10 tips om je video’s te optimaliseren voor het web

19 september 2008, 06:56

10 video optimalisatie tipsMet de opkomst van Social Media en Google Universal Search wordt het steeds lucratiever om video-content op je website te plaatsen. Al helemaal sinds YouTube en Google Video een grote impuls aan de vindbaarheid van video’s geven, zoals bijvoorbeeld deze reclame van Tele2 ook laat zien. Google Universal biedt een extra ingang naar video’s die her en der op het net te vinden zijn door deze te laten zien bij de zoekresultaten als de video’s relevant zijn.

Behalve via YouTube of Google Video kun je ook via andere verschillende kanalen deze video-content promoten en daarmee een boost geven aan de bezoekersaantallen op je website. Dat is: mits je dit goed aanpakt. Daarom volgen er 10 tips om je video-content (en dus je merk) zichtbaar te krijgen op het web. Hierbij wordt vooral uitgegaan van YouTube, maar als je een ander kanaal gebruikt, zoals Google Video, Vimeo of Metacafe, geldt min of meer hetzelfde.

1. Doelgroep

 

Vóór alles is het belangrijk dat je weet wie je doelgroep is. Zoek uit waar deze zich bevindt en wat voor de doelgroep belangrijk is. Speel daarop in bij het maken en het verspreiden van de video.

2. Taalgebruik

 

Let te allen tijde op het taalgebruik in en rondom de video. Gebruik niet te veel jargon als de doelgroep hiermee niet bekend is, gebruik geen hippe populaire woorden als de doelgroep daarop niet zit te wachten en zorg ervoor dat je tekst overzichtelijk blijft.

3. Video optimaliseren

 

Voordat je de video op YouTube of andere kanalen plaatst, moet de video zo optimaal mogelijk zijn. Bekijk voor de technische details altijd de help-pagina’s van de website waar je je video gaat uploaden. Plaats je logo duidelijk, maar bescheiden in beeld en zorg voor een mooie herkenbare thumbnail, want die verschijnt her en der in de zoekresultaten en kan de CTR verhogen. Het kan zijn dat je hiervoor je video moet aanpassen.

4. YouTube-kanaal optimaliseren

 

Bij het promoten van een video moet je bij het begin beginnen. Richt een kanaal in op YouTube dat een duidelijk statement maakt over wie je bent en wat je doet. Als je goede en mooie content hebt, hoef je niet te verbergen wie je bent. Probeer de layout conform je huisstijl te maken, zodat hiermee de herkenbaarheid vergroot wordt. Vergeet niet om een link naar je website te plaatsen!

5. YouTube-videopagina optimaliseren

 

Geef de video goede titels en beschrijvingen. Gebruik hier relevante keywords, maar zorg dat je niet ‘spammy’ overkomt. Je hebt hier te maken met veelal uiterst kritische kijkers die het niet zullen waarderen als je ze bombardeert met al te wervende keywords.

6. Eigen website optimaliseren

 

De pagina waarop je video staat in je eigen website, kan ook optimaal worden ingericht. Zorg voor voldoende omringende content (context!) en optimaliseer ook hier titels en beschrijvingen. Maak voor elke video een aparte pagina.

7. Duidelijke bronlocatie aangeven

 

Plaats op de pagina’s met video-content een link naar de video op YouTube en naar het bronbestand op je eigen server, zodat bezoekers die de content niet kunnen laden hem ook op een andere manier kunnen bekijken. Voor de overzichtelijkheid is het goed om alle video’s in een aparte map te plaatsen, zoals dat ook vaak wordt gedaan voor afbeeldingen.

8. Videositemap aanmaken

 

Wanneer je veel video-content verzameld hebt, kan het handig zijn om een video-sitemap te maken en deze te uploaden in de Google Webmaster Tool. Hierdoor wordt bij indexatie geen enkele video vergeten en weet je zeker dat ze allemaal vindbaar zijn.

9. Verdeel en heers

 

De video optimaliseren is één ding, maar als alle bovenstaande stappen gevolgd zijn, is het natuurlijk ook belangrijk dat de video verspreid wordt. Vindbaar via Google Universal en YouTube is natuurlijk belangrijk, maar de link naar de video kan ook verspreid worden via verschillende sociale netwerken, zoals Nujij.nl, Ekudos.nl, Netlog.com en natuurlijk Hyves.nl.

