Maurice de Hond winnaar Tweede Kamerverkiezingen 2006

22 november 2006, 22:18

TNS NIPO grote verliezer van verkiezingen

We hebben natuurlijk met z’n allen vanavond voor de buis gezeten om de Tweede Kamerverkiezingen 2006 te volgen. Het is duidelijk dat Nederland in een identiteitscrisis zit. We hebben geen idee of we nu naar links, naar rechts of gewoon rechtdoor moeten. Met 17 zetels winst is SP de grote winnaar van deze verkiezingen. Grote verliezers zijn PvdA en LVF (voorheen LPF).

Voor de (markt)onderzoekers onder ons is het wellicht interessanter te kijken naar hoe goed de opiniepeilers het hebben gedaan. Afgelopen maandag was er immers al wat tumult ontstaan over de grote verschillen tussen de peilingen van TNS NIPO enerzijds, en Interview-NSS en Peil.nl (Maurice de Hond) anderzijds. En de critici hadden gelijk, TNS NIPO zat er met 18 zetels flink naast met haar voorspellingen. Ook de voorspelling van Interview-NSS zat er met 16 zetels verschil behoorlijk naast. Alleen Peil.nl van Maurice de Hond wist met een verschil van 6 zetels aardig in de buurt te komen van de werkelijke uitslag. Wie zei ook al weer dat online onderzoek niet deugde?

Update

Het is me inmiddels niet meer helemaal duidelijk of bovenstaande voorspelling van Peil.nl (Maurice de Hond) correct is. Vandaag zie ik dat zijn voorspelling voor bijv. PvdA niet 33 was maar 38. Daarmee zou ook de voorspelling van Peil.nl een afwijking hebben die vergelijkbaar is met die van de andere bureaus.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

18 Reacties

    Bart

    Tja ik vond het vooral schandalig dat de RTL-exit poll (Interview-NSS) er zo naast zat.


    22 november 2006 om 22:49
    media

    Hmmm, ik zie nu een andere voorspellingslijst voor Maurice de Hond op de site obejectiefbekeken (en ook niet meer voor 22-nov maar 21-nov). Daarin zit Maurice de Hond met zijn voorspelling van 38 zetels voor PvdA (ipv 33 zetels zoals ik hierboven heb staan), er ook fors naast en komt ook hij in de buurt van de afwijkingen die de andere bureaus lieten zien. Even voorzichtig zijn dus met mijn conclusie!


    23 november 2006 om 06:16
    Robert

    FD: Opiniepeilingen spelen een hoofdrol in politiek Den Haag. Maar daarom hoeven we de polls nog niet echt serieus nemen. Volgens communicatiewetenschapper Jaap van Ginneken van de Universiteit van Amsterdam is kiezers en politici wekenlang een rad voor ogen gedraaid. ‘We weten allemaal dat een groot deel van de kiezers tot op de verkiezingsdag zwevend is. Dat hele gedoe met een zetel erbij of een zetel eraf is onzin.’ Het belang van de peilingen wordt ook ondermijnd door hun grote onderlinge verschillen. Neem afgelopen maandag. Toen steeg de SP bij TNS-Nipo tot 32 zetels, terwijl de PvdA tot 31 zetels zakte en een nek-aan-nekrace met het CDA zou kunnen vergeten. De peilingen van Maurice de Hond en Interview NSS zien de PvdA echter aanhaken ten koste van de SP. Zo stelt De Hond dat het CDA 42 zetels haalt en de PvdA 38. Interview houdt het op 43 en 37. Van Ginneken wijst erop dat peilingen ‘big business’ zijn en dat de goedkopere peilingen via het internet gevolgen hebben voor de representativiteit. ‘Hele groepen zijn afwezig doordat ze minder actief bezig zijn met internet.’


    23 november 2006 om 06:57
    Marc

    Marco, het is blijkbaar moeilijk om toe te geven dat de partij die jouw voorkeur geniet, ook tot de grote verliezers behoort. Bijna een kwart minder is vergelijkbaar met het verlies van de PvdA. Een soort postume afrekening met paars dus. 🙂


    23 november 2006 om 07:50
    media

    Dank voor de aanvulling Jeroen, ik denk dat ik de door mij gebruikte cijfers (die ik gisteravond van de verschillende sites had geplukt) onjuist zijn.

