Vlamingen boos op Nederlandse domeinkapers

25 juli 2006, 03:15

Vlamingen hoeven niet zo per se de handigste jongens te zijn. Als een Vlaming een domeinnaam ‘nodig’ heeft registreert hij deze. Een Nederlander daarentegen registreert zo snel mogelijk, soms nog voor het internet werd uitgevonden, alle mogelijke domeinnamen.

aldus de Vlaamse Autonome Raad voor het Uitvaartwezen (VARU). Vlaamse begrafenisondernemers klagen dat Nederlandse bedrijven domeinnamen als uitvaart.be, begrafenis.be, uitvaartpolis.be en uitvaartverzekering.be hebben ingepikt. Drie van de 4 genoemde domeinen staan op naam van Peter Schaik uit Amsterdam. Hij registreerde uitvaart.be en begrafenis.be overigens al in 1998. Doorgedreven commercialiteit stelt de VARU acht jaar later.

Via: BNR

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

18 Reacties

    Bas

    Helemaal mee eens! De verhouding domeinnamen / hoofd van bevolking tussen NL en BE is nogal scheef. Eh, “was” nogal scheef. Want toen DNS Belgie gratis domeinnamen ging weggeven is dat verschil waarschijnlijk wel weer wat rechtgetrokken omdat, juist, Nederlanders hier gretig gebruik van gemaakt hebben. Domeinkapen in de breedste zin van het woord zou ronduit verboden moeten worden en net zoals Eurid dat doet, zouden registrars of de verantwoordelijke organisaties daar actief mee bezig moeten zijn. Waarschijnlijk trap ik hier veel mensen op de tenen gezien er genoeg zullen zijn die wat domeintjes achter de hand hebben maar zo denk ik er over. Een domein kopen om vervolgens duurder te verkopen aan de “rechtmatig geintresseerde” is nogal zwak zakendoen.


    25 juli 2006 om 06:33
    Peter

    Met verbazing las ik het bericht op uw website over het stelen van begrafenissites. Laat ik eerst zeggen dat het me verbaast dat het ANP hier uberhaupt over schrijft! Alsof de uitvaartsector de enige sector is waar Nederlanders domeinen als .be, .net, .com proberen te registreren. Ook ilse.nl registreert Ilse.be. Dus zo ongebruikelijk is het niet. Het is duidelijk komkommertijd.

    Nu over naar de VARU. Ik heb destijds een beperkt aantal domeinen, ik dacht 2 geregistreerd, toen er nog strenge eisen golden aan de registratie van .be domeinen. Aan die eisen voldeed ik keurig, waarbij ik trouwens hulp heb gekregen van een Vlaamse uitvaartondernemer. Het .be domein is later geliberaliseerd. Iedereen mag dus .be domeinen registreren. Ik heb er toen nog een aantal geregistreerd. Kortom, in tegenstelling tot wat de VARU beweert heb ik geen domeinen geregistreerd ‘nog voordat het internet werd uitgevonden’.

    Ook ben ik niet van plan, zoals de VARU beweert, de Vlaamstalige domeinen te verkopen. In tegendeel. Ik ben van plan een uitvaartsite te maken helemaal gericht op de Vlaamstalige markt. Omdat de structuur van de Vlaamse uitvaartsector afwijkt van die van de Nederlandse (in Vlaanderen speelt de overheid en overheidstoezicht een veel grotere rol), ben ik op zoek naar een partner die inhoudelijk kan bijdragen. Ik denk dan aan een grote uitvaartpartij die actief is in de Vlaamse markt. Vanzelfsprekend nodig ik ook de VARU uit om een bijdrage te leveren aan een dergelijk initiatief.

    De reden dat ik nog geen Vlaamstalige uitvaartsite heb op dit moment, is het simpele gevolg dat er tot voor kort onvoldoende belangstelling was vanuit de consument. Dat leid ik af uit de bezoekersstatistieken. Het bezoek vanuit Belgie is te laag om grote investeringen te doen. De laatste tijd is dat aan het veranderen en om die reden staat een Vlaamse uitvaartsite nu in de planning. Er is dus geen sprake van domeinen pikken of verkopen.

