Online video summit 2010: content en interactie, daar draait ’t om

8 december 2010, 07:56

Marco Derksen (Marketingfacts, IAB-voorzitter) trapte gisteren af op het Westergasterrein in Amsterdam met trends en cijfers over online video, tijdens de Online Video Summit 2010, georganiseerd door @Waddameeting. De opkomst was behoorlijk voor toch een tamelijk specialistisch onderwerp, de sfeer goed, de locatie erg fijn. Hieronder enkele highlights.Over Google TV, Facebook die WK-rechten koopt en social als queen en content als king.

Recente onderzoeken wijzen volgens Derksen social media en online video aan als de stuwende krachten achter de enorme voorspelde groei van online advertising. In Nederland realiseert Google (Youtube) momenteel meer dan 300 miljoen videoviews per maand, bevestigt ook een Google-medewerker in de zaal. De grootste kijkersgroep zit in de leeftijd 13-19 jaar en video advertising wordt steeds meer geaccepteerd. Een pre roll van 15 seconden levert de beste resultaten op en de meerwaarde zit vooral in synergie door TV-commercials en pre rolls tesamen tijdens een campagne in te zetten.

De toon is gezet, groei, groei en nog eens groei. Wat gaan we met al die groeikansen doen?

Quick wins

Enkele inkoppers die toch dankbaar werden ontvangen bij het publiek was het advies van Go Viral om video’s toch vooral te eindigen met share buttons. In de VS wordt 50% van de videoviews gerealiseerd door video’s die op Facebook worden doorgeplaatst. Niet vergeten dus. De tweede quick win: het is mogelijk om videoviews te triggeren door niet een vaste still, maar een slideshow (animaties van plaatjes uit de video) te tonen in de player nog voordat deze wordt afgespeeld. Dat verleidt al veel meer tot aanklikken.

Engagement en accountability

De presentatie van Tremor Media was meer een sales pitch zoals Amerikanen dat zo lekker ongegeneerd kunnen. Naar eigen zeggen ‘s werelds grootste video advertentienetwerk in vijftien landen kent als belangrijk uitgangspunt: de manier waarop adverteerders praten met consumenten verandert. De inzet van video kan hierop inspelen, en wel met drie pijlers: creativiteit, analyseren & meten, en goede integratie met de advertentie-servers van adverteerders. De uitdaging is volgens de spreker: met online video engagement realiseren. De toekomst zit in de long tail, volgens Tremor Media, maar de uitdaging zit em er vooral in om adverteerders ervan te overtuigen dat online video een goede investering is. Oftewel accountability.

Gevecht om de huiskamer

Ondernemer en visionair Remco Bron was op het laatste moment ingelast maar zijn spraakwaterval van snel opgesomde trends en feiten doet het altijd goed.

Hij ging uitgebreid in op de internet versus TV discussie die blijft woeden. De trend in de VS is ‘cut the cable’. Steeds meer Amerikanen bekijken alles via internet, ook al omdat kabel in de VS duur en van matige kwaliteit is. In Nederland hebben we sinds kort als kabel challenger iPhion. Zij bieden in Eindhoven momenteel de Nederlandse top-10 aan zenders voor een tientje per jaar. Volledig over IP maar voorlopig wel alleen waar glasvezel is.

De toekomst volgens Remco Bron: een wireless verbinding van je pc of Ipad (lekker op de bank!) naar je TV. Zodat je dus gewoon je muis- of touch screennavigatie gebruikt en alles op je grote TV scherm kunt bekijken. Bron noemt in dit verband ook nog nieuwe Apple TV met een ‘wonderschone nieuwe interface’, met het multi-screen principe: de Ipad als bedieningspaneel om de content naar je TV te sturen. Maar als je halverwege de film wegmoet kun je dus ook doorkijken op je Ipad. De andere ‘die groot gaat worden’ is de nieuwe versie van Google TV, volgens Bron. Wie van de twee wint de oorlog om de kijker in de huiskamer? Die vraag is ook voor KPN van groot belang, geeft spreker Sander Fauth aan. Hij liet zien dat KPN voor de campagne ‘Live TV pauzeren op ieder moment met interactieve TV van KPN’ behoorlijk online heeft geëxperimenteerd met online video. De resultaten, afgezet tegen traditionele GRP metingen (voor zover dat kan) waren nou niet om heel opgewonden van te worden. En dus is de ‘videovisie’ van KPN voor 2011: nadat we het hebben geprobeerd met bought en owned media, gaan we volgend jaar inzetten op onze eigen klanten die het werk vóór ons gaan doen. Oftewel earned media.

