Health apps: 1 op de 5 smartphone-bezitters managet gezondheid

22 januari 2013, 13:29

Het nieuwe jaar starten we vaak massaal met goede voornemens. En niet zonder resultaat, laat recent onderzoek zien. Want “hoe meer je met je goede voornemens geconfronteerd wordt, hoe groter de kans is dat je voornemens ook daadwerkelijk slagen.” Daarom is het niet gek dat health apps steeds populairder worden: 1 op de 5 smartphone-bezitters heeft het afgelopen jaar minimaal één app gedownload om zijn gezondheid mee te managen.

De opkomst van health apps

Sinds 2010 is de groei in de gezondheids-appsector vertienvoudigd. De werkelijke cijfers van 2012 moeten nog verschijnen, maar de verwachting -van 104 miljoen dollar in 2010 naar 1,3 miljard in 2012- liegt er niet om. Ook de toepassingen zijn sinds 2010 flink uitgebreid. Waren de apps van het eerste uur vooral gericht op conditie, dieet en gewicht, nu worden ook andere gezondheidsfactoren meegenomen, zoals hart, ademhaling, bloeddruk of nachtrust.

Daarnaast kunnen apps steeds vaker data met elkaar uitwisselen. “Een mooie ontwikkeling”, aldus Danijel Bonacic van Tam Tam Mobile. “Het meten van je dagelijkse gewoontes, ook wel quantified self genoemd, geeft perfect inzicht in ons totale welzijn. Als persoon kun je daardoor beter sturing geven aan jouw leven en de kwaliteit van je leven makkelijk verbeteren.” Kortom: Je doet je dagelijkse checks en hoeft niets te doen tot de alarmbellen gaan rinkelen. Gebeurt dit, dan kun je zelf zien waar het misgaat en welke actie je moet ondernemen om de situatie te verbeteren.

Health app test

Het lezen van de onderzoeken en de cijfers maakte me nieuwsgierig naar de daadwerkelijke producten. Dus ben ik, net als bij de travel sharing-platformen, apps gaan testen. Welke health apps zijn een aanvulling voor iedereen die zijn gezondheid wil managen?

Methodiek

Om tot de uiteindelijke top-5 te komen, heb ik:

  1. verschillende internationale top lijsten (meer dan 10) opgezocht zoals de top 5 op Huffingtonpost, de top 10 van CBCNews en de top 30 van AppAppeal;
  2. op Twitter en Facebook gevraagd waar mensen zelf graag gebruik van maken;
  3. in de App Store gezocht naar aanvullingen.

Hier heb ik 40 apps uit gefilterd die ik stuk voor stuk getest heb op gemak, functionaliteit, veelzijdigheid en design.

Health Management Apps Top 5

#1 – SuperBetter

SuperBetter helpt je met sterker worden op fysiek, mentaal, emotioneel en sociaal vlak.

  • Pluspunten: SuperBetter maakt een avontuur van je persoonlijke ontwikkeling compleet met bad guys, bondgenoten en secret headquarters. Jij geeft aan wat je wilt verbeteren of voor welke uitdaging je momenteel staat en SupperBetter zorgt voor reminders, leuke opdrachten en prikkels. Zowel de app als de website is makkelijk in gebruik, functioneel, richt zich op veel meer dan je lichamelijke gesteldheid en heeft een mooi design.
  • Verbeterpunten: Het synchroniseert niet met andere nuttige apps en vraagt op fysiek vlak om beweging, niet direct om echt sporten.

#2 – Withings

Withings maakt de belangrijkste aspecten van je gezondheid visueel inzichtelijk: gewicht, activiteit, slaap en hart.

  • Pluspunten: Je kunt jezelf langetermijndoelen stellen die door het systeem tot behapbare opdrachten worden opgedeeld. Deze app kun je syncen met andere apps zoals RunKeeper, waardoor je activiteit automatisch actueel blijft en je voortgang deelbaar is via sociale media. Hierdoor word je extern beloond en heb je een stok achter de deur om door te gaan. De website en app hebben een mooi design, ze zijn functioneel en makkelijk in gebruik, en gaan uit van meerdere aspecten bij het berekenen van je gezondheid.
  • Verbeterpunten: Withings synchroniseert niet met de verschillende Nike-apps. Dit zou een mooie aanvullig zijn.

