The Next Day of The Next Web

2 juni 2007, 03:36

Dutchcowboys op The Next Web

Gisteren was ik aanwezig op The Next Web Conference in het Tuschinski Theater te Amsterdam. En ik mag dan wel eens mopperen over de vluchtigheid van de berichtgeving door de Dutchcowboys, gisteren waren ze massaal aanwezig in Amsterdam en deden daarvan uitgebreid verslag:

En eerlijk is eerlijk, het viel best mee om een dagje met de Dutchcowboys op te trekken 😉

Uiteraard waren er nog veel meer bekenden aanwezig in Amsterdam waarvan sommigen ongetwijfeld ook komen met verslagen. Ik zal die de komende dagen toevoegen aan deze posting. Zelf was ik vooral aktief op Twitter waar ik af en toe wat tidbits liet vallen over het congres.

Overige eventverslagen die de moeite waard zijn:

Een congres dat ondanks dat het erg warm was in de zaal en de programmering af en toe wat rommelig verliep, wat mij betreft een prima congres was. Hoogtepunt was Rod Beckström die in zijn afsluitende presentatie over The Starfish and the Spider het verschil liet zien tussen gecentraliseerde en gedecentraliseerde organisaties (

kom ik zeker nog op terug

).

Zelf ook geweest op The Next Web? Ben uiteraard benieuwd wat jij er van vond!

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

56 Reacties

    Rick

    Maar wat vonden we er nou eigenlijk van?


    2 juni 2007 om 05:34
    Rick

    Ik vond het geen sterk congres, los van alle technische problemen.

    Er waren een stuk of vier goede sprekers, maar wat ze te vertellen hadden was veel te algemeen. Ging dit congres nu over entrepreneurship of over de toekomst van het web? Identity 2.0 was ongeveer het enige wat binnen die laatste categorie viel.

    Een groot aantal namen op de lijst ontbraken, maar enige uitleg daarover ontbrak ook. Dit lijkt me heel vervelend voor buitenlandse bezoekers die naar Amsterdam waren gekomen om bepaalde sprekers te horen.

    Dick Hardt: leuke presentatie, maar te lang.

    Jeff Clavier & Sauil Klein: had beter een lezing kunnen worden.

    Deborah Schultz: te zweverig. Ging veel te veel over haarzelf.

    Tariq Krim: Netvibes is nauwelijks The Next Web. Geen sterke spreker.

    Tapan Bhat: dieptepunt. Geen sterke spreker, had niks te melden.

    Rod Beckström: begon heel sterk, maar eindigde zwak, misschien ook door tijdnood.

    Ik geef het congres een mager zesje. Volgende keer beter nadenken over wat je wilt vertellen met dit congres en zorg dan dat de sprekers die je uitnodigt ook echt komen.

    Het kwam mij te veel over als het verjaardagsfeestje van Boris met wat vrienden die kwamen opdagen.

    PS De Grumpy Old Men was leuke vondst.


    2 juni 2007 om 06:12
    Diabollik

    Wie zijn de mensen op de foto? Je mag de heren skippen


    2 juni 2007 om 06:26
    media

    @Diabolik: als ik Maarten Lens-Fitzgerald, Henk de Hooge, Ton Wesseling, Bas van den Beld en Jim Stolze kan skippen dan blijft alleen Marjolijn Kamphuis over.

    @Guido: zal later ook zeker de foto’s en verslagen van Reboot bekijken!


    2 juni 2007 om 06:41
    Annet

    Ik vind Maarten anders ook wel schattig, ik ben zeer benieuwd naar Mobile Monday en de verslaggeving aanstaande maandag, zet ´m op jongens! 😉


    2 juni 2007 om 06:48
    media

    @Annet: Maarten is inderdaad heel schattig 😉

    @Martijn: dank voor de link naar het verslag; leuk ook om je weer even te hebben gesproken!


    2 juni 2007 om 06:52
    Rick

    Als sprekers niet kunnen komen, moet je ze wel van de website halen natuurlijk. Maar ik herinner me dat Boris vorig jaar ook maar vast wat namen op het programma had laten zetten, terwijl de uitnodiging bij wijze van spreken nog verstuurd moet worden. Ik vraag mij dus af of de sprekers die niet op zijn komen dagen, uberhaupt hadden toegezegd.


    2 juni 2007 om 07:04
    Edo van Santen

    op http://www.TV4B.com staan intusssen een aantal interviews met de startups die op thenextweb 2007 stonden. in de loop van de dag komen ze er allemaal op.


    2 juni 2007 om 07:32
    Waldo Smeets

    [oeps, veel te lange post van deze zeurpiet]

    Als standhouder/spreker op de conferentie kan ik veel van bovenstaande beamen (dit is mijn persoonlijke mening in ieder geval, weet niet of die gedeeld wordt door de rest van Adobe). Vanuit mijn oogpunt verliep het allemaal heel erg rommelig. Volgens mij hebben ze sprekers ook tegen elkaar uitgespeeld en was er behoorlijk wat bluf in het spel (hetgeen gezien de grote hoeveelheid internationale bezoekers waarschijnlijk toch wel heeft gewerkt).

