RSS is stervende

9 mei 2011, 05:30

RSS is dood. Dat is wat door sommigen al enige tijd wordt geroepen. En nu lijkt dat ook echt concreet te gebeuren. Volgens de New York Times willen we hapklare updates als het even kan in maximaal 140 karakters. Plat gezegd; bloggen ligt al op het kerkhof dus en als je het nieuws van afgelopen dag mag geloven ligt RSS er binnenkort naast mede dankzij Twitter en Facebook.

Voor de jonge garde, RSS staat voor Really Simple Syndication. RSS maakt het mogelijk nieuws in een RSS-reader naar je toe te laten komen en rap het nieuws te vergaren van je favoriete sites zonder meteen in je browser naar die site toe te moeten gaan. Afhankelijk van de originele site kun je het hele artikel lezen of alleen de eerste alinea’s. Bij het openen van je RSS-reader maakt deze razendsnel een rondje langs de sites die je via RSS volgt om vervolgens keurig je de updates van het nieuws te tonen.

Naast dit persoonlijk gebruik van RSS wordt het ook gebruikt om content op eenvoudige wijze te delen op andere blogs. In de rechterkolom op Marketingfacts zie je bijvoorbeeld de headlines van Frankwatching. Indien het team van Frank een nieuw artikel live zet wordt de clickable headline van dat nieuw artikel direct in onze rechterkolom getoond. Een proces dat éénmaal opgezet geheel automatisch gebeurd. RSS is de lijm die blogs verbindt en heeft er mede voor gezorgd dat nieuws zo rap werd gedeeld via de blogosphere. RSS was je persoonlijke filter voor met voor jou relevante content.

Door de opkomst van Twitter and the likes, is de aandacht voor RSS er steeds minder. Het nieuws komt nu middels collaborative filtering in onze Twitter feed. In september vorig jaar, toen Twitter haar nieuwe design onthulde, was de RSS button al niet meer zichtbaar op de homepage. Zoals Jesse Stay dit weekend constateerde is nu RSS helemaal verwijderd van Twitter. In de broncode is geen referentie meer naar RSS te vinden, neemt hij waar. Als ik bij mijzelf kijk zie ik enkel nog een referentie naar een RSS voor mijn favoriete tweets. In de help voor RSS staat: “…Because of this change, we no longer directly support RSS feeds on Twitter.”. Ook bij Facebook is de RSS momenteel ontoegankelijk. Hoewel bij Facebook de RSS al eerder verdween en vervolgens weer opdook bij re-designs, is het echter de vraag of dat deze keer ook zal gebeuren.

Het lijkt erop dat RSS het gaat verliezen van de API. Er wordt al enige tijd geroepen dat RSS dood is. Jesse Stay stelt zelf dat de RSS niet per definitie dood is, maar wel het concept van abonneren. Hoewel grote partijen gegevens kunnen uitlezen met de API is dat voor de gemiddelde eindgebruiker niet te doen.

Gebruikers die alsnog RSS willen gebruiken, zie onderstaande opweg:

“One can access RSS through the twitter API, if you read the documentation you are able to choose rss/atom for the feed options in some of the cases; for example: https://api.twitter.com/1/statuses/user_timeline.rss?screen_name=daveisanidiot
is my home timeline in rss format. So although they may have removed links from the pages there is still a method to get at it. (http://dev.twitter.com/doc)

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

26 Reacties

    André Scholten

    En toch zie ik bij een aantal blogs na een nieuw artikel het aantal abonnees oplopen. Blijkbaar is er toch nog wel een groep die er actief gebruik van maakt.


    9 mei 2011 om 06:01
    Jonathan Marks

    I don’t think subscribing to information feeds is dead. It just has to be a lot easier than they clumsy way its done now. I believe it will simply be folded in to the next generation interfaces like Flipboard. You pick a subject and then ask Flipboard to brief you on that subject. But for some subjects I still want the alert function from trusted sources, which I currently follow through RSS feeds.


    9 mei 2011 om 06:02
    Bram Fasseur

    Voor de wat meer niche blogs denk ik dat RSS op dit moment nog gewoon meetelt. Het aantal subscribers via RSS op Marketingfacts is stabiel, het verkeer via RSS doet er ook zeker toe. Hoe zit het met applicaties als Flipboard, werken deze op basis van RSS of een API?


