Wolfram Alpha geen Google maar Wikipedia killer

18 mei 2009, 05:30

Het moet de grote Google killer worden: Wolfram Alpha. Al een aantal maanden lezen we op de allerlei blogs steeds nieuwe weetjes over de zoekmachine van de Britse wiskundige Stephen Wolfram. De zoekmachine gebruikt een hoop rekenkracht en slimme algoritmes om antwoorden te berekenen. Je krijgt als gebruiker niet meer een lijstje met 10 of meer websites voor je neus waar je vervolgens zelf op zoek moet gaan naar antwoorden, maar gewoon netjes in 1 keer het antwoord zelf.

Het kleine groepje geluksvogels dat de zoekmachine al aan het werk heeft gezien was erg positief. De verwachtingen waren dus hoog gespannen. En dit weekend was het dan zover. Wolfram Alpha ging live.

Veel grafiekjes en tabellen

Hoe ziet dat er dan in de praktijk uit? Nou, zoek je bijvoorbeeld naar “Weather Groningen” dan krijg je heel netjes de temperatuur, windsnelheid en luchtvochtigheid van nu. En een grafiek met de temperatuur en neerslag van de afgelopen dagen plus een forecast. En een grafiek met alle temperaturen op 18 mei van de afgelopen 60 jaar. En dat allemaal heel cool weergegeven.

Zoek je naar een “apple” dan berekent Wolfram dat dat zowel een bedrijf, eten, species, woord of zelfs een ruimteschip kan zijn. En neemt vervolgens de aanname dat je waarschijnlijk het bedrijf bedoelt.

wolfram alpha

Vervolgens krijg ik weer een hele hoop data over marktaandelen, omzet, vergelijkingen met DELL, Palm en anderen enz.

Maar ik zocht de vrucht, dus ik klik op “food”. Nu krijg ik tabellen en grafiekjes met calorieën, vitaminen, gewicht, fructose, cholesterol en nog 20 feitjes over appels. Onderaan staat een linkje naar de bronnen. Wolfram heeft dit antwoord berekent door in totaal 14 bronnen te gebruiken.

Rekenkracht Wolfram indrukwekkend…

Om de kracht van Wolfram Alpha te showen hebben we alvast een flinke lijst voorbeelden op een pagina gezet voor ons. Kijk hier eens en klik eens rond. Je krijgt zo een goed beeld van wat Wolfram allemaal kan. En dat is eerlijk gezegd ook best indrukwekkend. Nooit eerder heb ik een zoekmachine gezien dat zoveel feitelijke informatie bij elkaar weet te sprokkelen.

…maar geen zoekmachine

Maar wat hebben we hier nou aan? Moet Google nu vrezen voor haar voortbestaan? Nee, want Wolfram mag dan indrukwekkende wiskundige trucjes uithalen om feitelijke informatie te presenteren, maar met echte zoekvragen weet de machine geen raad.

Zo heb ik mijn vriendin beloofd vanavond te koken. Iets met Couscous. Eens kijken of Wolfram me aan een lekker recept kan helpen.

Hmm.. er zit 26 miligram sodium in couscous, 1% vet20 gram proteïne, 590 Calorieën (30% van de dagelijkse hoeveelheid), een beetje calcium, ijzer, geen cholesterol en couscous is 2,23 gram met kubieke cm. Een hele hoop informatie. Waar ik helemaal niets aan heb…

Als ze nou nog een kaartje hadden gepresenteerd met de landen waar couscous veel gegeten wordt, had ik die landen in Google kunnen gooien. “recept Marokko” ofzo (deze zoekopdracht levert me daadwerkelijk een hoop relevante recepten, dank je Google). Maar “couscous recipe” levert in Wolfram de volgende melding op:

wolfram alpha couscous

Wikipedia, maak je borst maar nat!

Wolfram is geen bedreiging voor Google. Sterker nog, eigenlijk is het geen zoekmachine. Het is een feitjesmachine.

Wikipedia, maak je borst maar nat!

Zo en nu eens dat recept zoeken in Google..

Marketeer voor betekenisvolle bedrijven.

Categorie
Tags

10 Reacties

    Tom – Estate

    Ik denk er hetzelfde over. Het systeem is indrukwekkend, maar ik zie het niet als vervanging van een zoekmachine.

    maar ja de zoekmachine is pas net live, dus nog maar even afwachten.

    Ben zelf op zoek gegaan naar het recept van een appeltaart, maar helaas laat Wolfram alleen zien welke elementen, bouwstoffen en calorieën er aan dit product verbonden zijn..


    18 mei 2009 om 05:43
    Webshoptimizer

    Gisteravond ook met Wolfram gespeeld en ik kom tot dezelfde conclusie als jij Remi. Vond het wel erg indrukwekkend, maar niet meer dan dat 😉

    Wat mij op viel, en nou ben ik niet zo natuurkundig onderlegd, maar zoeken naar -100K (minus 100 Kelvin graden) leverde mij alleen conversie naar Celsuis en Fahrenheit op terwijl er niets werd gezegd over het absolute nulpunt (dat we allang voorbij zijn). Dat vond ik opmerkelijk als leek.

    Verder viel mij hetzelfde voorbeeld van Green Day mij op (ook aanwezig Remi? 19 oktober Ahoy!)


    18 mei 2009 om 10:18
    Marco

    Ik wilde laatste het aantal verstreken dagen tussen 2 datums weten. Dat gaat gewoon prima met Wolfram Alpha. Een gewone zoekmachine of wikipedia bakken daar niks van..


    14 juli 2009 om 20:35

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!