Vacatures: aandacht voor details tot het laatste moment

31 juli 2007, 08:38

Een baan is iets heel persoonlijks, tenminste, voor de meeste mensen. Een vacature moet dat daarom ook zijn. Betrouwbaarheid en het gevoel van privacy speelt doorgaans een grote rol bij het al dan niet versturen van een CV. Het is daarom belangrijk om vertrouwen uit te stralen in een vacature, in alle facetten van de vacature.

Momenteel op marketingfacts jobs twee vacatures van Bright Sense, een W&S bureau. De twee vacatures verschillen sterk van stijl, wat waarschijnlijk ook de bedoeling is van de respectievelijke opdrachtgevers.

De PR manager functie is puntsgewijs, helder en compleet. Behalve dat de opdrachtgever niet vermeld wordt (persoonlijk vind ik dit een afknapper, maar dat zijn keuzes die men maakt, dus daar ga ik verder niet over zeuren) heb ik niets aan te merken op de tekst.

Hetzelfde geldt voor de vacature van communicatie adviseur. Hele andere schrijfstijl, andere sfeer, maar wederom helder en compleet. En wederom is de enige aanmerking het feit dat de opdrachtgever niet vermeld wordt.

Het slot is ook goed, naam en telefoonnummer worden vermeld, personalisering wekt vertrouwen. Maar dan… een info@ adres. Spijtig, want dat is voor de meeste mensen slecht voor het vertrouwen. Want een info@ adres betekent doorgaans dat de secretaresse de mail opent (mogelijk in dit geval niet, maar het gaat om het gevoel dat het oproept). En de vriend van de secretaresse tennist natuurlijk met de zwager van de broer van je huidige directeur en zo weet die dat je elders solliciteert. Precies wat je dus niet wilde dat de hele wereld zou weten. Aandacht voor details is bij vacatures van groot belang, het e-mail adres waar een reactie naar toe moet is daar een essentieel onderdeel van. Het liefst gebruik je persoonlijke adressen, zo niet dan in ieder geval een vacature@ of carriere@.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

3 Reacties

    brandyourbrand@gmail.com

    Bas,

    Leuk dat je hier een stukje over schrijft.

    Ik werd wel namelijk getriggerd door de inleiding van de ‘communicatieadviseur nieuwe media’.

    Portals, mobi-domeinen, extranet en eye-trackstudies.

    Gespecialiseerd in nieuwe media, weet een bedrijf op de digitale kaart te zetten.

    Dat ben ik!

    Als ik verder lees blijft helaas totaal onduidelijk wat ik met al mijn fantastische eigenschappen en ervaring kan doen voor deze opdrachtgever.

    Waarom zoeken ze een communicatieadviseur nieuwe media?

    Wat zijn de doelstellingen van deze pensioenbeheerder?

    Wie bepaalt de strategie en wie geeft m’n opdrachten?

    Afijn, ik besloot maar niet te solliciteren op een baan bij een werkgever waarvan ik de naam niet ken en waar de ambities onduidelijk blijven.

    Back to work.

    Groet,

    Bas


    1 augustus 2007 om 07:33
    chi666

    @Bas: Het laatste ben ik met je eens, het niet bekend maken van de opdrachtgever is altijd een zwaktebod. Heeft doorgaans te maken met het feit dat men geen exclusieve overeenkomst heeft en dus bang is dat men rechtstreeks sollcitieert en het W&S bureau dus de fee misloopt.

    Zelf denk ik dat de ambities zouden moeten spreken uit de genoemde zaken en dat je aan de hand daarvan minimaal een gesprek aan moet gaan. Je kan ook niet te ver gaan in wat je communiceert, want we willen het ook weer to the point hebben. Dus die doelstellingen lijken me in een gesprek goed naar voren te kunnen komen. Wel had men kunnen (moeten) aangeven of het een nieuwe of vervangende functie is, daar heb je gelijk in.

    Je opmerking m.b.t. de strategie en je opdrachten begrijp ik niet helemaal, er staat immers: “Als Communicatieadviseur Nieuwe Media werk je op de afdeling Communicatie die direct aan de Raad van Bestuur verantwoording aflegt. Je hebt zes enthousiaste collega-adviseurs met elk hun eigen specialisatie.”

    Daaruit kan je denk ik genoeg halen.

    Maar je hebt helemaal gelijk, het kan altijd nóg beter.


    1 augustus 2007 om 07:40

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!