Uitzending Gemist ‘blokkeert’ embedding van video’s

8 januari 2014, 08:59

Het voelt als terug in de tijd: de NPO, de organisatie achter Uitzending Gemist, heeft stilletjes besloten vanaf december 2013 het embedden van Uitzending Gemist-videocontent te blokkeren. Hier is zo min mogelijk aandacht aan besteed, de enige referentie die op de site te vinden is is op de FAQ-pagina. Partners die gebruikmaken van de embeds, zoals WappZapp, lijkt het leven hiermee wat minder makkelijk gemaakt te worden. Een logische stap naar voren of toch een stapje terug?

Tegen de trend in

Het blokkeren van de van embedding is in mijn ogen een bijzondere beslissing. Elders in de videomarkt is immers iedereen bezig videocontent op zoveel mogelijk plaatsen te verspreiden om zoveel mogelijk kijkers te trekken en het advertentiebereik te vergroten. Deze strategie is uiterst succesvol voor bijvoorbeeld YouTube en Hulu (de Amerikaanse variant van Uitzending Gemist).

Daarnaast is de video-advertentiemarkt nog steeds een veelbelovende groeimarkt. In het IAB report on Online Ad Spend van september 2013 verwacht de IAB in 2014 een groei van 8 procent in Nederland van de video advertentiemarkt. Volgens het Insights-rapport van DoubleClick (Google) zijn twee van de vijf video-adverteerders nieuw en is het aantal in-stream video-advertenties verdubbeld. Uit hetzelfde rapport blijkt dat 75 procent van de kijkers een hogere betrokkenheid heeft bij video-advertenties die ze kunnen overslaan; een optie die Uitzending Gemist nog nooit heeft aangeboden.

Is het onklaar maken van de embeds de eerste stap in het proces van het uitrollen van een nieuwe strategie voor Uitzending Gemist? Al eerder maakte NPO-bestuurslid Shula Rijxman op het Mediapark Jaarcongres bekend dat de NPO een betaalde variant van Uitzending Gemist overweegt. Deze betaalde 'plus-variant' zou volgens Rijxman in 2014 gelanceerd kunnen worden. RTL XL werkt momenteel al met een vergelijkbaar model.

Mediawet

Voor het antwoord namen we contact op met Esther Laan, sitemanager NPO.nl, voor een reactie. Wat is de gedachte achter het blokkeren van de Uitzending Gemist-embeds? “Allereerst: we hebben het embedden van de video's van Uitzending Gemist niet onmogelijk gemaakt, wel hebben we de knop met de embedcode weggehaald. De reden daarvoor is dat we graag willen weten wie onze content gebruikt.”

“De aanleiding daarvoor ligt weer in de Mediawet: onze content mag niet gebruikt worden om winst voor derden te genereren. We willen en móeten dus voorkomen dat partijen onze content gebruiken om daar zelf inkomsten mee te genereren. Daarbij gaat het overigens alleen om partijen die dat doen binnen de videoplayer, bijvoorbeeld door een eigen player te ontwikkelen en eigen video-advertising door te voeren.”

Voor sites die dat niet doen, blijft het dus geoorloofd om de video's van Uitzending Gemist te embedden. Wel moet daar, althans officieel, een verzoek voor worden ingediend bij de NPO via mail. “Wij beoordelen die aanvraag en antwoorden dan, meestal binnen 24 uur.” Esther Laan begrijpt dat dat niet echt een snelheid is die past bij het internet. “Maar partijen die vaker onze content embedden, kunnen met ons een contract afsluiten waarin ze aangeven geen misbruik te maken van onze content.” Deze partijen hoeven geen verzoek per video meer in te sturen.

Whitelisting en blacklisting

De maatregel van de NPO is dus een methode om grip te krijgen over de verspreiding van hun content en (vooral) het genereren van inkomsten ermee te controleren. Daarbij is gekozen voor whitelisting: partijen moeten worden goedgekeurd. Toch zal de NPO ook blacklisting toepassen: controleren of er geen partijen zijn die misbruik maken van de embeds.

Dat is niet heel gek, want Esther Laan geeft toe dat er technisch niets veranderd is aan de embedcodes en met wat simpel zoekwerk het niet moeilijk is alsnog UG-video's op te nemen binnen een website. En bang voor het missen van eigen reclame-inkomsten vanuit de Ster doordat er minder embeds zullen komen, is ze ook niet: “Het aandeel van de embeds in de totale aantallen views op onze video's is niet substantieel.” Dat betekent overigens ook dat er weinig partijen substantiële inkomsten zullen missen doordat ze geen UG-embeds meer mogen gebruiken.

