Hoeveel reacties op weblogs en fora zijn nep?

3 april 2006, 07:37

Ik zag het bericht vorige week al in mijn feedreader voorbij komen maar dacht dat het zou gaan om een 1-april grap. Inmiddels hebben meer nieuwssites het bericht overgenomen dus ga ik er van uit dat er wel een kern van waarheid in zit. Uit onderzoek van F&L zou blijken dat jongeren tegen betaling worden ingezet om nepreacties te plaatsen op veelbezochte fora en weblogs. Nepreacties om positieve verhalen in de wereld te brengen en om links te genereren naar de websites van opdrachtgevers.

1 aprilgrap of niet, ik ben wel benieuwd naar de hoeveelheid nepreacties op weblogs en fora. Iemand enig idee?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

25 Reacties

    media

    Arash, ik weet van de internationale voorbeelden, maar het artikel op F&L bericht over de Nederlandse markt. Ken je ook Nederlandse bedrijven die dit commercieel aanbieden?


    3 april 2006 om 08:12
    Maks

    Verbaasd me niets. Er zijn ook al zoveel voorbeelden geweest van bedrijven die een (nep)weblog opzetten waarop op meer of minder subtiele wijze een product werd gepromoot. De posts op die ‘weblogs’ zijn al in het vooruit geschreven (door het reclamebureau), hebben geen enkele dagwaarde en dienen alleen ter meerdere eer en glorie van product, dienst of bedrijf.

    Dat er betaald wordt om fora daarmee vol te spammen ligt dus ook wel erg voor de hand, al merk ik daar op de blogs waar ik kom vrij weinig van.

    Over het algemeen zijn de grotere blogs ook behoorlijk zelfregulerend en worden de undercover linkspammers er weer snel genoeg uitgekotst en/of de links verwijderd.


    3 april 2006 om 08:26
    Zwelgje

    In het artikel kun je lezen : “voorzien van positieve verhalen en vooral ook veel links naar het bedrijf dat op zoek is naar de hogere waardering”.

    Ik vraag me nog steeds af welke verhalen het hier precies om gaat. Volgens mij hebben wij hier niet zoveel last van, aangezien we alleen maar een voorpagina hebben en geen archief. Komt er wel aan 😉

    Het verspreiden van spamlinks gaan we zoveel mogelijk tegen. Deze individuen worden getracteerd op een IP ban.

    Waar we wel last van hebben zijn de casino ads in de comments, maar volgens mij wordt dat niet met dit verhaal bedoeld.


    3 april 2006 om 08:33
    media

    Ik begrijp het artikel eerlijk gezegd ook niet helemaal Sander. Het zou gaan om 10% van de reacties op weblogs en fora waarbij o.a. wordt verwezen naar Geenstijl en Jaggle maar ook Speurders en Marktplaats. Mijn persoonlijke ervaring met de Nederlandse blogosfeer is dat het aantal splogs en nepreacties enorm meevallen maar wellicht heb ik iets gemist!?


    3 april 2006 om 08:37
    Arash

    @Marco

    Ik ken geen Nederlandse bedrijf die het als dienst aanbied. Wel kom ik vaak het tegen bij vraag & aanbod op verschillende forums.

    Er zijn ongetwijfeld bedrijven in Nederland die het aanbieden, maar misschien niet openbaar en wel onder een andere naam. “Imago verbetering” of “Weblog optimalisatie” ofzo


    3 april 2006 om 08:42
    media

    Arash, heb je een link naar zo’n voorbeeld?

    Volgens F&L zou het overigens gaan om een bedrijf uit Amsterdam-Noord. Maar goed, daar zitten wel meer bedrijven geloof ik 😉


    3 april 2006 om 08:50
    Zwelgje

    Lees het artikel nog eens:

    Update 3 april 12:15: Zoals veel lezers doorhadden, gaat het hier inderdaad om een 1-aprilgrap


    3 april 2006 om 09:04
    Kevin

    Iets minder dan een uur geleden werd dit gepost op de website ;):

    Update 3 april 12:15: Zoals veel lezers doorhadden, gaat het hier inderdaad om een 1-aprilgrap

    Maar ondanks dat het een 1-aprilgrap was, vind ik het niet raar dat dit fenomeen daadwerkelijk bestaat, misschien in mindere mate in NL zelf, maar ik denk in de US wel.


