Hoe ver moeten we het laten gaan?

25 maart 2006, 09:55

Heavy internetgebruikers (en dan met name de lezers van weblogs) zijn al langer bekend met beelden die via internet worden verspreid van (te) jonge meiden die door ‘vriendjes’ op de foto zijn gezet of van vechtpartijen die voor de fun worden gefilmd. Voor dat laatste is zelfs een officiele term bedacht: happy slapping. De shocklogs zijn er groot mee geworden. Hoe schokkender de beelden, des te meer aandacht van het publiek.

Al langer vraag ik mij af waar de grens ligt en wie deze grens zou moeten bepalen. De overheid? De media? De burger? Ik heb er helaas geen pasklaar antwoord op maar ik heb deze week met afschuw de ontwikkelingen gevolgd rondom een medewerkster van het Sint-Vitus-college in Bussum (zie o.a. Planet). De vrouw laat zich in een kroeg verleiden door een student, gaat mee naar buiten en op het moment supreme wordt ze op de foto gezet. De student heeft zijn weddenschap gewonnen, de foto’s vinden al snel hun weg naar internet (en inmiddels zelfs naar tv) en de vrouw is waarschijnlijk voor het leven getekend. Humor?

Ik zou bij deze alle weblogs willen oproepen om kritisch te zijn ten aanzien van het aangeleverde materiaal (hoe verleidelijk het soms ook is om met een primeur te komen) en mee te denken over een structurele oplossing want voor we het weten krijgen we straks beelden voorgeschoteld van een moordpartij.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

43 Reacties

    itsgreen

    alleen is happy slapping niet het vechten en filmen, maar mensen die het niet verwachten enkelmalig in het gezicht slaan met een vlakke hand… (en dat filmen)


    25 maart 2006 om 10:31
    Annet

    Wat goed dat jij hier aandacht aan besteed Marco. Deze ontwikkeling is schrijnend, en druist in tegen alle normen en waarden die onze samenleving onbezorgd leefbaar zou moeten houden. Je houdt je hart vast als ouder.

    Ik vind het ook schandalig dat een site als GeenStijl.nl deze zaken stimuleert, door voortdurend op zoek te gaan naar foto’s van burgers en deze in een bepaalde tekstuele context te plaatsen. Zoals bijvoorbeeld de klassenfoto van de pedofiele leraar, en dan publiek steigeren als ze daarmee voor de rechter gedaagd worden. Onsmakelijk en verontrustend, deze tendens.


    25 maart 2006 om 10:33
    media

    @itsgreen: In strikte zin heb je helemaal gelijk; het gaat mij hier echter vooral om de boodschap dat we m.i. veel te ver zijn doorgeslagen.

    @annet: Ik ben zelf ook vader van twee meiden die nu nog in de onschuldige leeftijd zitten. Probeer ze zo goed als kan voor te bereiden op de mogelijke gevaren van internet maar realiseer me dat ik niet alles in de hand heb. Ik laat de oudste inmiddels voorbeelden zien van wat er kan gebeuren en hoop dat ze daarvan leert. De toekomst zal het leren maar net als jij maak ik me ernstig zorgen over de tendens.


    25 maart 2006 om 10:41
    Arash

    @Marco

    Goed dat je aandacht hieraan besteed. Vorige zag ik een film van een groep jongeren, die een jongen van 14 dood sloegen omdat hij in hun wijk aan het skaten was. Met de skateboard werd hij dood geslagen. Dit zorgde voor veel ophef, maar ook dat de site veel bezoekers kreeg, waardoor de site besloot om met een DVD te komen vol met dit soort onzin!

    Er zijn veel van dit soort (Amerikaanse) voorbeelden. Denk aan bumbfights of het succes van rotten.com

    Het probleem is een maatschappelijke probleem en er zijn altijd websites die het gaan plaatsen. Als een bekende site het niet doet, dan zal een onbekende site het doen en hiermee bekendheid halen. Zelfs als wetgeving het gaat verbieden, dan zal het nog steeds niks oplossen. Er zal altijd vraag naar dit soort dingen bestaan, omdat onze maatschappij behoefte heeft aan sensatie en de mensen die het leveren worden beloond!