    In de voorafgaande weken was er eerst geen ruimte voor Adobe, toen weer wel als we een grote spreker zouden aanleveren, toen was er alleen een tafel beschikbaar. Een paar dagen voor de conferentie was het “Microsoft spreekt ook dus jullie moeten echt een hotshot afvaardigen” (die op zo’n korte termijn niet meer beschikbaar waren). Ik begreep van Martin Tirion van Microsoft dat het voor hen een beetje hetzelfde was gegaan (hij kreeg het 2 dagen van tevoren te horen dat hij moest spreken, toeval?).

    Donderdag avond werd ons nog verteld dat onze sessie om 10.00 uur zou zijn. Vrijdag ochtend bij aankomst wist niemand van de organisatie ons nu te vertellen of dat nog steeds zo zou zijn, toen werden we om 9.30 ineens geroepen dat het “nu moet”. Aangekomen op het podium besloot de spreekmeester dat het toch maar naar 17.00 uur moest, een half uur later hoorden we weer dat het om 11.00 uur zou gaan gebeuren. Planning?

    Het optreden van de Grumpy Old Men was ons ook niet medegedeeld. Ik was al niet blij met de opzet van een ‘battle’ (wie schiet daar nu iets mee op?). Grumpy mag best mopperen, maar laat hem wel bij feiten blijven en geen onwaarheden de wereld in helpen om zijn eigen ego op te poetsen en vetes uit te vechten. Nadien beklag gedaan hierover bij de organisatie die met het argument “freedom of speech” kwam. Sorry? Geef de bekritiseerden dan in ieder geval de ruimte om de kritiek te weerleggen. Freedom of speech?

    Ik had verder een gemengd gevoel over het publiek. Het viel mij op dat met de meeste Nederlanders goed te praten was en heb leuke gesprekken en discussies gevoerd. Maar voor mij is dat geen reden om nog eens terug te komen naar dit event; deze mensen (waaronder vele bekenden) kom ik elders ook wel tegen.

    Het waren voornamelijk de buitenlanders (startups?) die ons bezochten die zeer arrogant over kwamen; “wij gaan het helemaal maken, wij worden de grootsten en Adobe is echt ongelofelijk stom dat ze ons niet serieus neemt” en voeg daar nog maar een reeks aan ‘eisen’ aan toe. Nadat er 3 van dergelijke types langs zijn gekomen heb je het ook wel weer gehad ;-).

    Dit alles gaf het event voor mij toch wel een negatieve ‘gold digger’ bijsmaak, volgend jaar ben ik er waarschijnlijk niet meer bij.


    2 juni 2007 om 07:57
    Robert Eerhart

    Ik deel de mening dat het een niet al te sterk congres was. Er zijn wat mij betreft wel wat verbeterpuntjes: Wat mij betreft is techniek heel belangrijk tijdens een conferentie en waar aanvankelijk het goed begon, bleek er toch veel niet helemaal goed te werken waardoor de conferentie soms minuten lang stil lag. Voor de aandacht is dat redelijk killing. Tuschinski is een mooi theater, maar inderdaad veel te warm om een hele dag in te vertoeven. De opstelling van de ‘exposanten’ vond ik wat ongelukkig. Weinig ruimte en storend tijdens de conferentie omdat zij te horen waren in de zaal. 20% procent van de conferentie werd gevuld door start-ups. Ik heb dus ruim 100 euro betaald om deze mensen reklametijd te geven en dat vind ik veel. Een aparte zaal voor deze mensen zou niet overbodig zijn geweest. Het what’s-in-it-for-me gehalte van de start-ups was nul. Ik had liever iets gehoord over hun bewandelde paden, techniek, succes en failures. En als laatste: veeeeel te veel investors!

    Neemt niet weg dat ik toch de kans heb gehad om leuke mensen te ontmoeten en in de tussentijd een nieuw concept heb kunnen bedenken en uitwerken. Dat enthousiasme voor ons vak en nieuwe inspiratie dan toch ook op zo’n dag boven komt borrelen verbaast mij iedere keer weer.

    Volgend jaar weer Next Web? Ik weet het nog niet…


    2 juni 2007 om 07:59
    media

    @Waldo: dat zijn kritische geluiden; ik zal Boris ook vragen zijn visie te geven op hoe het allemaal is gelopen.

    Vwb de exposanten; ik heb een aantal pogingen gedaan om langs de exposanten te lopen maar het was me te druk/warm in die gang waardoor ik dat helaas heb gemist. Misschien aardig om de exposanten hier op marketingfacts een herkansing te geven om zich kort te presenteren? Als je interesse hebt, laat het me maar weten.


    2 juni 2007 om 08:16
    chi666

    The Next web behoord natuurlijk gewoon in Media Plaza gehouden te worden volgens mij. Maar goed, dan kan ik ook lekker met de bus op en neer 🙂 (voor hen die nog denken dat ik bij Media Plaza werk, nee hoor, al enige tijd niet meer, maar de warme gevoelens voor de locatie zijn er nog steeds).

