuigen om een goede medische.startpagina.nl (naast gezondheids.pagina.nl) te starten met betrouwbare links door medisch geschoolden (ben zelf arts). Wilden ze niet aan. Ik ben toen http://www.medischestartpagina.nl begonnen met dit principe van betrouwbare sites als uitgangspunt. Het kwaliteitskeurmerk QMIC wordt nog zeer weinig gebruikt en zou betekenen dat er maar enkele links op zouden staan. In ieder geval moet je voor betrouwbare medische informatie niet bij dit overzicht zijn. Het systeem van de gebruikers beoordelen de sites heb ik in het begin wel geprobeerd, maar werd erg weinig gedaan. Of ze gaven een 0 of een 10. Kreeg ook het idee dat site-eigenaren de score van hun eigen site omhoog schroefden. We leven natuurlijk nu in weer een andere tijd, waarbij interactie en beoordeling op internet hot is, dus wellicht is het een goed idee om weer met beoordelingen te beginnen.


  1 augustus 2006 om 09:30
  media

  Walter als je het artikel helemaal leest zie je dat ik het initiatief toejuich maar evenals Planet, kritiek heb over de uitvoering.


  1 augustus 2006 om 13:13
  tristan

  @daniel

  overzicht.nl links zijn bij mij weten alle betaalde links.

  Ik begrijp niet geheel waarom dit nieuws is. Overzicht.nl in deze vorm met betaalde professionele links bestaat toch al zo’n jaar of 3? Daarnaast zijn er toch al verscheidene goede linksites voor de gezondheidswereld?

  Daarnaast wie garandeert mij dat overzicht.nl wel geschikte en betrouwbare links aanbiedt?


  1 augustus 2006 om 17:46
  economie-vacatures

  ik kan uit ervaring zeggen dat de overzichten van ilse voor bijna 99% uit commercielle links bestaan. De homepage van startpagina.nl netzo. Bij een oud werkgever van me konden we 200k pj neerleggen voor een link onder de rubriek vacatures. Op mijn eigen startpagina staan welgeteld 2 commercielle links die ik beide in een rood blok heb geplaatst. Anyway, ik zal overzicht niet snel als orientatiebron gebruiken, al helemaal niet als het om mijn gezondheid gaat..


  2 augustus 2006 om 07:30
  Willem L

  Ook op de populaire dochterpagina’s van Startpagina moet je betalen. Sommige beheerders hebben meerdere pagina’s en proberen zo de kost te verdienen. Boeken.pagina is zo’n voorbeeld. Van zijn hand komt ook ‘schrijversenboeken’. Uiteraard de (tip) op zijn boeken.pagina. ‘Schrijversenboeken’ is onbruikbaar voor een liefhebber van boeken. De redactie van SenB adviseert bol.com, waardering 5 sterren. Ja ja. Om de schijn op te houden krijgen een aantal buitenlandse sites, waar je niet zo makkelijk besteld, ook goede waarderingen.

  Ik heb de indruk dat je de goede dochters van de slechte kunt onderscheiden door de pagerank. Digitalefotografie is één commerciele bende en heeft pagerank 1. printer.pagina krijgt pagerank 4 en heeft nauwelijks links van affiliateprogramma’s. Als ik me niet vergis houdt Google ook rekening mee. Door het afrekenmodel van startpagina en overzicht.nl houden ze toch een mooie pagerank.


  2 augustus 2006 om 12:50
  maarten

  Klopt deels. Google houdt inderdaad rekening met affiliate programmas voor PR.


  2 augustus 2006 om 12:56
  Henkjan

  @ Willem

  Dat er op de voorkant niets wordt gemeld van het feit dat alle links worden betaald en het absoluut niet objectief is vind ik echt bedrog. Ik erger me er al jaren aan maar schijnbaar niemand anders. Zulke dingen op televisie zouden door een reclamecodecommissie worden aangepakt…

  @ Marco

  Hoor net dat alexa vrij makkelijk te manipuleren is… Ik ga dat uitzoeken.


  2 augustus 2006 om 13:05
  Henkjan

  @ Frederik

  Heb je ook een mening over startpagina en de geveinsde objectiviteit?


