5 tips om de conversie van je online formulieren te verhogen

JDC
26 oktober 2011, 08:46

Iedereen die online verkoopt heeft er mee te maken: stapels klanten die nooit het aankoopproces beëindigen. Volgens studies gaat het zelfs om 75% iedereen die begint online te shoppen maar nooit de bestelling afsluit! Het heeft vaak te maken met kleine details en de efficiëntie van online formulieren. Deze post is dus ook nuttig voor wie niet online verkoopt maar met online formulieren werkt.

In mijn vorige post schreef ik al over Bryan Eisenberg en zijn heilige drievuldigheid van conversie optimalisatie. Bryan en zijn broer Jeffrey schreven recent ook een white paper, getiteld “20+ tips to reduce shopping cart abandonment ». Enkele tips.

1. Zorg voor een status- en progressie-indicator.

Ongeacht het aantal stappen wat je hebt in je zogeheten “checkout” proces, zorg er steeds voor dat klanten weten waar ze zich bevinden door een statusindicator of progressiebalk. Op die manier weten ze waar ze zijn en kunnen ze snel en gemakkelijk terug gaan om wijzigingen aan te brengen. Dit geldt niet alleen voor shopping-processen maar ook voor andere opeenvolgingen van formulieren, bijvoorbeeld in het kader van lead nurturing en online enquêtes.

2. Verplicht mensen nooit om te registreren.

Het is natuurlijk erg handig voor opvolgacties maar door mensen die iets willen aankopen te verplichten zich als klant te registreren, mis je altijd online aankopen. Veel retailers eisen het zelfs nog voor je iets kunt kopen. Maar ook aan het einde van een online aankoop is het vaak een spelbreker. Bied de optie en leg de voordelen uit maar verlies geen verkopen door het te verplichten. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het downloaden van interessante content: als je mensen verplicht eerst een resem vragen in te vullen om een profiel aan te maken, mis je leads.

3. Zorg altijd voor één prominente call-to-action.

Afhankelijk van de omstandigheden en doelstellingen van je acties, is het in formulieren en processen belangrijk per stap steeds te focussen op één call-to-action. Je wil mensen niet verwarren. Uiteraard moet je soms context kunnen bieden door andere links te plaatsen maar je call-to-action moet overduidelijk zijn voor de Internetgebruiker: de grootte van de buttons, de kleur er van en de “tekst” zijn hierbij cruciaal. De call-to-action stemt in het algemeen steeds overeen met de zogeheten ‘toptaken’ (top tasks) van je bezoeker zoals Gerry McGovern ze noemt. Wat wil iemand bereiken op een pagina? Bij online shopping is dat uiteraard snel en gemakkelijk kunnen aankopen.

4. Vermijd onverwachte addertjes onder het gras.

Zorg bij online aankopen dat mensen van in het begin duidelijk kunnen zien wat de verschillende kosten en voorwaarden zijn. Dit betreft zowel de voorraden als leveringskosten en eventuele andere kosten of voorwaarden. Deze pas aan het eind van het koopproces tonen is vragen om problemen. Niemand houdt van “addertjes onder het gras”. Duidelijkheid is essentieel, ook in andere conversieprocessen.

5. Wees consistent.

Of het nu gaat om het kunnen terug klikken naar een vorige pagina, het bekijken van een ‘shopping cart’, de kleur van je call-to-action knoppen in je processen of wat dan ook: zorg voor een consistente gebruikerservaring waarbij alles is gericht op het verwijderen van alle mogelijke obstakels die het de klant of bezoeker moeilijk maken om zijn taken te vervullen.

JDC
Digital business consultant bij i-SCOOP

Jean werkt sinds 1992 op het raakvlak van digitale technologie, marketing, sales en media. Hij is sinds 1996 exclusief bezig met digitale marketing en digitale transformatie voor B2B en technologiebedrijven.

Categorie
Tags

5 Reacties

    Caspar Fraiture

    Leuk artikel, maar mis de belangrijkste, namelijk Persuasion dit is een vorm van Social Proof. Deze is belangrijk en draagt wezenlijk bij aan de conversie.


    26 oktober 2011 om 10:25
    iscoop

    Helemaal mee eens. Dat is dan voor de volgende 5 tips post 😉


    26 oktober 2011 om 10:46
    Maurice Beerthuyzen

    Goede tips, ze zijn echter minder waard als het ze ook niet test. Soms hebben aanpassingen een hele andere uitwerking op je pagina dan je zou verwachten. Deze verbeteringen a/b testen maakt dat je de aanpassingen ook cijfermatig kunt bewijzen.


    26 oktober 2011 om 19:10
    iscoop

    A/B testen is de conditio sine qua non van alles wat we doen!


    27 oktober 2011 om 07:01
    Rob van de Sanden

    En hoe zou het met de efficiëntie zijn van formbuilders?

    Je kunt er formulieren mee maken, maar bijvoorbeeld een progress bar optie heb ik nog nergens teruggezien.


    3 november 2011 om 09:38

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!