    Heb er verder niets van mee gekregen, dus kan inhoudelijk niets over zeggen. Maar één opmerking wil ik nog wel maken n.a.v. de opmerking van Rick. Mijn oud marketing docent zei altijd: Bas, een goed congres (aanverwant aan je eigen vakgebied) pik je één of twee dingen op waarvan je zegt: kijk, dat is interessant, zo hard ik er nog niet naar gekeken.

    Als het er 0 zijn, is het een slecht congres.

    Als het er meer dan 2 zijn, heb je je werk de laatste tijd niet goed gedaan.


    2 juni 2007 om 08:21
    Diabollik

    @marco: je bent en blijft een gentleman!


    2 juni 2007 om 09:32
    Gerben

    Hm….

    Weinig gemist als ik dit zo doorneem.

    Ps. Is henk al weer terug van Afrika?


    2 juni 2007 om 09:39
    Robert Gaal

    Toen ik halverwege de middag op de vloer stond en even om me heen keek zag ik in m’n rechter ooghoek Dick Hardt, die echt een icoon neer heeft gezet als het op presentaties aankomt, aan m’n linkerkant pitchende startups en VC’s, recht voor me nog een video interview met Tariq Krim van Netvibes, en ergens achterin een rennende organisator in een wit pak omdat er een iChat geregeld moest worden. Volgens mij beschrijft dat de hele conferentie in 1 zin 🙂 Ik weet dus niet waar sommige mensen gisteren zijn geweest, maar ik vond het fantastisch in het Tuschinski. Echt een startup walhalla, en daar moet je denk ik van houden…


    2 juni 2007 om 09:56
    Diabollik

    >Echt een startup walhalla, en daar moet je denk ik van houden…

    of je moet er mee samenwerken?


    2 juni 2007 om 10:11
    Mar

    Jammer dat er twee presentators plots besloten niet te komen. Voor de rest wel een heel interessante en inspirerende conference. Afgezien van wat technische problemen zat het ook allemaal goed in elkaar, lunch inbegrepen, een hele voorraad flesjes water, “grumpy old men” en genoeg mogelijkheden tot netwerken.


    2 juni 2007 om 10:14
    media

    @Robert: tuurlijk was het een fantastische ambiance en ik kan me voorstellen dat als je daar als startup tussenstaat geweldig moet voelen. Maar ik denk niet dat je de kritieken die links en rechts hoort moet bagataliseren. Ik zou als organisatie deze kritiek aanhoren en zorgen dat het volgend jaar nog beter is geregeld. Boris en Patrick kennende zullen ze dat ook zeker doen!


    2 juni 2007 om 10:37
    Robert

    Helemaal mee eens Marco. Ik zit overigens niet in de organisatie ofzo, maar ik ken de jongens gewoon goed. De moeite die er in is gestoken zie je er wel vanaf vind ik.


    2 juni 2007 om 10:45
    ronald

    kom zelf uit de wereld van congressen en heb zelden zo’n verzamelde amateur vertoning gezien. techniek, sprekers organisatie, tijdschema, klimaat, locatie inrichting, catering logistiek en inhoud waren van een bedroevend niveau. de sprekers vertelden werkelijk niets nieuws en ook iemand als Deborah Schulz kan van de eerste de beste communicatie deskundige nog wel wat leren. jammer, de intenties zullen best wel goed geweest zijn, maar dit was werkelijk een onprofessionele vertoning.


    2 juni 2007 om 12:36
    Boris Veldhuijzen van Zanten

    @allemaal: bedankt voor de opbouwende kritiek 😉

    Natuurlijk trekken we ons overal wat van aan en proberen we alles volgend jaar nog beter te doen. Als ik sommige opmerkingen (verdachtmakingen?) hier lees wordt ik wel even heel erg ongelukkig. Gelukkig hebben heel veel mensen een leuke dag gehad en horen we verder alleen maar positieve geluiden.

    Michael Arrington vroeg ons donderdagochtend zijn vlucht te verzetten, koste 4000 dollar. Donderdagavond om 10 uur mailde hij dat hij toch niet kwam. Felix Peterson mailde donderdagmiddag dat zijn dochter ziek was en ze technische problemen hadden bij Plazes en dat hij dus meteen naar huis moest. Guido mailde me vrijdagmiddag dat Felix bij Reboot was.

    De techniek heeft ons gesmeekt om alle presentaties 2 weken van te voren aan te leveren omdat ze anders de continuiteit niet konden garanderen. Vertel dat maar eens aan mensen als Dick Hardt. Bijna alle sprekers hebben de dag (of nacht) van te voren nog aan hun presentaties zitten werken. Ik neem dus persoonlijk alle verantwoordelijkheid voor de soms gebrekkige techniek.

    Rick: Over één ding zijn we het helemaal eens. Het voelde af en toe inderdaad als “het verjaardagsfeestje van Boris”.

    🙂


    2 juni 2007 om 13:15
    Rick

    Als het een startup congres had moeten zijn, moet je het als zodanig brengen. Dan heb je het over een soort Demo. Volgens mij heeft Demo in het verleden wel Europese versies georganiseerd, maar er zal wel een reden zijn dat ze daar weer mee zijn gestopt.


