In 4 stappen je social content-strategie optimaliseren

20 november 2012, 06:28

En de impact van je content vergroten

Social media wordt door bedrijven op diverse manieren ingezet, van customer service en conversation management tot collaboration. Succesvol en soms iets minder succesvol. Veel bedrijven stoeien echter nog met het optimaliseren van hun social media-kanalen. Gisteren publiceerde Steven van Belleghem de whitepaper Make your social media channels more effective in 4 steps. De paper beschrijft 4 stappen voor het optimaliseren van je social channels om zo de impact van je activiteiten te vergroten. In dit artikel de highlights van de whitepaper, waarvoor ik samen met ex-Marketingfacts hoofdredacteur Matthijs van den Broek input aanleverde.

De Society of Digital Agencies stelde in hun Digital Marketing Outlook 2010 al vast dat volgens 45% van de Amerikaanse marketeers social media hun topprioriteit was. Eigen onderzoek van Insites Consulting vorig jaar toonde aan dat in de US en UK slechts 12% van de bedrijven niets doen met social media. Je zou bijna gaan denken dat er niks mis is met social media bij bedrijven.

The checklist-mentaliteit bestaat nog steeds

Menig bedrijf heeft echter een checklist-mentaliteit, die Steven in zijn boek The Conversation Company al eens beschreef. Vanuit puur tactische overwegingen zijn deze bedrijven actief geworden in social media.

“De concurrent is actief op Facebook, dus ook wij openen een Facebookpage. Hoorde ik daar dat Twitter populair is? We openen ook daar een account! Wat volgende week een event van ons? Ik maak een account aan!”.

Allemaal beslissing op tactische gronden, vaak gedoemd te mislukken met een kerkhof van inactieve bedrijfsaccounts tot gevolg.

4 stappen voor effectieve inzet van je social media-accounts

Los komen van de checklist-mentaliteit vereist een andere denkwijze, door Steven beschreven in 4 stappen in de whitepaper.

Stap 1: Channel & content strategy

In deze fase beschrijf je nauwkeurig wat de rol is van elk van de online touchpoints: je eigen site en elk social media-account dat je hebt. Je beschrijft niet alleen het doel en de content van elk van deze touch points in lijn met je overall doelstelling, maar ook de onderlinge interactie tussen deze touch points.

Zie de touch points als punten waar je conversie wilt bereiken: kijkers op je social media-account worden lezers, lezers worden reageerders, reageerders worden kliks naar je blog, bezoekers op je blog worden potentiële klanten op je site, potentiële klanten op je site worden klanten. In plaats van silo's te creëren van verschillende social media-accounts, creëer je een samenhangend netwerk van je accounts incl. je eigen site en alles in lijn met je overall doelstelling.

Stap 2: Build reach

Volgende stap is het opbouwen van bereik. Prachtige content zonder lezers of verdere interactie is weggegooid geld. Uitdaging in deze fase is relevant te blijven met content die in lijn is met je doelstellingen uit stap 1, maar ondertussen wel likes en volgers op te bouwen. De natuurlijke weg van het opbouwen van bereik verloopt via goede content, een redelijk vast ritme van nieuwe content en veel, heel veel geduld. Aangezien de meeste organisaties dat laatste vaak niet hebben, geeft Steven 7 tips voor het opbouwen van bereik:

  • Conversation worthy campaigns: investeer in goede campagnes die zorgen voor conversaties.
  • Ritme: met een eenmalige campagne ga je het niet reden. Bereik bouw je optimaal op door te zorgen voor een ritme van content.
  • Contests: hoe ongelofelijk plat het soms ook is, weggeef aktie werken en leveren je bereik op. Besef echter wel dat de kwaliteit niet altijd optimaal is, mensen gaan je wellicht enkel volgen voor de aanbieding en haken daarna af.
  • Social advertising: adverteren op social platformen kan helpen je prachtige content een boost te geven en zo bereik op te bouwen.
  • Activeer je medewerkers. Als het goed is zijn ze fan van je en wellicht zelfs ambassadeurs van je social media activiteiten. Maak van medewerkers merkwerkers, zoals Roos van Vugt hier toelicht.
  • Benut je offline kanalen. Zeker bestaande bedrijven hebben al heel wat offline kanalen opgebouwd met bijbehorend bereik dat ingezet kan worden om online onder de aandacht te brengen. Van visitekaartjes, tekst op koffiebekers in de automaat, tv commercials tot belettering op bedrijfsauto's.
  • Werk samen met andere merken: mocht je al bedrijf een goede relatie hebben met een ander bedrijf zoals toeleveranciers of klanten, bekijk dan eens de mogelijkheid tot een gezamenlijke aktie die beide partijen iets oplevert. Jij nieuwe fans, zij onder de aandacht bij een interessante doelgroep.

