Online vacatureaanbod daalt verder

14 januari 2009, 06:52

{title}Het aanbod van online vacatures blijft dalen. Werkzoekenden in marketing, pr en media hebben minder keus, meldt Emerce. Het dalende aantal blijkt uit de maandelijkse Monster Employment Index Netherlands (voor december 2008).

De index voor het aantal online vacatures in marketing, PR en media stond in december op 94, in november was dat nog 102. In december 2007 stond de index voor deze sector nog op 150. De algemene Nederlandse index van Monster voor alle sectoren gezamenlijk daalde met 9 punten naar 147. Zie voor meer context en heel wat terzijdes dit stuk van Bas van de Haterd: ‘Aantal vacatures daalt.’

Emerce schrijft: ‘Vergeleken met december 2007 is het beeld duidelijk minder rooskleurig. De algemene index bleef afgelopen december steken op 147, in vergelijking met dezelfde maand in het voorgaande jaar 58 punten lager en een daling van 28 procent. Sinds mei 2008 is de dalende lijn ingezet. De afgelopen jaren was nog een stijging te zien in december, in 2008 was dit niet meer het geval.’

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

14 Reacties

    Remi

    En toch is het lastig om voldoende goede mensen te vinden…


    14 januari 2009 om 07:05
    Roy Huiskes

    @remi dat heeft vast te maken van het aanbod van hogescholen dat enorm goed aansluit bij het bedrijfsleven 😉


    14 januari 2009 om 07:39
    Remi

    @ Roy.

    Haha, dat zou goed kunnen. We zijn hier in Groningen ook steeds meer bezig om ons te bemoeien met de opleidingen. Zo zit ik bijvoorbeeld in een adviesraad van de studie communicatiesystemen multimedia en development om eens in het kwartaal te discussiëren over het curriculum. Erg leuk en ik heb zeker het idee dat de studie de feedback uit het werkveld serieus neemt. En er komen leuke dingen uit, zoals een gastcollege over SEO volgende week voor een groep van 70 studenten.

    Alleen nu moet ik nog een geschikte studie vinden in Groningen om Web Analytics gastcolleges te geven. Tips zijn welkom 😉


    14 januari 2009 om 07:59
    luuk.ros

    Je kunt het aantal online geplaatste vacatures niet zomaar doorvertalen naar werkgelegenheid en aanbod. Met name in de marketing en communicatie is het lonend een goed netwerk te hebben. Wij zoeken en vinden al jaren in ons eigen netwerk naar goede mensen, deed ik bij m’n vorige werkgevers ook als ik mensen nodig had. Heb ook al een jaar of tien niet meer gesolliciteerd, jullie wel?


    14 januari 2009 om 07:59
    Roy Huiskes

    @Remi, ja die weg proberen wij ook te bewandelen waar mogelijk. Ik zou Webanalytics bij Technische Bedrijfskunde ofzo onderbrengen. Daar waar ze wel meer BI doen 😉

    Wel erg leuk, ik merk wel dat scholen een ommedraai proberen te maken en dat er actieve mensen binnen scholen bezig zijn, maar het is wel een enorm kolos om een beetje bij te sturen.


    14 januari 2009 om 08:46
    Paul Hottinga

    Dalende vacatures online betekent natuurlijk niet per definitie slechtere werkgelegenheid.

    Er zijn zoveel andere factoren denkbaar:

    – Online wordt minder ingezet

    – Werving vanuit eigen netwerk

    – Werving uit databases met kandidaten zonder dat vacature online staat

    – Online werving campagne`s die jobboard buitensluiten

    Zo kan ik nog wel even doorgaan. Denk dat er hele andere grondslag ligt aan het lagere aanbod.

    @Remi webanalytics kun je bij vele studies onderbengen, is net wat je doel van de cursus is.


    14 januari 2009 om 10:28
    chi666

    En de monster employment index is nu ook weer niet de meest betrouwbare index. Die heeft wel vaker tegenstrijdige geluiden laten horen van andere indices.

    Maar voor de goede orde: natuurlijk daalt het wel. Wat je in vacatureland vooral ook ziet is dat het aantal dubbele/driedubbele (etc) vacatures daalt. Want er wordt minder uitbesteed bij bureaus. Dat wil niet zeggen dat er veel minder vacatures zijn.

