Twitter en de vaderlandse dagbladen

9 februari 2009, 09:03

{title}Als zelfs het tanend lezerspubliek van De Volkskrant nóg een keer uitgelegd krijgt wat Twitter is en wat je ermee kunt. Dan mag je wel verwachten dat het zéér binnenkort toch echt wel mainstream wordt, dat Twitter, en dat we dus een beetje de hype voorbij zijn. Aanleiding voor deze gedachtegang is dit verhaal van vorige week donderdag: ‘Twitter: veel gekwek en af en toe wereldnieuws.’

Uiteraard met een kritisch ondertoontje (doe ál dat belangrijks maar deels af als ‘gekwek’) want dat moet, bij De Volkskrant. Of dat moet van de journalist (zie ook mijn eigen: ‘Twitter: Narcistisch of zesde zintuig’, het is dezelfde reflex). De kranten schrijven zich suf over Twitter. Vanochtend nog, het KoJo-verhaal in De Pers (zag ik via @sannebrand): ‘Twitteren is masturberen met je ziel’. Kranten mogen (let op: generalisatie) graag ingaan op het ‘gewek’ dat op Twitter te vinden is. Terwijl blogs eerder kijken naar Twitter als (extra) communicatietool in interessante nieuwe mediawereld. Zie ook dit uitstekende artikel van Menno Braakman: ‘Corporate Twitter Marketing: Hot or Not?

Op dezelfde dag dat het We-leggen-het-nog-een-keer-uit verhaal in De Volkskrant verscheen, publiceerde de online afdeling van de VK dit bericht: ‘Alle Spits verslaggevers moeten twitteren’. Dat moet van Bart Brouwers (hoofdredacteur, @brewbart), werd voor het eerst opgeschreven door Alexander Pleijter (Universiteit Leiden, @pleijter), die gevolgd wordt door Heleen van Lier (redactie Volkskrant, @heleenvanlier) en die klopte dit belangrijke nieuws dus over naar de Volkskrant.

{title}

Reply van Mark de Kock op deze tweet van mijzelf

Diezelfde Alexander Pleijter maakte op zijn blog een overzicht van het nieuws over Twitter. ‘Twitter staat de laatste tijd volop in de schijnwerpers als het nieuwste en snelste nieuwsmedium. Er is geen krant die er nog geen artikel aan heeft gewijd.’ Even bulleten:

Twitter in tijden van terrorisme

Twitteren als de minister

Internetters doen verslag van bijna-vliegramp

En er zijn er vast nog heel veel meer (kom graag door in de comments). Maar de teneur van al die artikelen is, globaal gezien, nog steeds hetzelfde. Al twee jaar. Kort door de bocht kun je dat illustreren met deze rake zinnen in Trouw: ‘Dacht je net helemaal bij te zijn met een eigen Hyves en regelmatige filmpjes op YouTube? Helaas, internet is al weer tig stappen verder.’

Gaat het om een kritisch aantal in de userbase; is het tipping-point nu bereikt? Is het de vergrijzing op de krantenredacties (die wordt doorbroken door mensen als Heleen van Lier). De Pers heeft een jonge redactie. Maar Koster en Jojanneke zien in ieder geval weinig potentieel. Of ze begrijpen gewoon geen klap van Twitter en hebben hun eigen krant in de zomer van 2007 (pak hem beet zo rond 16 juli bij benadering) niet goed gelezen. Uiteraard mag zeuren over het businessmodel niet ontbreken (zie ook de discussie op Twitter over dit artikel):

“We werden een beetje pissig. Je hebt een mededelingenbord, maar niemand luistert naar elkaar. Wat is dit voor gekkigheid? Zijn dit aandachtszieke eenzamen die allemaal in een eigen hoekje met hun gedachtes aan het spelen zijn? Ja, dat is het: Twitter is mindmasturbatie. Zelfbevrediging met je eigen ziel. De oprichters in Californië weten eigenlijk ook niet wat ze met deze groep egocentrische leden aanmoeten. Ze hebben 20 miljoen aan geld gekregen, maar geen idee hoe ze er iets aan kunnen verdienen.”

