Google gaat live met haar eigen virtuele portemonnee

20 september 2011, 09:25

Het is zover: pinpassen en los slingerende dukaten in de portemonnee zijn verleden tijd. Althans, als u in het bezig bent van een Nexus S én in Amerika woonachtig bent. Het gaat Google er niet om dat dit nog niet het geval is, maar wel dat zij als eerste grote internationale speler de markt bestormt met deze feature. Er zijn meer kapers op de kust. NFC betalen is hot!

Waarschijnlijk is het verstandig om eerst uit te leggen wat Google Wallet nu precies is. Hoe werkt het, en wat kun je er allemaal mee? Vooralsnog zijn we in Nederland nog niet in staat gebruik te maken van de dienst, en wordt Wallet langzaam aan uitgerold in de Verenigde Staten. Mastercard is de eerste partner, maar binnen afzienbare tijd zullen ook American Express, Visa en Discover worden toegevoegd. Deze vorm van betalen, in combinatie met NFC-technologie, vervangt de vertrouwde portemonnee door een app op je telefoon. Het is het mogelijk om een betaling af te ronden door middel van het scannen van je telefoon bij een zogenaamd PayPass-lezer. Onderstaande afbeelding illustreert de werkwijze:

Eerder berichtten wij al over de NFC-technologie, hieronder een korte quote uit dat artikel:

Near Field Communication, afgekort NFC, is een techniek waardoor apparaten binnen een afstand van tien centimeter draadloos met elkaar communiceren. Door de telefoon voor de kassa te houden kan er snel, makkelijk en draadloos met NFC worden betaald. De technologie is in 2002 ontwikkeld door het Nederlandse NXP in samenwerking met Sony.

Met Google Wallet probeert de zoekgigant de relatie tussen klant en verkoper aan te halen, evenals die tussen verkoper en Google zelf. Dit door middel van kortingen en andere interessante deals die heel specifiek getarget kunnen worden. Ook maakt Google Wallet het voor verkopers mogelijk om precies na te kunnen gaan in hoeverre hun marketingstrategie zijn doel heeft bereikt omdat deze nu naast de gepleegde transacties met de dienst kan worden gelegd. Daarnaast kan Google op meer directe inkomsten rekenen wanneer het aantal Wallet accounts groeit. Dat is is immers de portemonnee waar Google Offers mee worden afgerekend. Daarnaast worden de kansen als het gaat om lokale advertenties onderzocht. Dat, in combinatie met Google Offers zou nog wel eens een mooie bron van inkomsten kunnen worden. Voor de early adopters in Amerika stort Google 10 dollar, leuke incentive niet?

Dan komen we aan bij de concurrentie die staat te springen om zich ook te mengen in deze nieuwe vorm van betalen. Leest u even mee: AT&T, T-Mobile en Verizon dingen mee met hun gezamenlijke dienst Isis. Zij starten begin volgend jaar zoals het er nu uitziet. Daarnaast zijn PayPal en Square ook de mogelijkheden aan het onderzoeken. Eerstgenoemde draait het juist om: PayPal goes offline om het zo maar te zeggen. Als laatste zijn er nog een aantal grote creditcard maatschappijen die deze nieuwe markt willen bestormen. Het wordt dus druk de komende tijd. Iets wat alleen maar voordelig zal zijn voor de consument, mits ze niet allemaal een ander betaal- of scansysteem willen ontwikkelen. Ook in Nederland lopen er al enkele initiatieven, zoals Cashless Betalen van de Rabobank en Payter.

Er hangen nog wel een aantal vragen rondom Google Wallet. Het bedrijf heeft gezegd in gesprek te zijn met andere mobiele telefoon aanbieders over het integreren van Wallet, maar tot op heden zijn er nog geen aankondigingen voorbij gekomen van telefoons die de feature ondersteunen. Daarnaast is het nog niet duidelijk wanneer andere banken er gebruik van kunnen maken. Het moet een open platform worden waar iedereen die daar belang bij heeft kan participeren. Het is dus nog even afwachten wanneer we in Nederland aan de gang kunnen met het nieuwste snufje van Google.

Paul van der Torre
Online Marketeer bij PeevdTee

Als allround online marketeer houd ik me bezig met de online zichtbaarheid van ZZP'ers en MKB bedrijven. Denk hierbij aan het ontwikkelen van websites, het schrijven van SEO teksten en de uitvoering van social media marketing.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Jan Willem Alphenaar

    Google heeft in sinds eind 2007 een banklicentie in Nederland. Ben benieuwd wat ze daar mee gaan doen.


    21 september 2011 om 18:53

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!