NS reisinformatie nieuwe stijl met videoreview

18 maart 2009, 16:01

De NS heeft vandaag twee nieuwe diensten gelanceerd en nee het is niet de iPhone app Trein waar op Marketingfacts al eerder een discussie over ontstond. De twee nieuwe diensten van de NS heten Reisplanner Xtra en SMS Reisplanner. Met deze twee diensten heeft de reiziger altijd de meest actuele informatie bij de hand. Reisplanner Xtra is een applicatie voor de reiziger met een mobiele telefoon en internet. Heb je geen internet op je mobiele telefoon, dan gebruik je de SMS Reisplanner.

Reisplanner Xtra

De meest uitgebreide van de nieuwe NS-diensten is Reisplanner Xtra, een persoonlijke reisassistent die verder gaat dan alleen het plannen van een reis. Het grote verschil met de informatie die je via www.ns.nl krijgt, is dat de informatie van Reisplanner Xtra heel actueel is. Zo zie je in het geval van vertraging hoeveel minuten de trein vertraging heeft en wat de aangepaste aankomsttijd zal zijn. Reisplanner Xtra slaat jouw voorkeuren en laatste bestemmingen op zodat je snel een reis kan plannen. Andere features zijn reisbewaking en omgevingsinformatie via I-Local en eropuit. Gebruikers met GPS in de telefoon kunnen naar de dichtstbijzijnde stations zoeken.

De NS heeft gekozen voor een applicatie omdat zij sinds een half jaar inzien dat dit de toekomst heeft. Een applicatie is een stuk gebruiksvriendelijker dan een mobiele website.

Actuele reisinformatie en bewaking

De NS biedt een aantal mogelijkheden om de reis te bewaken, dit houdt in dat je wordt voorzien van actuele informatie. Zo kan je instellen dat je een sms krijgt wanneer je moet vertrekken, of een sms wanneer de trein vertraging heeft. Een andere feature is het op de hoogte stellen van vrienden en familie van je reisinformatie. De kosten van deze reisbewakers zijn € 0,40 per reis.

Gebruikersgegevens

Na het starten Reisplanner Xtra vraagt de applicatie eenmalig om je voor- en achternaam, hoe vaak je met de trein reist, of je in bezit bent van een jaarabonnement, de hoofdreden van het reizen en het dichtst bijzijnde station bij je huis en werk. Als laatste moet je akkoord gaan met de gebruikersovereenkomst, waarmee je de NS toestemming geeft voor het gebruik van jouw gegevens. In deze overeenkomst staat aangegeven dat de NS de persoonsgegevens kan gebruiken om de reiziger te wijzen op interessante diensten en producten. Deze informatie is voor de NS handig voor het inzetten van onder andere banners in de applicatie.

SMS Reisplanner

SMS Reisplanner is een applicatie voor de reiziger zonder mobiel internet en geschikt voor iedere telefoon. Het werkt vrij simpel:

  • Stuur een SMS naar 7245 (RAIL) met informatie over het vertrekstation, aankomststation en de tijd. Typ ‘aankomst’ voor de tijd al je wilt plannen aan de hand van aankomsttijd.
  • Vervolgens ontvang je een sms met de vertrektijd van de opgegeven reis en een eventuele overstap.

De SMS Reisplanner filtert typefouten, zodat altijd een goed reisadvies kan worden gegeven.

Bètaversie

De NS geeft aan dat het om een bètaversie gaat, waarbij zij gebruik gaat maken van co-creatie: De gebruiker kan feedback geven. Reisplanner Xtra is nog niet voor iedere telefoon beschikbaar, de iPhone, Blackberry en Google Android doen nog niet mee. NS kiest voor een Java-applicatie omdat zij zich eerst op de grote massa wil richten en later wil uitbreiden naar de zojuist genoemde toestellen. Als uit onderzoek van de NS blijkt dat de reizigers enthousiast zijn zullen ze Reisplanner Xtra verder ontwikkelen en er een officiële dienst van maken. Het is nog niet bekend wanneer dit zal zijn.

Met dank aan sprxmobile voor de videoreview en de Nederlandse Spoorwegen voor de Sony Ericsson C902.

Bram Fasseur
Product Leader bij Fast Forward Thinking

Categorie
Tags

19 Reacties

    media

    Vreemd dat NS zich eerst op de massa richt (die nog nauwelijks gebruik maakt van mobiele diensten) en niet op de android en vooral iphone-gebruikers (die al wel dit soort applicaties gebruikt). Heeft iemand daar een verklaring voor?


    18 maart 2009 om 18:58
    media

    @Mark: maar vind jij deze benadering niet vreemd? Welke volgorde zou jij kiezen?


    18 maart 2009 om 19:42
    Raimo

    @Marco,

    Ik denk dat achteraf NS wellicht wel een andere volgorde had gekozen. Ik heb begrepen dat dit project al zo een jaar loopt.. In de tussentijd is er VEEL veranderd.


    18 maart 2009 om 20:00
    venturo

    Ook weer een voorbeeld van -net niet-. Basics….. laagdrempelige informatie, location based, follow me en via een eenvoudige thin client aub. Ik zie weer sms meuk en andere houtje touwtjes. Gaat ‘m ook niet worden. Wat mankeert er in godsnaam aan actuele gewone teletekst reisinformatie? Waarom moet alles gecompliceerd?


    18 maart 2009 om 22:58
    Lars

    De moeite kunnen de NS zich besparen voor de iPhone: daar biedt Trein al alles dat een treinreiziger zich kan wensen. Het zou mooi zijn als ze die ontwikkeling niet frustreren maar omarmen.