10. Statistieken bijhouden en interpreteren

 

Er zijn verschillende pakketten beschikbaar waarmee je statistieken over je video’s kunt bekijken. Dit kan erg handig zijn om te zien waar er eventueel nog zaken verbeterd kunnen worden. Zo is er bijvoorbeeld binnen Youtube zelf een mogelijkheid om de statistieken te bekijken met YouTube Insight, maar ook TubeMogul is een goede optie hierin. Zo kun je precies zien welke video’s vaak bekeken worden en wie ernaar kijkt.

Als je relevante, leuke, maar vooral informatieve video-content hebt, gebruik dan bovenstaande tips om deze onder de aandacht van je doelgroep te krijgen. Zo creëer je een leuke ingang naar de overige content op je website als je het goed doet, want één video kan meer zeggen dan 1000 woorden…

 

Annelies Verhelst
Adviseur digitale toegankelijkheid bij Advies van Annelies

Meer dan 25% van de mensen heeft een beperking. En die worden vrijwel nooit meegenomen in persona's, marketinguitingen, huisstijlen en websites of apps. Daar vind ik wat van en ben daarom adviseur, trainer en projectmanager digitale toegankelijkheid en inclusie bij het bureau Digitaal Toegankelijk. Na ruim 15 jaar ervaring in marketing op het snijvlak met techniek en e-commerce, was het tijd om iets zinnigs te doen met mijn kennis. Schreef ooit twee boeken (Schrijven voor het web en sociale media + Maak van je webwinkel een succes) en was eindredacteur Marketingfacts Jaarboek 2012. Ik ben ook nog steeds in te schakelen als freelance adviseur strategische marketing.

COMMUNITY
Categorie
Tags

11 Reacties

    Dirk Kleingeld

    Beste Annelies,

    dit is natuurlijk een handige en praktische handleiding als je voor je video producties gebruik maakt van publieke platformen zoals YouTube, Metacafe etc.

    Wat ik vaak mis bij dit soort beschrijvingen is de koppeling naar proffesionele web videoproducties.

    YouTube is een prachtig platform maar kent ook zo zijn beperkingen. Heb je misschien ook instructies voor het vindbaar maken van video’s zoals getoond op de website van ING:

    http://www.ing.nl/starters


    19 september 2008 om 08:31
    NOzOki

    @ Dirk

    Volgens mij mis je de clue, dat is nu precies wat er door Annelies wordt beschreven: hoe kun je films op een (willekeurige) website beter vindbaar maken. YouTube is dus geen doel op zich, maar een middel waarmee je de video’s beter vindbaar maakt.

    De “kwaliteit” van een film is hierbij overigens in principe niet van belang, of het een succesvolle productie is wordt uiteindelijk door het publiek zelf wel bepaald.


    19 september 2008 om 10:09
    Annelies Verhelst

    @Dirk:

    Natuurlijk heb ik daar ook instructies voor. Wat betreft professionele videoproducties wordt er vaak veel te ingewikkeld gedacht, mijns inziens. Dat zal ik even uitleggen:

    Op het moment dat de eigen videoproductie aan bovenstaande voorwaarden (context, downloaden video, logo’s etc) voldoet, kan deze prima in een apart kanaal (bijvoorbeeld ING Starters) worden neergezet in YouTube. Dan zal de video inderdaad van iets lagere kwaliteit zijn. Op het moment echter dat je in het kanaal en de videopagina zelf goed linkt naar de Starterspagina van ING, dan trek je de bezoekers al binnen (want YouTube is nou eenmaal immens populair) en kunnen ze eventueel daar nog de video’s in HD kwaliteit bekijken. Natuurlijk volg je op de Starterspagina verder gewoon de tips zoals ze hierboven staan.

    Het zou in mijn beleving niet een doel op zich moeten zijn om bezoekers die HD kwaliteit te laten zien, maar om ze te helpen met starten van hun onderneming door middel van die informatiepagina’s EN de video’s.