    9 mei 2011 om 06:49
    lbroekman

    Tsja, ik gebruik RSS steeds meer. Feedly is mijn ‘krant’, mobiel/tablet/web. Halen en brengen van info via platformen als Twitter en Facebook: push via gekoppelde RSS feeds. Maar goed: n=1.


    9 mei 2011 om 06:51
    remcojanssencom

    Ik gebruik RSS-feeds om interessante content te vinden om te kunnen twitteren…


    9 mei 2011 om 06:51
    Boudewijn

    @Andre Scholten

    Dat je abonnees aantal oploopt wil niet perse zeggen dat men de feeds ook daadwerkelijk leest of gebruikt. Ik heb een jaar of 2 geleden een limiet op het max aantal keer (2) per minuut ophalen van onze rss feeds gezet omdat deze toendertijd zo’n 3 miljoen keer per dag werd opgehaald (alle sectie feeds bij elkaar opgeteld) terwijl het aantal doorkliks nauwelijks omhoog ging (zo rond de 10.000 toendertijd dag). Na filtering bleven er dagelijks zo’n 60-70.000 requests over.

    Ik heb geen statistieken qua aantal subscribers maar de percentuele veranderingen qua doorkliks is al volgt gegaan (even snel gekeken over de maand april):

    2007 -> 2008: +40%

    2008 -> 2009: -10%

    2009 -> 2010: +5%

    2010 -> 2011: +100%

    De grote toename van 2010 naar 2011 is opvallend maar de maanden januari, februari en maart tonen hetzelfde verloop dus blijkt dat in het afgelopen jaar men het juist veel meer gaan gebruiken.

    Dit zijn statistieken over het daadwerkelijk aantal (handmatig) aangeklikte links dus geen geautomatiseerde software indexers want die worden bij een te hoog verbruik ook geblokkeerd. En het gaat niet om een paar duizend kliks wat voor onbetrouwbare statistieken kan zorgen maar over honderd-duizenden kliks per maand (en evenredig aantal unieke gebruikers)


    9 mei 2011 om 06:56
    André Scholten

    Ook blogs zouden al lang doodverklaard zijn omdat mensen tegenwoordig Twitteren en daar hun kennis halen. Maar waar linken de meest interessante tweets naar toe…blogs.


    9 mei 2011 om 06:58
    Jasper van Weerd

    Blogs zonder RSS vind ik toch heel moeilijk te volgen, in mijn twitter tijdlijn vallen de meeste echt niet meer op, er word nou eenmaal veel te veel gezonden door een heleboel CMS’en. Feedly is voor mij dan ook dagelijkse kost.


    9 mei 2011 om 08:07
    Wilka

    RSS is een ‘concurrent’ van twitter en facebook. Daarom ligt het er uit. Niet omdat het stervende is. Ze hebben veel liever dat je naar hun site komt. Daar volgt. Daar terugkomt. Dat levert meer traffic op.

    Dus de 2 a 3 mensen die ik echt wil volgen, volg ik via RSS. En de duizenden mensen die ik ‘officieel’ volgens de statistieken volg, zijn leuk voor de statistieken …

    En hoe ik op dit ‘stervende’ blog kwam? Via RSS.

    Vandaag op Lifehacking ook al een bericht dat e-mail dood is. Ja laten we de hele dag onze tijd verdoen met bellen en in de twitter tijdslijn ontdekken of er iets voor je tussen zat …


    9 mei 2011 om 08:46
    Roy Huiskes

    Het kost bijna niets, het dient de mens, dus ik snap überhaupt niet waarom het dood zou moeten zijn.

    Het is tenslotte ook nooit hip geweest. Misschien de manier om er geld voor te vragen, dat dat dood gaat, maar daar is het meer het business model dan het medium dat ten einde is.

    Mijn grootste ergernis bestaat nog steeds uit mensen die het hebben over delen, en sharen en social etc en dan je vervolgens dwingen de klik te maken naar hun website, om de geliefde banner impressies in stand te houden. Dat maakt RSS wel dood.


    9 mei 2011 om 09:12
    danielbroen

    Mijn mening gaat uit naar dat er niet meer mensen zijn die RSS gebruiken maar juist minder. De mensen van ‘nu’ gaan meer social media gebruiken en mensen die nu opgroeien zijn straks niets anders gewend dan social media. Zij zullen geen tot amper RSS gebruiken.

    Ik zie dit bij mijzelf en mijn vriendenkring, ik ben 21 en gebruik nooit RSS, hetzelfde geldt voor mijn vrienden. Social media gebruiken we allemaal, we volgen bedrijven, lezen nieuws en houden topics in de gaten met opgeslagen zoekopdrachten.