    2 juni 2007 om 13:19
    media

    Kan me je gevoel voorstellen Boris; zeker als je je realiseert hoeveel tijd, energie en geld jullie er vooraf in hebben moet steken. Altijd spannend en als dan op het laatst het net niet loopt zoals gepland, dan is dat jammer. Jullie hebben opnieuw zonder tonnen subsidies een event neergezet dat internationaal op de agenda staat. Daar kun je trots op zijn. Luister goed naar de kritieken (noem het gratis advies) en doe er je voordeel mee voor volgend jaar. Ik ben er dan graag weer bij!


    2 juni 2007 om 13:29
    Richard Derks

    Lieve mensen,

    een beetje meer respect is op zijn plaats voor de organisatoren. Voor mij was het congres uiteindelijk positief om een aantal redenen.

    Ik kon in de gangen zeer gemakkelijk en ongedwongen in gesprek komen met een aantal toonaangevende persoonlijkheden, zakenmensen, journalisten en investors. Dat is vaak het moeilijkst voor elkaar te krijgen op een dergelijke gelegenheid, omdat alles erg strak georganiseerd is. De wat minder strakke organisatie heeft dit mogelijk gemaakt. Op het web 2.0 congres in San Francisco kon ik bijvoorbeeld niet in contact komen met een Deborah Schultz, waar ze ook presenteerde. Op the Nextweb heb ik echter een hele boom op kunnen zetten met haar.

    Wijzelf mochten als startup ook presenteren en de techniek liet het volledig afweten. Het publiek bleef echter positief en later kreeg ik nog veel opmerkingen over wat er gebeurde.

    Waarom ga ik naar een congres: om mensen en vakgenoten te ontmoeten. De presentaties voegen vaak minder toe, maar geven stof tot praten.

    Groet, Richard


    2 juni 2007 om 14:57
    Marjolijn Kamphuis

    Eigenlijk laat de blogkritiek op al dit soort congressen zich altíjd het beste samenvatten als: ‘ik heb niks nieuws gehoord’. Als auteur zeg je daarmee eigenlijk niks meer dan dat je dus je vakliteratuur goed bijhoudt, precies datgene wat je van een gerespecteerd blogger of frequent bloglezer mag verwachten.

    Nu er gemiddeld 3 congressen per week aan de gang zijn kom je deze opmerkingen aan de lopende band tegen, en feit is waarschijnlijk dat men ons inderdaad weinig nieuws wijs kan maken. Inevitable. Maar dat neemt niet weg dat er nog altijd een wereld van verschil is tussen events als MarCom07 en die als The Next Web.

    True, ik heb inhoudelijk weinig nieuwe feiten gehoord. En toch verliet ik het Tuschinski uiteindelijk excited en geïnspireerd. Fijn namelijk dat er moeite wordt gedaan om ook eens internationale sprekers naar Nederland te halen, en heerlijk hoe die in onze ogen soms arrogante Amerikanen onze Hollandse ondernemersdrift toch weer weten aan te wakkeren. En inderdaad Robert, daar moet je waarschijnlijk van houden.

    Dat de zon zou gaan schijnen weet je van te voren niet. En de locatie was misschien warm, maar toch zeker duizendmaal mooier en leuker dan alwéér de RAI of alwéér de Westergasfabriek.

    Ben ik dan misschien ook zo enthousiast omdat de dag net als bij Blognomics weer op een Twitter meetup uitdraaide? Zeker weten vormden de biertjes met de Twitterazi op het Rembrandtplein het hoogtepunt van de dag, maar dan vooral omdat we na met name de presentaties van Richard Derks, Dick Hardt en Rod Beckström meer dan genoeg Food for Talk hadden, en onze Friday Twitter Night deze week onder het genot van een biertje IRL konden voortzetten. En dat daar uiteindelijk de beste ideeën geboren worden moge duidelijk zijn. 🙂


    2 juni 2007 om 17:14
    media

    En zo is het maar net Marjolijn; volgend jaar staan wij er samen met ons digitale testament! 😉


    2 juni 2007 om 17:20
    Marjolijn Kamphuis

    @Marco: blíjft een briljant idee! 😀


    2 juni 2007 om 17:31
    Rogier Swagerman

    Ik was er alleen ’s middags bij. Ik vond het helemaal top. Organisatie was hier en daar rommelig: ik ben geen standhouder dus het kan mij niet echt boeien. Eten en drinken was daarin tegen wel goed. Voor het eerst Dick Hardt gezien en samen met Rod Beckström was het beste congres van het jaar tot nu toe: Boris petje af en vogend jaar zeker weer doen!


    2 juni 2007 om 18:50
    media

    Grappig dat de ervaringen van deelnemers zo verschillend kunnen zijn. Boris, nog even terugverwijzend naar een eerdere reactie: geniet van de complimenten en beschouw kritiek als gratis advies voor volgend jaar. Gaat het helemaal goedkomen!