    We vermoeden dat de hitte een beetje naar het hoofd is gestegen van de VARU. Het is opvallend dat vele ontwikkelingen vanuit de Nederlandse uitvaartwereld door de voorzitter van de VARU wordt gezien als bedreiging. En dat is jammer want met een dergelijke houding laat de VARU vele kansen aan zich voorbij gaan.

    Tot slot bedank ik de VARU hartelijk voor de free publicity.


    25 juli 2006 om 07:39
    Peter

    O ja, Bas, er wordt dus niet verkocht. Van domeinhandel is geen sprake. En van domeinkaping ook niet want ik exploiteer 9 uitvaartgerelateerde websites. Van kaping is mijns inziens pas sprake als je domeinen registreert waar je inhoudelijk niets mee te maken hebt


    25 juli 2006 om 07:42
    Sjaak

    Zeg peter,

    Als jij die domeinen al zolang in je bezit hebt en er tot nu toeniets mee hebt gedaan vind ik het wel een beetje zwak dat je nu opeens roept dat er plannen zijn. Als dit artikel niet was verschenen durf ik te wedden dat die plannen niets opeens boven zijn komen drijven. Kortom….wees een vent en stel die namen beschikbaar.


    25 juli 2006 om 09:05
    Peter

    Beste Sjaak

    Ik roep niet opeens dat er nu plannen zijn. In het verleden hebben we complete sites gemaakt voor de vlaamstalige markt, bv condoleren.be. Check maar met http://www.archive.org oid.

    Dat sloeg onvoldoende aan. En dus wacht ik het tijdstip af dat een aparte Vlaamstalige site meer opportuun zou zijn. In de tussentijd verwijzen die domeinen naar Uitvaart.nl, de meest uitgebreide Nederlandstalige uitvaartsite dus dat is nog geen eens zo gek. En plannen voor nieuwe vlaamstalige sites zijn niet alleen afhankelijk van mij. Ik ben daarover al lange tijd in gesprek. Geen zorgen dus.

    Peter


    25 juli 2006 om 09:16
    Alexander

    Duizenden .eu-domeinnamen geschorst

    Uitgegeven: 25 juli 2006 10:47

    BRUSSEL – De uitgever van .eu-domeinnamen op internet, EURid, heeft 74.000 namen geschorst. Tegen vierhonderd registratiebedrijven zijn rechtszaken aangespannen wegens contractbreuk, meldde de uitgever dinsdag op haar website.

    De namen van websites, zoals hallo.eu, waren slechts geregistreerd om ze later door te verkopen aan de hoogste bieder. Dit is strijdig met de regels voor uitgifte van .eu-namen.

    De registratiebedrijven mogen alleen namen toekennen aan bestaande personen en bedrijven in de Europese Unie. Anders zou de waarde van de nieuwe eu-sites afbrokkelen, denkt manager Herman Sobrie van EURid in Brussel.

    De 74.000 domeinnamen waren in handen van drie bedrijven: Ovidio Ltd, Fausto Ltd en Gabino Ltd. Sinds de start op 7 april zijn 1.982.840 eu-adressen uitgegeven, waarvan 245.820 in Nederland.


    25 juli 2006 om 09:53
    Peter

    @Lucky Luke: “waarom plaats iemand een artikel rondom het Ovidio/EurID probleem!?!? “

    daar begrijp ik ook helemaal niets van.


    25 juli 2006 om 11:55
    Eddy

    Dat je je merknamen wil veilig stellen daar kan ik best inkomen.

    Maar dat je als Nederlander zelfstandige naamwoorden en werkwoorden als .be gaat registreren vind ik zeer laag en goedkoop zaken doen.

    How low can you go als internet ondernemer. Als je enkel op die manier kan teren op succes dan wezen al je bezoekers gewaarschuwd voor je product kwaliteit en originaliteit.

    Wat mij ook enorm opvalt is dat al die .be domeinen in Nederlandse handen in de meeste gevallen MFA spamsites zijn.

    Teruggeven die handel en zo blijven we gezellige buurlanden!


    25 juli 2006 om 14:22
    evroekel

    @Peter: wat is de trigger die er toe leidt dat VARU maar liefst acht jaar later op deze wijze de publiciteit opzoekt?


