Dit zijn de meest virale nieuwssites van Nederland

9 september 2013, 07:29

Analyse van Upcoming levert unieke inzichten in de strijd om likes & tweets

Iedere blogger, journalist en nieuwssite wil dat zijn content ‘viraal’ gaat en massaal gedeeld wordt op sociale media. Maar welke uitgevers weten de consument nu echt in het hart te raken? De nieuwe ‘buzzsite’ Upcoming.nl analyseert sinds begin dit jaar realtime welke artikelen door miljoenen Nederlanders gedeeld worden op Facebook en Twitter. Een analyse van deze enorme hoeveelheid data levert unieke inzichten op van een medialandschap waarin innovatieve nieuwkomers en gevestigde merken strijden om de likes & tweets van de Nederlander. Zo leren we bijvoorbeeld dat de artikelen van satirische nieuwssite De Speld verreweg het meest gedeeld worden, dat NU.nl in totaal de meeste sociale shares genereert en dat uitgevers veel winst kunnen behalen met sociale optimalisatie van hun sites.

De 10 meest sociale nieuwssites (gemiddelde interactie)

Als we kijken naar de 10 meest sociale nieuwssites gemeten aan de hand van het gemiddeld aantal sociale interacties (Facebook likes, comments, shares en tweets) per artikel, staat De Speld op eenzame hoogte. Gemiddeld wordt een artikel 1.439 maal via Twitter en Facebook gedeeld. Dit komt onder andere doordat ze relatief gezien een laag aantal artikelen publiceren. Maar de geplaatste artikelen worden ontzettend goed gedeeld via met name Facebook (de pagina van De Speld heeft meer dan 70.000 fans). Op nummer 2 en 3 staan VKMag en Linda Magazine met respectievelijk 177 en174 sociale interacties per artikel. Ook is het opvallend dat Metro de enige krant is die de top 10 weet te behalen. Hoewel de traditionele kranten en nieuwssites in totaal wel de meeste tweets en likes verzamelen (waarover verderop in het artikel meer), is hun gemiddelde sociale score per artikel zeer laag. Net buiten de Top 10 valt Elle.nl met een sociale score van 76.

De 5 meest sociale nieuwssites (totale interactie)

Hierboven bekeken we het gemiddeld aantal sociale interacties per artikel en zie je veel ‘nieuwe’ namen. Zodra je alle sociale interacties op de grootste Nederlandse websites gaat optellen, dan zijn het wél de traditionele nieuwsorganisaties die met kop en schouders bovenaan staan. Een site als speld.nl scoort per artikel een heel hoog gemiddelde, maar komt in de optelsom van sociale interacties niet in de top 5 voor. NU.nl genereert in totaal de meeste sociale interactie van alle nieuwssites. Telegraaf.nl bezet plek nummer 2, Volkskrant.nl, AD.nl en NOS.nl complementeren de top 5.

De 5 populairste artikelen op sociale media in 2013

Naast de gemiddelde sociale interactie per artikel keken we ook naar de afzonderlijke artikelen die in totaal de meeste likes, comments, shares en tweets verzamelden. Hier valt op dat het weeroverzicht en schokkende gevallen van criminaliteit de twee thema’s zijn die veruit het meest gedeeld worden. Mocht Gerrit Hiemstra dus ooit het slachtoffer worden van een ernstige mishandeling, dan zal dit ongetwijfeld extreem vaak gedeeld worden… Het artikel ‘Zondag mogelijk 20 graden in Nederland’ op NU.nl van 8 april 2013 is meer dan 70.000 keer gedeeld en daarmee het meest populair. ‘Dierenpolitie zoekt ponypletter’ van RTV N-H werd ruim 35.000 maal gedeeld op Facebook en Twitter en is daarmee nummer 2 in deze lijst. Artikelen van Geenstijl, Volkskrant en Spits complementeren de top 5.

Gesprek van de dag

Als je een vergelijking maakt tussen de ‘traditionele’ nieuwsmedia en de ‘nieuwe’ mediatitels, is het interessant om te zien dat een gemiddeld artikel van de ‘nieuwe media’ aanzienlijk meer discussie op social media losmaakt dan de traditionele media. Een verklaring is wellicht dat mensen eerder geneigd zijn om de wat lichtere content van sites zoals De Speld, VKmag en Upcoming te delen en bespreken op social media. Daarnaast speelt ook hier de kwantiteit van artikelen een rol: zodra je alle comments gaat optellen zijn de verhoudingen overigens andersom en staan de traditionele medianamen bovenaan. Deze data zeggen dan ook meer over welk type content het goed doet op social media, dan over welke sites het grootste bereik hebben op social media.