    Zelfs voordat internet de massa bereikte waren videotapes zoals Faces Of Death vrij populair.


    25 maart 2006 om 10:58
    Peter

    Het zijn toch de mensen die er naar kijken/op zoek gaan. En zolang er vraag is naar dit soort zaken zijn er mensen die het maken of aanbieden. Het heeft denk ik niet veel zin om dit soort filmpjes te gaan verbieden; hierdoor krijgt het een ‘underground character’ en wordt het alleen maar interessanter en gewilder. Het probleem ligt echt bij de mensen en de maatschappij zelf.


    25 maart 2006 om 11:24
    CasaMan

    Ik zou de gevallen van de vechtpartijen niet onder het kopje “happy slapping” plaatsen. Het zijn ordinaire vechtpartijen toevallig opgenomen met een camera. Zoals itsgreen al aangeeft is happy slapping toch echt van een heel ander kaliber.

    Er worden hier gewoon een aantal zaken omgedraaid, de camphone is niet de innitiator van het voorval. Zo ook in het geval bussum. Er wordt hier door marco een aantal feiten over de “weddenschap” totaal uit zijn verband gerukt. Ik heb van dichtbij de bron vernomen dat er inderdaad een weddenschap tot verleiden was maar het fotograferen en het plaatsen van deze foto’s op internet hoorde hier opzeker niet bij. De jongen in kwestie is er echt niet veel gelukkiger mee dan de vrouw. Humor?

    De laatste tijd wordt er door veel partijen over “user generated content” gesproken. Niemand wil de boot missen. Maar dit is precies wat “user generated content” is. Dit zijn de beelden van de straat. De innitatiors zijn niet de shocklogs of het feit dat er een cameratje in het mobieltje zit terwijl de media daar wel de schuld neerlegd. Het zijn jongeren die zich misdragen zoals ze zich ook zouden misdragen als er geen camphone’s en shocklogs waren. In het geval van happy slapping hebben ze helemaal gelijk, dat is groot geworden door de shocklogs, maar in geen een van de voorvallen is sprake van happy slapping. Terwijl ze hiermee wel de zwarte piet naar weblogs proberen toe te spelen.


    25 maart 2006 om 11:43
    Karel Kolb

    Zie ook de NRC (Next) van enkele dagen terug. Kinderen van 13-14 jaar zijn hier al bij betrokken, ik vind dat schokkend.


    25 maart 2006 om 11:58
    target

    Het probleem ligt niet bij de weblogs die de beelden plaatsen maar bij de mensen die zich in het openbaar op een manier gedragen waar ze later spijt van krijgen als ze geconfronteerd worden met hun eigen gedrag. Mevrouw heeft zelf in de openbare ruimte haar broek naar beneden getrokken en zich daarbij niet gerealiseerd wat de consequenties van haar gedrag zouden kunnen zijn.

    Mensen moeten zich gewoon bewust zijn van het feit dat internet tegenwoordig een onderdeel van de openbare ruimte is geworden. Voor mevrouw is het natuurlijk een lullige gang van zaken maar de domheid van haar actie roept om de een of andere reden toch weinig medelijden bij me op.


    25 maart 2006 om 12:07
    target

    in het geval van kinderen is het natuurlijk een andere zaak en dan ligt de verantwoordelijkheid toch meer bij de ouders die hun kinderen moeten waarschuwen om niet te naïef met hun informatie om te laten springen.

    De manier waarop jij dat bij je dochter doet is denk ik de enige juiste manier daarvoor. Niet je kop in het zand steken maar je kinderen confronteren met de gevaren die het i-net eventueel met zich mee kan brengen.


    25 maart 2006 om 12:10
    H. Hardekern

    Het is allemaal verschrikkelijk wat de Shocklogs doen. Kort door de bocht, ondoordacht en goedkoop. Daar moeten regels voor komen. Maar dan ook voor televisiezenders die dit soort item opkappen. Onder het motto “kijk eens wat slecht van die jongens” besteden ze er wel aandacht aan. Alles voor de kijkcijfers zullen we maar zeggen. Dat daardoor een nog veel grotere groep mensen de foto’s komen bekijken is natuurlijk geen probleem. Daarom vind ik het bericht van Marco kort door de bocht, ondoordacht en goedkoop. Ook door dit bericht zijn er weer mensen die opzoek gaan naar de foto’s. En allemaal maar jammeren dat de mevrouw in kwestie zo zielig is. Wel eens nagedacht dat het misschien niet verstandig was van de dame in kwestie om zich door een knulletje van 30 jaar jonger in de maling te laten nemen?