    Dus bovenstaande tips gelden net zo goed voor professionele videoproducties (sterker nog: juist ook voor deze soort video’s), het is alleen even uitzoekwerk hoe je dat precies gaat aanpakken op een zo goed mogelijke manier en hoe je eventueel zelfs nog dingen kunt doen buiten bovenstaande tips om.

    Edit:(dus wat NOzOki ook zegt, maar dat las ik pas na deze reactie)


    19 september 2008 om 10:13
    Dirk Kleingeld

    @ Annelies:

    Bedankt voor je reactie, het probleem kan echter wel zijn dat (in dit geval bijv ING) de eigenaar van de filmpjes deze niet op youtube wil plaatsen omdat ze dan juist op zichzelf staan en niet binnen de context van de ING omgeving staan.

    Daarnaast is het zo dat de players zoals gebruikt zijn bij ING gebruikers gegevens genereren die de ING dan weer kan gebruiken om zijn Closed Loop Marketing en daarbij behorende conversie te realiseren en inzichtelijk te maken.

    Ik ben mij zeer bewust van de kracht van YouTube zeker binnen de B to C markt. Maar als we YouTube nou eens buiten beschouwing laten evenzo als Google Video, wat zijn dan de mogelijkheden. Concreet gezegd hoe zorg ik ervoor dat mijn video’s vindbaar zijn zonder gebruik te maken van YouTube of Google Video. Het gaat mij dus voornamelijk om de tips buiten de bovenstaande tips om 😉

    De kwaliteit van de video’s doet dan niet echt ter zake, het gaat er meer om hoe ik als gebruiker/aanbieder de (flash)player zo kan tunen dat ze ook getoond worden in Google Search, zonder gebruik te maken van de openbare platforms.

    Je tip wat betreft de context waarbinnen de video’s moeten staan (punt 6) is een valide punt

    PS: Het aanmaken van een video sitemap is weer aan een aantal regels gebonden waardoor er een hoop films buiten de boot vallen vanwege de duur of de hoeveelheid aan mb’s die ze met zich mee brengen.


    19 september 2008 om 10:31
    Dirk Kleingeld

    @NOzOKI

    Kan me vinden in je reactie, punt is dat ik opzoek ben naar de oplossing voor als je geen gebruik wilt maken van deze platforms, omdat de flashplayer zoals beschreven in het ING starters voorbeeld ook gebruikers gegevens genereert.

    Uiteindelijk is het natuurlijk zo dat de kijker het succes bepaald, maar ik zou dat succes ook graag willen bepalen/realiseren door geen gebruik te maken van YouTube. Daar ligt voor mij de uitdaging.


    19 september 2008 om 10:39
    media

    Ben benieuwd wat Paul van Veenendaal hiervan vindt; hij is al jaren bezig met het optimaliseren van bereik online video’s (vaak als onderdeel van viral campagne).

    Snap overigens niet helemaal die link naar Tele2-video; een video die slechts een paar honderd keer is bekeken en ook nog niet eens leuk is. Daar moet toch een beter voorbeeld van te vinden zijn. Neem dan bijv. de recente commercial van KPN of Slankie. Ben benieuwd waar hier is gekozen voor Tele-2.


    20 september 2008 om 03:52
    media

    @Annelies: ah, okay, op die fiets; ik zat verkeerd te denken, excuses!


    20 september 2008 om 16:03
    Hendrik

    Ik ben het met Dirk eens. In de meeste gevallen wil je als bedrijf juist de videoportals vermijden.

    Je wil met je professionele video niet tussen de user generated troep staan. Je biercommercial tussen dronken kotsende studenten? Je hebt geen controle over de kwaliteit, het formaat, er is geen service level (YouTube is nu alwéér traag) en je krijgt slechte statistieken. En als je pech hebt verdient iemand anders met reclame rond jouw content.

    En het is een aanname dat video portals traffic opleveren. Dat geldt maar voor een heel beperkte groep content aanbieders.

    Als je serieus om wil gaan met video dan zoek je een professionele streaming partij. Eentje die je de vrijheid geeft om je content in Silverlight en Flash aan te bieden, die je de mogelijkheid geeft om je eigen players te gebruiken en die goede kijkcijfer statistieken geeft. Ook is de performance garantie belangrijk. Je wil niet dat kijkers al na tien seconden wegklikken omdat de video traag laadt.