Aandeel Google+ en LinkedIn verwaarloosbaar

In deze cijfers zijn alleen de shares van Facebook en Twitter meegenomen, die van Google+ en LinkedIn niet. Al uit de eerste experimenten van Upcoming bleek dat het aantal shares van artikelen op andere sociale netwerken dan Twitter en Facebook relatief gezien verwaarloosbaar is. Met name Facebook is voor het delen van content dermate overheersend, dat het toevoegen van bijvoorbeeld Google+ en LinkedIn nauwelijks veranderingen tot gevolg had. Ter illustratie: het meest gedeelde artikel van NU.nl genereerde meer dan 70.000 interacties op Facebook en slechts 91 op Google+ en 5 op LinkedIn. Het op een na meest gedeelde artikel werd zelfs helemaal niet gedeeld op LinkedIn of Google+. Dit is ook makkelijk te controleren met een gratis tool zoals Social Tally.

Veel winst voor uitgevers mogelijk met sociale optimalisatie

De hier gepresenteerde data zijn afkomstig van Upcoming, een nieuw initiatief van TMG waar geëxperimenteerd wordt met de nieuwste publishing-technologieën. De site is in januari 2013 gelanceerd en moet volgens productmanager Koen Droste een plek worden waar je de populairste internettrends van Nederland als eerste kunt ontdekken en delen met je vrienden. De technologie van Upcoming wordt geheel in eigen huis ontwikkeld, een benadering die aansluit bij recente trends in de VS waar enkele innovatieve uitgevers zeer succesvol zijn met het bouwen van een eigen CMS. Bekende voorbeelden zijn Buzzfeed (lees vooral dit interview) en Upworthy (bekijk hier hun presentatie over viraliteit). Volgens Buzzfeed CEO Jonah Peretti is hun focus op het bouwen van een eigen product een essentieel onderdeel van het virale succes van de site:

“Most other publishers integrate off-the-shelf products built by others, but this full-stack, vertically integrated approach was worth the significant, multi-year investment and is paying off fantastically today. There are great tech companies and great editorial institutions, but it is very rare for one company to take both as seriously as we do.”

Op basis van de resultaten in het eerste half jaar lijkt dit model voor Upcoming goed te werken. Met behulp van growth hacking en big data-analyses groeide de website zonder marketinguitgaven naar een bereik van 450.000 unieke bezoekers per maand. Volgens Droste valt er voor uitgevers enorm veel winst te behalen in de ‘sociale optimalisatie’ van de website: het continu meten en optimaliseren van de site op social gebied. “Wij hebben bijvoorbeeld met bepaalde varianten van social sharing-buttons getest die het 600% beter doen dan de slechtste variant. Ook worden de website en apps automatisch geoptimaliseerd op basis van data over hoe vaak artikelen gedeeld worden, hoeveel mensen erop klikken in Facebook en Twitter en welke titels en thumbnails het beste werken.” De inzichten uit deze data worden ook dagelijks gebruikt als input bij het schrijven van nieuwe artikelen.

Infographic

De gehele infographic is te downloaden als pdf en als png.

Peter Minkjan
Mede-eigenaar en marketingmanager bij 360 Scouting

Mede-eigenaar en marketingmanager bij 360 Scouting, waar ik mijn passie voor marketing, voetbal en innovatie kan combineren. Samen met een team van elite videoscouts helpen wij betaald voetbalclubs uit binnen- en buitenland om meer geschikte spelers te vinden. De scouts, verspreid over drie continenten, behoren tot de absolute top 1% na een zeer uitgebreide selectieprocedure.

Categorie
Tags

29 Reacties

    Jeroen Tebbe

    Prima stuk over nieuwssites en traditionele media. Ik mis wel tv-journaal en actualiteitsprogramma’s in je overzicht. Dat is vreemd want ook ’traditioneel’, en veel bespoken online. Kan je daar ook iets over zeggen?


    9 september 2013 om 08:04
    ronaldvoorn

    Wat een mooie post Peter. Ben jaloers op die infographics! Vraagje. Kun je iets zeggen over de maand aantallen in absolute zin (groeiers en dalers)? Met andere woorden zijn die aantallen nou hoog of laag in relatie tot het aantal bezoekers per maand ?