    25 maart 2006 om 12:15
    Peter Luit

    Alle genoemde gebeurtenissen zijn op zichzelf niet nieuw. Nieuw is de mogelijkheid de gebeurtenis al dan niet gepland via internet te communiceren. Het bereik van dergelijke gebeurtenissen maakt het gevoel van afschuw natuurlijk groter.

    De technologie maakt het mogelijk, de mens staat het toe en is kennelijk niet in staat dit mediagedrag te voorkomen. Het gaat zelfs zover dat ook de professionele media er uiteindelijk aandacht aan besteedt. Als dat niet zou gebeuren, dan is de kans dat een dergelijk ‘live verslag’ de massa bereikt uitermate klein. 30 jarig geleden bereikte een klein opstootje tussen jongeren ook niet de landelijke dagbladen. Maar ook toen werd gevochten en bleven omstanders staan kijken……


    25 maart 2006 om 12:21
    media

    Ik heb hier bewust de term ‘happy slapping’ aan gekoppeld omdat in veel gevallen wel degelijk van te voren is nagedacht om de gebeurtenissen ook te fotograferen of te filmen. En ja, ook de bewuste student is hier slachtoffer geworden maar zijn ‘vrienden’ weten wel beter. Noem het wat mij betreft ‘happy shocking’ alhoewel ik nog steeds het woord ‘happy’ niet helemaal begrijp in deze.

    En wie of wat hierin de initiator is laat ik in het midden en is volgens mij ook niet relevant. Wat relevanter is dat we als maatschappij aan het afglijden zijn tot een bedenkelijk niveau.

    Ik geef daarbij ook niet de schuld aan de shocklogs of tv-zenders (ik heb bewust de betreffende blogs en tv-zender niet genoemd in deze), die zijn slechts het doorgeefluik aan mensen die hierom vragen. Ik stel wel de vraag waar de grens ligt en hoe we dit proces kunnen stoppen voordat het echt te laat is (of is het dat al?) en doe daarbij een beroep op collegabloggers om hier goed over na te denken. Want als doorgeefluik speel je wel degelijk een cruciale rol in het proces en verleg je de grens steeds verder…


    25 maart 2006 om 12:41
    Sander Duivestein

    Ff op persoonlijke titel. Wat mij betreft heeft zowel Henry als Marco gelijk. Internet wordt inderdaad steeds meer onderdeel van de openbare ruimte. Hier moet heel de maatschappij nog mee om leren gaan. Het is voor iedereen nieuw.

    Om de schuld alleen bij de shocklogs neer te leggen vind ik kort door de bocht. Ik denk dat de diverse shocklogs ook wel wat meer te bieden hebben dan alleen maar “shocks”. Voor de rest verhardt de maatschappij en technologie biedt in deze de helpende hand om het een en ander te visualiseren.

    Waar liggen de grenzen. Zijn we al te ver heen? Ik weet het niet. Maar ik denk dat ze nog niet zijn bereikt.

    En wat betreft deze mevrouw? Tsja, ik kan er ook niet echt medelijden mee hebben. Welke oma laat zich nu in een steegje nemen door een studentje? Al ben je nog zo dronken, je hebt toch ook voor jezelf grenzen?


    25 maart 2006 om 13:01
    Kasper Katje

    Zoals Marco ook al aangeeft zijn de shocklogs of tv-zenders dan wel niet de hoofdoorzaak maar wel het doorgeefluik. Daarmee bied je de daders een podium en ben je dus op zijn minst medeplichtig.

    Kort door de bocht? Vergelijk het simpelweg met kinderporno: ook hier zal de verspreider aanvoeren dat hij het kind niet misbruikt heeft en dat klopt op zich ook. Maar met de distributie van het materiaal levert hij wel degelijk een zeer kwalijke bijdrage en dat is niet voor niets strafbaar gesteld.


