Digitaal lezen met Sony en Bol.com. Wat verwacht u?

6 augustus 2009, 04:20

Sony heeft een betaalbare e-reader op de markt gebracht, zo lazen we onlangs hier in de pressroom van de Japanse elektronicagigant (en hier en hier). In Nederland is het apparaat nog niet te koop, maar daar komt naar het lijkt gauw verandering in, mogelijk al eind augustus. Webwinkel bol.com en Sony hebben namelijk samenwerkingsplannen. 26 Augustus is er een presentatie waarin de twee uitleggen hoe ze digitaal lezen groots willen gaan uitrollen in Nederland.

Tot nu toe loopt het hier in de lage landen nog niet zo lekker, dat papierloze boek of tijdschrift lezen. FEM berichtte in mei dat er in anderhalf jaar tijd maar 1.500 exemplaren van de iLiad zijn verkocht en dat de omzet aan e-boeken in Nederland dit jaar op 2 miljoen euro wordt geschat door PriceWaterHouseCooper. De prijs van een e-lezer zou een belangrijk obstakel vormen, maar als bol met zijn 2 miljoen klanten e-books en redelijk geprijsde Sony’s gaat aanbieden… Wie weet wat er dan gebeurt?

Zonder nu al te veel op de technische snufjes en beperkingen te gaan zitten en de voors en tegens van de Kindle, BeBook en lijst van e-readers te gaan bespreken, hier de vraag wat u verwacht van een samenwerking tussen bol.com en Sony? Gaan we massaal digitaal lezen? En wat worden de verdienmodellen?

Wendy van Esveld is sinds maart 2008 redacteur bij MarketingTribune. Haar opleiding communicatiemanagement aan de Coop-HEAO van Amsterdam sloot ze af met een scriptie over media-impact en een klanttevredenheids- en perceptieonderzoek voor Quote Media Sales. Ze werkte ondermeer als pr- en marketingmedewerker en als communicatieadviseur.

Categorie
Tags

25 Reacties

    Casimir

    Ik betwijfel of hier toekomst in zit. Ik geloof heel erg ik de digitale revolutie, maar ik denk niet of deze e-reader een goed alternatief is voor een boek


    6 augustus 2009 om 04:40
    media

    Het verbaasde me eerlijk gezegd dat het nog zo lang heeft geduurd. Als Sony en Bol.com komen met een kwalitatief goede e-reader, dan ben ik morgen om!


    6 augustus 2009 om 04:42
    Jan-Henk Bouman

    Ik denk dat het wel een succes kan worden. De laatste paar maanden lees ik op mijn mobiel vaak blogs. Afgelopen vakantie heb ik redelijk veel de wikipedia geraadpleegd om achtergrond informatie te achterhalen over de Dordogne, de Romeinen, etc om mijn beperkte parate kennis aan te vullen. Het lezen op zo’n klein schermpje van de N82 is helemaal niet verkeerd en best prettig. Een boek lezen via een Kindle ed heb ik nog niet gedaan maar ik kan me voorstellen dat het best bevalt. Alleen je omgeving kijkt nogal vaak raar op als je naar zo’n schermpje zit te turen, dat is nog even wennen voor ze 🙂


    6 augustus 2009 om 04:43
    Ebo van der Broek

    Zodra er eentje komt met kleuren scherm en nog betaalbaar ook, gaan de boeken niet meer mee op vakantie…


    6 augustus 2009 om 04:43
    Cremers

    Dit gaat komen. De vraag is alleen wanneer het door gaat breken. Consumenten willen niet 5 dikke boeken meenemen op vakantie of elke dag met een dikke pil in de trein. Een kleine scherpe reader die het lang doet en makkelijk meegaat zal er komen.