    9 september 2013 om 08:16
    Koen Droste

    @jeroen de sites die we in het eerste halfjaar hebben gemeten zijn voornamelijk sites die tekstartikelen publiceren. O.a. omdat TV-programma’s niet altijd op een unieke & openbare URL gepubliceerd worden, waardoor het delen ervan lastig te meten is. Zijn wel begonnen met experimenteren hiermee (zie het tabje “trending video” in onze app), dus wellicht dat we in een volgende versie daar wat meer over kunnen zeggen.

    @ronald de maandaantallen die er nu staan zijn al het absolute aantal shares per site per maand. Maar inderdaad nog niet genormaliseerd naar de totale bezoekersaantallen van de site. Ik vermoed dat als je die slag ook nog erover zou maken, de traditionele sites ineens weer niet zo heel goed zouden scoren. Ook goed idee voor ’n volgende versie 🙂


    9 september 2013 om 08:53
    rzijlstra

    Nooit gedacht dat het verschil tussen oude en nieuwe media inmiddels zo groot zou zijn… Mooi artikel, ben weer wat nieuwe sites rijker


    9 september 2013 om 09:13
    Stefan Bakker

    Wederom een goed artikel, zoals ik ze zo vaak zie van Likeconomics!


    9 september 2013 om 09:41
    AB

    Slaven Mandic is redacteur bij froot?

    (Ik ken die site vooral vanwege de grote hoeveelheid spam op NuJIJ.nl, waar vervolgens niemand op reageert. Dat is geen interactie te noemen.)


    9 september 2013 om 10:05
    Koen Droste

    @ronald Heb het boek & onderzoek van Jonah Berger onlangs gelezen, interessant maar je kunt er inderdaad ook hier en daar wel wat vraagtekens bij stellen. Wij doen met onze eigen artikelen overigens vergelijkbare analyses als uit het NYT onderzoek, oa artikelen groeperen obv sentiment en dan analyseren hoe het deelgedrag is.

    Mbt cijfers van de top5 sites: De 300.000 interacties zijn niet uniek, en de 3,6mln bezoekers wel. Dus in die zin kun je deze cijfers niet helemaal vergelijken. Maar het blijft inderdaad best veel. Voor evt wetenschappelijk onderzoek kan ik je overigens wellicht wel nog wel meer interessante data beschikbaar stellen mocht je er dieper in willen duiken. Zijn bijv. ook aan het experimenteren met semantische analyse van de artikelen.

    @slaven Froot en Prankster zijn inderdaad nog niet in deze analyse meegenomen omdat ze niet bij de selectie van sites zaten waar we dit jaar mee begonnen zijn (Prankster bestond toen geloof ik ook nog maar net?). Zie de footnote van de infographic (linkje onderaan het artikel) voor wat meer uitleg. We voegen echter nog wel steeds nieuwe sites toe, dus gezien de scores van de artikelen die je doorgeeft zouden deze sites inderdaad interessant zijn om ook mee te nemen. Als je me de RSS feeds van je sites kunt doorgeven (@koendroste op twitter) dan voeg ik ze toe, en komen jullie er de volgende keer (indien jullie weer zulke goed scorende artikelen hebben) tussen te staan!


    9 september 2013 om 10:12
    Slaven Mandic

    @Koen

    Met alle respect.. maar dan slaat dit hele onderzoek toch nergens op? Als de ‘selectie van sites’ zo arbitrair is dan kun je toch niet claimen dat je de ’10 meest sociale sites’ aan het presenteren bent?

    Dan had de infographic moeten heten: ‘de 10 meest sociale sites die toevallig door upcoming geselecteerd zijn’

    Maar goed. Ik durf de uitdaging voor volgend jaar wel aan: http://www.froot.nl/feed en http://www.prankster.nl/feed


    9 september 2013 om 10:32
    Koen Droste

    @slaven we hebben de meeste grote sites wel te pakken volgens mij. Maar ik zal je feeds meenemen, volgende keer maar eens kijken dan hoever jullie komen!


    9 september 2013 om 11:07
    Jeroen Tebbe

    Buiten het feit dat je TV voor het gemak heb overgeslagen (gisteren had het NOS journaal 2.4mlj kijkers + spinoff online). Dat is te vergeven.

    Maar kom op..! De Spelt? Een nieuwsite? Hahahahaha, die gasten komen niet meer bij op de redactie. En bij VKmag zijn ze een taart aan het bestellen wegens hun journalistieke upgrade.