    25 maart 2006 om 13:02
    Kasper Katje

    Sander: een grens bepaal je in 1e instantie voor jezelf en daarna(ast) aan de hand van de heersende moraal en de rechtgeving. Vraag het je dus nog eerst een keer goed voor jezelf af.


    25 maart 2006 om 13:06
    CasaMan

    “Wat relevanter is dat we als maatschappij aan het afglijden zijn tot een bedenkelijk niveau.”

    De vraag is dan, zijn we daarwerkelijk aan het afglijden of zitten we niet gewoon nog op hetzelfde bedenkelijke niveau? Is het niet zo dat jij door internet nu eindelijk te zien krijgt wat er gebeurd. Inzicht in een jongerencultuur die voorheen onbekend was voor je. Ik kan je vertellen dat in “mijn tijd ” dit soort streken net zo vaak voorkwamen met het verschil dat we toen nog een camera’s in onze mobieljtes hadden. Ik denk dat menig “volwassen’ gewoon niet streetwise genoeg is om jongeren te kunnen begrijpen en bereiken. Een “oplossing” zie ik dus niet zo snel. Jongeren vinden dat er geen problemen zijn en zullen niet met een oplossing komen. Volwassenen lukt het niet de “problemen” juist te identificeren en komen met de verkeerde oplossingen. Het enige wat je kan doen is bij de incidenten waarbij strafbare feiten zijn gepleegd de daders bestraffen.


    25 maart 2006 om 13:13
    B. hutanees

    Nog even en dan gaat de schrijver van het bovenstaande stukje zich afvragen waarom wildvreemde mensen op straat geen gedag meer tegen elkaar zeggen.

    Onze samenleving bestaat uit verschillende lagen. Niet het niveau zakt af, maar we krijgen een betere kijk in waar de belevingswereld van jongeren uit bestaat.

    Moordpartijen? Haha, in sommige wijken van de V.S. wordt je pas een kerel beschouwd als je iemand hebt neergeschoten. Meestal in bende verband, of gewoon kinderen die gewoon denken dat ze stoer zijn en iemand neerknallen.

    Dus stop a.u.b. met onzinnig gelul over dat onze samenleving afglijdt. En al helemaal geen vingertje richting het weblog gebeuren wijzen. Dat doet een bepaalde logger op 2525.com al.


    25 maart 2006 om 13:45
    Paulo

    De grote vraag waar de “schuld” ligt is niet relevant. Het lijkt me duidelijk dat dat bij jeugd enerzijds opvoeding is en anderzijds invloeden van vriendjes/vriendinnetjes. Zie het als roken: als je het verbiedt gaan ze het juist doen. Ik denk dat Marco een goede vader is door zijn kop niet in het zand te steken, veel meer dan dat moet en wil je ook niet doen, denk ik.

    Wat wellicht interessanter aan deze discussie is is het wijzen naar andere schuldigen. Misschien trek ik het uit het verband, maar door de link in het artikel naar “shocklogs”, waar mijn site toch echt bovenaan staat, concludeer ik dat Flabber voor het gemak maar even shocklog is gemaakt. Zo is geenstijl als het uitkomt een shocklog, en als het niet uitkomt een “populaire nieuws/opiniebron voor de jeugd”.

    Het is opvallend dat hoe minder Flabber zich bezighoudt met vrouwelijk schoon (praktisch uitgebannen op de vrijdag na (achter 2 filters!) en in de toekomst mogelijk helemaal weg), hoe meer we te horen krijgen dat we door juist dat vrouwelijk schoon bezoekers proberen te trekken. Met Geenstijl gebeurt hetzelfde. Ik vind de jongens bijzonder braaf geworden in de loop der tijd. En hoe braver ze worden, hoe vaker mensen schande ervan spreken.

    Wellicht ligt het probleem gewoon bij de moraalridders die per se iets wíllen zien, en op die manier willen bewijzen dat zij de wijsheid in pacht hebben en zelf het beste weten hoe je informatie op een fatsoenlijke wijze dient te brengen. Uiteindelijk is het het Parool dat een rectificatie moet plaatsen omdat ze nieuws verzinnen, niet wij.


