ABN AMRO over testen op Online Dialogue Donderdag

15 november 2010, 06:36

Afgelopen donderdag was er weer een Online Dialogue Donderdag. Een middag waarop de experts van Online Dialogue hun kennis delen met de markt en onder andere websites van bezoekers bekijken vanuit de verschillende persona’s en verbetersuggesties geven. Ook is er altijd een case, waarbij dit keer één van de internet marketeers van ABN AMRO, Jorden Lentze, vertelde over conversie-optimalisatie bij ABN AMRO. Hij was niet te beroerd om feiten en cijfers vanuit de praktijk te delen wat het een zeer inspirerende case maakte.

Bij ABN AMRO test men alles. Een aantal mooie uitspraken van Jorden waren onder andere: best practices werken vooral bij anderen en ‘je moet het ‘highest paid person opinion counts syndroom’ ontwijken. Niet degene met het hoogste salaris moet bepalen hoe de site eruit ziet, de bezoekers bepalen dat op basis van hun gedrag.

Door te testen blijf je ook met beide benen op de grond staan. Slechts 2/3 van de echt goede ideeën blijken te werken. Dus niet 2/3 van de ideeën, maar de ideeën waar men echt goed over nagedacht heeft en het hele team echt helemaal van overtuigd is dat het geweldig is, blijken te werken. Een ander interessant feit is dat alle niet geteste pagina’s gemiddeld met 40% verbeteren. Dat is dus gemiddeld, sommige pagina’s kunnen door verschillende elementen te testen wel met 100% of 200% verbeteren.

Resultaten

Een aantal bijzondere resultaten die met ons gedeeld werden waren onder andere dat verschillende dagen van de week verschillende kleuren beter renderen. Er kwam ook een geval van SNS voorbij (niet door ABN AMRO maar vanuit de zaal) waar was gebleken dat een groene knop in het weekend beter werkte, een rode op maandag, dinsdag en woensdag en op donderdag en vrijdag maakte het niet uit. Ook ABN AMRO heeft dergelijke resultaten gezien, ook met bijvoorbeeld de tekst die je in een knop zet. Bij ABN AMRO merkt men dat een andere tekst in de button in het weekend beter rendeert dan door de week, net als andere kleuren. Het probleem hierbij is dat je systeem dit wel moet ondersteunen, want de meeste CMS systemen hebben niet de mogelijkheid om op verschillende dagen andere teksten of kleuren te laten zien. Daar wordt nu wel aan gewerkt.

Een ander bijzonder resultaat was dat verschillende opleidingsniveaus ander leesgedrag vertoont. Men heeft bij usability tests ook eyetracking onderzoek gedaan en er zaten duidelijke verschillen waar en hoeveel hoger opgeleiden lazen ten opzichte van middelbaar opgeleiden. Er wordt nu gekeken of en hoe dit in een website te verwerken is.

Een conversie mythe is dat minder afleiding zorgt voor betere conversie. ABN AMRO heeft, tegen alle huisstijl regels in, getest om de altijd aanwezige inlog mogelijkheid van internet bankieren weg te laten. Die leidde tot minder aanvragen bij het aanvraagformulier. Blijkbaar gaf het vertrouwen, hoewel men de redenen niet kan testen.

Jezelf niet bovenaan zetten in een vergelijkingsrijtje leidde ook tot veel betere conversie. Bij een vergelijking van de verschillende rentes op leningen heeft men getest met 5 of 6 concurrenten. Bij de vijf stond ABN AMRO bovenaan, bij de zes had men één partij (onbekende naam, wel dochter van grote bank) er nog boven staan met een lagere rente. De conversie op de pagina waar men niet bovenaan stond als de beste was 20% hoger.

Online – offline

Tot slot wilde Jorden nog een mooie case met ons delen waarbij bleek dat het niet altijd zo makkelijk meetbaar is als velen ons willen geloven. Hiervoor haalde hij de cijfers van een Google adwords campagne voor auto verzekeringen van ABN AMRO erbij. Men heeft hier getest met een variant waarbij een telefoonnummer stond en waarbij er geen stond. Dat telefoonnummer was uniek voor die campagne, dus men kon met zekerheid zeggen dat de bellers via de Google adwords binnen waren gekomen (unieke landingspagina, uniek telefoonnummer). Het bleek dat het aantal mensen dat belde en offline een offerte opvroeg 2,5 keer zo hoog was als het aantal mensen dat online de offerte aanvroeg. In totaal had de campagne dus 250% meer rendement (offertes was het doel van de campagne) dan men vroeger gemeten had als men niet het unieke telefoonnummer ingezet had. Vaak worden hierover schattingen gemaakt, maar dit concreet doormeten maakt de cijfers een stuk tastbaarder.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

2 Reacties

    Taco – GoalGorilla

    Ha, leuk artikel! Geeft weer meer inspiratie!

    Eens kijken of we onze Drupal test module uit kunnen breiden met acties afhankelijk van de weekdag..

    Always be testing!


    15 november 2010 om 12:56

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!