Videopersberichten zijn de toekomst van online PR

27 november 2008, 07:23

{title}Natuurlijk is het nog steeds een goede optie om traditionele persberichten op te stellen en te versturen. Het hoe en waarom is hier op Marketingfacts al ruimschoots aan de orde geweest. Toch zie je binnen online communicatiemix een nieuw fenomeen ontstaan: de videopersberichten (nu nog maar 458 results in Google!). Naast tekst en foto’s sturen grotere organisaties steeds vaker een passend videopersbericht mee. Is het dan helemaal nieuw? Nee. Het ANP biedt al sinds 2001 de mogelijkheid om (geschreven) nieuws te verrijken door de toevoeging van beeld en geluid. Maar door de huidige technologieën en trends (honger naar informatie) lijken videopersberichten nu definitief door te breken.

Content blijft authentiek

Benieuwd naar de het grote voordeel van videopersberichten? De content blijft authentiek! Persbureaus en websites nemen de video één op één over. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de video nieuws bevat en geen commerciële inslag heeft. Voor de publishers is het mooi meegenomen dat zij gratis goede content ontvangen. Dat bespaart ze tijd en geld in deze moeilijk tijden.

Deze week heeft internetverzekeraar FBTO het persbericht ‘Consument heeft te veel aanvullende zorgverzekeringen’. Woordvoerder Bertwin Tiemersma heeft hierbij bewust gekozen voor het meesturen van goede foto’s én een videopersbericht. Een mooi moment om Tiemersma te vragen over de achterliggende communicatiestrategie:

Waarom inzetten videopersberichten?

“Zo creëren wij optimale media aandacht voor onze directe merken FBTO en Centraal Beheer Apeldoorn , iedere redactie kan zo kiezen welk medium ze willen gebruiken voor hun berichtgeving”, aldus Tiemersma. “We zien daarbij steeds vaker dat persbureaus en websites naast de tekst het videopersbericht plaatsen. Trouwens, binnen Finance zie ik nog geen andere partij die actief inspeelt op deze trend”.

Waar moet een goed videopersbericht aan voldoen?

“Om te beginnen moet er echt nieuws zijn. Maar er komt in mijn optiek meer bij kijken. Zo mag een videopersbericht nooit langer duren dan één minuut. De lezer moet snel én objectief worden geïnformeerd. Daarnaast hebben wij als stelregel dat de merknaam maar 1 keer mag worden genoemd en er geen logo’s in beeld komen. Ook de (eventueel) geïnterviewde mensen zijn geen ‘eigen mensen.”

Welke strategie hanteert FBTO?

“Zoals gezegd willen wij de redactie een platvorm bieden waaruit zij zelf de meest geschikte content kunnen vergaren. Dit jaar hebben wij 6 videopersberichten verstuurd, in 2009 zal dit doorgroeien naar 12. Naast versturen plaatsen wij deze ook op social mediasites én onze vernieuwde online perstoolkit. Uiteraard is deze voor iedereen vrij toegankelijk, waardoor er nog een grotere spin-off ontstaat. Nu al zien wij een groei van 30-50% meer traffic naar onze online perstoolkit en die stijgende lijn willen wij graag voortzetten.”

Hoe is de techniek gewaarborgd?

“Ja, zowel techniek, kwaliteit een belangrijk onderdeel binnen videopersberichten. Hiervoor werken wij nauw samen met Dutchview (oude NOB). Zo is het bronmateriaal altijd op de hoogste kwaliteit opgenomen, werken we met een script en voiceover dat moet aansluiten bij de tekstversie van het persbericht. Daarnaast kijken we scherp naar de snelheid van het beeldmateriaal, cameratechniek en originaliteit. Je zult dus begrijpen dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt.”

Even terug naar het recent verstuurd videopersbericht, want het is altijd leuk om te zien wat de score is van een dergelijk actie. Een snelle blik op internet leert mij dat bv. drukbezochte mediasites als het AD.nl, LC.nl en Trouw.nl het videopersbericht plaatsen. Een mooie score! Toch ontbreekt er een: De Telegraaf. “Zij vonden het videopersbericht toch (nog) te commercieel”, aldus Tiemersma. “Dit houdt ons scherp. Achteroverleunen is er dus niet bij!”

