Slimme handel in websites levert geld op

30 juli 2008, 06:14

Steeds meer mensen verdienen geld met het opkopen van matig lopende sites, ze vervolgens op te knappen, en daarna met winst te verkopen. Het gaat vaak om relatief kleine bedragen per website, maar sommige mensen verdienen er jaarlijks enkele tonnen mee. De NY Times heeft een interessant artikel over deze nieuwe “handel in internetbedrijven”. Het werkt net als met met huizen: je zoekt een website die onderpresteert en waarvan je het gevoel hebt dat er veel meer in zit. Je koopt de site voor een laag bedrag, geeft de site een nieuw sausje en pakt de marketing beter aan. Binnen een jaar vergroot je de waarde van de site fors, en zoek je een koper.

Een voorbeeld in het artikel op de NY Times: Dave Hermansen did not own a bird or a cage when he bought bird-cage.com, an online store, for $1,800 three years ago. He simply saw a Web site that was “very, very poorly done” and begged the owners to sell it to him. He then redesigned the site, added advertising and drove up traffic. Last December, he sold it for $173,000.

Steeds meer mensen gebruiken sites als eBay om te handelen in websites. Sommige mensen kopen en verkopen websites binnen enkele dagen, of zelfs enkele uren: Peter T. Davis, who calls himself a Web property developer, said he owns about 20 Web sites. Mr. Davis said he generally holds onto Web sites for at least a few months before flipping them. Sometimes, though, the process is much quicker — like the time he bought a forum about day care centers for 1,500 and sold it six hours later for 3,500.

Het is niet bekend of er in Nederland ook actieve handelaren zijn in websites. Wel is bekend dat sommige partijen relatief oude domeinnamen opkopen die goed scoren in zoekmachines om er vervolgens een webwinkel op te starten.

Dit artikel verscheen eerder op Hyped.nl

Jeroen Bertrams
Investeerder en Digitaal Strateeg bij Zelfstandig

Jeroen is een actieve angel investeerder en adviseert bedrijven over online strategie. Misschien wel één van de eerste auteurs op Marketingfacts.nl. Eerste blog in 2006 (en dat artikel is inmiddels bijna 100.000 keer gelezen). Auteur van 9 boeken, waaronder "Succesvol investeren in startups" (2019), "Bedwing het monster social media" (2015), "Social Media Expert in een Week" (2012/2013), "Online Marketing Expert in een Week" (2012) en "Online Marketing: strategie & tactiek" (2010).

Categorie
Tags

15 Reacties

    Melle Gloerich

    Interessant inderdaad. Eigenlijk is zo’n property developer een goed persoon om juist te helpen met het ontwerpen van een site. Als doorverkoper is hij juist een drama voor de community. Bij het doorverkopen van een huis is er geen community die er min of meer deel vanuit maakt (en de prijs opdrijft door aanwezig te zijn). Maarja, je moet van goede huize komen om the big quick buck te laten liggen.


    30 juli 2008 om 07:41
    Jeroen Jonker Roelants

    Aan de hierboven door Marco genoemde 400 domeinnamen van IDG zitten i.i.g. geen websites vast. Ze lagen al jaren slapend ‘op zolder’, tijd voor een grote schoonmaak dus. De mooiste (begin.nl, favoriet.nl, groeien.nl e.d.) komen in oktober op de grote Sedo nl-domeinnamen veiling.


    30 juli 2008 om 07:50
    Patrick

    @Marco vooral dommevragenbestaanniet.nl voor 500 euro lijkt me een koopje 🙂 . Ik heb nog niet 1 goeie deal voor 500 euro er tussen zien zitten.


    30 juli 2008 om 08:16
    Jeroen Jonker Roelants

    @Patrick: bij Sedo kun je niet selecteren op ‘afzender’, wat je daar ziet is een selectie van het gehele aanbod.

    En tja, een “goeie deal”. Zoals ik al zei, gaat het om het opruimen van de zolder. Daar zit troep tussen en soms wel ‘ns een op te poetsen pareltje.


    30 juli 2008 om 08:23
    jerbe

    Er worden inderdaad vaak hele websites verkocht, maar het is de vraag of er ook echt mensen zijn die er hun werk van hebben gemaakt om websites kopen met als doel om ze binnen een paar maanden (met een lakje verf en wat advertising) weer te verkopen.


    30 juli 2008 om 08:49
    media

    @Gerben: wat een ongelooflijk irritante reactie; waarom niet gewoon de lijst hier neergezet? Nu moet ik eerst klikken om er achter te komen dat het een domeinnaam is waarin ik niet geinteresseerd ben 😉

    @Jeroen: zie jij hiervoor ook een markt in Nederland?


    30 juli 2008 om 08:58
    Jacobien

    Hum, ik heb sexaholic.eu nog te koop staan. En glasfixer.nl mag ook weg.


    30 juli 2008 om 09:52
    Tim Sanders

    Is dit nieuws? Dit is al zo lang bezig als het bestaan van domeinnamen uberhaupt.

    Wake-up!

    Sitedeals.nl is in Nederland de plek om je ding te doen als “website property developer”, denk ik.

    Tim Sanders,

    http://www.simverkoop.nl


    30 juli 2008 om 09:59
    RK

    Kan me wel aansluiten bij Tim. Sitedeals.nl en tbforum.nl zitten vol met ‘kids’ die niet anders doen.


    30 juli 2008 om 10:19
    Tim de Vrind

    Nee, dit is idd geen nieuws, maar wellicht niet voor iedereen even bekend. Het kan geen kwaad om dit af en toe eens te laten weten. Gezien de reacties kan iedereen er wel wat mee en ontstaat er op MF gelijk een soort markplaats in 2e handsdomeinnamen.


    30 juli 2008 om 11:21
    Tim Sanders

    Als ik nu even in de context van de website kijk, kan het idd een relevant ´nieuwtje´zijn. Aan de andere kant is MarketingFacts wel een vooraanstaande website. Vandaar ook mijn verontwaardiging een beetje.

    Anyhow, het is big business!

    Tim Sanders

    http://www.simverkoop.nl


    30 juli 2008 om 12:50
    jerbe

    Sitedeals.nl is inderdaad een leuke site, maar is vooral een marktplaats voor te koop staande sites en domeinnamen. Dit artikel gaat vooral over mensen die zelf actief sites benaderen die niet te koop staan, omdat ze denken dat ze de sites kunnen opknappen en binnen korte termijn voor meer geld te kunnen verkopen. Kortom: mensen die hun “baan” ervan hebben gemaakt om onderpresterende sites op te sporen, op te knappen, en weer te verhandelen.


    30 juli 2008 om 13:23
    Gosse AdB

    Tja, dan draag ik ook mijn steentje bij.

    Aan de projecten met de volgende domeinnamen kom ik in de nabije toekomst niet toe door de vele marketing en innovatie opdrachten en zijn daarom te koop:

    – Comprendo.nl

    – DeMuziekkamer.nl

    – KunstUitDeKast.nl

    – OpinieForum.nl

    – Mercadomus.com (en .nl / .eu)

    – RockBottomDiscount.com (en .nl)

    – WieWerktWaar.nl

    De achterliggende concepten zijn behoorlijk uitgewerkt (enkele met business case) en op verzoek van belangstellenden kan ik deze toelichten.

    Een unieke kans voor de ondernemers waar Jeroen Bertrams in zijn post over schrijft!


    30 juli 2008 om 13:35

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!