    25 maart 2006 om 13:46
    Jacobien

    @ Kasper,

    Je voert aan dat een verspreider van kinderporno zal zeggen dat hij het kind niet heeft misbruikt. Dat klopt wel, maar een verspreider misbruikt ook. Dan wel niet direct( fysiek) seksueel, maar wel emotioneel. Verspreiders blijven zout strooien in wonden. Of het nu gaat om happy slapping, seksueel misbruik of een in intentie luchtig incident.

    @ Juridisch is er, zover ik weet, geen grens tussen iets vermelden vanwege de nieuwswaarde of vanwege sensatie. En daar zit m.i. ook een knelpunt.

    Men mag niet vanuit een helikopter de huizen van beroemdheden filmen als het niet puur om nieuws gaat, maar men mag wel alles op het net pleuren. En het portretrecht als enig wapen is niet veel. En iemand succesvol aanklagen wegens smaad is vreselijk moeilijk.


    25 maart 2006 om 14:42
    chi666

    Het is een lastige kwestie. Want hoewel aan de ene kant het niet goed te keuren is dat shocklogs hier aandacht aan besteden, komt het zo wel in het nieuws waardoor het gezonde deel van de maatschappij hier ophef over maakt.

    Nemen de incidenten af als er geen aandacht aan besteed wordt? Ik weet het niet. Het is een groot maatschappijlijk probleem waarbij het allemaal nog erger moet en een nog overtreffendere trap moet krijgen, om in beeld te komen.

    De schuld? Dat is de maatschappij. Persoonlijk denk ik dat een heel groot deel van het probleem voortkomt uit de Nederlandse ‘we willen alles en zijn nooit tevreden’ maatschappij. Ouders die per sé beide willen werken, toch kinderen willen, ze dus maar lekker veel in kinderopvang doen en eigenlijk te weinig tijd besteden aan het opvoeden ervan.

    De gemiddelde leeftijd waarop kinderen b.v. sex hebben is ook al jaren dalende. Tien jaar geleden was dat ongeveer 16, nu is het iets van 13 of 14. Dergelijke trends houden allemaal met elkaar verband. We moeten sneller, onze kinderen moeten meer te zeggen hebben, de kinderen bepalen veelal alles in een gezin, ouders zijn vaak te moe om een continue beleid naar de kinderen te hebben, en het loopt allemaal uit de hand.

    Overigens moet ik zeggen dat het bovengenoemde incident rondom de dame van het Sint-Vitus-college in Bussum een beetje buiten deze situatie valt. Dat is natuurlijk heel vervelend voor haar, maar deels haar eigen schuld. In deze tijd weet je dat zoiets kan gebeuren. Hoewel het natuurlijk niet goed te praten is dat het dan zo uitgebreid in het nieuws komt. Het feit trouwens dat het op TV was geeft dan ook weer aan hoe de ‘echte’ journalistiek hier mee omgaat.


    25 maart 2006 om 15:39
    ErwinVanLun

    Ik denk dat de normen in de maatschappij de komende decennia opnieuw worden bepaald:

    1) Wat mag, dat mag worden vastgelegd. Vrijen met je vriendin, dat mag, het filmen dus ook en het verspreiden, ach, daar zit straks niemand meer mee (het kost wel een generatie).

    2) Wat niet mag: ook dat wordt vastgelegd. Anderen pesten, frauderen of doden bvb, Of pedofilie. En de betreffende personen worden publiekelijk aan de schandpaal genageld. Gewoon terug naar de middeleeuwen, maar dan op een andere manier. En misschien wel terecht. Het is ‘gewoon’ een andere manier van denken.

    Tot enige jaren geleden werden de normen nog bepaald door de media. Die bepaalden wat we wel of niet zagen. Die bepaalden of we een voornaam hoorde van een misdadiger. Die bepaalden of we een zwart balkje langs de ogen zagen. Die bepaalden uberhaupt de aandacht voor de zaak. Dat was eigenlijk ook niet wenselijk, maar in het massacommunicatietijdperk kon het niet anders. Het wordt dus gewoon anders. Beter, denk ik.