Maar dit stukje (over de aanpak) is eigenlijk leuker:

“Koster en Jojanneke stuurden in het weekend een desperaat mailtje met de vraag: waarom heeft Twitter zo’n vaart genomen? Niemand reageerde. Toen pakte Koster het iets botter aan, met een smeuïge provocatie. ‘Zeg, Jojanneke wanneer gaan we weer eens samen in bad?’”

{title}

Niet bedoeld om een gelijk te halen of borstklopperig te doen over weblogs. Maar kijk eens naar dit artikel van Raimo van der Klein van nu bijna twee jaar geleden (maart 2007): ‘De nieuwe hype: microbloggen’. Zie ook eens dit verhaal van Francisco van Jole (juni 2007) ‘Het transparante leven met twitter’. En zo zijn er nog duizenden andere verhalen op weblogs die al jaren liggen te stoffen. Al geschiedenis zijn, in het archief staan.

Nee, dan Jan Marijnissen van de SP. Die zei twee weken geleden in ‘Infrastructuur van journalistiek staat op instorten’:

“De nieuwssites en bloggers parasiteren op wat de schrijvende journalistiek produceert. Valt dat laatste weg, dan droogt het eerste op.”

Trek de boel eens door. Kranten hebben heel (wat mij betreft té) lang afgewacht totdat ze internet omarmden als het medium dat de toekomst heeft. Hobbelen ze nu weer achter de feiten aan en tekent zich hetzelfde patroon af? Of wachten échte journalisten (in tegenstelling tot online marketeers, early adopters en nieuwe media fanaten) analyserend, beschouwend en berekenend objectiverend af totdat schrijven over een fenomeen op internet ECHT belangrijk genoeg is om de verhalen af te drukken op papier?

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

19 Reacties

    mgvandenbroek

    @Carl: Ja, ik pretendeer niet volledig te zijn, hoor. Dank voor de link!


    9 februari 2009 om 09:12
    Bert Brussen

    Zeg diklip, (Bert doelt op auteur bovenstaand artikel, MVDB) kun jij ook een artikel schrijven zonder die Heleen van Lier omhoog te likken? We hebben het nog steeds over “zielsexhibitionist” en JimmyWoo-gangster HellentjePeentje “ik ben de verhalen die ik vertel”, voorheen vrouw Leootje. Dat zijn wellicht de enige VK-redacteur onder de 57 is, neemt nog niet weg dat haar inhoud doorgaans geweldige scoops als “HYVES NU 5 MILJOEN LEDEN!” niet overstijgen.


    9 februari 2009 om 09:25
    mgvandenbroek

    @Bert: Ja, in de meeste artikelen die ik schrijf ‘lik ik Heleen van Lier niet omhoog’. Valt echt reuze mee. Eerlijk waar. Swear. Period.

    Verder weet ik zeker, dat Heleen van Lier niet de enige VK-redacteur onder de 57 is. Misschien wél de enige die op Twitter zit. Geen idee. Maar, als ik jou zo lees, dan zou er dus wel een verband kunnen bestaan tussen de belegen redacties en het veel te laat oppakken van nieuwe webtrends….


    9 februari 2009 om 09:36
    Bert Brussen

    Een verband tussen de belegen redacties en het oppikken van webtrends?

    Bij PCM?????

    NEEE JOH!


    9 februari 2009 om 09:42
    chi666

    Dat kranten doorgaans achter de trends aanlopen is wel bekend, daar moet je ook niet meer moeilijk over doen. Wel zie je dat ze vaak het tipping point bereiken. Het probleem is echter precies zoals dat in het boek ’the tipping point’ is omschreven. Als je ergens in stapt als het punt er is geweest, ben je te laat.

    Natuurlijk reageert niemand op de tweets van mensen die net lid zijn, ze hebben namelijk niet heel veel volgers. En je hebt een bepaalde kritische massa nodig voordat de kans dat er voldoende mensen die je volgen online zijn dat je een reactie krijgt. Immers, in tegenstelling tot het geloof van velen zijn twitteraars niet 24/7 online en zeker niet 24/7 aan het twitteren. Dus de kans dat je heel veel tweets mist als je een beetje actief bent, is groot. En mensen gaan niet meer antwoorden op vragen van een paar uur geleden, doorgaans dan.

