Wanneer breken de voice assistants in Nederland door?

4 april 2017, 09:00

Voice control is sterk in opkomst. Dat is op zich geen nieuws, want digitale assistenten als Siri bestaan al jaren. Toch begint het thuisgebruik van stemtechnologie nu pas echt door te breken. Als we de verkoopcijfers mogen geloven, zijn de intelligente speakers van Amazon en Google in steeds meer Amerikaanse woonkamers te vinden. Hier in Nederland is het nog even afwachten, maar er is absoluut geen reden om stil te zitten. Wat kunnen wij met deze voice assistants zodra ze naar Nederland komen? We vertellen je er alles over in de serie Alexa, the voice of Holland.

Voice-first? Niet in Nederland

Moeten we er nou echt iets van verwachten, dat voice control? Dat we er in Nederland nog zo weinig van merken, heeft een eenvoudige reden: ‘voice-first’-devices zijn hier nog maar amper te koop.

Toch voorspelt Gartner dat dertig procent van de wereldwijde interacties met intelligente apparaten in 2017 plaats zal vinden in gespreksvorm. In Nederland zien we dat vooral terug in de conversational interfaces van chatbots, die inmiddels langzaam de markt betreden. Stemgedreven interfaces blijven hier voorlopig echter achter.

Stemgestuurde interfaces zullen onze interactie met apparaten in de toekomst drastisch veranderen. Digitale speakers als de Amazon Echo zet je neer in de keuken of woonkamer. Daar lezen ze niet alleen het laatste nieuws voor, maar ze zetten ook je lampen aan of uit, spelen ze je favoriete Spotify-playlist af of laten ze sushi voor je thuisbezorgen.

De vier grootste spelers op de markt van ‘voice-first’-devices zijn op dit moment Amazon (Echo), Google (Assistant), Microsoft (Cortana) en Apple (Siri). Eén van de verschillen tussen die aanbieders is de mogelijkheid om als buitenstaander functies toe te voegen aan de virtuele assistent. Amazon is tot nu toe de enige die haar platform volledig heeft opengesteld voor ontwikkelaars. Daardoor kan iedereen meebouwen aan een slimmere versie van Alexa.

Hoe gaat het met Alexa?

Laten we daarom eens inzoomen op de voorlopige marktleider in stemgedreven smart home-apparaten. Amazon Echo, een speakersysteem met daarin voice assistant Alexa, kennen we al sinds 2014. Het apparaat zelf is niet meer dan een luidspreker met Bluetooth en WiFi-verbinding. Het is echter de door spraak geactiveerde software die deze speaker omtovert tot een revolutionaire belofte in het digitale landschap.

Amazon leidt op dit moment de revolutie, met elf miljoen verkochte Echo-speakers in anderhalf jaar. Dat betekent dat maar liefst negen procent van de Amerikaanse huishoudens inmiddels met Alexa kan praten. Die verkoopaantallen zullen in 2017 nog verder stijgen: TechCrunch voorspelt dat er dit jaar maar liefst 24,5 miljoen voice-first devices verkocht zullen worden.

Alexa in Europa

In september 2016 deed de Echo-speaker zijn intrede in drie Europese landen: Oostenrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Een analist van Morgan Stanley schat dat er in Duitsland en Oostenrijk samen inmiddels 400.000 Echo’s zijn verkocht. In het VK gaat het om 300.000 exemplaren.

Sinds twee maanden biedt Amazon in deze landen ook een API aan voor haar Alexa Voice Service (AVS). AVS maakt het mogelijk stembesturing toe te voegen aan ieder product met een microfoon, een speaker en een internetverbinding. Daardoor zullen we het aantal ‘Alexa Skills’ in een rap tempo zien groeien. Zulke skills zijn nieuwe functies die door derden worden ontwikkeld. Door Alexa open te stellen voor ontwikkelaars, zal ze op termijn veel slimmere dialogen kunnen voeren.

Skills? Wat kun je daarmee?

Een voorbeeld van een Alexa Skill is het afspelen van muziek via streaming services als Spotify. Voor de ‘actievere’ Echo-gebruikers is er de 7-Minute-Workout Skill. Als personal trainer legt Alexa je dan workoutoefeningen voor en geeft het tempo aan. Ze kan ook uitkomst bieden als je het beu bent om alsmaar dezelfde verhaaltjes voor te lezen aan je kinderen. Met de Bedtime Story Skill neemt Alexa het van je over en leest ze verhaaltjes voor die passen bij de voorkeur van je kind.

Wat vindt Europa van Alexa?

De eerste Duitse reviews over Alexa zijn tot nu toe niet erg positief. Dat komt vooral door het beperkte aantal Duitse termen (‘slots’) dat Alexa op dit moment kan herkennen en verwerken. Dat blijft dan ook grootste uitdaging in het uitrollen van Amazon Echo naar niet-Engelstalige landen: het lokaliseren van spraakherkenning en natural language processing.