    25 maart 2006 om 17:33
    Max

    Tja. De maatschappij, dat ben jij, en bandeloze, dronken administratiemevrouwen (was ze trouwens echt dronken?), en opportunistische knulletjes met camphones, en een heel legertje mensen dat het allemaal machtig mooi vindt om naar te kijken.

    Tot nu toe ben ik het eens met het “het is de maatschappij”-kamp. Ik denk dat als je naar Amerkia en Japan kijkt, je ziet wat we hier nog gaan krijgen. Is al tijden aan de gang, en zal ook wel tijden doorgaan. Of kent niemand die “funny” home videos van kinderen die zowat hun nek breken en waarbij de ouders het te druk hebben met filmen en lachen om hun huilende kroost op te rapen? Dat was tien jaar geleden al…


    25 maart 2006 om 17:37
    Marco

    Elke poging tot reguleren op het internet is (voorlopig) gedoemd te mislukken. Een gegeven dat de dames en heren politici nog steeds niet tot zich hebben laten doordringen (internet ‘sofi nummer’ anyone?). Het is knap triest dat er mensen zijn die het leuk vinden het leed van andere breed uitgemeten op hun website/weblog te etaleren maar zo zijn mensen nu eenmaal. Leedvermaak is niets nieuws maar van alle tijden. Het internet (en weblogs) proberen te reguleren door op te gaan stellen wat wel en niet ‘mag’ werkt alleen maar averechts. Bovendien worden die reguleringen dan misschien vandaag gebruikt om de echte ranzigheden van het net te houden maar….. morgen om jouw mond te snoeren! Hoe meer restrictieve regels, hoe meer richting politiestaat. Laat u maar dus wat mij betreft, zelfs al ben ik ook geen fan van het soort content waar het hier om gaat.

    Dat de vrouw die je aanhaalt nu ‘voor het leven getekend is’ geloof ik niet. Wat namelijk geruststellend is is het feit dat het nieuws van vandaag morgen alweer ‘yesterday’s news’ is en de naar dit soort zaken hongerende bezoekers alweer bezig zijn met wat er op die dag ‘leuk’ is. Men is het in no time weer vergeten.


    25 maart 2006 om 17:39
    Hans Maarten

    Volgens mij zit er een onderscheid in “happy slapping” en “zieke humor”. Het is natuurlijk vervelend en vernederend voor een mevrouw dat ze betrapt wordt in een pissteegje naast een kliko terwijl haar kleinzoon in haar fruit hapt, maar de wereld zal er niet door vergaan. Zoals Marco hierboven al zegt, op internet is dit overmorgen alweer vergeten.

    Happy slapping is een stuk erger. Nietsvermoedende mensen worden er mishandeld, en de enige reden waarom dat gebeurt is omdat de films op het internet geplaatst kunnen worden. Haal je het podium weg, dan zal ook de mishandeling voortaan achterwege blijven.

    Bij oversexte oma’s verandert er niets als er geen foto’s op het internet geplaatst kunnen worden. Sterker nog, het was niet een de bedoeling om die foto’s op het net te plaatsen, dus de shocklogs maken niets erger.

    GeenStijl plaatst trouwens geen happyslapping om even leuk te kunnen lachen. Het filmpje van de vechtende scholieren had wel degelijk een bepaalde lading die het nieuwswaardig maakte. Het slachtoffer zelf zegt nu ook blij te zijn dat het op het net is beland. Verder staat het internet vol zieke happyslapfilmpjes die ik zelde tot nooit op de “shocklogs” zie.

    Het zijn overigens moraalridders als “Annet” die de zaak juist zo moeilijk maken. Zonder ergumenten en onderbowuing moeten de shocklogs dood, want die zijn schuldig. Hoe langer je dat blijft zeggen hoe meer shocklogs er verschijnen. Volgende keer met foto’s van Annet?


    25 maart 2006 om 18:35
    Tibor

    Marco: “Al langer vraag ik mij af waar de grens ligt en wie deze grens zou moeten bepalen.”

    De grens van wat? En voor welk probleem zoek je precies een structurele oplossing? Dat telefoons van camera’s zijn voorzien? Of voor de snelle verspreiding van (al dan niet ranzig) nieuws via weblogs?