    Dus laten we eerlijk zijn: dat het nog op uitleg niveau zit is niet erg en op zich logisch. Dat ze het niet omarmen is vreemd (als er één doelgroep iets mee kan zijn het journalisten, namelijk nieuwsgaring), maar niet verrassend. Er is zoveel nieuws waarvan de helft maar ’the chasm’ overspringt dat ze het niet bij kunnen houden. En als ze daar wel een neusje voor hadden waren ze geen journalist geworden, maar trendwatcher of marketeer.

    Overigens is het verbazingwekkendste voor mij die uitspraak van Kameraad Jan. Volgens mij is het net zo vaak andersom, waarbij de schrijvende pers de online stukken overneemt of zich erdoor laat inspireren. In mijn geval word ik in ieder geval altijd gebeld door de schrijvende pers met de eerste zin: ik las net één van je blogs over….


    9 februari 2009 om 09:52
    Alexander Pleijter

    Eigenlijk is het niet zo verwonderlijk dat kranten nog steeds uitleggen wat Twitter is. Kijk naar de lezers van kranten: die zijn gemiddeld rond de vijftig en meestal niet zo vooruitstrevend in hun gebruik van nieuwe media. Bovendien: hoe wijd verbreid is het gebruik van Twitter nu eigenlijk? Ik denk dat er nog maar een klein percentage Nederlanders bekend is met Twitter. Zijn daar eigenlijk cijfers over beschikbaar?


    9 februari 2009 om 11:56
    Wim Coenraadts

    Twitter en journalistiek, het is zoeken naar evenwicht. Kan nog best wat tijd kosten, maar het bekende voorbeeld van vliegtuig-in-Hudson bewijst de belangrijkste waarde van een tweet. Tipfunctie, signalering. Meer mag je er (op dit moment) niet van verwachten. Journalistiek is meer dan nieuws, het is vooral ook context en dat lukt niet in 140 tekens. Heb als Twitteraar die pretentie dan ook niet.

    Als journalist kan ik Twitter verder goed als middel gebruiken om gericht informatie bij specifieke personen te verzamelen, vooral personen die ik niet in mijn netwerk heb. Daar ligt de toegevoegde waarde. En dat het business model niet deugt zou me als journalist echt niet boeien. Laat dat lekker het probleem van de ondernemer zijn.

    Voor het overige is het een dorpspomp. Klopt, maar daar is niets mis mee, je hoort nog ’s wat. Doe er je voordeel mee, zou ik zeggen. Meeste tijd ben je kwijt met het kaf van het koren te scheiden en daar hebben de meeste journalisten/redacties vandaag de dag helaas de tijd niet meer voor.


    9 februari 2009 om 12:07
    Michael Straathof

    En zo is het maar net. Wie bepaalt wat ik belangrijk vind? En wat niet? Dat verschilt van moment tot moment. Ik neem informatie tot me die ik leuk vind. De rest skip je. Ik hou ervan om te creeren, te helpen en te delen. Twitter is een platform, eigenlijk meer een stroming, die dit mogelijk maakt. Twitter verbindt mensen met elkaar. Prive, zakelijk, maar bovenal mensen met gemeenschappelijke interesses.


    9 februari 2009 om 14:32
    Edwin

    Een fijne post Matthijs.

    Las de pers vandaag in de trein en ergerde me aan de beperkte invalshoek. “Dit slaat nergens op”. Ieder zijn mening inderdaad, maar dit was wel erg kort door de bocht.