  2 augustus 2006 om 14:59
  Frederik

  @ Henkjan

  Ook op Startpagina.nl wordt een streng redactioneel beleid gevoerd. Ook daar wordt heel duidelijk gekeken naar de behoeften en interesses van de bezoeker in selectie van categorieën en links.

  En aangezien het gebruik van Startpagina.nl blijft groeien, kan gesteld worden dat de zoekvraag van bezoekers dus zeker goed objectief wordt gediend.


  3 augustus 2006 om 06:22
  Henkjan

  Dus een het plaatsen van een link wordt NIET bepaald door wie het meeste gaat betalen?


  3 augustus 2006 om 06:52
  Arnoud

  @Frederik

  Je geeft aan dat alle links worden beoordeeld.

  1. Wie beoordeelt de kwaliteit van de link/websites. Is dit een medisch specialist of gewoon een handige internetter/marketeer

  2. Weigeren jullie ook betaald links?

  En een paar websites om je overzicht completer te maken 🙂

  planet.nl/gezond

  zibb.nl/gezondheidszorg

  gezonderworden.nl

  medicalfacts.nl

  dieet.blog.nl

  gezondheid.blog.nl

  etc. etc.


  3 augustus 2006 om 08:15
  Anneke

  @henkjan,

  ik hoor de laatste tijd fors ongenoegen bij verschillende adverteerders,

  startpagina schijnt de links bij opbod te verkopen aan de meest betalende. Ga eens

  tellen hoeveel er betaald of via affiliate loopt op startpagina, is meer

  dan 90%..


  3 augustus 2006 om 09:01
  Henkjan

  @ Anneke

  Opzich is dat natuurlijk gezond ondernemerschap. Google werkt natuurlijk ook zo. Maar daar zie je heel duidelijk het verschil tussen een betalende klant en een objectieve link.

  Wat ik nu wel eens wil weten: Hoeveel links op startpagina zijn er wel niet van betalende partijen.

  Ik ga deze thread even naar startpagina sturen en een reactie vragen.


  3 augustus 2006 om 11:50
  Bob

  He Henkjan, hetze aan het voeren?! Vanwaar die ontzettende drang dit te weten?


  3 augustus 2006 om 19:09
  Henkjan

  @ Bob

  Niks hetze. Ik stel een vraag waarop het antwoord helemaal niet moeilijk is. Het is natuurlijk wel de vraag of het antwoord ooit gegeven gaat worden maar dat is weer een antwoord op zich 🙂

  Heb jij er geen behoefte aan dan om te weten dat wat je ziet objectief samengestelde informatie is of een volledige subjectieve verzameling?


  3 augustus 2006 om 19:46
  Bob

  Nee niet per se. Wat ik al eerder zei, ik zie niets mis met dat overzicht… of ook startpagina. Het helpt me nog vaak in het vinden van informatie. Wat maakt mij dat dan verder uit.

  Bovendien staat je antwoord toch hierboven al?


  3 augustus 2006 om 20:13
  Henkjan

  @ Bob

  Waar dan?


  4 augustus 2006 om 10:30
  Bob

  Misschien moet je wat beter lezen…

  Er wordt aangegeven dat er een redactie op zit en goed gelet wordt op de behoeften van de bezoekers… daar wordt toch objectiviteit mee ingebouwd


  4 augustus 2006 om 20:52
  tristan

  Kleine hetze tegen startpagina.nl lees ik al.

  Maar is het niet zo dat er bij de combinatie veel traffic + linking bijna altijd enige subjectiviteit verloren gaat?

  De meeste mensen weten ook niet dat een gemiddelde prijsvergelijk site werkt op basis van betaalde content, en dus helemaal niet zo’n eerlijk overzicht geven over de markt als ze vaak denken …


  5 augustus 2006 om 08:15
  Henkjan

  @ Tristan

  Daarom zal er meer en meer ruimte ontstaan voor open source initiatieven op dat vlak die wel zoveel mogelijk democratisch zijn. Het is wachten op de eerste open source google opponent.

  Probleem daarbij is dat veel mensen graag schelden op bedrijven waardoor er veel scheldcontent vrij komt maar je niet zo snel een heel positieve recensie schrijft over een produkt. En dat daar weer de autoriteit en het waarheidsgehalte per individu ter discussie staat.


  7 augustus 2006 om 09:35

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!