    De volgende dingen zijn volgens mij van essentieel belang:

    x Readability (hoe scherp en rustig is het scherm)

    x Betaalbare prijs van e-reader (betaalbaar is vaak een ruim begrip bij de levranciers)

    x Interactie met verschillende boekleveranciers ( of een groot assortiment)

    x Prijs van de boeken (bij <20 boeken moet je de ereader terug kunnen hebben verdiend)

    In tweede instantie:

    x kleurenscherm

    x Interactiviteit en bekijken van live blogs, magazines, etc


    6 augustus 2009 om 04:59
    arjanintveld

    Ik vraag me oprecht af welke doelgroep het product gaat kopen. Techsavvy-mensen kopen hem vast, maar wie nog meer? De Kindle van Amazon wordt voor 70% gekocht door mensen ouder dan 40, onderzocht CNET recent.


    6 augustus 2009 om 05:16
    Rogier

    Als ze, zoals hierboven al gezegd wordt, met een goede en betaalbare e-reader komen ben ik zeker niet de laatste die er één zou bestellen. Alleen wel jammer dat de uitbreiding van je ‘old skool’ boekenkast dan niet meer zo snel gaat..


    6 augustus 2009 om 05:17
    erwblo

    @arjan Als de doelgroep 40+ is dan zijn er daar best veel van 😉 Maar ik snap bijvoorbeeld niet waarom scholen niet massaal op e-readers overgaan (zal wel een uitgeversding zijn). Hoeft mijn brugklasser geen zinloze kilo’s mee te sjouwen. En ze leest tijdens vakanties een boek per dag, dan biedt een e-Reader ook uitkomst. Maar ja, als Apple straks met een goeie tablet komt ….


    6 augustus 2009 om 05:30
    Gosse AdB

    Een e-reader lijkt me ideaal om PDF rapporten en onderzoeken bij de hand te hebben om deze in de “verloren” uurtjes te kunnen lezen. De prijs van de e-readers zijn echter nog wat hoog (skimming-strategie?), gezien de productiekosten.

    Een enorme valkuil voor BOL & Sony vormt het eigendomsrecht na aankoop van een e-book. Denk hierbij aan Amazon en Orwells 1984. Dit e-book werd door Amazon zonder bericht op de e-reader gewist. Niks eigendom dus…

    Stel je koopt een boek bij Bruna en gaat dat op een terrasje lezen. Komt de Bruna man langs, trekt het boek uit je handen en legt het aankoopbedrag op je tafeltje. Denk niet dat de klant dat accepteert!


    6 augustus 2009 om 05:48
    Gabri van Lee

    Deze vakantie voor het eerst een e-reader meegenomen (een Nederlandse BeBook). Wat opvalt is de geweldige leesbaarheid van het scherm; in een van de bovenstaande reacties wordt gevraagd of het scherm wel “rustig” genoeg is om te lezen, dat is het zeker. De e-paper techniek zorgt ervoor dat het evengoed leesbaar is als echt papier. In de zon zitten is geen enkel probleem en maakt het eerder beter leesbaar dan slechter.

    Vlak voor de vakantie nog even wat e-books aangeschaft, waaronder een boek wat in de boekenwinkel zo’n 20 euro kost. Prijs voor het e-book, $8. Dat zijn nog eens prettige verrassingen.

    Nu Bol.com ook in e-books gaat denken verwacht ik een groter aanbod en vooral ook een prijsdaling van de readers, dat is ook hard nodig, die zijn nog zeker te duur.


    6 augustus 2009 om 05:54
    arjanintveld

    @Erwin Daar zijn er toch zeker 6,5 miljoen van in Nederland ja. Dan komt het vast goed. Die van Apple zou weleens een ander publiek kunnen trekken, mee eens.


    6 augustus 2009 om 05:59
    Paul Hottinga

    Is dit niet enorm goed voor het milieu doordat er geen papier en inkt nodig is. En natuurlijk veel minder transport kosten?

    Indien een goed apparaat geleverd kan gaan worden met een lange accu duur en goede zicht hoek lijkt me niks opkomst van digitaal lezen in de weg te staan.