    3 april 2006 om 09:06
    media

    Had ik eerlijk gezegd ook wel verwacht dat het om een 1-aprilgrap zou gaan Sander 😉

    Vandaar dat ik in het bericht zelf ook niets heb opgenomen over de zogenaamde geinterviewde van Geenstijl maar het algemeen heb gehouden. De vraag is namelijk wel degelijk relevant: hoeveel reacties op weblogs en fora zijn nep? Want zoals Arash ook al aangeeft, in de VS begint dit een serieus probleem te worden.


    3 april 2006 om 09:07
    media

    Ik was net iets te laat met mijn posting Kevin maar de strekking is gelijk 😉


    3 april 2006 om 09:08
    schief

    1 april of niet, er worden ook mensen ingeschakeld om te klikken op AdSense advertenties, dus het zou me niet verbazen als dit ook voorkomt. In welke mate alleen…


    3 april 2006 om 09:09
    John

    @Roel: inderdaad, er is een tijd geleden een artikel verschenen over “India’s army of ad-clicking zombies” waar voornamelijk vrouwen betaald worden om op advertenties te klikken. Het lijkt me een kleine stap voor een bedrijf om een dergelijk leger in te schakelen om een eigen produkt (in product reviews) op te hemelen en dat van een concurrent af te kraken. Als ik een produkt wil kopen dan zoek ik op internet naar informatie en gebruikerservaringen en daar baseer ik vaak mijn aanschaf op.


    3 april 2006 om 09:34
    patventura

    hmmmmm de previewknop werkt niet goed: ik wilde eraan toevoegen, dat mensen via buzzer gebruik kunnen maken van een nieuw product en die dan kunnen promoten bij hun vrienden/kennissen en familie. Lijkt hier wel een beetje op.


    3 april 2006 om 09:48
    Mikey

    Het omgekeerde gebeurt ook: onvrijwillig en onbetaald een reactie plaatsen omdat het anders moreel niet meer te verantwoorden zou zijn naar jezelf. Laten we er niet al te moeilijk over doen. De laagdrempeligheid van een dergelijke medium kent dus ook zijn begrenzingen. Adverteerders laten geen middel ongemoeid om nieuwe doelgroepen aan te boren. Is dit nieuws?


    3 april 2006 om 10:19
    patventura

    Ach, wat betreft baal ik alleen maar dat ik allang geen student meer ben. Lijkt me een uitstekend bijbaantje 😉


    3 april 2006 om 10:31
    chi666

    @patventura: ik was laatst bij een presentatie van Buzzer op de IPAN en ik moet zeggen dat dat wel mee zal vallen. De manier waarop deze jongens het aanpassen denk ik dat het verplichte positieve publiciteit geven heel beperkt is. Bijvoorbeeld bij een duurder (alles boven de 50 euro) product weigert buzeer gratis samples uit te delen. Dan is het b.v. test use met de mogelijkheid het over te nemen, of iets in die trend.


    3 april 2006 om 10:31
    nikao

    mijn schoonzus heeft een safari bedrijf in Tanzania (gisteren op RTL Travel geweest 😉 ) en voor haar hou ik diverse fora in de gaten.

    Als men vraagt naar haar bedrijf specifiek of safari’s in Tanzania dan antwoord ik ook .. uiteraard met een lovende reply..

    maar is dit nep? ik vind van niet, ben echt serieus enthousiast over haar safari’s. Dat het op deze manier extra aanvragen oplevert is toch mooi meegenomen?


    3 april 2006 om 12:28
    Lodewijk de Groot

    In de aflevering van Zembla van afgelopen donderdag wordt ook een boekje open gedaan over dit soort activiteiten.


    3 april 2006 om 12:45
    loket

    zijn alle bovenstaande reacties wel echt?


    3 april 2006 om 17:17
    Doron

    Ik kan me nog goed herinneren dat ik twee jaar geleden met mijn zakelijke partner weken lang onder verschillende pseudoniemen het forum onze reeds verkochte website “tot leven gewekt” hebben. Ik ben erg benieuwd wanneer de eerste Nederlandse forumbooster zijn diensten aanbied. Ik zie er zeker wel brood in.


    4 april 2006 om 08:48

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!