Viral videos bestaan – waarom geen viral e-mails?

17 september 2014, 09:00

Iedereen kent het bestaan van viral video’s. Wie kent de video’s The Evolution of Dance, Kony 2012 of de ‘Old Spice – the man your man could smell like’ nou niet? De bedoeling bij viral video’s is om zoveel mogelijk mensen te ‘besmetten’ met de video. Hierdoor wordt er een (reclame) boodschap meegestuurd die mensen moeten aanspreken. Over viral video’s zijn veel artikels verschenen en talloze succesvolle voorbeelden te noemen. Echter over viral e-mailcampagnes zijn een stuk minder succesverhalen bekend. Toch wordt viral e-mailmarketing, onder de noemer ‘tell a friend‘, al jaren toegepast.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Niek Leegwater, manager online marketing bij Bluedesk E-business.

Het is voor de ontvanger echter een redelijk ingewikkeld proces en voor de verzender een proces waar men zich bewust moet zijn van de huidige regelgeving (via OPTA en het CBP):

  • De communicatie gebeurt volledig op eigen initiatief van de internetgebruiker (of afzender), de website stelt hier geen (kans op) beloning tegenover voor afzender of ontvanger.
  • Voor de ontvanger moet het duidelijk zijn wie de initiatiefnemer van de e-mail is, zodat hij diegene kan aanspreken als hij niet gediend is van dergelijke mails.
  • De afzender moet volledige inzage hebben in het bericht dat namens hem wordt verzonden, zodat hij de verantwoordelijkheid kan nemen voor de persoonlijke inhoud van het bericht.
  • De website in kwestie mag de e-mailadressen en andere persoonsgegevens niet gebruiken of bewaren voor andere doeleinden dan het eenmalig verzenden van een bericht namens de afzender. Daarnaast dient de website het systeem te beveiligen tegen misbruik, zoals het geautomatiseerd verzenden van spam.

Wanneer de verzender zich bewust is van bovenstaande regelgeving dan werkt dit juist conversie verhogend voor de ontvanger. De regelgeving zorgt ervoor dat de ontvanger meerwaarde hecht aan de doorgestuurde e-mail van een bekende. Tevens verwijderen e-mailontvangers eerder commerciële e-mails van (online) marketeers dan e-mails die hij/zij krijgen van een bekende.

Hoe kan je er nu voor zorgen dat jouw e-mailmarketingcampagne toch viral gaat? In dit artikel benoemen we zes tips die er voor moeten zorgen dat jouw e-mailmarketingcampagne wel viral gaat en een succes wordt.

1. Maak je boodschap interessant genoeg

Consumenten worden overspoeld met reclame. Inmiddels weten we dat wanneer je een succesvolle marketingcampagne wilt draaien dat je ambassadeurs van je merk nodig hebt om je boodschap (online) te delen. Je boodschap moet echter interessant genoeg zijn om gedeeld te worden door je potentiele ambassadeurs.

De inhoud van je e-mailmarketingcampagne is dus relevanter dan ooit. Bied je voldoende informatiewaarde? Ben je onderscheidend genoeg ten opzichte van je concurrenten? Val je direct op? Bied je gemak aan je ontvangers? Dit zijn allemaal contentpunten die in orde moeten zijn om je nieuwsbrief viral te laten gaan.

2. Weet hoe jouw database eruit ziet

Vrouwen sturen meer en vaker berichten zoals nieuwsbrieven en dergelijke aan elkaar door dan mannen. Het gaat bij vrouwen vaak om aanbiedingen en tips, bij mannen gaat het vaak over humoristische boodschappen. Wanneer dus de doelstelling is om je nieuwsbrief viral te laten gaan moet je goed bewust zijn van jouw database.

Bevat jouw database voor 90 procent mannen dan is het aan te raden om humor te verwerken in je nieuwsbrief. Wanneer jouw database voor 50 procent uit mannen en voor 50 procent uit vrouwen bestaat is het aan te raden om twee aparte mailings op te stellen. Eén mailing gericht specifiek op de vrouwendoelgroep en één mailing gericht op de mannendoelgroep.

3. Wees niet te commercieel

Veel ontvangers houden niet van te commerciële berichten. Zij ontvangen graag waardevolle informatie waar ze wat aan hebben. Wees dus persoonlijk in je boodschap en toon aan dat je meedenkt en waarde biedt aan de ontvanger. Gebruik dus geen commerciële stock-afbeeldingen maar creëer waardevolle afbeeldingen en tekst die de ontvanger aanspreekt. Vrijwel niemand houdt ervan om een commerciële mails door te sturen naar bekenden.

4. Promoot het delen

Er zijn natuurlijk meerdere wegen om een e-mailnieuwsbrief viral te laten gaan. Het hoeft niet alleen zo te zijn dat de e-mailnieuwsbrief vanuit een mailclient doorgestuurd wordt naar bekenden van de ontvanger. Het kan ook zo zijn dat de nieuwsbrief wordt doorgestuurd via social media, WhatsApp, publicaties op websites, enzovoort. Om dit te bereiken moet het duidelijk voor de ontvanger zijn hoe hij het bericht kan delen. Integreer dus call-to-actions die het delen op social media ondersteunen, het doorsturen en het publiceren op webpagina’s gemakkelijk overgenomen kan worden uit de e-mail nieuwsbrief.

5. Richt je op één duidelijke boodschap

Wanneer je de e-mailnieuwsbrief opzet met één duidelijke boodschap (dit moet dan wel een knallende aanbieding, spectaculair nieuw productaanbod of interessant nieuwsfeit zijn) dan is de ontvanger meer geneigd om de nieuwsbrief door te sturen. Dit sluit aan bij het feit dat teksten steeds minder worden gelezen en dat meer en meer bedrijven kiezen voor knallende afbeeldingen met duidelijke call-to-actions. Dus wanneer je één duidelijke boodschap promoot die makkelijk leesbaar/scanbaar is voor de ontvanger vergroot je de kans dat jouw nieuwsbrief wordt doorgestuurd naar bekenden van de ontvanger.

6. Test je e-mails

Tenslotte is het natuurlijk belangrijk om hier met jouw e-mailnieuwsbrief mee te gaan testen. Je moet jezelf afvragen wanneer jouw actie een succes was of niet. Dit doe je door bewust te meten hoeveel (extra) verkopen of bezoekers je nieuwsbrief heeft gegeneerd. Aan de hand hiervan kan je de return on investment van je marketingcampagne berekenen.

Michael Linthorst (1976) is internet ondernemer en ondermeer CEO van Copernica BV. Copernica is krachtige marketing software voor e-mailmarketing, webpagina's, mobile en automatische campagnes. Meer dan 5.000 gebruikers vertrouwen dagelijks op de succesvolle werking van Copernica Marketing Software.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Hardcopy

    Die heten toch gewoon kettingbrieven? 😉


    18 september 2014 om 13:46

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!