Zelf ben ik enthousiast over videopersberichten. Ik zie een samenvoeging van tekst en beeld als sterk wapen in de strijd om online PR. Daarbij ben ik mij wel bewust dat dit, budgettair gezien, niet voor iedere organisatie is weggelegd. Wat vinden jullie van videopersberichten?

Hans van der Mey is freelance copywriter en internetadviseur. Met One Step More adviseert hij bedrijven op het gebied van websites en (online)communicatie≺. Door zijn parate kennis schrijft Hans frequent boeken, vakartikelen en educatieve hoofstukken binnen handboeken. Voorbeelden zijn het Marketingfacts Jaarboek 2008 en 2009, het IAB Digital Marketing Book 2005, artikel in ADFOresult en Het E-Commerce Handboek. Vanaf 2002 heeft Hans gewerkt voor o.a. Achmea, Microsoft, Wanadoo, ING Bank, Lotto, Toto en Krasloten. Momenteel werkt Hans voor ProServe en Zuwe (webteksten) en voert hij voor ACHMEA het externe projectmanagement van een geheel nieuw intranet voor FBTO en Centraal Beheer.

Categorie
Tags

22 Reacties

    Elja

    Bij veel onderwerpen op mijn blog zou ik een videopersbericht (naast de tekstuele) ook zeker op prijs stellen. Ik kijk nu al vaak op YouTube of ik bij een bericht een relevante video kan vinden. Altijd makkelijke toegevoegde waarde voor de bezoekers..

    Helemaal voor videopersberichten dus!


    27 november 2008 om 09:44
    edo@edovansanten.nl

    helemaal goed! er zijn veel situaties denkbaar waarbij de combinatie video en tekst de boodschap beter over brengen dan een tekst-persbericht. over een aantal jaren weten we niet beter, video, video, video…


    27 november 2008 om 10:02
    Peter Bonjernoor

    Ik twijfel toch of dat inderdaad zo’n vlucht gaat nemen. Internet is een snel medium, en mensen kunnen zelf bepalen wat ze wel en niet lezen door even snel te scannen. Als de informatie in een video gebracht wordt, kunnen ze niet meer scannen en zijn ze verplicht de hele video, hoe lang deze ook is en inclusief de onderdelen die de maker heel boeiend vindt maar de gebruiker niets kan schelen, te bekijken als ze zeker willen weten dat ze niets missen.


    27 november 2008 om 11:19
    Sébastien Willems

    Videopersberichten zijn inderdaad de toekomst, wij (VIDDIX) krijgen steeds vaker de vraag uit het bedrijfsleven om ons platform op die manier in te zetten. Toen we in februari dit jaar begonnen hadden we er nog nauwelijks bij stilgestaan maar het gaat nu een steeds belangrijker deel van onze business worden.


    27 november 2008 om 11:23
    Elja

    @Peter; Volgens mij moeten videopersberichten en geschreven content ook samen gaan. Je leest/scant het bericht en als je het interessant vind kun je nog besluiten de bijgevoegde video te bekijken.


    27 november 2008 om 11:34
    mgvandenbroek

    @Elja/Peter: Mijn ervaring is, dat je de informatie uit een persbericht kunt verrijken met video en visuals. Volgens mij kan een video nooit een persbericht vervangen, om de genoemde scanervaring waar Peter het over heeft.

    Knippen en plakken uit een video gaat ook niet zo gemakkelijk, lekker quotes overtikken en met iemand meetikken is geen optie voor luie journalisten of bloggers.

    Ik weet, dat Vodafone de strategie heeft om speciaal voor internet/blogs persberichten uit te doen die voorzien zijn van ‘rich media’. Onlangs nog een filmpje gezien op YouTube waarin de CMO allerlei dingen aankondigt.

    Verder, over authenticiteit van de content (van persberichten): ik knip en plak nagenoeg nooit een persbericht. Geloof dat ik dat wel een keer gedaan heb met een pb van PWC, dat zo belachelijk goed geschreven was dat ze d’r een prijs voor zouden moeten krijgen. Ik zou een video die ik niet zelf gemaakt heb van een bedrijf niet zo erg snel plaatsen denk ik.

