ClickVideo met aanklikbare hotspots

22 februari 2006, 14:13

ClickVideo met aanklikbare hotspots

ClickVideo maakt het mogelijk om objecten (hotspots) in een video te definiëren en te koppelen aan aanvullende informatie. Bij het bewegen met de muis over de videobeelden krijgt de gebruiker over de hotspots extra informatie terwijl de video blijft doorspelen. Deze techniek is ook bekend onder de naam Hypervideo. Nu echter met aanklikbare (zichtbare) hotspots. Interessant voor videogebaseerde reclame, e-commerce en e-learning applicaties!

Op de website staan een aantal voorbeelden waaronder een demo van KPN tijdens Fusion 2005.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

34 Reacties

    Arash

    Interessante ontwikkeling


    22 februari 2006 om 13:54
    June

    ClickVideo maakt eerder gebruik van deze mogelijkheid wat al langer in windows media player en quicktime mogelijk was 😉 Dus niks nieuws.


    22 februari 2006 om 14:11
    media

    Waar kan ik hierover meer informatie vinden June?


    22 februari 2006 om 14:17
    punkey

    Windows Media…in een Firefox browser en op een Mac kan dat nog leuk gaan worden. Alles crasht bij de demo’s bij mij…


    22 februari 2006 om 14:26
    Cees

    June: Hoe dan?

    Frank: Bij mij werkt het gewoon in Firefox, spoof jij je user-agent ofzo?


    22 februari 2006 om 14:50
    Vincent

    Flash anyone?


    22 februari 2006 om 14:54
    punkey

    Mijn useragent spoofen? Ik zou niet weten hoe ik dat nu weer voor elkaar moet krijgen. 🙂 Maar inderdaad, waarom niet gewoon Flash gebruiken. Daar kan nl exact hetzelfde in…


    22 februari 2006 om 14:59
    media

    Interessant voorbeeld Erwin, had het nog niet eerder gezien! En inderdaad vreemd dat we deze toepassing nog niet vaker hebben gezien. Wellicht binnenkort als IPTV helemaal is ingeburgerd, kunnen we in ieder TV-programma gewoon aanklikken wat we zelf graag willen hebben.


    22 februari 2006 om 15:18
    Cees

    Jammer alleen dat Flash voor van die irritante reclames gebruikt wordt en geen mute knop heeft.

    Dit gebruikt RealPlayer, QuickTime, en als mogelijk, WMP.


    22 februari 2006 om 15:24
    Vincent

    “Jammer alleen dat Flash voor van die irritante reclames gebruikt wordt en geen mute knop heeft.”

    Vreemde reactie.

    “Jammer alleen dat html ook in vervelende popups gebruikt wordt.”

    Daarnaast is een muteknop alsmede een balans of volume knop prima mogelijk in Flash


    22 februari 2006 om 15:26
    Hans

    Het is niets nieuws. Deze techniek bestaat al sinds Quicktime in 1991 werd geintroduceerd. En Flash in 1996. En Realvideo en Windowmedia. Wel nieuw is dat dit webbased lijkt, en niet IN de player werkt. Een overlay met coordinaten die een iframe aanstuurt. Maar goed, het grote probleem is de enorme bewerkelijkheid. Van ELK object moet je handmatig PER SECONDE de plek opnieuw bepalen. Met automatische tracking kom je er niet. En het andere probleem is dat consumenten domweg niet op deze interactiviteit zitten te wachten. Is al jaren geleden in studies aangetoond. Met andere woorden: een leuk technisch (maar niet nieuw) foefje met vast hier en daar wel een toepassing, maar niet gedacht vanuit de business of de gebruiker.


    22 februari 2006 om 15:31
    media

    Hans, heb je wellicht een verwijzing naar die studie? Kan me er inderdaad wel iets bij voorstellen maar ben wel benieuwd naar die resultaten.


    22 februari 2006 om 15:37
    Arash

    Zelf zie ik erg interessante mogelijkheden als het om B2B gaat.


    22 februari 2006 om 15:42
    Arash

    @ Hans

    Die studie zou ik ook graag willen zien.

    Consumenten weten vaak niet wat ze willen.

    Een studie uit 1999 toonde aan dat consumenten niet zitten te wachten op online betalingsmogelijkheden. Banken hebben daarom heel lang gewacht met investeren in online banking en internet banking.

    Ondertussen kunnen veel consumenten niet zonder online banking en Paypal heeft ruim 100 miljoen accounts.


    22 februari 2006 om 15:48
    Cees

    Vincent: DHTML reclame maakt doorgaans geen geluid en op de Flash banners zitten meestal geen volume knoppen.


    22 februari 2006 om 16:07
    Vincent

    Cees: Hoe kun je Flash nu verwijten dat het gebruikt wordt voor reclame?!