    2 juni 2007 om 19:03
    Henk De Hooge

    @Marco, tis al vaker gezegd, ze vallen best mee die cowboys& girls. 😉 Het blijkt maar weer eens dat het organiseren van een internationaal congress geen eenvoudige opgave is.

    Ik denk dat van alle reacties Marjolijn het het beste verwoord. Je mag van bloggers verwachten dat ze bij zijn maar het neemt niet weg dat het algemene gevoel over de gehele best redelijk was en dat the next web zich duidelijk onderscheidt van al die andere 173 look a like marketing events.

    In die zin, Boris neem de kriteik ter harte, los de techniscghe shit volgend jaar wat beter op, leg je sprekers eerder vast, desnoods met een penalty en zorg wel voor wat echte next webbers en ga gewoon weer verder in dit werkelijk fantastische theater.

    Wij vonden het ieder geval weer eens een inspirerend dagje en moet ik volgens Marco nu echt eens gaan twitteren….


    2 juni 2007 om 19:06
    Boris Veldhuijzen van Zanten

    Nogmaals allemaal bedankt voor alle feedback! Ik blijf de discussie volgen hier maar mail me ook gerust persoonlijk: boris@thenextweb.org


    2 juni 2007 om 19:28
    Raimo

    Als we nu eens luisteren naar Rod Beckström…

    Volgend jaar misschien een gedecentraliseerd congres? 😉

    Voor MobileMonday beginnen onze zorgen nu langzaam op te lopen.. hehe… 1 afmelding(zijn er nog mee bezig), nog geen powerpoints binnen, nog geen badges..en nog wat kleine dingen..hehe


    2 juni 2007 om 21:25
    kwek

    “Zelf was ik vooral aktief op Twitter waar ik af en toe wat tidbits liet vallen over het congres.”

    Af en toe??


    2 juni 2007 om 21:52
    Marc Köhlbrugge

    Hoewel ik me kan voorstellen dat het voor de sprekers niet handig is als er technische storingen optreden stoorde ik me er zelf niet echt aan. Het gaf extra tijd om de presentaties die ervooraf aan gingen eens in te laten zinken en over na te denken.

    Eten en drinken was wel weer erg goed geregeld en het Tuschinski theater was ook erg mooi. Ik heb geen last gehad van de hitte waar andere mensen het over hebben, maar ik ben dan ook gewoon in redelijk zomerse kleding gekomen.

    Inhoudelijk vond ik de conference ook interessant mede juist door de mix van entrepeneurship en het nieuwe internet. Daarnaast zie je dat “the next web” ook voor een groot deel voortkomt uit (kleine) start-ups en ik denk daarom dat het een tactische keuze is geweest om het onderwerp ‘entrepeneurship’ er bij te betrekken.

    Ook de sfeer was goed en er waren voldoende mogelijkheden om mensen te spreken. Ik moet wel zeggen dat ik een paar start-ups vrij amateuristisch over vond komen maar dat is misschien ook het risico als je onbekende start-ups over laat komen.

    Ik heb geen referenties naar bijvoorbeeld Amerikaanse conferences dus het is lastig om iets te zeggen over hoe The Next Web daarbij tussenvalt maar het geeft ook weer aan dat The Next Web wél bereikbaar is voor mij en de meeste andere conferences niet.

    Al met al wat mij betreft dus een geslaagd conference.


    2 juni 2007 om 23:31
    Sander van der Vliet

    Ik vond TheNextWeb een zeer geslaagde dag, de sprekers vond ik stuk voor stuk erg goed en inspirerend. De showcases waren wat minder interessant, die moeten voortaan wat minder over hun product praten, hoe eBuddy werkt lijkt me duidelijk.

    Verder was de sfeer gewoon erg goed, de sprekers liepen gewoon rond tijdens de pauzes en je kon met iedereen kletsen. Ik heb een hoop nieuwe contacten opgedaan, dat is voor mij nog het meest waardevol.


    3 juni 2007 om 07:20
    Joep Kuijper

    De hoogtepunten vond ik Hardt, Schultz en Beckström. De manier waarop Hardt zijn boodschap brengt is fenomenaal. Elementen uit zijn presentatie had ik natuurlijk al eens eerder gezien, maar hij geeft een performance. En net als bij een rockconcert, moet je die eigenlijk live zien.

    Schultz en Beckström kwamen met een andere invalshoek en dat inspireerde mij. Wanneer we een vernieuwend ‘next web’ willen in de toekomst, moeten we er op andere manier naar kijken. Schultz en Beckström deden dat in mijn ogen.

    Tuschinski is een prachtige locatie. De zaal was niet helemaal volgeboekt en dat droeg bij aan de sfeer. Het kwam kleinschalig over, terwijl er grote sprekers waren.

    De showcases tussendoor werden voor mij interessant door de Grumpy old men. Ze kwamen met kritiek, waarvan ik wel wat kon leren. Daarnaast was het natuurlijk een geestig duo.

    Ik heb het erg naar mijn zin gehad en ik denk dat we blij mogen zijn dat we zo’n conferentie in de buurt hebben.