    Er zijn wel iets minder banen en het aantal sollicitanten per vacature neemt ook toe. Maar in sectoren waar een structureel probleem is, zoals online marketing waar gewoon geen (of te weinig) goede opleidingen voor zijn, blijft het krap. Zeker als je zoekt naar mensen met ervaring.


    14 januari 2009 om 12:04
    Bob van de Vooren

    Ik ben het helemaal met Paul Hottinga eens! Wanneer ik of wij via het Interaction People netwerk (of via onze database) niemand kennen (of kunnen vinden..) die matcht met een vacature, dan zullen wij eerder gebruiken maken van bijv. Marketingfacts.nl om daar de betreffende vacature te posten, onze doelgroep te bereiken.

    Jobboards zijn kostbaar en ik betwijfel of onze doelgroep (online marketing, internet en E-commerce specialisten) wel deze jobboards bezoeken (we hebben hiermee geen goede resultaten geboekt qua reacties op geplaatste vacatures)? Het is logischer dat je de doelgroep aanspreekt/bereikt op webblogs die gaan over (online marketing, E-commerce en/of internet gerelateerde) zaken waarmee hij of zij dagelijks bezig is. Niche jobboards gaan een grote toekomst tegemoet.

    @Roy; ik ben het SEO handboek van Onetomarket aan het pluggen tijdens de trainingen en opleidingen die ik verzorg ; )

    Er is inderdaad nog veel te doen qua kennis en het verstrekken van kennis (en ervaring) over online marketing, E-commerce en internet. Gelukkig neemt de bewustwording bij opleiders/scholen etc. toe. De HAN in Arnhem biedt een Post-HBO Adviseur Digitale Communicatie & Nieuwe Media opleiding aan. Hoor via de mensen die ik train dat het management en collega’s online marketing nog lange niet (allemaal) (hoog) op de prioriteiten lijst hebben staan, top of mind is?! Wel 100.000 euro uitgeven aan billboarding (zonder echt resultaten te meten) en moeten smeken om 5000,- euro voor Adwords (waarmee snel aantoonbare conversie kan worden gerealiseerd). Leve het “oude” denken.. (tuurlijk is het inzetten multichannel campagnes altijd goed en effectief).


    14 januari 2009 om 14:15
    Paulo Lopes

    dalende lijn?….we zijn hard op zoek naar 2 nieuwe Online Account Managers 😉


    14 januari 2009 om 16:09
    Roy Huiskes

    @interaction people leuk om te horen!


    14 januari 2009 om 17:26
    Remi

    Beetje offtopic: ik moet jullie boek nog steeds lezen. Bij het doorbladeren zag het er veelbelovend uit, maar het ligt hier nog steeds op mijn bureau te wachten…


    15 januari 2009 om 08:21
    chi666

    @interaction people: ik was er niet van op de hoogte dat bedrijven konden schrijven. Ik dacht dat dat altijd mensen waren. 🙂 Zomaar een tip: reageer altijd onder je eigen naam, met een link naar het bedrijf. Mensen doen graag zaken met mensen en reageren veel eerder positief op je als ze je naam al kennen, je bedrijfsnaam is veel minder relevant (tenzij je bij een heel groot bedrijf zit). Dat werkt zeker mee in het aantal reacties op een vacature, maar vooral op het aantal positieve gesprekken.

    Ik ben overigens wel blij dat je ook de toekomst zie in niche boards. Ik maak overigens wel een onderscheid tussen community boards (zoals M! Jobs) en gewone niche boards. Die dan wel weer de communities zouden moeten opzoeken, maar dat nog beperkt doen omdat ze te weinig bereid zijn te delen.

    @Paulo: er wordt meer gereageerd, ik schrijf er nu een artikeltje over. Moet je toch eens weer een advertentie overwegen.


    15 januari 2009 om 08:41
    Bob van de Vooren

    @ Bas van de Haterd; Bedankt voor de tip. Zal ik mezelf maar dan direct voorstellen; mijn naam is Bob van de Vooren en ik ben werkzaam bij Interaction People als consultant.


    16 januari 2009 om 06:51
    Bob van de Vooren

    @ Bas van de Haterd; Bedankt voor de tip. Zal ik mezelf maar dan direct voorstellen; mijn naam is Bob van de Vooren en ik ben werkzaam bij Interaction People als managing consultant.


    16 januari 2009 om 06:52

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!