    Daarom mijn vergelijking met html.


    22 februari 2006 om 16:10
    media

    Dank voor de link Rudy, inderdaad indrukwekkend en dat dus al jaren blijkbaar. Het is duidelijk dat ik op gebied van online video nog veel heb te leren. Ga binnenkort zelf ook een camera kopen. Iemand nog tips?


    22 februari 2006 om 16:47
    ronald

    erwin, die technische toepassing waarbij het scherm-naar-de toeschoywer-kijkt kwam vorige week tijdens de crossmediacafe ‘narrowcasting’ ook al ter sprake. Lijkt mij een hele logische manier om interactie te krijgen. En wat betreft de tv toepassingen met betrekking tot het zelf kunnen ‘inzoomen’ en verder info cq. aanschaffen te kunnen doen; ik ben voor.


    22 februari 2006 om 17:30
    Cees

    Vincent: Daarom willen sommige mensen liever geen Flash in hun browser.


    23 februari 2006 om 10:05
    Vincent

    Cees: En toch ligt de penetratiegraad van Flash hoger dan de penetratiegraad van Windows mediaplayer.


    23 februari 2006 om 10:42
    Lammert Postma (noterik bv)

    Beste bezoekers,

    Ten eerst dank voor jullie commentaren.

    De mogelijkheid om met je muis binnen een video op objecten te klikken is inderdaad niet nieuw. Noterik heeft deze technologie enkele jaren geleden al ontwikkeld. En zo zijn er meerdere bedrijven die soortgelijke

    initiatieven hebben opgezet.

    ClickVideo is in die zin vernieuwend dat alles web-based gebeurt. Er komen hier geen plug-ins aan te pas. Daarnaast ondersteunt ClickVideo meerdere players en werkt het zowel binnen FireFox als binnen Internet Explorer.

    We hebben in eerste instantie voor deze weg gekozen omdat veel videomateriaal reeds in WMV, Real of MOV wordt gepubliceerd.

    ClickVideo staat nog in zijn kinderschoenen en we zijn druk bezig om alle mogelijkheden te onderzoeken. Ook de toepassingsmogelijkheden en alternatieve players zoals Flash. Ik zou zeggen, houd http://www.clickvideo.nl in de gaten voor eventuele updates.

    Vriendelijke Groet,

    Lammert Postma / Projectmanager ClickVideo

    Noterik BV


    23 februari 2006 om 11:28
    ErwinVanLun

    @Lammert: Ik vind het super dat ook leveranciers hier open deelnemen in de discussie. Dat is volgens mij de manier! Top!

    Als je wat nieuws hebt, laat het ons weten. Bvb door hier weer een reactie te plaatsen. Ik denk persoonlijk dat niet iedereen tijd heeft regelmatig naar je site te gaan. Beter is hier iets te plaatsen. Dan heb je meteen de geinteresseerden te pakken…


    23 februari 2006 om 11:33
    Eva

    Technisch handig bedacht, maar dit wordt al -tig jaar beloofd (en technisch aangeboden: Quick Time, DIrector, Flash, Videoclix), maar clickable video heeft een hoog Wondere-Wereld gehalte. Vliegende auto’s, videotelefonie, clickable video’s, spraakgestuurde gordijnen en een baard die tegelijk je haar kan zijn. Handig, maar niet echt!

    In al die jaren dat dit al technisch mogelijk was hebben we geen commerciële toepassingen zien ontstaan. Waarom zou dit met een zoveelste technische oplossing ineens wel kunnen? Consumenten klikken domweg gewoon niet op video’s. En het produceren van een clickable video is duur: elk object moet per frame worden omkaderd.

    Misschien kan Notorik hier uitleggen hoeveel uur men werkelijk nodig heeft gehad om from scratch tot dit resultaat (een kort Fashion filmpje voorzien van een paar objecten met de bijbehorende pagina’s) te komen? En staan die uren in verhouding tot het geld dat verdiend kan worden met clicks? Hoe worden de clicks gemeten? Afgerekend? Laat me raden, juist dit laatste technische deel waardoor business mogelijk zou zijn zit er niet in. Wondere-wereld dus.


    23 februari 2006 om 21:47
    media

    Dank voor de update Lammert en ik ben het met Erwin eens, top dat je hier reageert. Hoeveel productmanagers zouden op deze manier met hun producten bezig zijn?


    24 februari 2006 om 06:06
    Indira Reynaert

    @Eva, waarom zo negatief: Consumenten klikken domweg gewoon niet op video’s. Is dat niet een kwestie wennen?