    25 juli 2006 om 15:31
    Peter

    Maar dat je als Nederlander zelfstandige naamwoorden en werkwoorden als .be gaat registreren vind ik zeer laag en goedkoop zaken doen.[unquote]

    @EDdy: hoe dat zo? Het .be domein is volledig geliberaliseerd hoor. Met het woord teruggeven suggereer je alsof .be domeinen exclusief door Belgen geregistreerd zouden mogen worden. En dat is niet de mening van DNS. Goedkoop zaken doen of niet, dit bericht gaat over mij en jij mag reageren vanuit de comments. Daar heb ik best vrede mee


    25 juli 2006 om 16:06
    Peter

    @Erik: dat is me ook een raadsel Erik. Want waarom pas na 8 jaar klagen? Het lijkt wel een grap.


    25 juli 2006 om 16:07
    Eddy

    @Peter: Probleem is dat het mes niet langs beide kanten snijdt. Weet je hoe moeilijk het is om als buitenlander een .nl te registreren? Het .nl domein is tot op heden goed gereserveerd gebleven voor Nederlanders alleen. Ben je een buitenlandse registrator dan moet je een adres in NL opgeven wat voor vele een struikelblok is.


    25 juli 2006 om 19:43
    Kasper Katje

    Tja, dan moet je klagen bij dns.be en niet bij degene die slim registreert. Even goede buren hoor 😉


    26 juli 2006 om 03:37
    Bas

    @Peter, ik beschuldig niemand persoonlijk. Als jij goede intenties hebt met die domeinnamen: Prima.

    @discussie, Ik hou wel van de vlaamse insteek. Domein nodig: registreren. Met andere woorden: wat zou de domeinwereld / internet toch mooi zijn als iedere domeinnaam een invulling kreeg waar de naam voor stond ipv een linksite, een site met “buy this domainname” enzoverder. Liever wat minder slimme hollanders en een schoon internet dan de huidige situatie waar een stel uitzuigers zonder kapitaal proberen te verdienen op de hobby / werkzaamheden van een ander. Soort van kladlopers, dat zijn het.


    26 juli 2006 om 07:01
    Peter Bressinck

    @ iedereen, als Belg moet ik natuurlijk Bas bijtreden :-). Als verantwoordelijke van 22 internationale websites moet ik inderdaad ook anderen bijtreden en toegeven dat het kopen van domeinnamen in België redelijk naief is. te gemakkelijk dus. net zoals het Belgisch paspoort. In landen zoals Denemarken en Frankrijk heb je niet alleen een fysiek adres nodig maar tevens trademark documenten en patenten om te bewijzen dat een domeinnaam je kan toebehoren. De discussie gaat hier uiteraard over generieke namen en dat is een hele andere. Maar zeg nu zelf, waaraan zou de surfer nu het meeste vertrouwen geven: aan een duidelijke brand website of aan een bedrijf dat onder een generieke domeinnaam communiceert? Stof voor een nieuwe discussie?


    26 juli 2006 om 12:13
    TimE

    Twee punten:

    1) Bas: helemaal eens dat het internet een stuk ‘schoner’ zou zijn mochten de domeinnamen lauter gebruikt worden voor daadwerkelijke sites. Goed punt!

    2) Peter: Ik moet je hier toch echt bijstaan. Dit is geen domeinkaping of pre-internet existence Nederlandse handelsgeest. Dit is gezonde (Nederlandse) handelsgeest! Waarom kan een Nederlander niet een website maken en beheren voor de Vlaamse markt? Wanneer een domeinnaam gebruikt wordt met een gerechtvaardigd doeleinde (lees: een daadwerkelijke site plaatsen) mag dat mijns inziens door iedereen gebeuren. Niet?


    26 juli 2006 om 13:08
    Jeroen

    A) Belgen zijn gewoon wat langzamer met het zien van nieuwe mogelijkheden.

    B) Mensen die schreeuwen dat domeinhandel niet zou mogen zijn zelf gewoon jaloers. Een stuk grond verkopen met winst na een aantal jaren zonder dat je er wat mee hebt gedaan is ook geen zonde toch.

    C) First come first serve principe zal altijd mensen tegen het zere been schoppen omdat men zelf helaas achter het net vist.

    D) Ik snap niet helemaal waarom iemand zich hier zelfs zou moeten gaan verdedigen omdat hij eerder was met het registeren van een aantal uitvaart domeinnamen.


    19 maart 2012 om 12:36

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!