    Welkom op het WWW, waar naar mijn idee wel schokkender zaken te vinden zijn dan vechtende of vozende scholieren. Dit soort ‘schokkende’ dingen gebeuren al eeuwen, alleen wisten wat minder mensen er van.

    Elk voordeel heeft z’n nadeel…ongeacht aan welke kant je staat.


    26 maart 2006 om 06:18
    media

    Ik zal later nog wel in detail in gaan op een aantal reakties maar voor nu ben ik al tevreden dat er een goede discussie plaats vind over dit onderwerp (met ook zinvolle bijdragen van de shocklogs). Daarmee is voor mij het doel van deze posting al bereikt.


    26 maart 2006 om 07:11
    Sander Duivestein

    @Kasper Katje. “Vraag het je dus nog eerst een keer goed voor jezelf af.” Precies daarom hadden wij het zelf ook niet gepubliceerd maar doorgestuurd naar een ander “shocklog”… Hadden we misschien beter niet kunnen doen.


    26 maart 2006 om 08:32
    Hans Maarten

    Mag ik de NOS feliciteren met het ontdekken van een week oud nieuws?


    27 maart 2006 om 03:09
    Hanswurst

    Het blijkt dus dat wel dat er “markt” voor is. Kijk over het feit dat het verschijnt op internet kun je discusseren. Maar je hoeft het niet te kijken. Zolang er massaal naar gekeken of bezocht wordt, zolang zal het ook op internet verschijnen. Ik vind overigens dat een hoop reality TV programma’s

    Niet veel hiervan vershillen.


    27 maart 2006 om 05:15
    ErwinVanLun

    @Hanswurst: voor nieuwigheid is er altijd markt. Als straks van elke school dit soort filmpjes openbaar worden (en op elke school gebeuren dingen, net als in elk bedrijf en in elke instantie) neemt het publieke animo voor dit soort filmpjes snel af.


    27 maart 2006 om 05:55
    KJ

    @Erwin van Lun

    Klopt. Kijk maar naar die jongens van Jackass (toch een beetje de godfathers van happy slapping, toen vooral met die dikke vader) die hebben hun kijkcijfertop allang gehad. Ik denk trouwens dat ‘happy’ ook uit die hoek komt. Dat gebeurde onder vrienden/familie die het van elkaar konden hebben en dus was het ‘wel lachen’ om iemand onverwacht met klapjes of lawaai te overvallen.


    27 maart 2006 om 06:15
    Playground

    Aan de andersdenkenden bij uitstek:

    graag zou ik jhet met ullie mensen-van-de-andere-kant eens willen hebben over hetvolgende. Dhr Herman Wijffels neemt komende week afscheid van de SER. Tsja, dat klinkt als een oudbollig gebeuren, maar toch intrigeerd dhr Wijffels mij. Zijn gedachtengoed is op zijn minst 2.0 te noemen: Spiral Dynamics, Emergence, bottom-up, einde industriele orde, empowerment, een energiesysteem vergelijkbaar met de Blogosphere…

    Kijk eens op klaaromtewenden.nu (of community.klaaromtewenden.nu). Hij voorspelt een wending, een grote verschuiving van het systeem. Weg van de industriele orde… op weg naar …? En dat is nu juist de vraag. Waarheen leidt de weg? Waaarheen voert ons de wending? Geef aub eens jullie visie op ‘de wending’?! Jullie faciliteren deze deels door nieuwe technologie inzichtelijk te maken. Wat voelen jullie bij zijn ideeen, gesterkt, apathie… wat is de rol van de Blogosphere hierin en wat is de impact op marketing-denken? Heeft de adverteerder een rol in deze wending of overkomt het juist de adverteerder??


    27 maart 2006 om 17:32
    Playground

    Mensmerk, leuk. Ga ik eens rustig bekijken.

    Einde van het 404-tijdperk, mee eens… maar is dat niet gewoon meer van hetzelfde. Meer films, meer tv, meer albums, meer magazines, meer content, meer keuze, meer meer meer meer. Behalve meer beschaving, meer waarden, meer respect, meer debat, meer inhoud. Internet blijft nog erg hangen in het aanbidden van features en functionaliteiten… waar is de toegevoegde waarde…

    De wenteling voel ik ook. Maar moet ik loslaten of terugvechten? Valt het dubbeltje de gode kant op?