Skills kunnen dit probleem niet oplossen, maar Alexa kan wel van deze (door native speakers ontwikkelde) skills leren, waardoor haar taalkennis toeneemt. En het aantal Europese skills groeit met de dag. Engelse developers ontwikkelden in relatief korte tijd vijfduizend skills, vergeleken met de tienduizend skills die Alexa na ruim twee jaar in Amerika heeft. Bij onze oosterburen komt het wat langzamer op gang: daar staat de teller pas op achthonderd skills.

Wat als Alexa naar Nederland komt?

Be prepared! Zodra Amazon haar voice-first apparaten ook in Nederland lanceert, inclusief de API voor AVS, kunnen we ook hier losgaan met het bouwen van skills. De dingen waarvoor je nu een website of app gebruikt, kun je straks met Alexa doen.

Uiteraard kunnen Nederlandse merken nu al nadenken over het integreren van voice control in hun producten en services. De eerste stap is het ontwikkelen van een productvisie die Alexa-proof is.

Helaas laat Amazon nog niets los over een datum voor een Echo-release in Nederland. India lijkt de eerstvolgende kandidaat, al zijn er de nodige geruchten dat het ook voor ons niet lang meer zal duren. Heb je nog nooit de kans gehad om met Alexa te praten? Ervaar het eens met Echosim, de web-variant van Alexa. Inloggen vereist wel een Amazon-account.

Dit artikel maakt onderdeel uit van de serie Alexa, the voice of Holland. In het volgende artikel gaan we verder in op de mogelijkheden van Alexa en inspireren we met een aantal mooie voorbeelden die we in de markt zien.

Daantje van Gent
Sr. Creatief Strateeg bij aFrogleap

Daantje van Gent is sr. creatief strateeg bij aFrogleap, een product agency dat innovatieve user experiences ontwikkelt. Daantje vertaalt de laatste technologische ontwikkelingen naar strategieën en concepten die de gebruiker centraal stellen. Heb je een idee? Begin klein, valideer je idee bij eindgebruikers en ga dan pas ontwikkelen. Product Design Sprints zijn hier ideaal voor!

Categorie
Tags

5 Reacties

    Hans Schuffelen

    Ik heb inmiddels 5 Alexa’s in mijn huis (meegenomen uit de US), en het werkt prachtig kon ze nog op Hollandse locatie zetten dat is nu geblokkeerd ik geniet er elke dag van met de Logitech Harmony verbonden met de alexa stuur je nu de tv en audio aan, met de HA-Bridge stuurt ze de huisautomatisering van Fibaro (en Vera) aan, en mijn tuin beregening direct met de Rachio beregeningscomputer. Dit is de toekomst en ik geniet er nog elke dag van. Ik heb ook een Google Home maar die praat veel te snel (nerveuze indruk) en reageert op alles en nog wat. ALexa is mijn keus. Elke ochtend vragen wat de beste weg naar werk is en rekening houdend met de files komt ze direct met een advies.


    21 juni 2017 om 13:08
    daantje_vg

    Wauw Hans, Alexa heeft haar enterance in jouw huis wel gemaakt! Mooie voorbeelden die je noemt, zo zou ik het thuis ook wel willen inrichten. Thanks for sharing!


    22 juni 2017 om 07:54
    Lottie van loosbroek

    Mijn drie kinderen women in Amerika daar heb ik kennis gemaakt met Alexa!

    Zodra Alexa in Nederland in de verkoop gaat koop ik er meteen een !

    Het is ideaal , als je b.v in de keuken merkt dat je iets niet hebt laat je het door Alexa op je boodschappenlijst zetten , die het doorverbind op je iPhone zodat je als je boodschappen doet altijd alles op je lijst hebt.

    Wil je over een uurtje ergens aan herinnerd worden vertel het tegen Alexa.

    Heb je een vraag ze antwoord meteen , een mop vertellen , liedje zingen ze doet het zo!

    Dit zijn maar een paar kleine dingen die ze doet.

    Alexa is sterk aan te bevelen , ik kan niet wachten tot ze in Nederland in de verkoop komt!


    12 augustus 2017 om 06:51
    Marc

    In mijn huis nu 5 Alexa’s en het volgende projectje is haar in de auto opnemen.. Werkt echt heel mooi en het “niet nederlands” is een beperkte handicap (eigenlijk alleen lastig wanneer je nederlandstalige nummers wilt afspelen, daar snapt ze de ballen van.. Maar daar houd ik toch niet van..)

    Zelfs de kinderen hebben er de grootste lol mee.


    17 september 2017 om 17:41
    Mart

    Had eerst 2 Google Home’s staan maar dat was het toch net niet. Doordat Alexa veel toegankelijker is zijn er veel meer mogelijkheden. Inmiddels dus 5 Alexa Echo’s en Dot’s door het huis staan en dit werkt perfect. Samen met de Harmony Hub, Hue bridge en Homey stuur ik alles nu met spraak aan. Ook de Nest integratie is ideaal.

    Binnenkort nog even een Spot en Show halen en dan is het compleet.

    Voor de kids zou het wel leuker zijn als het in het Nederlands is maar als de muziek uit moet vinden ze het ook leuk om te roepen: Alexa, shut up!!!!


    26 december 2017 om 14:01

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!