Stap 3: Convince through content & interaction

In deze fase bewijs je aan je fans en volgers (het bereik dat je in stap 2 hebt opgebouwd) dat het volgen van jouw merk een goed idee is. Uit onderzoek van Insites Consulting blijkt dat de gemiddelde consument maar met 5 merken interactie heeft. Besef daarbij dat je dus sterke concurrentie hebt van populaire merken als Apple, Coca Cola, Disney, etc.

Drie zaken in deze fase kunnen je daarbij helpen. Allereerst een goede redactieplanning (meer info in dit zes stappen contentmarketingplan), waarbij je grofweg 3 maanden vooruit kijkt en een goede mix maakt van grote campagnes, terugkerende thema's en reguliere contentupdates. Ten tweede creatieve content, content die het hart van je (potentiële) fans en volgers sneller doet kloppen. Als laatste, maar niet onbelangrijk, heb je operationeel conversation management nodig. Een team dat goed en snel de interactie met je fans kan aangaan en je merk online optimaal vertegenwoordigen.

Stap 4: From like to ambassadors

In deze fase probeer je fans op te zetten naar ambassors voor je merk. Vraag om input, gebruik het om je producten en diensten echt te verbeteren, betrek je klanten bij de besluitvorming, zorg dat ze echt onderdeel vormen en voelen van je team en je maakt fans tot ambassadors. Creëer content die enerzijds superrelevant is voor je merk en ook toegevoegde waarde biedt voor je fans. Biedt het vervolgens op een dusdanige manier aan dat ambassadors de content kunnen gebruiken om hun favoriete merk uit te dragen. Mocht je hier meer willen over weten, lees dan zeker het artikel Brand Advocacy Programs maken fans tot ambassadeurs dat ik paar maanden terug schreef.

Terugschakelen voor versnelling

Denk nu niet dat als je in stap 4 bent aangekomen, je achterover kunt gaan leunen, want dat is niet het geval. De stappen 2, 3 en 4 vormen een loop die je herhaaldelijk doorloopt. Met ambassadeurs bouw je een groter en wellicht breder bereik op dat mogelijk weer net iets andere content vergt om vervolgens ook die nieuwe fans weer tot ambassadeur te maken.

In zijn whitepaper geeft Steven aan dat veel bedrijven qua social media starten met stap 2 of 3. Eerste vraag die ze zichzelf stellen is: wat zouden we nu eens op Facebook gaan delen? Stap 1 is echter cruciaal voor succes van je social media-activiteiten. Uit persoonlijke ervaring bij ING weet ik dat stap 1 lang niet altijd even makkelijk is, maar het je absoluut helpt om het fundament voor je social media-activiteiten goed neer te zetten. De tijd die het kost, verdient je later echt terug. Ook nadenken over het samenspel tussen je social media touchpoint en je eigen site helpt echt om een stuk synergie teweeg te brengen.

Terugschakelen in plaats van plankgas geven in een te lage versnelling, is soms verstandiger om echt snelheid te maken. Het proces dat hierboven is beschreven heeft ons wat dat betreft zeker geholpen.

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

6 Reacties

    Wouter Kleinsman

    Erik & Matthijs,

    Geweldig artikel! Er zijn vele artikels op het hele internet te vinden, maar deze maakt alles omtrent content marketing wel heel erg duidelijk.

    Het is een mooi stappenplan die ervoor zorgt dat je bij alles weet waarom je het doet. Voor mijzelf heb ik een bijna hetzelfde soort schema gemaakt, waarin ik bij elk bericht kijk wat de reden hiervan is. Engagement? Traffic realisatie? Feedback vragen? Alles moet een reden hebben.

    Als je vaker zulke interessante artikels schrijft, laat het mij dan weten via wouter[at]wouterkleinsman.nl of via mijn Twitter @wouterkleinsman

    Alvast bedankt 🙂


    20 november 2012 om 08:47
    Maurice Beerthuyzen

    Ik vind dat aan stap 4 nog wel wat aan vooraf gaat. Klanten worden echt niet zomaar ambassadeurs, of deelnemers aan je cocreatie zonder dat ze het idee hebben dat je er daadwerkelijk bent voor hen. Dat betekent dus ook daadwerkelijk actie ondernemen op ‘symptomen’. De steeds weer terugkerende klachten of opmerkingen over het product. Pas als je -ook buiten je sociale kanalen- je beloften nakomt worden klanten ambassadeurs, maar dat is heel heel hard werken 🙂


    21 november 2012 om 11:20
    Paul top

    Heel leesbaar praktische artikel… Dank je wel..je legt eenvoudig uit dat we inderdaad niet in silo’s meten denken en veel geduld meten hebben en dat is nog wel eens het probleem bij bedrijven.


    21 november 2012 om 12:35
    Wouter Kleinsman

    @Erik, graag gedaan!


    25 november 2012 om 20:53
    hendri van ’t ende

    top artikel.

    hoewel niet alles 1op1 door te vertalen is naar een vereniging, raakt het wel heel.

    dank


    27 november 2012 om 23:51

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!