Al met al lijkt het dus vooral te gaan om een symbolische maatregel die moet aantonen dat de NPO de Mediawet naleeft – eentje die de klok weer een paar jaar terugdraait voor iedereen die zich meer richt op de wetten van het internet…

Remco Bron
Founder bij inBeacon

Remco is internet ondernemer, spreker en co-founder van inBeacon. Hij werkt voor klanten als KPN, ANWB, NOS, Vodafone, Sony, Leaseplan, Reed Business, Ministerie van Defensie, Oplaadpalen.nl en Rabobank. Zijn persoonlijke website is remcobron.com en hij blogt over iBeacon marketing op iBeacon-retail.nl

Categorie

10 Reacties

    Tim Huijbers

    Klinkt bijna als technische onkunde, waardoor dan maar een stap achteruit is genomen in de Online wereld met daaromheen een mooi organisatorisch en bedrijfsgedreven argument. Marketing en gebruiker hiermee compleet uit het oog verliezend…

    Niet iedereen is even Online en toekomst-minded in Nederland.


    8 januari 2014 om 09:19
    Peter Jansen

    Terecht dat ze dit blokkeren. Waarom zouden anderen met video content, betaald door de belastingbetaler, inkomsten (via advertising of anders) voor zichzelf mogen genereren? In dit opzicht dus helemaal terecht dat ze dit blokkeren.

    Wat ik niet van deze tijd vind is dat het hele produceren van video content eigenlijk helemaal niet bij de publieke sector thuishoort. Laat dit over aan commerciele partijen en besteed het belastinggeld aan nuttige zaken. Er zijn genoeg mogelijkheden om content door commerciele partijen te laten produceren en laat de markt maar bepalen of content kwalitatief goed genoeg is om geproduceerd te worden.


    9 januari 2014 om 11:37
    Jacco Vlastuin

    Wat mij verbaast, is dat de NPO revenue belangrijker dan views vindt. Dat verbaast mij omdat de NPO een publieke organisatie is. Volgens mij zou de NPO er naar moeten streven om éérst content zo breed mogelijk te verspreiden en pas daarna deze content monetariseren. Niet andersom. Zo werkt het internet niet…


    10 januari 2014 om 14:44
    bramkoster

    @Jacco: het gaat de NPO niet om het verhogen van de inkomsten op de content, he? Het gaat erom dat de Mediawet bepaalt dat andere partijen niet mogen monetariseren op de content van de publieke omroep. Dat is dus een politiek besluit waaraan de NPO gehouden is.

    De manier waarop ze ervoor kiezen dat door te voeren (whitelisting) is wél de eigen keuze van de NPO, waarbij ik persoonlijk m’n vraagtekens zet. Maar da’s een ander verhaal.


    10 januari 2014 om 14:49
    Remco Bron

    Wat bovendien interessant is dat ddu@omroep.nl, het e-mail adres genoemd in de FAQ om ‘whitelisting’ aan te vragen niet bestaat. Ik krijg na een aanvraag voor whitelisting van een website een bounce bericht terug…


    11 januari 2014 om 15:40
    Remco Bron

    Update over whitelisting: Ik heb contact gehad met de algemene NPO klantenservice. Die is zo vriendelijk geweest mijn e-mail door te sturen aan het ddu@omroep.nl e-mail adres maar kwamen er toen opeens ook achter dat dit niet bestaat door het bounce bericht.

    Vorige weekend kreeg ik het bericht: “Dat is inderdaad niet zo handig. Excuus voor het ongemak. Ik kan u hier pas verder mee helpen wanneer de betreffende afdeling weer aan het werk is, en dat is op werkdagen.”

    Deze week heb ik hier nog geen nieuws van ontvangen van de betreffende afdeling en een reminder gestuurd.

    Het ‘whitelisten’ wat volgens Esther Laan binnen 24 uur geregeld zou zijn duurt dus nu al een week…


    17 januari 2014 om 20:18
    Remco Bron

    Nog een update: 20 dagen na mijn aanvraag is de toestemming voor he embedden van uitzending gemist video’s van de publieke omroep binnen! Alleen 1 probleem, ik heb nu wel toestemming maar geen embed codes (die worden bij een aantal videos namelijk niet meer geplaatst).

    Daar moet ik dus nog even achteraan…wordt vervolgd!


    24 januari 2014 om 17:52
    Hans Wachman

    Is hier inmiddels al wat meer nieuws over?


    5 februari 2014 om 11:17
    bramkoster

    @Hans: wat voor nieuws zoek je? Ons is verteld door NPO in navolging op dit artikel en Remco’s ervaringen dat het proces nu loopt. Heb jij andere ervaringen?


    5 februari 2014 om 12:10

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!