    Verder: In al die jaren dat dit al technisch mogelijk was hebben we geen commerciële toepassingen zien ontstaan. Misschien omdat de marketingwereld er nog geen raad mee wist en nog geen mogelijkheden zag?


    24 februari 2006 om 10:34
    Rins

    @Indira, ben het eens met Eva. Consumenten en marketeers hebben al 15 jaar de tijd gehad om hier aan te wennen. Ik zie dit nu niet ineens wel gebeuren. Wat zijn de succesfactoren tov de reeds bestaande (en m.i. door veel grotere partijen gepushte) click mogelijkheden?


    24 februari 2006 om 10:58
    Arash

    @Indira

    Daarbij komt ook dat enkele jaren geleden consumenten nog niet gebonden waren aan internet en de breedbanddichtheid veel lager was dan nu.

    Als de tijd en dus kosten dat per filmpje geïnverteerd moet worden interessant is, dan denk ik dat er veel mogelijkheden zijn voor B2B en in de toekomst voor B2C markt.

    @Lammert

    Veel succes met jullie product en hou ons op de hoogte. Denk dat veel marketeers hier potentie in zien.


    24 februari 2006 om 11:08
    Lammert Postma (Noterik BV)

    Beste lezers,

    Gezien de positieve reacties op mijn post zal ik hier vaker een update plaatsen over het project ClickVideo.

    Sinds de lancering van de website en het uitgaan van het persbericht is ClickVideo massaal opgepikt door diverse media. Zo maken o.a. planet.nl, nu.nl en diverse weblogs melding van ClickVideo. Dit resulteerde op de eerste dag in meer dan 2000 unieke bezoekers en een overhitte telefoonlijn. Hieruit blijkt dat er veel interesse is voor ons project vanuit diverse invalshoeken.

    Nu is natuurlijk de vraag wat wordt de volgende stap in het traject.

    ClickVideo wordt eind april 2006 als online authoringtool aangeboden aan klanten van Noterik. De tool zal vooral tot zijn recht komen als publicatiecomponent in het Streamedit Media Asset Management framework. Dit systeem biedt de mogelijkheid om AV materiaal eenvoudig te beheren en de AV workflow te optimaliseren.

    Daarnaast zullen wij ClickVideo als op zichzelf staande online productietool gaan aanbieden. De prijzen voor het gebruik van de tool zullen afhankelijk zijn van de specifieke businesscases. Noterik biedt u aan ClickVideo-presentaties voor u te produceren, én biedt klanten de mogelijkheid om zelf ClickVideo-presentaties te maken met onze ClickVideo-tool.

    Mocht u nog vragen hebben wees dan vrij om contact met ons op te nemen.

    Vriendelijke Groet,

    Lammert Postma / Projectmanager ClickVideo

    l.postma@noterik.nl

    Noterik BV


    24 februari 2006 om 15:17
    venturo

    Sorry Lammert oude wijn in nieuwe zakken. Ik zie het vernieuwende nog niet helemaal en heb eind vorig jaar een vergelijkbare werkende apllicatie gezien bij een onderwijs instelling in Zweden. Zal ‘m opzoeken voor je. Groeten aan Jechiam Gural trouwens. Een oude bekende:)


    24 februari 2006 om 17:01
    Roderik

    @Eva,Rins

    Waarom zou een consument opeens gaan klikken op een video? Als hij weet dat het kan én hij er ‘baat’ bij heeft om te klikken. Er zal dus ook bij de aanbieder iets moeten veranderen. Ik had tot gisteren nog nooit gehoord van deze mogelijkheden en zou dus ook nooit op het idee gekomen zijn om inderdaad op video te gaan klikken. De geboden filmpjes moeten imho uitnodigen tot klikken en daarom er ook speciaal voor gemaakt zijn. Pas dan zal de consument beginnen aan een gewenningstraject.

    @albert

    Op dit moment zijn 3D websites ook mogelijk, maar als morgen een bedrijf een toegankelijkere manier opzet om het te doen is het voor mij nieuw. Het concept is dan misschien niet nieuw, maar de mogelijkheden wel (toegankelijker voor de eindgebruikers).


    24 februari 2006 om 22:04
    rene hermes

    Interessante discussie hier, innovatie is altijd goed, is het oorspronkelijke idee misschien minder maar levert de spin off weer stof tot reflectie. Video die je kan aanklikken is een goed idee, een webpagina met fotootjes wordt toch ook aangeklikt, het zijn stilstaande beeldjes maar wij klikken er wel op…

    Mijnheer Lammert Postma, goed idee maar is wel al eerder en verder ontwikkeld. Voor tracing van hotspots zou U eens bij Avid Video moeten informeren.

    Groet aan allen,

    Rene Hermes

    ICTOA Fontys


    25 februari 2006 om 16:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!