    3 juni 2007 om 07:46
    Joop

    Ik heb het idee dat sommige mensen hier de nieuwswaarde van het wereldwijde internet gaan vergelijken met dit evenement.

    Thenextweb is een mooi initiatief in Nederland, en blijkt goed te zijn om te netwerken of om je nieuwe webproducten te presenteren.

    De sprekers zijn aardig geselecteerd, en misschien lastig op het publiek met gemengde verwachtingen af te stemmen.

    Microsoft en Adobe werden uitgespeeld, geen twijfel aan. Ik vond het prachtig! 🙂 Door mr. Canter, de grumpy old man zijn suggestieve en ongefundeerde opmerkingen kreeg het een naar tintje.

    De mensen in het publiek hadden dit over het algemeen wel door, voor zover ik gehoord heb! Serge Jespers nog even gezien, en hij was wel enthousiast over het publiek dat langs de booth kwam.

    Achteraf gezien werd Adobe een underdog, en met de presentatie en hun booth zijn zei een veelbesproken onderwerp geworden.

    Deborah had een minder technische en innoverende presentatie, ze had zeker wel een boodschap die niet door iedereen begrepen werd. “less utility, more entertainment”

    Kevin Rose deelde het nieuws mee dat Digg het veel besproken foto-sectie zal krijgen. Hulde! Verder ook wat nieuwe dingen over de koers die digg.com aan het varen is, dikke wallen en net wakker.

    Dick Hardt heeft me overrompeld, ik had er niet veel (nieuws) van verwacht. Gezien iedereen zijn stappen wel volgt. Zijn presentatie was in Takahashi stijl en gewoon grappig, informerend daardoor overompelend. Heb hem ook nog kunnen spreken, erg leuk.

    Rod Beckström deed zijn presentatie over zijn boek. Bewust ingeroosterd op het einde, want zijn verhaal was enigszins alles omvattend. De mensen die het gehoord hebben weten waar ik het over heb.

    De dag was over het algemeen goed georganiseerd, pauzes zodat je net kon netwerken en een broodje kon eten maar niet te lang tussen de presentaties door.

    Mooie locatie, en een stuk minder grijze pakken dan een hosc o.i.d.

    Volgend jaar kom ik ervoor naar Nederland!


    3 juni 2007 om 08:17
    ewout@onedaycompany.nl

    Hum. Na alle reacties is het nog moeilijk er iets over te schrijven. Zeker als mijn ratio het vreselijk liet afweten en mijn emoties vooral de bovenhand hadden. Ik was vorig jaar ook bij NextWeb en viel als een blok voor de sfeer. Nu, na #2, kan ik het beter omschrijven.

    Grappig genoeg was dit jaar het thema inderdaad “interweaving” en als ik naar het NextWeb keek, dan was dit precies zoals het congres ging : geen strakke organisatie, geen keiharde deadlines, geen standaard seminar/congres dus.

    Al eerder was mij opgevallen dat ik bij “normale” congressen in slaap val : je kent de inhoud van de meeste presentaties al, je krijgt het roemruchte panel waar niets nieuws uitkomt, iedereen in de zaal houdt zijn bek, uurtje afgelopen, snel je jas ophalen en wegwezen allemaal.

    Dus nu, geen van dit al : we kregen een experience (sorry, cliche woord), die voor mij een onderons-gevoel veroorzaakte (ben (nog) geen vriend van Boris). Er was gedacht aan manieren om de gemoederen in de zaal tot leven te wekken (grumy old men, concurrentie Adobe/Microsoft). Je krijgt zo tenminste niet de eenzijde, one-way informatie die je bij andere seminars krijgt. Je wordt zo een veel rijkere informatie aangeboden dan normaal.

    Het aller, allermooiste zijn de soms knullige presentaties van startups tussendoor. Ja, dat is amateuristisch en ik zou zelf mijzelf ook anders presenteren. Maar wat bij overbleef was : die mannen/vrouwen zijn echt met iets bezig en ze hebben even het werk neergelegd om hier iets korts te vertellen.

    Je krijgt het rauwe werk te zien, niet de gepoetste presentatie. Iedereen die in Online werkt, weet dat de werkelijkheid lastig is – al was het maar omdat er nog teveel te leren en ontdekken valt. Iedereen die bereid is om eerlijk over zijn ervaring te praten, is een moedig mensch.

    De mindere techniek was inderdaad storend, maar versterkte het gevoel van “werk in wording”. Dat was vorig jaar en dit jaar nog okay, volgend jaar moet het wel in orde zijn – anders vervreemd de organisatie zich teveel van de bezoekers.

    Voor mij was het hoogtepunt Kevin Rose. Hoewel ik KPN en de organisatie vervloekte toen hij wegviel en zonder commentaar niet meer terugkwam. Deze held was bereid om toelichting te geven op de nieuwste ontwikkelingen, met pet en baard en slaapwallen. Ook nu was het weer alsof we over zijn schouder naar zijn werk konden kijken. Briljant.