Reisbureau én -programma

Kort en verfrissend was het verhaal van Johan van Rijswijck. De usp van dit jonge reisbureau is bewezen expertise. “Wij bieden alleen reizen aan van gebieden waar we zelf geweest zijn.” Sapa Pana Travel (Zuid-Amerika specialist) maakt zelf video’s van hun reizen. Twee vliegen in één klap: je eigen reisprogramma én promotie van je eigen reisbureau. Dat gaat ludiek, bij Sapa Pana Travel: er worden klassieke Volvo’s naar Zuid-Amerika gestuurd om de unieke, persoonlijke experience aan te kunnen bieden van authentiek reizen. Zie hier op YouTube hoe dat gaat.

Interactieve video

Roger Vijverberg van Superheroes verwende de zaal met internationale best practices op het gebied van interactieve video. Zoals deze van Tipp-Ex:

De nieuwe consument is volgens Vijverberg een ‘multi screen mad man’. Dat betekent dat je vooral moet variëren in kanalen, interactie moet aanbrengen (maar wel de rode draad van de campagne moet vasthouden door alle kanalen heen) en relevant moet zijn met je uiting. Dat kan zelfs betekenen dat je per tijdstip op de dag een andere (video)boodschap brengt.

ABN & Rabo

De banken waren met ABN en Rabo ook goed vertegenwoordigd. ABNAMRO.TV timmert al enkele jaren aan de weg onder leiding van Joris Kok. Ondanks de grote hoeveelheid videocontent die ABN in een eigen professionele studio in grote hoeveelheden produceert, video volgens Kok ‘geen doel op zich’. “Denk na over je distributie. Breng de content waar de mensen zijn. Dat kunnen je eigen kanalen zijn, maar interessanter vind ik partnerships met externe kanalen, zoals IEX.nl, FD.nl en Belegger.nl.”

De Rabobank sponsort paardensport, hockey en wielrennen. Op RaboSport komt dat met veel video tot uiting. Rabo Sport TV is gemiddeld goed voor 230.000 videoviews per maand, maar dat neemt af. Daarom is Rabosportv Now http://now.rabosport.nl opgericht: content geproduceerd door de renners rechtstreeks vanuit de Giro of Tour, incl. alle tweets en foto’s. Ook fans kunnen hun experience langs de lijn tweeten of via Mobypicture sturen. Reageren en delen is hier ook goed mogelijk. “Richting de 10% van het bezoek op RaboSportTV komt al binnen via Twitter,” vertelt de spreker. Hier liggen groeikansen, weet hij. In 2011 wil Rabobank alleen maar meer gaan doen met user (lees: sporter) generated content om de afstand tussen de fans en sporters te verkleinen.

Facebook koopt WK-rechten

Dan Marcel Vogels van Memo2, dat onderzoek heeft gedaan naar online video onder Nederlandse marketeers. 44% is van plan dat te gaan doen in 2011, 25% twijfelt nog vanwege effectiviteit, kosten en mogelijkheden. Iets verder vooruitgekeken, wat zou er kunnen gaan gebeuren in 2018? Waar gaat de (online video) business dan heen? Volgens Vogels kun je dan krantenkoppen verwachten als ‘Facebook koopt FIFA WK-uitzendrechten’.

Content is king, social is queen

Gary Raucher van Philips, die blij was dat hij eindelijk eens voor een publiek presenteert dat het merk Philips (hij werkt niet in Nederland) goed kent. Raucher vertelde over het belang van het project Parallel Lines op Youtube, dat prachtige korte films opleverde. Philips vroeg zich af: How are we going to carry on the conversation for a long period of time? Het antwoord: keigoede videocontent, video’s van drie minuten – allemaal onderhevig aan hetzelfde format, dezelfde briefing – gemaakt door professionals en studenten. Het demonstreert volgens Raucher ‘the power of user generated content’. Dit http://www.youtube.com/watch?v=hRMcPJrWm-g was de winnende film. Conclusie van Raucher: je hebt gewoon enorm goede content nodig. Content is king, nog steeds. En: “You have to engage in conversation. You have to answer all questions and comments that your consumer makes.” Social is dus ook king. Of queen, zo u wilt.

Robert Doggers is oprichter van Next Episode, een podcastproductiebedrijf dat zich onder andere toelegt op podcasts voor interne communicatie en educatie. Hiervoor was hij 14 jaar lang als mede-oprichter verantwoordelijk voor social content bureau Yune.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!