    Of het moet inderdaad een interview zijn ofzo, iemand uit de top/verantwoordelijke die een toelichting geeft op het nieuws. ‘In onderstaande video geeft [persoon x] van [bedrijf x] een korte toelichting.’ Zoiets….

    Overigens: goed verhaal, Hans. Complimenten.


    27 november 2008 om 11:41
    Bertwin Tiemersma

    Dag Matthijs,

    Ik deel je mening maar wil er nog graag iets aan toevoegen. Het videopersbericht blijft in mijn optieke het bassale persbericht ondersteunen net zoals je dat met een foto of Infographic doet.

    Als het gaat over ‘of’ en ‘hoe’ partijen het videopersbericht gebruiken kan ik je aangeven dat hier verschillende mogelijkheden in zijn

    1. Persoonlijke distributie ….denk aan youtube, hyves, nu.nl

    2. Primeur distributie….de journalist (print media) die jouw primeur ontvangt, geef je iets extra’s

    om zijn verhaal op internet weer net iets meer waarde mee te geven dan in de print.

    3. Massa distributie…hier zijn partijen voor in de markt die je videopersbericht incl. ‘lead’ vaak

    gegarandeerd kunnen publiceren op sites met veel traffic.

    4. Marketing distributie…indien je video nieuws gerelateerd is dan kunnen je klanten/relaties dit

    nieuws ook overnemen op hun website.

    Een ding is voor mij helder… zo makkelijk het is om een normaal persbericht te distribueren zo eenvoudig is het met een videopersbericht nog lang niet.

    Kortom iedereen aan het persbericht v.3.0.

    Groet,

    Bertwin


    27 november 2008 om 11:56
    Irmy Lachan

    Lijkt inderdaad wel een commercial. En dit filmpje was helemaal niet leuk om te kijken. Tekst is goed scanbaar. Het filmpje niet. Geen tijd en zin om onzinfilmpjes uit te zitten. Zoals altijd: alleenmaar iets toevoegen als het daadwerkelijk iets toevoegt.


    27 november 2008 om 12:10
    Peter Bonjernoor

    @Elja – maar als je in de tekst de essentie van het persbericht al hebt gelezen, waarom zou je die video nog gaan bekijken dan?

    De meeste mensen kijken alleen online video’s als de betreffende content iets toegvoegt, een zekere amusements- of informatiewaarde heeft. Ik denk niet dat persberichten in die categorie vallen…

    Ik dacht trouwens dat het redelijk ‘not done’ was om embedded video’s automatisch te laten starten. Ben me nu al twee keer helemaal het apezuur geschrokken…


    27 november 2008 om 12:19
    Eva Piller

    @Hans: goed artikel. Deel je mening dat videopersberichten een enorm potentieel hebben. Zeker ook als je kijkt naar de toename van het gebruik van online video.

    Dit biedt pr-afdelingen mogelijkheden meer controle te houden over de boodschap. Een (internet)redactie beschikt niet altijd zelf over de tijd en mogelijkheden om te editen. En nemen het videobericht dan een-op-een over. Een videopersbericht hoeft overigens niet eens zo ontzettend duur te zijn. Zeker als je de media-exposure omrekent naar reclametijd.

    @Elja; Volgens mij is het net anders om. Onze ogen worden getrokken naar bewegende beelden. Als die (de video) interessant genoeg zijn en je meer wilt weten lees je het bijbehorende tekstbericht daarna wel.


    27 november 2008 om 12:29
    Elja

    @Peter; Ligt denk ik ook aan het onderwerp van het persbericht. Als ik op mijn blog over fotografie iets schrijf over een nieuwe camera dan is het vervolgens wel interessant het product ook in werking te zien. Daar kan ik weinig over schrijven.

    @Eva; Persoonlijk kijk ik amper video’s omdat ze vaak veel tijd kosten. Ook hier op marketingfacts lees ik liever het bericht en als ik dan nog meer wil weten (of ik er niet omheen kan) kijk ik soms de video nog.