    Marc, ik heb er geen problemen mee om toe te geven dat mijn partij (VVD) heeft verloren. Waarom zou ik? En voor wie mij een beetje kent, ik ben ook niet echt met politiek bezig. Ik heb een lichte voorkeur voor VVD maar het is in Nederland – zeker als we het over de partijen in het centrum hebben – toch één pot nat wie er in de regering komt. De extreme keuzes voor resp. SP (links) en PvdV (rechts) maakt mij wel zorgen. Ik mag hopen dat geen van deze partijen in de regering komt.


    23 november 2006 om 08:12
    Bas

    Wellicht vorige week de docu gezien over peilingen danwel het debat gevolgd bij Pauw en Witteman? Een peiling is niets meer of minder dan het raadplegen van 1000 tot 5000 mensen, het liefst zonder enige moeite via internet. Daarop worden wat calculaties losgelaten en dat moet dan de peiling voorstellen voor een heel land…. sorry hoor: maar geen wonder dat er zulke verschillen zijn!

    Al die drie opiniepeilers samen bereiken dus voor zo’n peiling 7000 mensen (wellicht 1000 meer of minder) welke zich veelal vrijwillig hebben op gegeven voor die peilingen om al dan niet een zakcentje te verdienen. Dat is 0.05% van de bevolking. En dat extrapoleer je dan naar ong. 12 miljoen mensen…

    Tis dat Nederland zo’n volgzaam volkje is, anders waren de peilingen helemaal verkeerd uitgepakt.


    23 november 2006 om 08:32
    Kasper Katje

    Als ik het goed heb gevolgd was het inderdaad 5000 door Peil, 2000 door NSS en 1000 ondervraagd door Nipo. Bij 1000 heb je veel meer kans op afwijkende pieken al hangt het er maar net vanaf wie zijn ondervraagd idd.


    23 november 2006 om 09:30
    Ruben

    Volgens mij is de vraag eerder: Peilen de peilingen wat we gaan stemmen of bepalen de peilingen wat we gaan stemmen…..door wie wordt Maurice eigenlijk betaald en voor welke partij is hij 😉


    23 november 2006 om 10:11
    Bas

    @Ruben, ik denk dat best veel mensen op de een of andere manier beinvloed worden door de peilingen. Mensen willen toch dat hun stem “bijdraagt” aan de nieuwe macht en als je dan bv. Partij voor de Dieren wilt gaan stemmen zou je evt. kunnen overwegen toch maar groen links te stemmen omdat die partij meer aanspraak maakt op deelnamen in het nieuwe kabinet. En dat op basis van de peilingen.

    Ik vind peilingen best interessant als ze daadwerkelijk een doorsnede nemen van de NL samenleving. Dat gebeurd nu naar mijn mening niet. En zeker als je dagelijks met drie peilingen overspoelt wordt dan vind ik dat gewoonweg te veel.

    NSS peilde geloof ik niet dagelijks maar wekelijks en ik vind dat nog wel aanvaardbaar. Gewoon eens in de zoveel tijd een trend analyse ipv “harde cijfers” iedere dag. En eigenlijk moet erbij staan dat het een peiling betreft onder internetters, al dan niet betaalde internetters!

    Ik snap echt niet dat de diverse media zoveel zwaarte bij de peilingen leggen. Iedere nederlandkiest uitzending, ieder journaal, iedere Pauw en Witteman besprak uitvoerig dus die mening van 8000 nederlanders…. belachelijk!


    23 november 2006 om 11:14
    Bas

    ps. Overigens heb ik SP gestemd, die partij heeft wellicht voordeel gehad van de peilingen: maar dan nog!


    23 november 2006 om 11:16
    jeroenmirck

    @ Erno: De conclusie “SP wint met hulp van Stemwijzer” lijkt me onzin, want als er een partij is die goed in de Stemwijzer scoorde, is het Lijst Fortuyn. En die heeft geen voet aan de grond gekregen.