    Soms lijkt het alsof er alleen maar zuur en zoet bestaat. Wat kan het dan fijn zijn om soms nog op enige nuance te stuiten…


    9 februari 2009 om 20:19
    pincilteyro

    “I would put a large plate of food in front of Alo but forbid him from eating,” Zhao recalled of the training sessions. “Then I would place myself some distance from him or even hide out of sight. At first, he couldn’t control himself and would eat, but now he just sits staring at the untouched food, drooling.” Hearty meals The canine brigade certainly doesn’t starve. The dogs are given high-energy dog food together with milk, beef and eggs. They get one to two hearty meals a day. mulberry outlet uk Gli approfondimenti tengono conto dei chiarimenti che sono stati forniti dall’agenzia delle Entrate con la circolare di venerdì scorso.Compensazione dei crediti fiscali e visto di conformità: tutti i chiarimenti sfruttare l’opportunità. chaussure louboutin femme La presenza dei contractors o in ogni caso di forze irregolari consente a Mosca di attribuire alla popolazione russa o russofona la costituzione di milizie di autodifesa mentre l’intervento diretto delle truppe russe schierate ai confini potrebbe venire legittimato dalla violenta repressione attuata contro gli autonomisti a Donetsk o Kharkhiv dalle forze militari di Kiev e dalla necessità di garantire l’incolumità della popolazione civile. mulberry uk sale Il governo di centro destra di Canberra, guidato dal primo ministro Tony Abbot, ha annunciato ieri il suo primo budget, che prevede il ritorno al surplus di bilancio attraverso tagli delle spese (e in particolare di 16.500 posti pubblici), l’aumento dell’età pensionabile e l’introduzione di una tassa aggiuntiva per i più ricchi che porterà l’aliquota marginale più alta al 49%.

    Beijing police have beefed up efforts to down on terrorism in the wake of a series of bloody terrorist attacks in the country. chaussure tn pas cher Pertanto, siamo in stretta collaborazione con il settore privato in modo che la Grecia mantenga un alto livello di qualità, sicurezza e competitività che, a lungo andare, sarà vantaggioso per tutti. L’aumento del turismo è forse legato all’aumento di più voli diretti con alcune destinazioni? louboutin pas cher femme Il Raìs decise poi di invadere nell’agosto del ’90 il Kuwait e nel gennaio ’91 dovette affrontare i bombardamenti di una coalizione internazionale. Il Paese ha quindi passato 12 anni strangolato da un embargo che ha colpito prima di tutto la popolazione civile. Fu il Vasco de Gama la prima squadra a inserire in formazione neri e mulatti che, neanche a dirlo, sbaragliarono gli avversari. E consentirono al Brasile di diventare l’unico Paese al mondo con un bottino di 5 vittorie ai Campionati del Mondo di calcio, davanti a Italia (4) e Germania (3).

    He added that the ruling will “directly shake the legal basis of imposing countervailing duties” while the US classifies China as a nonmarket economy. US countervailing measures on Chinese exports endanger goods of $7.2 billion a year, the ministry said. robe hollister Le testimonianze non sono attendibili, ha sottolineato Adams, perché fatte da “nemici del processo di pace”, estremisti e irriducibili dell’Ira che lo odiavano per la sua decisione di trattare con gli inglesi. air jordan E negli stessi giorni si è mosso anche il Portogallo: il segretario di Stato con delega Affari esteri, Luis Alvaro Barbosa de Campos Ferreira, si è riunito con il viceministro degli Esteri cubano, Marcelino Medina, per rafforzare il dialogo politico tra i due Paesi.

    The boyfriend, who she had locked out of their apartment during a quarrel, rushed to persuade the woman not to jump from a neighbor’s window below. abercrombie france Il Raìs decise poi di invadere nell’agosto del ’90 il Kuwait e nel gennaio ’91 dovette affrontare i bombardamenti di una coalizione internazionale. Il Paese ha quindi passato 12 anni strangolato da un embargo che ha colpito prima di tutto la popolazione civile. air maxes Sono infatti passati solo otto giorni dallo storico sorpasso economico sul Sudafrica. Aggiornando i dati con cui si ricava il prodotto interno lordo – l’anno di riferimento è stato spostato dal 1990 al 2010 – proprio da Abuja il National Bureau of Statistcs ha corretto il Pil nazionale, facendolo salire a 453 miliardi di dollari nel 2012 e stimandolo a 510 miliardi per il 2014.


    16 augustus 2014 om 10:20

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!