The Google Facts: Over Analytics, Admob en Android

16 november 2009, 12:35

{title} In de week van 2 november 2009 tot en met 15 november 2009 is er weer het één en ander gebeurd bij Google. Het is elke keer weer een hele kunst om alle belangrijke berichten op te sporen. Gelukkig heeft Google het me iets gemakkelijker gemaakt, want Google plaatst ook overzichten per week van wat er zoal gebeurd is. Ik weet niet of ze dat al heel lang doen, maar ik werd er deze week op gewezen via Twitter, en dat maakt mijn taak wat simpeler uit te voeren. De afgelopen twee weken was er in ieder geval weer veel nieuws, met de nodige overnames, vernieuwingen en verbeteringen.

2 november 2009 – Google Search by Voice

Google lanceerde Google Search by Voice en is nu beschikbaar op Nokia S60 telefoons én verstaat nu ook Mandarijn (Chinees). Gewoon omdat typen niet altijd handig is.

3 november 2009 – Chrome for Mac vulnerability

Jonathan Hogervorst vond een foutje in Chrome voor Mac. Als je een Flash-applicatie hebt draaien in Chrome en je gebruikt daarin je toetsenbord, dan kan diezelfde Flash-applicatie je toetsen ook loggen als je in een andere tab iets intikt. Leek me wel handig om even te melden, gezien de grote hoeveelheid Mac-gebruikers in de blogosphere. Het issue lijkt tot nu toe nog niet opgelost te zijn, dus tot die tijd Chrome ff niet gebruiken!

4 november 2009 – Analytics voor Android-apps

Developers van Android-applicaties kunnen nu ook Google Analytics toevoegen aan die app. Zo kan worden bijgehouden wat iemand doet in die applicatie, bijvoorbeeld op welke knoppen vaak gedrukt wordt, welke schermen het vaakst geopend worden en natuurlijk ook waar een gebruiker afhaakt en weer terugkeert naar een hoofdmenu of zelfs de applicatie sluit.

4 november 2009 – Sesamstraat is jarig

Ach, de nieuwswaarde valt een beetje tegen, maar afgelopen woensdag 4 november 2009 werd Sesamstraat 40 jaar. In verschillende landen toonde Google daarom een Sesamstraat-doodle rondom het Google-logo. Zoiets doet Google wel vaker natuurlijk, maar hiermee geven ze wel even leuk aandacht aan een televisiefenomeen waarmee al hele generaties opgevoed zijn.

4 november 2009 – Extension support Chrome

Op zich kon je al een tijdje userscripts toevoegen aan Chrome, maar dat was handmatig in de installatiefolder. In de Chromium-build is de optie beschikbaar dat je nu gewoon extensies kunt installeren, in plaats van dat alle scripts los erin moeten worden geplaatst. Het bericht op zichzelf vond ik even wat wazig, maar ik geloof dat ik dus voorstaand bericht kon concluderen. Iemand die meer duidelijkheid hierin kan scheppen mag dat doen.

4 november 2009 – Google Commerce Search

Nog een bericht op 4 november: Google lanceert Commerce Search. De feestdagen komen eraan, en wat voor cadeautje geef je iemand nu? Google maakt het doorzoeken van winkels gemakkelijker. Iemand dit al getest? Volgens mij alleen nog beschikbaar in de .com-versie.

5 november 2009 – Closure Tools

De Web Developers onder ons werden op 5 november heel blij gemaakt, want Google heeft een aantal handige tools open source gemaakt. Dit maakt het voor de web developers schijnbaar een stuk gemakkelijker om leuke stukjes software voor het web te bouwen. Google bedoelt natuurlijk dat web developers dan gave Google-apps kunnen gaan maken.

9 november 2009 – Admob

Google investeert meer in mobiel en heeft Admob overgenomen. Dit moet er in de toekomst voor gaan zorgen dat gebruikers beter op de content afgestemd advertenties te zien gaan krijgen, waardoor de advertenties wellicht ook minder irritant worden en dus wijd en zijd beter geaccepteerd worden.