    @ Marco: Ik ben het met je eens dat de opkomst van Wilders zorgwekkend te noemen is (voor wat betreft een hernieuwde polarisatie van de samenleving), maar wat is er zorgwekkend aan de opkomst van volkspartij SP? Deze partij heeft een socialer gezicht laten zien dat de PvdA en is daar terecht voor beloond. Niet mijn partij, maar wel een partij die deze grote zetelwinst ten volle heeft verdiend!


    23 november 2006 om 12:34
    Kasper Katje

    Het is gewoon allemaal heel logisch: de bevolking is het slappe gelul zat en wil geen woorden maar daden, zowel links als rechts.

    Zodoende zijn de regerende partijen afgestraft maar behield het CDA aardig wat stemmers, niet op inhoud maar grotendeels op geloofsovertuiging.

    Ook zie je dat de partijen waar geen duidelijkheid over/een tweestrijd om de leiding was (VVD en D’66) een extra knauw hebben gekregen.

    Dat men is geschrokken van de enorme winst van Wilders geeft alleen maar aan hoe slecht men op de hoogte is van wat er in het land leeft. Laat het dus een duidelijk signaal zijn waar iets mee gedaan moet worden.


    23 november 2006 om 12:54
    media

    Jeroen, Marijnissen is een prima vent en een uitstekend debater maar je moet er toch niet aan denken dat hij in de regering komt? Laat links vooral in de oppositie zitten en kritisch zijn op centrum-rechts.

    Maar we dwalen af, voor we het weten doen we volgend jaar mee in de strijd om de beste politieke blog tijdens de Dutch Bloggies 😉


    23 november 2006 om 13:09
    Anders

    @Kasper – wat moet dan waar mee gedaan worden? Wilders groeit met 9 zetels, de SP met 17. Da’s een auto die twee knipperlichten tegelijk aan heeft.


    23 november 2006 om 13:32
    Petra de Boevere

    Ach gezien de coalitiemogelijkheden gaan we over niet al te lange tijd waarschijnlijk weer met zijn allen naar de stembus en kunnen ook de opiniepeilers weer hun hart ophalen.

    Trouwens, nu begint de campagne voor de Provinciale verkiezingen en het zal mij benieuwen wat de coalitiebesprekingen en uiteindelijke regeringssamenstelling daar voor invloed op zal hebben. Een nieuwe samenstelling van de 1e kamer kan ook wel degelijk veel invloed hebben op het regeringsbeleid.

    Overigens is de score van Wilders peanuts vergeleken met de binnenkomst van de LPF destijds door de postume emotionele stemmen op Pim, dat stemt dan wel weer positief.

    Marijnissen lijkt gegroeid, toen die de kamer binnenkwam schopte hij vooral overal tegenaan, maar ook hij lijkt de knuffelcultuur wel afgezworen te hebben, wat volgens mij bij zijn electoraat niet echt doorgedrongen is. Kleine ondernemers zijn zelfs beter af met het verkiezingsprogramma van de SP als dat van de VVD. Ik zou hem best wel regeringsverantwoordelijkheid willen zien dragen, wetende dat elke regeringspartij bij volgende verkiezingen flink moet inleveren.

    Politiek blijft leuk:-)


    23 november 2006 om 13:50
    Kasper Katje

    @Kasper – wat moet dan waar mee gedaan worden? Wilders groeit met 9 zetels, de SP met 17. Da’s een auto die twee knipperlichten tegelijk aan heeft.

    In ieder geval niet gewoon rechtdoor blijven rijden. Wellicht naar de garage voor onderhoud of eens naar beide kanten afslaan en zien waar die wegen naartoe leiden.


    23 november 2006 om 13:55
    ehannink

    @Jeroen:

    “De Stemwijzer adviseerde het vaakst een stem voor het CDA. Achttien procent van de adviezen betrof de christendemocraten. De SP (16%) blijft de PvdA (13%) voor.”


    23 november 2006 om 18:21
    jeroenmirck

    @Erno: Dat is dus ongeveer de werkelijke krachtsverhouding in de Kamer.

    Oftewel: misschien is die Stemwijzer gewoon heel erg betrouwbaar… 😉


    24 november 2006 om 09:38

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!