    19 maart 2009 om 05:44
    Mark de Bruin

    @Marco: ik heb de keuzes recentelijk in een artikel gepost? Ben ook bezig met een artikel mbt mobiele strategies. Verschijnt maandag. Lijkt mij een mooie dag 😉


    19 maart 2009 om 05:44
    media

    @Mark: heb ik dat artikel gemist? Zie uit naar artikel over mobiele strategie; aantal keuzes dat je nu (nog) moet maken, lijkt mobiele concepten bij voorbaat al moeilijk haalbaar te maken (op enkele uitzonderingen na).


    19 maart 2009 om 06:04
    justastranger

    Echt stom dat hij er niet voor de Iphone is. 🙁

    En waarom zijn die links naar Reisplanner Xtra en SMS Reisplanner dood?


    19 maart 2009 om 07:10
    justastranger

    Niet echt slim van ns om op het moment dat blogs over hun apps beginnen te schrijven de urls te veranderen nieuwe linkies.

    Reisplanner Xtra

    SMS Reisplanner


    19 maart 2009 om 07:21
    Bram Fasseur

    @Raimo: Dit project loopt inderdaad al een jaar. Toch vind ik het vreemd dat ze voor deze aanpak kiezen. Je kan mij niet wijs maken dat het een jaar duurt om deze app te ontwikkelen. Op Tweakers las ik dat iPhone app Trein in drie weken door een student is ontwikkeld.

    @Marco: De NS gaf tijdens de persconferentie aan dat 24% van de mannen en 14% van de vrouwen gebruik maakt van internet op de mobile telefoon. Deze cijfers (die de NS heeft gekregen van het CBS) zijn volgens mij leidend geweest voor de keuze om eerst het grote publiek te benaderen. De misser hierbij is denk ik dat je niet weet welke telefoon door deze groep mensen (mobiele internetter) wordt gebruikt. Ik ken niemand die een iPhone, Blackberry of Adroid heeft zonder mobiel internet.

    Ik begrijp ook niet waarom de NS een betaalde sms-dienst voor reisbewaking gebruikt. Probeert de NS hier een nieuw verdienmodel uit? Ik had deze dienst liever gratis gezien. Want laten we nou eerlijk zijn, de reisbewaker is toch alleen in het leven geroepen omdat de NS zich niet aan het spoorboekje kan houden? Bij slechte service lijkt het me niet logisch dat de consument moet opdraaien voor de kosten. Ik denk dat een gratis reisbewaking veel reizigers blij maakt 🙂 wat uiteindelijk meer treinkaartjes moet opleveren en daar verdien je geld mee.


    19 maart 2009 om 09:15
    S. Korz

    @bram Binnen TNO zijn we op zoek naar alternatieve business modellen voor reisinformatie diensten (Connected Traveller). Een API waarop de data wordt vrijgegeven is interessant, maar kent wel wat haken en ogen. Zeker in de situatie in Nederland met de verschillende vervoersbedrijven, de rol van de OV Reisinformatiegroep (9292) en de reiziger die niet wil betalen voor (basic) reisinformatie.


    20 maart 2009 om 10:38
    Alper Çugun

    @S. Korz: De reiziger betaalt al voor reisinformatie, ze zou wel gek zijn als ze nog een keer betaalde.

    Als iemand een kaartje koopt, mag die persoon dan alstjeblieft weten wanneer en waar zijn vervoersobject vertrekt in een manier en op een platform die aansluit bij de behoeften van die gebruiker?


    22 maart 2009 om 15:10
    Kees Jan D.

    @alper: bij de patatboer betaal je toch ook extra voor je sausjes? Zo is het ook met reisinfo. Ik snap de mensen nooit die maar denken dat die info gratis en openbaar moet zijn. Als je het overlaat aan partijen kun je tenminste kwaliteit verwachten en anders klagen. Als het gratis en openbaar is kan dat niet. Dan moet je niet zeiken. Maar wat voor kwaliteit wordt het dan?


    22 maart 2009 om 16:59
    justastranger

    Reisinformatie vergelijken met sausjes is wel een beetje raar hoor. Bij alle bushaltes hangen bustijden en op alle treinstations hangen aankomst en vertrektijden. Dit allemaal om het de reiziger zo makkelijk mogelijk te maken.

    Sinds het internet zijn er websites waarop je deze tijden kan checken. En je kan nu zelfs de storingen checken erg fijn. Dus volgensmij is het al aardig wat jaartjes openbaar en zelfs gratis?!?


    22 maart 2009 om 17:17
    Bram Fasseur

    Actiemoment van de NS!

    De Reisplanner Xtra werkte op de dag van lanceren nog niet op mijn toestel. Krijg ik vandaag opeens de volgende sms: “U heeft geprobeerd om Reisplanner Xtra te downloaden. Vanaf nu is Reisplanner ook voor uw toestel beschikbaar. Klik op onderstaande link om de download te starten …”


    20 april 2009 om 06:43
    Roel Wessels

    PAS OP! De rekening binnen…..

    Bij T-Mobile gaat het downloaden van de applicatie blijkbaar via T-Zones (doordat er met een SMS link wordt gewerkt?). De kosten die aan deze dienst zijn verbonden liggen 15x (!!!!) hoger per data eenheid dan wordt gerekend voor een ‘gewone’ download. (1 Euro vs 15 Euro per MB) Het downloaden van de applicatie kost een gewone T-Mobile gebruiker dus:

    8,25 Euro per download! (6,93 ex BTW voor 550kb download)

    Daarnaast blijkt het achteraf om een betaversie te gaan die direct vastliep op mijn Nokia 6300 (pas ergens onderaan de reisplanner extra subpagina is te lezen dat het om een subpagina gaat.)

    Geen leuke eerste kennismaking dus….


    10 mei 2009 om 09:27

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!