    27 november 2008 om 12:41
    Jacobien

    Ik denk dat het grote voordeel van videopersberichten is, dat mensen de informatie veel beter onthouden. Als ik kijk naar de reacties op sites als Telegraaf en AD verbaast het me elke keer weer hoe ontzettend slecht veel mensen lezen. (begrijpend lezen) Ze verzinnen er dingen bij, lezen over belangrijke informatie heen etc.

    Ook zijn veel mensen visueel ingesteld en een video is dan prettiger dan een stuk tekst.

    Ik denk dat een site met videopersberichten prima zou werken. Hart van Nederland en Editie NL scoren goed en ik denk dus dat er zeker een markt voor is. Al hebben de tv programma’s er natuurlijk een amusements-sausje over heen gegoten.


    27 november 2008 om 13:13
    Bert

    Ik denk dat video veel toegankelijker is en veel meer de mensen vasthoudt.

    Gevaar is natuurlijk wel dat door het gemis aan “scanbaarheid” zoals eerder genoemd, mensen afkappen.


    27 november 2008 om 13:50
    Hanzel

    @ Eva/Matthijs Dank voor het compliment!

    @ Elja Helemaal eens: ook ik lees op MF liever een bericht, betrap me er op dat ik weinig video hier kijk. Vaak te lang en niet echt facts gerelateerd. PP’s nog wel, daar staan vaak zinvolle facts in die ik weer kan gebruiken bij het samenstellen van het Marketingfacts Jaarboek. Maar goed, ieder bericht z’n doelgroep 😉

    Overigens hoeft video voor mij geen leading te worden. Zoals ik al aangaf moeten tekst en video elkaar nog meeer gaan versterken. Ik voorzie wel dat de component video op termijn impact kan hebben op de inhoud/lengte van het traditionele persbericht…….. één alinea?


    27 november 2008 om 14:20
    Peter Bonjernoor

    @Hans – Dat is niet helemaal in overeenstemming met de titel van het artikel, natuurlijk! 😉


    27 november 2008 om 14:40
    Hanzel

    @ Peter Een goed videopersbericht kan natuurlijk altijd bij een posting geplaatst worden, maar de verdieping, meningen, do’s & dont’s, ervaringen, leermomenten etc. lees ik liever.


    27 november 2008 om 14:59
    hildesmetsers

    Ik denk dat videopersberichten zeker een meerwaarde zijn en in de toekomst vaker ingezet gaan worden. Zoals met elke video is het echter zoeken naar de juiste vorm: hoe zorg je dat het niet overkomt als reclame en dat het spannend is en blijft om naar te kijken. En voor wat betreft de prijs: Het laten maken van een video kost nou eenmaal geld, maar een video hoeft zeker niet de hoofdprijs te kosten! Het zit hem in het feit dat je op een creatieve manier moet kijken naar de inhoud en techniek. Dan kan je bij praktisch ieder budget een oplossing bedenken.


    27 november 2008 om 17:41
    Andre

    Wij (Neos Producties) maken al ruim vijf jaar videopersberichten als verrijking en aanvulling van geschreven persberichten, onder meer voor het Wereld Natuur Fonds De impact van videopersberichten is inderdaad enorm. Per video bereikt het WNF tienduizenden geïnteresseerden op tal van verschillende websites. En het mooie is, de video’s worden vooral bekeken door de beoogde doelgroep.

    Complimenten voor het artikel.


    2 december 2008 om 07:58
    Eduard

    In het geval van FBTO (ge-embed in deze blog) zou ik wel een andere vorm kiezen voor hun filmpje. Ik was na 5 seconden het hele verhaal al kwijt door die drukke beelden die ze gebruiken. Ik denk dat ze wel moeten begrijpen op communicatie-afdelingen dat er bij filmpjes als eerste naar het beeld gekeken wordt. Beeld is namelijk leidend. In de eerste 15 seconden van het filmpje leiden de beelden zo af dat je geen idee hebt waar het over gaat. Mooi dat je de techniek beheerst van Adobe After Effects, maar gebruik het functioneel.

    Die persberichten hebben heus toekomst, maar probeer dan niet te schermen met je filmografische kwaliteiten.


    12 augustus 2009 om 16:47

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!