    Er zijn in Nederland niet veel van die partijen, maar overweeg eens bij streamzilla.nl te kijken. Je kunt ook bij Akamai aankloppen, maar die zijn onbetaalbaar en traag qua reageren.


    22 september 2008 om 09:06
    Annelies Verhelst

    Ik ben het gedeeltelijk met je eens Hendrik. Natuurlijk wil je niet dat je content tussen alle troep komt te staan. Maar hoe slim is het publiek waar je op doelt? Kijken die niet langs de kotsende studenten? En dan is het nog zo, dat als je je keywords juist kiest, deze kotsende studenten niet eens in de zoekresultaten terug hoeven te komen.

    Het feit dat de video traag laadt heeft met specificaties te maken (buffering etc) en met trage internetverbindingen. Een video in eigen productie kan om die reden net zo goed traag laden, zeker als deze van hoge kwaliteit is (meer MB´s te transporteren).

    Daar komt nog bij dat er nog geen cases zijn (bij mijn weten) van video´s in eigen streamers die in de resultaten van Google Universal komen. In de toekomst zal dit ongetwijfeld mogelijk worden gemaakt door Google, maar daar hebben we voor nu niets aan.

    Ik ben het met je eens wat betreft statistieken. Die zijn misschien wat beperkter als je kijkt naar bijvoorbeeld YouTube Insight, maar zoals gezegd, daar zijn ook alternatieven voor, zoals TubeMogul, die ook van andere portals data verzamelt, zodat je daar al een heleboel mee kunt en de vraag is ook waarvoor je de statistieken wilt gebruiken. Vaak heb je de helft van de gegeven informatie niet nodig of worden ze alleen gebruikt om mensen te imponeren terwijl er qua marketing weinig mee wordt gedaan.

    En zoals eerder gezegd, een portal zoals YouTube KAN een impuls geven aan de traffic (relevante traffic wanneer de doelgroep goed getarget wordt), maar het hangt van de ethiek van een bedrijf af of je een kanaal als YouTube daarbij als ondersteuning wilt gebruiken. Als je dat niet wilt, dan moet je het hebben van de tekstuele content in de normale zoekresultaten van Google. Dan komt er voorlopig nog geen mooi vierkantje met afbeelding en link naar een video naast te staan, wat nou juist een meerwaarde kan geven omdat dit meer opvalt en mensen klikken daarop (ziedaar uw relevante bezoekers via YouTube binnenlopen).

    In elk geval, de discussie of het je wel of niet wilt, staat los van het feit dat het werkt. Het is goed mogelijk om de verschillende kanalen goed te benutten, maar duidelijk moet zijn dat deze 10 tips slechts `tips´ zijn en geen algemene werkwijze voor iedereen die videocontent heeft. Als iemand een andere manier gevonden heeft, dan is deze natuurlijk vrij om die werkwijze te delen.


    22 september 2008 om 16:46
    Bert de Vries

    Ik vind het een erg verhelderend stuk. Dat internet en social media grote kansen bieden om je content ‘aan de man te krijgen’ is een holle kreet zolang je niet weet hoe je dat het beste kunt doen. Immers, iedereen weet dat google een extreem kansrijk medium is, maar dan moet je wel weten wat je doet. Zo ook met video’s dus. Helemaal nu het posten van video extreem snel kan met elke mobiele smartphone. Je ziet iets, je post het op je site of kanaal en het kan traffic gaan genereren. Zeker als je ziet dat de kwaliteit van opnames met een smartphone enorm vooruit gaat. Ik las bijvoorbeeld dat een Samsung Galaxy S tegenwoordig in HD kan opnemen. Net als steeds meer andere smartphones.

    Daarnaast ben ik het met Annelies eens dat mensen langs de troep op kanalen als youtube heen kijken. Je zoekt gericht en wanneer duidelijk blijkt dat een filmpje niet door jouw bedrijf met een vooraanstaande naam is gepost, maar door een groepje beschonken jongeren die lol trappen, dan zie ik dit ook geen afbreuk doen aan de content die er wel toe doet.


    23 augustus 2010 om 12:23
    Veronique

    casino online

    real money casino

    online casino

    real money casino

    free casino games


    29 december 2017 om 23:46

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!