    Vooral mogelijkheid om je boeken collectie altijd bij je te hebben en hier ook in te kunnen zoeken biedt goede mogelijkheden


    6 augustus 2009 om 06:39
    Steef

    ePaper is géén scherm! ePaper zitten bolletjes in met een zwarte en een witte kant. Elk bolletje is een “pixel” (of een “dot” als in Dots Per Inch – DPI) en kan op zwart of wit gezet worden. Als de pagina eenmaal ge-rendered is kost het geen stroom meer. Het is dus bedoeld voor statische pagina’s en zeer zeker niet bewegende dingen als banners en video. Aangezien het niet met licht werkt maar zoals hierboven beschreven is het gewoon “rustig” (net als geplastificeerd papier eigenlijk) en is het prima te lezen in de zon.

    Op vakantie bestaat meer dan de helft van het volume/gewicht van mijn bagage uit boeken. Als ik dat zou kunnen verruilen voor een eReader (+oplader) zou ik dat zo doen. Dat is ook de reden dat ik al een paar jaar zo’n ding wil hebben. Er zijn alleen wat no-go’s voor mij waarom ik ‘m nog niet gekocht heb:

    1) Boeken met DRM. Ik weiger iets met DRM te kopen.

    Als ik een vinyl plaat koop (ik beluister platen ja) kan ik ermee frisbeëen, op tekenen, staan springen en afspelen. Een technologie die na 5 jaar (of na 3 nieuwe platenspelers) zegt dat ik de plaat niet meer mag afspelen (of mee mag frisbeëen) is absurd. Idem met mp3tjes, DVD’s of boeken. Wellicht dat PDFjes uitprinten als PDF een uitkomst is voor mensen die DRM wél accepteren???

    2) De kosten. ePaper bestaat al zo’n 10 jaar. Voor dat geld zou ik mijn huiskamer moeten kunnen behangen met ePaper. Elke dag een nieuw behangetje… ik zou het ervoor over hebben.

    3) Kinderziekten:

    – Ondanks de eigenschap van ePaper dat het geen stroom kost als de pagina eenmaal ge-rendered is, is de batterij van zo’n eReader behoorlijk snel leeg. Niet echt prettig op vakantie.

    – Regels van oude media op nieuwe toepassen: allerlei geleuter van de browser hebben ze in de eReader proberen te proppen. De echt intuïtieve eReader is er waarschijnlijk pas over een aantal jaar.


    6 augustus 2009 om 07:16
    Laurens Waling

    Ik wacht al een tijd op een goede e-reader. Ik zie enorm veel toepassingen, maar tot op heden heb ik nog steeds de draadloze, snelle navigatie, lange batterij duur en stevige (maar comptacte) uitvoering nog niet kunnen vinden. Wederom zie ik hier draden… Of zie ik er een over het hoofd?


    6 augustus 2009 om 07:17
    boezeman

    Leuk om dit soort discussies in het openbaar te zien. Ik ben ze namelijk vooral intern (uitgeverij) gewend.

    Ik denk dat aanbod en een redelijke prijs voor een reader de belangrijkste pijlers voor succes zullen zijn. Ik denk niet dat het een groot marktaandeel zal behalen, maar dat het een klein percentage van de verkopen van een titels is (+/- 5 tot 10%).

    Ik zie voorbijkomen dat BOL.com de content heeft… dat is niet zo. Uitgevers hebben content en die moeten eerst de rechten zien te regelen met de rechthebbenden (bij vertaald werk); de buitenlandse uitgevers/agenten. Pas als dat voor een titel geregeld is mag er een e-book van uitgegeven worden. Als er een e-book van is, dan kan BOL.com deze aanbieden. Er zit dus nog een (niet onbelangrijke) stap voor.

    Wat betreft de prijsstelling, wij mikken op een prijs die fundamenteel lager ligt dan de prijs van het vergelijkbare fysieke exemplaar (paperback of hardcover). Exacte prijsstellingen zijn op dit moment nog niet bekend en kunnen per titel variëren (net als bij fysieke titels het geval is). Wat andere uitgeverijen doen weet ik niet.