    Ook nu weer zijn het kleine details waarop ik kick : het meisje dat ik kon helpen door de weg te wijzen naar de VC van Atlas. De kleine kaartjes die achter de knop van de herenwc stak, om je op weg te wijzen naar zomaar een URL van een klein bedrijfje, dat je verder nergens terug kan vinden. De verhalen van iedereen – een verzameling startup avonturen.

    Ben naar het diner & drinks achteraf gegaan. En daar is het zo goed om te kunnen praten, uitwisselen van ervaringen en meningen. Respectievelijk : om gewoon op de sprekers af te stappen, te discussieren en simpelweg te genieten. Erg goed dat aan het “netwerken”/verwerken zoveel goede aandacht is besteed. Mag van mij bij elk goed congres.

    Het was dus een un-seminar. We gaan meer van dit soort bijeenkomsten krijgen, mark my words. Minder focus op de inhoud van de presentatie, meer verhalen en ervaring uitwisselen. Waardoor je als bezoeker echt meekrijgt hoe het is om bezig te zijn met de Nextweb, waardoor je gedwongen wordt om niet passief achterover te leunen en de info te krijgen. Maar waar je vooral zelf actief moet zijn, de vragen moet stellen, op de mensen moet afgaan en vooral : met elkaar verhalen te delen. Kortom : zoals de beste social networking-sites nu ook werken.

    Ik kwam vreselijk energiek hier vandaan. Heb afspraken met een aantal mensen gemaakt om als de sodemieter een startup te beginnen. Volgend jaar weer. Hopelijk nu als presentator.


    3 juni 2007 om 09:53
    Marjolein Hoekstra

    Ik vond The Next Web een leuke, zij het voor het gebodene een wat hooggeprijsde dag. Ik was blij een aantal mensen te kunnen ontmoeten die al een tijdje op mijn ‘lijstje’ stonden, onder wie een aantal contacten uit het buitenland. Ik heb zelf bewust geen laptop op schoot genomen of anderszins live tijdens het evenement gerapporteerd omdat ik dit zelf als spreker storend zou vinden. Deborah’s presentatie sprak me aan omdat ze de verpersoonlijking is van haar speech: bevlogen, persoonlijk en vol emotie. Rod’s presentatie kwam zeker sterk over, maar persoonlijk had ik het idee dat wat hij te zeggen had ook op een willekeurige andere bijeenkomst zou kunnen worden ingevoegd. Wat ik zou veranderen: geef bij binnenkomst op de ochtend van de conferentie een hand-out met de laatste wijzigingen in het programma, of kondig deze aan. Laat de start-ups die in de wandelgangen aanwezig zijn een korte profielschets maken, zodat je van te voren kunt bepalen bij wie je wilt langsgaan. Verder had ik het fijn gevonden om een lijst te krijgen met daadwerkelijk ingecheckte deelnemers, zodat ik gerichter naar ze kon zoeken. Ik lees nu verslagen van mensen die ik graag op de dag zelf zou hebben ontmoet. Wellicht al tijdens de presentaties een friends-of-The-Next-Web Twitter stream onder langs het presentatiescherm laten lopen?

    Tsja, en dan die name tags: de naam The Next Web mag minder groot, blijft er meteen meer ruimte over voor de eigen naam van de drager van de badge. Een badge op borsthoogte doet het trouwens beter dan op navelhoogte. Het geluidsniveau tijdens de party had voor mij iets lager gemogen, zodat het mogelijk zou zijn geweest om daadwerkelijk met mensen te praten. Hoe dan ook, ik had deze dag niet willen missen en zie zeker uit naar het programma van 2008.


    3 juni 2007 om 10:43
    Boris Veldhuijzen van Zanten

    He Marjolijn, bedankt voor je suggesties. Daar heb ik tenminste wat aan!


    3 juni 2007 om 10:52
    brandnewmedia

    Ik zal er niet te veel meer over zeggen want alles is nu wel een keer gezegd geworden. Ik kon me heel erg vinden in de post van Marjolijn en daarnaast had ik zelf wel wat meer brutaliteit en gedurfde voorspellingen willen horen.

    Verder is het ook voor mij erg belangrijk om te netwerken op events als The Next Web, waar inderdaad de sfeer echt enorm goed en relaxed is. Ook gaf het mij het gevoel dat je allemaal tot een community hoort die een soortgelijke visie hebben, of in ieder geval dezelfde interesse. Het ontmoeten van nieuwe mensen daarin maakte voor mij alle gebrek aan vernieuwende informatie goed.

    Overigens vond ik de presentatie van Beckström ook inhoudelijk het beste, maar denk dat wij dit allemaal al weten, alleen heeft hij een goede manier gevonden om het uit te leggen en te bundelen in metaforen en vereenvoudigde voorbeelden: de kracht van een goede spreker/leraar.


    3 juni 2007 om 11:35
    Rick

    Ik heb toch sterk de indruk dat het gros van de reacties komt van mensen (bloggers, journalisten) die gratis zijn binnengekomen. De vraag is of mensen die het volle pond hebben betaald net zo positief zijn.


    3 juni 2007 om 12:06
    brandnewmedia

    Complimenten voor Boris die de reacties echt goed oppakt!