    Juist dat het gebruik zo enorm stijgt van RSS is denk ik door social media (@boudewijn). Zo geeft @remcojansen aan dat hij RSS gebruikt om te twitteren.

    Mensen die gewend zijn te werken met RSS zullen dit wellicht daarom allemaal meer gaan gebruiken?


    9 mei 2011 om 09:52
    Raymon Lokollo

    Dit artikel bevestigd wat in mijn eigen onderzoek naar voren is gekomen. Ik doe onderzoek naar de social media kansen voor een bedrijf en daaruit blijkt dat slechts 6,92% van de respondenten (relaties van dat bedrijf) gebruikt maakt van RSS. Bijna stervende dus.


    9 mei 2011 om 10:03
    Remco de Vries

    Ik ben best jong (23), maar blijkbaar dan nu al zo ouderwets dat ik Social Media (bijvoorbeeld een Twitter) en RSS niet direct te vergelijken vind?

    Hell no! dat ik mijn Twitter timeline op dezelfde manier ga scannen als mijn RSS reader, zijn twee compleet verschillende werelden voor mij. En ik gebruik(te) beiden toch vrij intensief.

    Ik zou eerder een verbetering qua proces bij RSS verwachten.


    9 mei 2011 om 11:18
    postma

    Wat @chapter42 zegt: het is niet hip genoeg.

    En het is te omslachtig, te geeky en te text-based. Maar het wordt nog door te veel mensen gebruikt om ‘dood’ te zijn.


    9 mei 2011 om 11:45
    Annelies Verhelst

    Ik kwam hier via RSS :). Heb het in mijn Tweets heel vluchtig voorbij zien komen, maar als ik in mijn RSS-feeds duik, betekent dat dat ik even tijd heb om uitgebreid blogs te gaan lezen. Als ik Tweets lees, dan betekent dat dat ik even snel koppen wil snellen, zodat ik ongeveer weet wat er speelt. Als je je verzamelijk feeds een beetje netjes houdt (bij mij wordt alles na 3 dagen verwijderd, zo houd ik het vers) dan zou het toch wel ongeveer praktischer moeten zijn dan Twitter. Zeker als je Google Reader ofzo gebruikt, lekker snel toevoegen en delen van berichten etc. FeedDemon gooit ook hoge ogen bij mij trouwens.

    Maar ja, ben wel een beetje geeky ook.


    9 mei 2011 om 11:53
    danielbroen

    @anneliesje, Wat betreft de tweets die jij voorbij ziet komen komt gelijk naar voren hoe belangrijk het is om te tweeten met een goede, kort en bondige, titel. Je moet mensen interesseren om het artikel te lezen. Dit doen veel mensen niet en dat is het hele moeilijke aan Microblogging.


    9 mei 2011 om 12:55
    Jasper van Weerd

    Even een vraagje aan alle onderzoekers in de comments, hoeveel influencers vallen in die 6/7%? Of anders gezegd, mensen die er toe doen voor je blog / communicatie.


    9 mei 2011 om 15:14
    Ralph

    Ik denk dat veel mensen niet weten wat RSS is.

    Probeer het hier op kantoor ook wel eens uit te leggen of mensen die ik op straat spreek en de mensen kijken mij dan raar aan. Kan aan mijn verhaal liggen maar dat lijkt me sterk 😉

    Wij (online personen die content schrijven of heeeel veel lezen) weten wel wat het is en hoe makkelijk het is.

    Veel mensen gaan gaan gewoon via de telegraaf of andere kranten hun nieuws lezen of typen zelf af en toe marketingfacts.nl in hun zoekvenster.

    Door de komst van Ipad’s e.d. en apps zoals Feedly worden mensen bekend gemaakt met RSS feeds.


    9 mei 2011 om 22:06
    Raymon Lokollo

    @jaspervanweerd

    Mijn onderzoek is specifiek gericht op de huidige relatiekring van het bedrijf. Uit die groep mensen (ruim 3.625) gebruikt slechts een hele kleine groep RSS. Dus niet echt van toepassing om veel focus op te leggen bij ingang van de nieuwe website.


    10 mei 2011 om 11:35
    Klouter

    Als ik geen gebruik maak van de RSS van een bepaald bedrijf/blog … zegt dat waarschijnlijk meer over de inhoud die ze in hun kanaal publiceren. Dus concludeert zo’n bedrijf dat RSS niet leeft. Je wilt natuurlijk alleenmaar content naar je toegeduwd waar je ook echt iets aan hebt.

