-
Dit is de Booking.com in spe voor meetings
Een bedrijf op zoek naar een locatie voor een teambuildingdag moest vroeger veel tijd steken in rondbellen om verschillende offertes op te vragen. Sinds 2007 bestaat Meetingselect. Een platform dat het plannen van een meeting digitaliseert. “Wij zijn al een tijd bezig om die traditionele wereld te transformeren naar een online omgeving”, aldus medeoprichter Anouk Roohé. Met steeds meer succes. Wat zich vorig jaar vertaalde naar het ophalen van een investering van twee miljoen euro.
-
‘We jagen de Triple A-titels niet langer na’
Utomik ging van start met de ambitie om de Netflix van de games te worden. Veel buitenstaanders hadden toen nog het gevoel dat Utomik met iets illegaals bezig was. Maar het bedrijf bouwde stug door. Inmiddels heeft Microsoft zich op dezelfde markt begeven. “Ze hebben eigenlijk ons playbook gepakt. Je ziet iemand met veel meer middelen exact hetzelfde doen. Dat is echt vervelend. Dus dat dwingt je wel om je eigen strategie en je bedrijf tegen het licht te houden. Dat is een grote uitdaging“, aldus CEO en oprichter Doki Tops.
-
Sales en marketing vormen gouden combi bij Virtuagym
In deze HelloMasters-podcast spreken we met Simon Aurik de CCO & CMO van Virtuagym. Een diepgaand gesprek over de rol van marketing bij Virtuagym. Auriks filosofie: “Je moet luisteren naar de markt maar niet je oren vormen naar de markt.”
-
Conny Braams (CMO Unilever) ziet weer ruimte voor plezier
'Waarde en waarden' zijn essentieel voor marketing in tijden van recessie, meent Unilevers Chief Digital en Marketing Officer Conny Braams. Ze zegt dat merken in moeilijke tijden 'de juiste balans moeten vinden' tussen brandjes blussen op korte termijn en langetermijndoelstellingen.
-
‘Als je een klacht hebt ga je niet direct naar je huisarts, maar eerst naar onze app’
Wanneer je een medische klacht hebt, moet je op dit moment naar de huisarts. Die kan je vertellen of er werkelijk wat aan de hand is en je eventueel doorsturen naar een specialist. Digitaal gezondheidsplatform Quin wil dit model verfijnen: het eerste contact kan ook heel goed online verlopen.
-
(Podcast) De stad van de toekomst? De 15-minutenstad
Traditionele winkelcentra en -straten zijn uit de tijd, maar full service centers hebben de toekomst, aldus Wereldhave-CEO Matthijs Storm. Niks ‘laat het maar gebeuren’, maar een spot-on strategie met nieuwe concepten voor de 15-minutenstad van de toekomst. In een nieuwe aflevering van de podcastserie OnBrandScan vertelt de winkelvastgoedinvesteerder hoe je die proactief ontwikkelt. “Het gaat om meer dan winkelen en een goede mix van lokale winkeliers en leisure.”
-
Tribe of Noise pakt kansen waar het kan
Grootverdieners in de muziek zijn er maar weinig. Het merendeel van de artiesten verdient weinig tot niks. Het Amsterdamse Tribe of Noise helpt muzikanten aan een extra verdienmodel. De site biedt een plek waar muziek gedeeld kan worden. “Als ze dat hebben gedaan dan gaan wij met ons team kijken of we die muziek kunnen plaatsen bij podcasts, YouTube- of reclamefilmpjes, maar ook achtergrondmuziek in winkelcentra. Dus zakelijk gebruik van muziek”, aldus oprichter en CEO Hessel van Oorschot.
-
Omoda bespaart niet op klantcontact
Zeeuwse nuchterheid ten top: sinds jaar en dag is eenvoud hét sleutelwoord bij Omoda. Zowel digitaal als in de winkel staat de persoonlijke touch hoog in het vaandel. In een hectisch retaillandschap houdt de schoenenketen haar hoofd koel: Omoda trekt aan de lopende band de stoute techschoenen aan.
-
(Podcast) De merkevolutie van Marktplaats
Gregory Kukolj, CMO van Marktplaats en 2dehands.be, zat aan de virtuele keukentafel van HelloMasters voor een diepte-interview over alles wat met marketing te maken heeft. “Ons platform behoort aan de mensen toe”, zegt Kukolj.
-
‘Wat doen we met de kinderen?’
Terwijl de geruchten rondzoemen dat WeTransfer zich klaarmaakt voor een beursgang, is oud-oprichter Nalden lekker bezig met een nieuwe startup. Onder de naam Adelee werkt een team van tien man aan een communicatietool voor ouders.
-
Maakt BrainsFirst de magie van voetbal kapot?
Wat een mens kan bereiken in zijn of haar werk, wordt bepaald door een samenspel aan factoren. Zaken als talent en doorzettingsvermogen spelen zonder twijfel een rol, maar ook de breinfuncties moeten niet worden onderschat. BrainsFirst brengt het toekomstpotentieel van talent in kaart door breinfuncties te meten. Het bedrijf doet dat voor uiteenlopende werkgevers, waaronder meerdere grote en kleine voetbalploegen en de KNVB.
-
‘We zijn toch vooral emotionele beslissers’
Eind 2020 lanceerde SWOCC Merkmanagement Modellen: de SWOCC Selectie, een vernieuwde versie van het SWOCC Modellenboek samen met de Modellenbank, een online database van merkmanagement modellen. SWOCC in gesprek met Kim Cramer, merkspecialist en oprichter-eigenaar van BR-ND People, over de toepassing van merkmanagement-modellen en het 23plusone-model dat BR-ND People heeft ontwikkeld.
-
Insify, startup geboren uit frustratie met verzekeraars
Verzekeren is niet het meest sexy onderwerp. Denk je aan verzekeren, dan denk je al snel aan een omslachtig proces, het invullen van lange vragenlijsten en gesprekken met een adviseur. Zeker wanneer het een bedrijfsverzekering betreft. Dat moet anders kunnen, bedacht Bloomon-oprichter Koen Thijssen. Een jaar geleden ging hij van start met Insify. “Wij willen dat langzame ouderwetse proces, helemaal online snel en simpel maken”, aldus CTO Martijn Rutten.
-
Verkoopt seks nog?
Seks in marketing en reclame is anno 2021 springlevend. In advertenties worden we nog altijd doodgegooid met billen, borsten en ander vrouwelijk en mannelijk schoon. Wel is de industrie met de jaren voorzichtiger geworden. Met platte seks, stereotypering en seksisme in reclame komen merken tegenwoordig niet meer weg. Wie 'sexy' wil zijn, moet ervoor zorgen dat zijn reclameboodschap ook daadwerkelijk overeenkomt met het product dat verkocht wordt.
-
Brabant de gekste (marketeer)
Om even aan alle clichés voorbij te gaan: Noord-Brabant is náást de Randstad natuurlijk een enorme economie. Er moeten duizenden marketeers werken. De belangstelling – zowel in nominaties als deelnemers – voor de eerste bekendmaking van de Beste Brabantse Marketeer (BBM) overtreft alle verwachting, wat maar weer onderschrijft dat ze er in het zuiden graag werk van maken als de provincie op één of andere manier als 'hard werkend doch Bourgondisch' kan worden gepositioneerd.