    3 juni 2007 om 12:11
    Boris Veldhuijzen van Zanten

    @Rick: ik wordt zo langzamerhand wel heel erg benieuwd naar je achtergrond. Als wat zat jij er bij en hoe krijg ik je weer iets positiever gestemt?


    3 juni 2007 om 12:18
    Edwin van Nuil

    Zonder in herhaling te vervallen kan ik zeggen dat ik het een inspirerende omgeving vond en vooral Shultz/Hardt en Berkström erg goed vond. The Starfish and the Spider is besteld. Ik heb ook met diverse interessante mensen gesproken, waaronder een paar van de sprekers. En met een paar VC op de party, waar hopelijk een leuk vervolg uit kan komen.

    @Rick, ik behoor dan zeker tot de uitzonderingen, want zowel ik als mijn collega, die ook positief was, hebben de volle mep betaald.


    3 juni 2007 om 14:05
    ewout@onedaycompany.nl

    Rick : de volle mep was mine, too.


    3 juni 2007 om 19:04
    Boris Veldhuijzen van Zanten

    He Marco: blijkt allemaal toch iets subtieler in elkaar te zitten dan ik in eerste instantie schreef. Mijn post heb ik inmiddels aangepast. Voel me een lul om eerlijk te zijn…


    4 juni 2007 om 07:25
    media

    @Boris: ik gaf je in je eerste reactie groot gelijk; hij had het gewoon even moeten laten weten that’s all. Je reaktie was menselijk!


    4 juni 2007 om 07:36
    Bram

    Ik heb vrijdag echt een geweldige tijd gehad, veel geleerd en veel interessante (en oninteressante) mensen ontmoet.

    Ik snap de hierboven geschreven meningen an sich wel en het is logisch dat je als journalist/blogger met je neus op elk nieuwsfeitje en elke ontwikkeling zit en daardoor dubbele informatie krijgt op een conferentie. Ikzelf lees aardig wat blogs maar toch heb ik de hele dag nieuwe informatie gekregen.

    Ik denk dat de visie van de bloggers enkel overeenkomt met een klein percentage van de attendees van the next web. Ik heb op de conferentie zelf geen afkeurende geluiden kunnen bespeuren en het applaus was er in overvloed.

    Er zijn zeker een aantal aspecten die wat verbetering kunnen gebruiken maar dat is hierboven allemaal reeds beschreven. Ik stoorde mij overigens niet aan bepaalde storingen aangezien die alleen plaatsvonden tussen de presentaties door. Ik heb alles zeer goed kunnen volgen en de sfeer was zeer goed.

    Volgend jaar zou ik er graag weer bij willen zijn maar het zou mij extra prikkelen als er een heel nieuw idee wordt toegepast, iets onconventioneels, iets wat je nog nooit gezien hebt.


    4 juni 2007 om 07:43
    jschaap

    Ik ga regelmatig naar beurzen, conferenties of andere events. Maar nooit omdat ik verwacht dat ik er echt nieuwe kennis op doe. Zeker op het gebied van internet / nieuwe media is het onmogelijk om echt iets nieuws te vertellen, het echte nieuws staat altijd al eerder op internet zelf.

    De reden dat ik ga is juist om geïnspireerd te raken. Door mede-bezoekers, door sprekers, door de organisatie, de locatie, alles. En in dat opzicht was ook de tweede editie van The Next Web een succes. Want Tuschinski is een prachtige locatie, een aantal sprekers had een inspirerende performance, ik kwam een hoop interessante en leuke mensen tegen, vond de broodjes prima te eten en ik had een leuk feestje.

    En ja, tuurlijk vond ik het storend dat de presentatie van Respectance niet goed verliep. Maar als ik alle events moet opnoemen waar iets mis ging met geluid of beeld dan ben ik nog wel even bezig. Raar dat er nog steeds geen partijen zijn die dit 100% foutloos kunnen leveren, maar soit.

    Dan als laatste het ‘probleem’ van de sprekers. Ik vind het echt heel bijzonder dat Arjen, Boris en Patrick een internationaal congres proberen neer te zetten. Want op basis van wat we hier aan Web 2.0 doen is Nederland nou niet een echt logische plek. En ik vind het eveneens knap dat de heren veelal op persoonlijke titel sprekers naar Nederland hebben gekregen. Want ja, er hebben er een paar afgezegd. Maar tegelijkertijd kiest iemand als Tariq Krim ervoor om ipv een beetje rust te pakken omdat hij net de hele wereld is rondgevlogen toch te komen. Dat was veel organisatoren niet gelukt.

    Wat mij betreft danken we Arjen, Boris en Patrick voor het event, sturen we alle ideeen en verbeterpunten naar ze op en proberen we ze te helpen om er volgend jaar een nog mooier event van te maken.

    (Oh ja, ik heb ook het volle pond betaald. En graag ook. Want zo’n event kost nu eenmaal klauwen met geld. Dus als je wilt dat het een blijvend succes wordt, moet je lappen. Vind ik.)


    4 juni 2007 om 08:23

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!