    Ik zet mijn Google RSS verzameling om naar e-mail. Zo’n 200 berichten per dag in een aparte map. Heerlijk. Alles op 1 plek onder mijn e-mailaccount.


    10 mei 2011 om 15:11
    Olchert

    Sinds rss geïntegreerd is in Flipboard gebruik ik de feeds als nooit tevoren. Zo ben ik hier ook terecht gekomen. Vind het een relaxte manier om door de artikelen te bladeren en inderdaad vaak basis voor tweets en mails (ja,ja dat doe ik ook nog steeds)


    10 mei 2011 om 18:59
    Tessa Diependaal

    Sinds kort hebben wij ook een RSS feed geïmplementeerd in de portal van http://www.internetmonitoring.nl. Dit is op verzoek gedaan van onze klanten. Ook voor hun blijkt het reuze handig te zijn om snel de verzamelde artikelen te ontvangen in een hun inbox. Aan de hand van de zoekprofielen van onze klanten verzamelen wij de online berichtgeving van de verschillende websitse en vervolgens is het mogelijk om deze te uploaden via de RSS feed.


    11 mei 2011 om 08:26
    Roel

    RSS is voor mij de manier om gestructureerd informatie tot me te nemen en om vooral met een prettigere reader wat nieuws achterstand weg te werken of op specifieke onderwerpen mee te lezen. Twitter is voor mij meer hapsnap nieuws en daar mis ik ook regelmatig zaken door de grote hoeveelheid content. Daarnaast is RSS ook vooral onderweg op een mobiel apparaat prettig omdat je met de inleiding erbij beter kunt bepalen of je wil doorklikken om meer te lezen.


    13 mei 2011 om 03:09
    rijnsma

    Een hoop geklets hier. Ik gebruik rss voortdurend en het is nu 2017. Jammer is, dat sommige partijen proberen rss onmogelijk te maken vanwege de nijd over concurrentie.


    19 maart 2017 om 22:08
    JoshuaJek

    Writing a medical thesis or dissertation is a task done by almost all postgraduate and master’s medical students. Dissertation is derived from the Latin word disserto which means discuss. It is essential to write successful medical papers such as medicine essays and medical thesis papers. There are several reasons as to why students write medicine essays. One of the reasons is to promote enhancement of critical judgment, research skills as well as analytical skills. Moreover, medicine essay writing produce students with the ability to 4evaluate and analyze data critically.

    The initial step for writing medicine essays is to choose a topic. A writer should have at least three topics to choose from. The topic has to be interesting, feasible and relevant. It is essential to write quality medicine essay. Hence, students need to have analytical skills and perfect writing skills. The writing skills will enable them write outstanding essay papers that can be highly regarded by instructors and professors. Teachers often require a lot and expect a lot from their students in terms of medicine essay writing. for this reason, students find essay writing to be an extremely difficult task and hence resort to buying custom medicine essays.

    A custom medicine essay has to be written by professional writers who are qualified in the field of nursing. Moreover, the custom medicine essay has to be original and plagiarism free. This means that it has to be written from scratch by experts with many years experience. The many years experience should enable a writer to write any form of medical paper including medical thesis, medicine essay and even medicine research paper. Moreover, experience will enable a writer to write a medicine essay that can guarantee academic success.

    Students get custom medicine essays from custom writing company. It is essential to choose the best company so that one can get the best custom medicine essay. The best and the most reliable medicine essay writing company should have some unique characteristics such as affordability and the ability to provide original and superior quality medicine essays. The other quality is that the company has to hire expert writers who can write quality medicine essays and other types of medical papers. The essays should not only be quality but also plagiarism free and free of grammatical and spelling mistakes.

    A custom medicine essay has a similar structure to any other academic essay assignment. It has an introduction that introduces the topic and tells the reader what the essay is all about. The second section is the body that has many paragraphs supporting the main topic. Finally there is the conclusion that briefly summarizes what has been discussed in the body section of the essay. Students should choose reliable writing companies so that they can get quality custom papers on several fields such as technology, sociology and law in addition to medicine field.

    Our custom writing company is the best company that all clients should rely on when in need of any given type of medicine paper. We provide quality papers that not only plagiarism free but also original. Moreover, our custom papers are affordable and able to guarantee academic excellence at all times. All our medical papers are reliable and sure of satisfying clients at all times.

     


    25 november 2017 om 16:55

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!