    6 augustus 2009 om 08:23
    Jim

    Hmm toch mis ik de charme van een echt boek, de geur, een bladzijde omslaan…misschien ben ik wel ouderwets. Al lijkt het me voor een vakantie ideaal, want vaak neem ik toch net een boek te weinig mee op reis.


    6 augustus 2009 om 08:45
    Justin

    @timo

    En hoe zit dat met piraterij? Als een boek als pdf of text bestand kan worden igebruikt op een e-reader is natuurlijk geen boek meer veilig. Temeer omdat het om kleine bestandjes gaat itt DVD en CD’s. Er is geen kwaliteitsverlies en hele bibliotheken passen op een grote geheugenkaart. Hoe gaan uitgeverijen hier mee om?


    6 augustus 2009 om 09:43
    wendyvanesveld

    Bedankt voor al deze reacties. Ik kijk uit naar 26 augustus, wanneer duidelijk wordt waar de samenwerking tussen bol en Sony op neerkomt. En ja, ik val vast voor de aanbieding die wordt gedaan. Ik hou van Sony’s vormgeving. Tot en na die tijd droom ik over één ‘geaggregeerd’ (dat was het woord toch @Jaap Bartelds?) apparaatje om te bellen, e-mailen, twitteren, muziek op te luisteren, foto’s te maken, contactgegevens uit te wisselen én boeken en tijdschriften op te lezen 🙂


    7 augustus 2009 om 05:46
    boezeman

    @Justin Geen of minimaal. Alles is te kraken en het is zonde om daar geld in te investeren. En bescherm je je rechten té krampachtig, denk aan DRM in de muziekindustrie, dan heeft dat ook negatieve effecten voor je imago.


    7 augustus 2009 om 10:26
    Leentje

    Niet zeuren: pak eens een ereader, lees en ervaar het rustige lezen en spreek dan. Een kleurenscherm heeft het ding nog niet en erg snel en intuitief werken de betaalbare en in de Lage Landen verkrijgbare ereaders niet – iRex daar met de Iliad (8″) en de DR 1000S (10″) zijn de uitzondering. Maar van de Iliad zijn geen updates te verwachten en de nieuwe is voor de USA-markt.

    De batterijduur van de 6″ schermen van Cybook en Bebook bijvoorbeeld geven dagen – en dan heb ik het niet over een paar uurtjes per dag lezen maar uuuren – leesplezien.

    Liefst heb ik een 8″ touchscreen met wifi en/of 3G – maar dan wel indien ik daar nood aan heb met een abonnement bij een provider naar keuze.

    Eens kijken wat Bol.com en Sony in de aanbieding hebben. ’t wordt enkel 5 of 6 “, geen Wifi of 3G wel een touch screen, ePub en reflowable pdf. Dat is toch al iets. ‘Wordt allemaal nog beter, later.


    16 augustus 2009 om 07:17
    Ruud de Jonge

    Ik ben niet blij …

    Ik schat mij zelf niet in als een domme gebruiker maar in het pakket van Sony staat geen duidelijke instructie hoe de reader werkt in combinatie met de Bol.com winkel en de Adobe mikmak.

    Mijn ervaring :

    – Als je boeken downloadt voordat je een Adobe ID hebt aangemaakt kan je ze wel laden in de eBook Library toepassing maar niet laden in de reader

    – Als je daarna een Adobe ID aanmaakt, zijn de boeken niet meer leesbaar en ook niet meer downloadbaar (terwijl dit toch op 6 devices zou moeten kunnen)

    – Nadat ik met veel gepuzzel eea werkend had gekregen bij de 3e download (Tom Clancy – Sum of all Fears) blijkt het font op de readers niet te schalen. Het maakt niet uit welk type je selekteert. Je krijgt de kleinste en dat is niet leesbaar.

    Na ruim € 20,- verder heb ik 1 boek kunnen laden dat niet leesbaar is. Dat lijkt mij geen goede ervaring … Hoe gaat BOL dit oplossen ?


    4 september 2009 om 14:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!