Wikileaks: Broodnodig journalistenvoer?

26 juli 2010, 08:03

Boeiend nieuws waarmee WikiLeaks de naam van klokkeluiderssite misschien nóg definitiever vestigt: “Wikileaks plaatst duizenden documenten over oorlog Afghanistan”. De informatie is voor iedereen publiekelijk toegankelijk. Schokkend videomateriaal circuleert sinds april op het internet; in het onderstaande interview met Julian Assange op TED.com (5 dagen oud) met Chris Anderson vind je veel meer achtergronden, uitleg en voorbeelden. Ook het filmpje waarin Amerikaanse militairen twee Reuters-journalisten en 8 burgers doden is in het gesprek te zien:

Waarom de wereld WikiLeaks nodig heeft (TED.com)

Uit de beschrijving op TED.com:

“The controversial website WikiLeaks collects and posts highly classified documents and video. Founder Julian Assange, who’s reportedly being sought for questioning by US authorities, talks to TED’s Chris Anderson about how the site operates, what it has accomplished—and what drives him. The interview includes graphic footage of a recent US airstrike in Baghdad.”

Laaiend

De Verenigde Staten zijn natuurlijk laaiend over het uitlekken van de gegevens.

“De VS veroordelen het vrijgeven van geheime informatie door individuen of organisaties, waardoor de veiligheid van Amerikanen en onze partners op het spel kan komen te staan.”

zegt een medewerker van het Witte Huis in dit artikel op de site van Dagblad De Pers. De overheid wil niet ingaan op de authenticiteit van de documenten, tot ze door het Pentagon zijn onderzocht.

Openheid en transparantie

Wikileaks past misschien goed in een tijd waarin de roep om transparantie bij overheden (ik moest even aan Hackdeoverheid denken, gaat minder ver maar toch), bedrijven, merken en mensen groter is geworden. Blijft natuurlijk wel de vraag hoe het allemaal juridisch zit en of een en ander ethisch wel door de beugel kan. Ik vond het TED-interview in ieder geval verhelderend en boeiend.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Erik Dijkstra

    “Blijft natuurlijk wel de vraag hoe het allemaal juridisch zit en of een en ander ethisch wel door de beugel kan.”

    …snap ik dit nu niet? Wikileaks draait toch juist om het lekken van dingen die nu in de doofpot gestopt worden?

    Stel dat je ergens werkt waar de producten op dieren worden getest, terwijl op de verpakking staat dat dit niet zo is. Moet je je dan afvragen of het wel ethisch kan dat je daarmee anoniem naar buiten komt? Volgens mij is in de meeste gevallen het ethische probleem al lang niet meer aan de orde bij dingen die naar Wikileaks gelekt worden, maar wordt de burger of consument gewoon keihard voorgelogen.


    28 juli 2010 om 15:43

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!