#3 – HeadSpace

Helpt je om stress te verminderen, geconcentreerder te zijn en om te kunnen gaan met emoties door tien minuten per dag actief op je ademhaling te letten.

  • Pluspunten: HeadSpace dwingt je om iedere dag even afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen. Door tien minuten op jezelf en je ademhaling te focussen, blijf je helder van geest. Het is de light-versie van meditatie, met mooie graphics, duidelijke video’s en wetenschappelijke onderbouwing. De app is functioneel, makkelijk te bedienen en erg visueel.
  • Verbeterpunten: op het vlak van veelzijdigheid laat deze app te wensen over. De focus ligt echt op je mentale welzijn.

#4 – Commit2Bfit

Heb je als doel om gezonder te leven en daarmee af te vallen, dan is commit2Bfit een mooie tool. Dit gratis online gezondheidsplan is speciaal ontwikkeld voor mensen die een gezondere lifestyle zoeken.

  • Pluspunten: Het platform stelt een 12-wekenplan voor je op, op basis van jouw gegevens. Het doel: je leefwijze verbeteren. Alles is inzichtelijk. Zo kun je je voortgang zien, advies vragen aan experts en praten met gelijkgestemden. De podcast praat je door iedere week heen en er is zelfs een mannenprogramma (“Are you sick of faddy diets designed for women?”). Dit programma is nuttig als je echt wilt afvallen. De website van Commit2Bfit is veelzijdig, functioneel, makkelijk en ziet er goed uit.
  • Verbeterpunten: de inschrijving kan alleen via de website en is redelijk uitgebreid. De app is vergeleken bij de site teleurstellend basic en het synchroniseren met andere systemen is niet mogelijk.

#5 – Nike Fuel Band

Met deze app houd je je dagelijkse activiteit bij, zoals lopen, rennen en dansen. De verbrande calorieën worden gevisualiseerd in brandstof: Nike Fuel.

  • Pluspunten: deze app zorgt ervoor dat je je bewust wordt van je algehele fysieke gezondheid. Iedere beweging wordt gemeten. Zo kun je jezelf doelen stellen, uitdagingen aangaan, overwinningbadges sparen en alles delen via de sociale media. Het is functioneel, gemakkelijk en ziet eruit zoals je dat van Nike verwacht.
  • Verbeterpunten: Het is jammer dat deze app niet in verbinding staat met de Nike Trainings-app, een app die de sportschool naar je huiskamer of achtertuin brengt. De Fuel Band zou nog mooier zijn als de gezondheid in een breder perspectief werd geplaatst. De band zelf is overigens nog niet in Nederland te koop (april/mei in de winkel), maar al wel te bestellen in het buitenland.
Penelope
Communitymanager bij PNOzorg

Hoi, ik ben Penelope, de stem van PNOzorg. Ik doe verslag van wat er speelt in de creatieve en mediawereld.

Categorie
Tags

4 Reacties

    Groot

    Mooie kans voor (zorg)verzekeraars om hier iets mee te doen.


    23 januari 2013 om 09:27
    Penelope

    Hai ‘Groot’ 🙂

    Inderdaad een mooie kans. Als schrijfster van het stuk en als stem van PNOzorg heb ik deze boodschap ook direct intern doorgegeven *blink blink*.

    Vrolijke groet,

    Penelope


    23 januari 2013 om 13:42
    Timo

    Ben ook benieuwd naar het echte ‘gebruik’ van dit soort apps. Is dat bekend? Aantal downloads zegt niet zo veel. Gr. Timo


    24 januari 2013 om 07:54
    Henk

    Zijn dit programma’s voor buitenlanders of heb ik de bood gemist? Kunt u ook een vertaling van dit artikel aanleveren?


    25 april 2013 om 16:34

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!