10 november 2009 – Street View

Vandaag werd Street View geupdate en is een lange lijst met nieuwe steden beschikbaar om van dichtbij te bekijken in Google Maps. Dit omdat Google positieve reacties kreeg uit de teststeden. Ik moet zeggen: ik ben zelf ook al meerdere keren heel blij geweest met Street View!

10 november 2009 – More storage

Voor een kwart van de oude prijs heb je nu twee keer zoveel opslagruimte, zo zegt Google. Dus, als je weer een bende foto’s hebt gemaakt dit weekend, kun je ze nu allemaal gemakkelijk opslaan bij Google. Dit omdat ze één en ander efficiënter doen nu, betere snelheden tot hun beschikking hebben en betere servers hebben. Ofzo. Anyway, een goedkoop verlengstuk van je eigen harde schijf dus.

11 november 2009 – Google’s Go

Google lanceerde een programmeertaal, genaamd Go. Heel leuk, want dat geeft een mens weer een uitdaging erbij. Maar het geval wil dat Go! (met uitroepteken) een programmeertaal is die al sinds 2003 bestaat. Eh, Google moet dus zelf voortaan beter Googlen.

13 november 2009 – Chrome OS

Iedereen met een netbook mag binnenkort heel blij worden! Tenminste, zo gaat het gerucht. Het schijnt dat Google Chrome OS binnen een week gelanceerd wordt. Echter, de geruchten gaan ook dat de driversupport nog een beetje zwak is. Nou, ik met mijn MSI Wind zit al klaar, want zelfs Windows XP draait er niet van harte op.

13 november 2009 – Analytics en Feedburner

Feedburner heeft Google Analytics zelf geintegreerd in de gegenereerde url’s van de feeds. Heel handig, want dan hoef je niet zelf een stukje code achter de url te plakken in de feed. Leuke feature en dat ging dus al meteen mis bij Marketingfacts ;-). Gelukkig heel snel ook weer opgelost.

Zo, dat was weer een hele lijst en dit was nog lang niet alles! Wat ik al zei: Google zet zelf ook overzichten neer van wat er zoals is veranderd op search-gebied afgelopen week. Bij deze:

De week van 6 november 2009

De week van 13 november 2009

Verder zijn er inmiddels wat ervaringen met Google Wave en een aantal Use Cases kun je dus nu ook bekijken.

Dat was hem weer voor deze twee weken! Tips voor de volgende periode ontvang ik natuurlijk graag, en dat kan via Twitter (@anneliesje) of per mail: info[at]anneliesje.nl

Annelies Verhelst
Adviseur digitale toegankelijkheid bij Advies van Annelies

Meer dan 25% van de mensen heeft een beperking. En die worden vrijwel nooit meegenomen in persona's, marketinguitingen, huisstijlen en websites of apps. Daar vind ik wat van en ben daarom adviseur, trainer en projectmanager digitale toegankelijkheid en inclusie bij het bureau Digitaal Toegankelijk. Na ruim 15 jaar ervaring in marketing op het snijvlak met techniek en e-commerce, was het tijd om iets zinnigs te doen met mijn kennis. Schreef ooit twee boeken (Schrijven voor het web en sociale media + Maak van je webwinkel een succes) en was eindredacteur Marketingfacts Jaarboek 2012. Ik ben ook nog steeds in te schakelen als freelance adviseur strategische marketing.

COMMUNITY
Categorie
Tags

4 Reacties

    Me

    @5 november 2009 – Closure Tools

    Volgens mij heb je dit niet helemaal begrepen. Dit heeft nm. weinig met Google apps te maken maar (oa.) meer met het comprimeren van je (zelf geschreven) javascript bestanden. Er staat ook niet voor niets dat “Google het web sneller wilt maken”.


    16 november 2009 om 13:26
    Laurens

    Het blijft een ongelooflijk productief bedrijf. Chrome for Mac die mag van mij vandaag gereleased worden!


    16 november 2009 om 14:01
    Sjoerd

    Chrome for Mac vulnerability .. mm het enige wat gedownload kan worden is een Developer versie voor de Mac. Er wordt zelfs gewaarschuwd deze versie zijn beperkingen heeft en op eigen risico is.

    Nu lijkt het alsof een officiele versie problemen oplevert…


    17 november 2009 om 06:55

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!