    9 september 2013 om 11:13
    Jeroen Tebbe

    Hmm, nee dat staat er ook niet… dat De Speld een nieuwssite is, dat is een redelijk stupide reactie van mij hierboven dus… :&


    9 september 2013 om 11:16
    Sander Frenken

    Zou ook aardig zijn om verschil te maken tussen sites die content jatten en zelf daadwerkelijk wat schrijven. Sites als froot, Prankster en vkmag schrijven niks zelf maar jatten potentieel virale IP van anderen en plaatsen dit door onder hun eigen naam. Knap hoor jongens, wordt tijd dat dit echt aangepakt wordt. De speld daarentegen stop er tenminste echt werk, humor en vernuft in.


    9 september 2013 om 11:37
    Ronald Voorn

    Dank voor je antwoord en aanbod Koen. Kom graag bij je buurten. Via twitter afspraak regelen?


    9 september 2013 om 19:28
    mr ken lex

    lening tussen private serieus bod

    Ik ben een persoon die voorziet in leningen vanaf 1000 €

    € 150 999 000, zal u een lening te vinden

    doorgaan met hun activiteiten, of het nu een project of

    Koop een appartement. Echter, de voorwaarden die door de bank. Alle mensen in staat om te reageren op hun toestand zal zijn, de rente bedraagt ​​3.% Per jaar. of als je het geld nodig om andere redenen, neem dan contact met mij op voor meer informatie, gelieve ons te contacteren met dit Email: kenlexloancompany1@gmail.com


    21 september 2013 om 01:19
    Mr.Greg

    Hallo

    Ieder mijn naam is de heer Greg ik ben 46 jaar oud, ik wil jullie allemaal informeren over de goedheid van de Heer voor wat uiteindelijk leidt me naar een echt en oprecht lening geldschieter genaamd heer Hood Lucas, de managing director van HOOD LUCAS LENING FIRM (hoodlucas01@live.com) na zijn opgelicht door andere nep kredietverstrekkers, ik was hopeloos en wist niet wie te vertrouwen, terwijl hij kwam en zet een grote glimlach op mijn gezicht bij mijn grootste verrassing na een ontmoeting tot aan hun vereisten, mijn lening werd gestort op mijn bankrekening zonder onderpand.

    Iemand van jullie dat ook een slachtoffer van oplichting hebben, moet je geen cos meer moeite, heb ik u goed nieuws brengen en de enige geldschieter je kunt vertrouwen juist nu contact met hen opnemen via: hoodlucas01@live.com voor meer informatie over hoe om te krijgen uw lening. Ben zo blij, dank zij MR.HOOD LUCAS VAN hoodlucas01@live.com


    26 november 2013 om 00:06
    finzend

    Zeer interessant overzicht/artikel, ik wist niet dat Upcoming dit soort analyses deed. Wij zijn ook sinds begin dit jaar bezig geweest met het indexeren van de meeste populaire links in Nederland. Sinds vandaag presenteren we het (realtime) resultaat via http://www.trendr.nl


    22 april 2014 om 13:26
    finzend

    Zeer interessant artikel, het zou nog interessanter worden als de betreffende sites hun views zouden vrijgeven zodat we kunnen zien of de betreffende artikelen ook op die manier populair waren.

    Ik wist overigens niet dat upcoming deze info bijhield. Zelf zijn we sinds begin dit jaar ook bezig met het analyseren van duizenden links per dag. Vanaf vandaag hebben we die info openbaar gemaakt en is dat te vinden via trendr.nl. Ik vraag me af waarom Upcoming deze info niet vrijgeeft?

    Verder ben ik het eens met de reactie van Sander Frenken. Maar ook sites als AD en Telegraaf kopiëren (lees: vertalen) klakkeloos nieuwsberichten van Britse en Amerikaanse media zonder enige vorm van bronvermelding. En upcoming heeft hun formule natuurlijk ook niet zelf bedacht, *kuch* buzzfeed *kuch* 😉


    22 april 2014 om 19:34
    Derk Kramer

    Ben benieuwd of er nog een update voor 2014 verschijnt ?


    20 december 2014 om 15:52
    Peter Minkjan

    @Derk; het heeft even geduurd maar deze week wil ik een overzicht over 2014 hier op Marketingfacts publiceren.


    22 februari 2015 om 16:05
    destinykings

    Leningen voor welke reden!

    Heeft u behoefte aan een lening? de behoefte aan extra geld kunnen ontstaan op zowat elk moment. Wij zijn trots op de mogelijkheid om uw behoeften te voldoen en zorgen voor een lening voor zowat elke reden die u nodig heeft. Ons proces is 100% online, snel en eenvoudig.

    Solliciteer nu voor een snelle lening vandaag van Destiny Kings Finance

    e-mail: destinykingsfinance@yahoo.com

    destinykingsfinance@yahoo.com


    20 januari 2017 om 13:24

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!