    Het Klaar om te Wenden is inderdaad onduidelijk. Ik kwam het tegen omdat ik interesse heb in de Chaos materie van Laszlo… en Wijffels zijn interviews sterk vind… zeker voor iemand van midden uit ‘het systeem’. Dus op jouw vraag WAAROM DOEN ZE DAT… heb ik geen antwoord. Wel vond ik een persbericht, mischien heb je daar wat aan?

    —————-

    PERSBERICHT

    Ter gelegenheid van zijn afscheid van de SER biedt Herman Wijffels een bijzonder symposium. Drie visionaire sprekers. Ervin Laszlo, Don Beck en Peter Merry, schetsen wat er in Nederland aan de hand is, welke koers wenselijk is, welk leiderschap daarbij hoort en welke rol Nederland internationaal als gidsland kan spelen.

    Tijdens een persconferentie op donderdag 30 maart staan Wijffels en zijn drie gast-sprekers de pers te woord over hun visie op Nederland en de economische, culturele en maatschappelijke uitdagingen waar Nederland nu voor staat.

    Op 31 maart vindt in deFabrique in Maarssen de manifestatie ‘Klaar om te wenden?’ plaats. Wijffels en zijn drie gastsprekers gaan daar het gesprek aan met 900 betrokken landgenoten.

    Uitspraak Wijffels: “De huidige tijd vraagt om nieuwe oriëntaties, nieuwe manieren van leven, werken en organiseren. We zoeken praktische wegen om een samenleving vorm te geven waarin samenhang en duurzaamheid voorop staan.”

    De sprekers zijn:

    – Prof. Dr. Ervin Laszlo, verricht baanbrekend werk op het gebied van de systeemfilosofie en werd in 2004 genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Laszlo heeft circa 80 boeken geschreven waaronder “You Can Change the World: The Global Citizen’s Handbook for Living on Planet Earth”

    – Dr. Don Beck, adviseur van, onder andere, Nelson Mandela vanuit Spiral Dynamics, een veranderingsmodel op basis waarvan culturele en maatschappelijke veranderingen zowel nationaal als internationaal in kaart worden gebracht en gefaciliteerd.


    27 maart 2006 om 19:07
    ErwinVanLun

    loslaten of terugvechten: meebuigen zou ik willen zeggen. Darwin: ’to my suprise, not the biggest, the stongest or the smartest survied, but the fittest’. (ik ben nog altijd op zoek naar de letterlijke uitspraak, als iemand me daarbij kan helpen…). Surival of the fittest dus. Merken moeten zich aanpassen aan de omgeving. Loslaten van de omgeving van vroeger. En aanpassen aan de omgeving van nu en de toekomst. Terugvechten heeft geen zin.


    27 maart 2006 om 19:34
    Arash

    @playground

    Opzicht interessant om zo een discussie te volgen. Wellicht iets heel anders, maar als je kijkt naar de patronen van de Maya samenleving, dan zie je dat er inderdaad een nieuwe “wending” komt. Namelijk een nieuwe periode samenleving waarbij co-creation een belangrijke rol zal spelen. Iedereen en alles zal met elkaar verbonden zijn en op afstand met elkaar kunnen communiceren. De maya dachten dat vanaf eind 2011 iedereen zal communiceren door middel van telepathie en dat alle bewoners van deze wereld op afstand samen een samenleving zouden kunnen bouwen. Zij voorspelden de einde van de huidige wereld en het begin van een nieuwe wereld vanaf 2012.

    Helaas heb ik mijn agenda al vol op 31 maart.

    @Marco

    Vaak zijn de doelen van dit soort “discussie” het verspreiden van ideologie en vinden van aanhangers. Naast de gebruikelijk dingen bij zulke avonden zoals netwerken, werven van nieuwe klanten enz.

    @Erwin

    Bedoel je deze?

    “In the struggle for survival, the fittest win out at the expense of their rivals because they succeed in adapting themselves best to their environment.”


    27 maart 2006 om 19:43

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!